65 начина да бъдеш по-добър съпруг след 40, според експерти

Страхотните връзки не стават по този начин за една нощ. Всъщност отнема години практика —И безброй грешни стъпки — за изграждане на онзи брак, който изглежда без усилие отвън. Колкото по-дълго сте заедно, толкова по-лесно може да бъде приемете съпруга си за даденост , а нещата, които някога сте правили, за да поддържате здравословна и романтична връзка, започват да отпадат.Добрата новина? Без значение каква е възрастта ви или колко дълго сте женени, винаги има време да обърнете нещата. С помощта на експерти по връзките ние събрахме лесни начини да бъдете по-добър съпруг след 40. И за повече начини за укрепване на връзката ви вижте 50-те най-добри брачни съвета от двойки, които са били женени от 50 години .

1 Бъдете по-уязвими.

старша двойка, която прекарва качествено време заедно у дома

iStockБез значение от колко време сте заедно, истинското изразяване на вашата уязвимост пред съпруга ви рядко е удобно или лесно. Въпреки това, това е съществен компонент на a здравословна връзка .„Поддържането на здравословна комуникация означава да бъдете уязвими, честни и разбиращи с партньора си“, казва психотерапевтът Бабита Спинели , основател на Отваряне на вратите Психотерапия . „Затварянето на всяко разстояние, създадено поради пропуски в комуникацията, прави по-добър съпруг.“ И ако искате да поддържате връзката си здрава, не забравяйте да ги избягвате Според експерти 40 брачни грешки не бива да прави никой над 40 години .2 Поддържайте връзка през целия ден.

чернокож мъж на средна възраст си пише на диван с чаша чай

Shutterstock

Ако и двамата с половинката имате натоварени графици или пътувате често, можете лесно да отидете часове, може би дори дни, без да се чекирате. Ако обаче искате подобрете отношенията си след 40 е важно да поддържате редовни проверки по графика.

„Всички се заемат, но бърз текст или обаждане до съпруга ви не отнема много време“, казва терапевтът Джесика Марчена , LMHC. „Важно е за здравето на брака ви, защото показва, че се грижите и мислите за партньора си.“3 Спи в едно легло.

40 неща хора под 40 години

Shutterstock

Неумолимото хъркане или завивка на одеяло на партньора ви може да ви е накарало да търсите по-зелени пасища - най-вероятно дивана - преди време. Ако обаче искате да направите връзката си по-стабилна за в бъдеще, наложително е да се върнете в същото легло.

„Моля, отидете при Вашия лекар и измисли решение за тези проблеми, защото спането заедно в едно легло е от решаващо значение за здравето на вашия брак ', Казва Марчена. Тя също така казва, че спането в едно и също пространство увеличава не само физическата връзка на двойката, но и тяхната емоционална връзка. И ако връзката ви се чувства застой, вижте тези 21 причини да ви е скучно във вашия брак ⁠.

4 И лягайте по едно и също време.

Човек стресиран в леглото

iStock

Ако вие и вашият партньор имате различни графици за сън - единият от вас вече е дълбоко заспал, докато другият си легне - пропускате важни моменти на контакт и интимност. Шокиращите 75 процента от двойките признават лягане в различни часове и пропускане на тези моменти, според 2015 г. Уорън Евънс проучване, обхванато от Ежедневната поща .

5 Поискайте това, което искате, но знайте, че не винаги ще получите това, което искате.

Двойка в чата говори

Shutterstock

Ако искате да бъдете по-добър съпруг, няма време като настоящето да се научите да приемате, че нещата не винаги вървят по вашия начин. Не се страхувайте да изявите нуждите си, но влезте в този разговор, знаейки, че партньорът ви не може - и няма - винаги да се задължава.

„Това, че искате нещо, не означава, че вашият съпруг е отговорен за това“, казва клиничният психолог Стивън М. Султанов , Доцент доктор. И ако имате нужда от начални разговори, опитайте тези 22 въпроса, които да задавате на половинката си веднъж годишно .

6 Изберете битките си.

въпроси за първа среща, основни съвети за запознанства за мъже над 40

Shutterstock

Въпреки че може да сте влезли във връзката си с розови очила, след известно време заедно ще станете по-наясно с нещата, които правят, които ви изнервят. Ако обаче искате връзката ви да остане стабилна, струва си да вземете съзнателно решение кои въпроси смятате, че си струва да решите с тях и кои би било по-добре просто да пуснете.

- Каквото и да е достатъчно важно, за да спорим ? Ако не е толкова важно, пуснете го ”, казва Султанов.

7 Практикувайте прошка.

старша двойка, прегърнала се у дома

iStock

Никой не е перфектен - включително съпругът ви - но ако искате да запазите връзката си непокътната, важно е да го направите прости им недостатъците от време на време.

„[Приемете], че вашият съпруг прави най-доброто, на което е способен, като се има предвид обстоятелството в момента“, казва Султанов, който препоръчва да им се прости за честни грешки и да се опита да продължи напред, вместо да се спира на тези възприети грешки. И ако искате да преодолеете по-голям проблем с връзката, вижте тези 20 истински жени, които обясняват защо са простили на партньорите си за измама .

8 Не настоявайте винаги да правите компромиси.

Бойна двойка с аргумент лъже бивши съпрузи

Shutterstock

Въпреки че много хора вярват, че компромисът е ключът към щастливите и здравословни отношения, това може също да означава, че нито един от хората не получава всъщност това, което иска или, което е по-важно, от какво се нуждае. Вместо да се опитвате постоянно да се срещате в средата, приемете това не всяко несъгласие имате ще имате напълно справедлива резолюция.

„Ако двамата сте в конфликт за нещо, което искате, помислете колко е важно за вас в сравнение с това колко е важно за вашия съпруг“, казва Султанов. 'Ако това, което искате, е по-малко важно, тогава го оставете.'

9 Бъдете наясно със сигналите, които изпращате.

афроамериканска двойка, която се бори с неща, които никога не бива да казвате в спор със съпруга / та

Shutterstock

Дори когато ясно казвате едно нещо на партньора си, езика на тялото ви може да съобщава съвсем различно съобщение, според Челси Хъдсън , LCPC, от Консултации за градски пейзаж .

„Въпреки че може да кажете„ добре съм “или„ благодаря “, тонът и изражението на лицето ви може да сигнализират, че всъщност не сте добре и благодарността ви може да се възприеме като пасивно агресивна“, казва Хъдсън. За да избегнете това, тя препоръчва да се опитате да предизвикате искреност в гласа си и да проверите огледалото, за да сте сигурни, че изражението на лицето ви казва същото като вашите думи. И ако искате да изчистите невербалните си сигнали, вижте тези 23 трика с езика на тялото, които ще ви послужат добре през целия ви живот .

10 Давайте, без да очаквате нещата в замяна.

мъж, който готви за жена си като изненада

iStock

В много взаимоотношения ежедневното поведение може да започне да носи елемент на quid pro quo - „Приготвих вечеря, за да почистите, накарах децата да си легнат, така че мога да изляза с приятелите си“ и т.н. Но проявите на доброта не трябва да бъдат толкова транзакционни, поради което е важно да полагате усилия, дори ако не сте сигурни, че те ще ви бъдат отплатени.

„Фокусирайте се върху това, което можете да направите, за да подобрите отношенията си, без да очаквате съпругът ви веднага да реагира със същото ниво на усилия“, казва Хъдсън.

11 Потвърдете техните чувства.

азиатска двойка на средна възраст говори

Shutterstock / Monkey Business Images

Ясно на вашия партньор, че чувствата им са валидни и заслужава внимание, може да допринесе много за това да се почувствате по-свързани във връзката си. И не е нужно да разбирате напълно или дори да се съгласявате с тези чувства, за да покажете подкрепата си - необходим е само правилният език.

„Ако нямате какво да кажете, просто се опитайте да кажете това, което виждате“, казва брачният съветник Брент Суйцер , LPC, RPT. Фрази като „Изглежда, че това беше тежък ден за вас“ или „Виждам колко много ви хареса това излизане с приятелките ви“, са добро място да започнете, казва Суйцер.

12 Бъдете внимателни, когато сте заедно.

Старша двойка, приготвяща храна в кухненския плот. Жената разглежда мъжкото подправяне на месо. Те са вкъщи. (Старша двойка приготвя храна на кухненския плот. Жената гледа мъжки подправки. Те са у дома.

iStock

Да присъстваш физически със съпруга си не е същото като да присъстваш емоционално. За да изградите и поддържате успешен брак, уверете се, че всъщност обръщате внимание на партньора си, а не просто да седите в една стая с тях.

„Вниманието с партньора им позволява да се чувстват сякаш присъствате в момента и че цените прекарването на качествено време с тях“, казва Мария Съливан , експерт по запознанства и вицепрезидент на Dating.com .

13 Не казвайте „всичко е наред“, когато не е така.

Възрастна възрастна двойка, която води сериозен разговор

Shutterstock

Един от най-често срещаните източници на напрежение в дълъг брак казва, че нещата са наред, когато наистина не са. Въпреки че не винаги е лесно да споделяте определени неща, ако бъдете честни с партньора си, в дългосрочен план ще подобрите брака си. „Откритостта за това как се чувствате е единственият начин вие и вашият партньор да можете да подходите към проблемите по спокоен и уважителен начин“, казва Съливан.

14 Не избягвайте битки.

двойка, спореща на дивана

Shutterstock

Аргументите във връзката не винаги са приятни, но са част от здравословния брак. През 2008 г., след анализ на над 200 брака в рамките на 20 години, изследователите от Университета в Мичиган установиха това двойки, които избягват конфронтация или разногласията като цяло са имали тенденция да живеят по-кратко, отколкото тези, които не са се избягвали от напрежението и вместо това са се научили как да спорят в емоционално зрял начини. Така че, ако сте разстроени от партньора си за нещо, най-добре е просто да изложите всичко на открито.

15 Продължавайте да флиртувате.

щастлива старша двойка на дивана

Shutterstock

Ако сте били със съпруга си дълго време, може да се окажете, че се държите по-скоро като приятели, отколкото като романтични партньори. Ако искате да направите брака си много по-вълнуващ, опитайте да флиртувате със съпруга / съпругата си, както го правехте, когато бяхте за първи път.

'Искрата понякога свършва след етапа на медения месец', казва Съливан. „Важно е да се даде приоритет на намирането на забавни и странни начини да запазите тази искра жива, за да имате успешен брак.“ Опитайте се да бъдете по-привързани, да кажете на партньора си колко добре изглеждат или да ги изненадате с романтичен жест - ще бъдете изумени колко далеч изглежда малка демонстрация на привързаност може да отиде.

16 Похвалите половинката си.

бели мъже, гушкащи се на дивана, докато пият кафе и вода в апартамента си

iStock

Малко ласкателство може да извърви дълъг път, особено когато става въпрос за вашия брак, казва Съливан. „Когато за първи път започнахте да се срещате, комплиментите вероятно бяха много“, казва тя. „Важно е да им напомните за това как се чувствате - дори да изглежда повтарящо се. След като спрете, партньорът ви ще се почувства по-малко оценен.

17 Давайте на партньора си подаръци само защото.

старец, който дава подарък на жена си

iStock

Дори ако бюджетът ви е малък, давайте на партньора си „само защото“ подаръци може да ги накара да се чувстват желани и оценени. „Поддържайте нещата свежи, като изненадвате партньора си със съобщения, подаръци и жестове не по друга причина, освен защото искате“, казва клиничен психолог Кариса Кулстън , автор на Розата на вечността блог за отношения. „Ако чуете песен и тя ви напомня за вашия партньор, уведомете ги. Можете също така да станете рано през уикенда и да им донесете закуска в леглото - само малки неща тук и там, които показват признателност. '

18 Смейте се на шегите им.

щастлива старша двойка на открито

Shutterstock

Не е нужно да ставате техни Ед Макмеън , смеейки се щедро на всичко, което казват, сякаш това е част от вашата работа. Но когато съпругът ви каже нещо законно смешно , покажете своята оценка. И като бонус не забравяйте, че смехът може да бъде истински афродизиак.

19 Върнете елемента на приключението.

Старша гей двойка на плажа на почивка

iStock

В началото на връзката си, вие и съпругът ви посещавахте нов ресторант всяка седмица, опитвахте нов ваканционни дестинации всяка година и като цяло поддържаше нещата свежи и вълнуващи. Тези импулси за изследване обаче могат да изчезнат с времето. За да върнете чувството за приключение обратно, опитайте да инжектирате малко спонтанност в ежедневието си.

„Връзката ви ще се измори, ако не полагате усилия да изпробвате нови неща“, казва Съливан. „Ако партньорът не възприема да опита нещо различно, като клас или проучване на ново местоположение, това може да обезкуражи партньорите да изпитат радостите, които може да предложи семейният живот.“

20 Избягвайте многозадачност, когато говорите с партньора си.

възрастна двойка, която се игнорира на дивана с помощта на смартфон и таблет, над 50 съжаления

Shutterstock / Рос Хелън

Въпреки че е изкушаващо да правите две неща наведнъж, за да можете да зачеркнете друг елемент от списъка си със задачи, това не винаги прави ефективна комуникация.

„Когато съпругът ви се опитва да комуникира с вас, уверете се, че не сте мултитаскинг“, казва Съливан. „Гледането на телефона или едновременното пране може да изпрати сигнали до партньора ви, че не се интересувате истински от това, което те трябва да кажат. Ако това продължи, може да сте на път да се разделите. '

21 Бъдете честни, дори когато е трудно.

изстрел на възрастен мъж, утешаващ жена си по време на разговор у дома

iStock

Ако сте над 40, минаха известно време, откакто родителите ви седнаха, за да ви кажат защо честност е толкова важно. Но посланието остава вярно - особено във вашия брак.

„Това може да изглежда очевидно, но след като съпругът ви ви хване в лъжа, независимо дали е голяма или малка, доверието ще изчезне“, казва Съливан. „Уверете се, че сте честни на всяка цена. Лъжите, които се натрупват, водят до недоверие, гняв и понякога изневяра . '

22 Но не използвайте половинката си като личен терапевт.

По-възрастни двойки говорят на дивана, докато пият кафе или чай сериозни разговори

Shutterstock

„Споделянето е важно“, казва Април Масини , базиран в Ню Йорк експерт по връзките, „но да си невротичен, прилеплив и нуждаещ се не е привлекателно.“ Не бъркайте, че сте отворени и честни с емоциите си с покана да споделите всяко мимолетно чувство или безпокойство, които преминават през мозъка ви.

Ако чувствата ви изискват толкова много външна поддръжка, може би е време да проучите терапията. Колкото по-сложни са чувствата ви, толкова по-важно е да намерите някой, квалифициран да ги обработва ефективно, казва Масини.

23 Спазвайте обещанията си.

по-възрастен чернокож, седнал напред на дивана, докато по-възрастната чернокожа жена гледа у дома

iStock

Може да не изглежда голяма работа, но всяка нарушено обещание , колкото и да е малък или привидно незначителен, оставя остатъчен ефект. „Ако се откажете от обещанията си, думата ви ще се обезсмисли и ще имате проблеми с доверието във връзката“, казва Масини. Ако дадете обещание, дори ако това е нещо, което не чувствате като живот или смърт - като например да кажете, че ще вземете хранителни стоки, докато се прибирате от работа - не забравяйте да го изпълните.

24 Никога не спирайте да казвате „Обичам те“.

възрастен азиатски мъж целува жена по бузата, докато държи растение, над 50 съжаления

Shutterstock / eggeegg

Кажете на половинката си, че ги обичате не само насаме, но и пред други хора, казва Масини. Не сте фен на публичните прояви на привързаност? Е, ние не говорим за пълна грим сесия в присъствието на компания. В крайна сметка те са само три малки думички. Но тези три малки думи могат да нанесат мощен удар.

„Потвърждаването на чувствата ви и отправянето на малки публични прокламации е чудесен начин да уведомите съпруга си, че не ги приемате за даденост“, казва Масини.

25 Разпознайте, когато просто искат да останат сами.

латиноамериканска жена, която чете книга на дивана

iStock

Всички от време на време се нуждаем от малко време за себе си, включително партньора ви, така че е важно да се чувстват комфортно, като го вземат. И вместо те да искат място, поемете инициативата и ги уведомете, че се чувствате добре с това, че не сте привързани в бедрото.

„Вграждането на време за следващите седмици е чудесен начин да се уверите, че нуждите на вашия партньор са удовлетворени“, казва Масини. „Признайте, уважавайте и предлагайте това. Ще правите страхотни неща за съпруга / та и връзката си.

26 Интересувайте се от техните интереси.

Красива старша мексиканска двойка с каяк

iStock

„Ако сте достатъчно ангажирани да се ожените за някого, инвестирайте време в това да научите какво кара [да ги] отмятат“, казва Масини. Ако те обичат голфа, изиграйте кръг с тях. Ако те са запалени по операта, вземете билети, за да видите двамата. 'Не е нужно да се ангажирате с еднаква плам', казва тя. „Но поне уважавайте интересите на съпруга си и поставете летвата за изпробване на нови неща, които не са чантата ви.“

27 Упражнявайте се заедно.

по-възрастни бели мъже и жени, упражняващи се у дома

Shutterstock

Когато тренирате като двойка, „не само се забавлявате и прекарвате време заедно, но и изграждате здравето си заедно“, казва Масини. Упражненията с партньор, дори чрез виртуални класове, също могат да ви мотивират да се напъвате по-силно.

28 Спрете да сравнявате брака си с други бракове.

по-възрастна бяла двойка при двойки терапия

iStock

Въпреки че може да ви се стори да ревнувате от привидно перфектния брак на някой друг, сравняването му с връзката ви ще има само отрицателно въздействие. „Престанете да сравнявате семейството и връзката си, като си представяте, че всички останали го имат много по-добре от вас“, казва Дейвид Есел , съветник и треньор по живот, базиран във Форт Майърс, Флорида.

29 Отидете на двойни срещи.

група от четирима приятели, които вечеряха на вътрешния двор на покрива през нощта

iStock

Стига да не сравнявате, харчите време с други двойки всъщност може да ви направи по-щастливи и по-свързани в собствените ви отношения. Според проучване от 2014 г., публикувано в списанието Лични отношения , „Създаването на двойка приятелства може да бъде допълнителен начин да възвърнете чувствата на страстна любов в романтичните връзки. ' Дори да не можете да се съберете лице в лице в момента, все пак си струва да настроите нощ за виртуална игра или някакъв друг безопасен терен.

30 Задръжте гърба на съпруга си дори когато не сте съгласен с тях.

Мюсюлманката се спори

iStock

„Един от най-сексите и най-много романтични жестове е да се застъпваш за половинката си пред другите “, казва Масини. „Това е истински знак за ангажираност и лоялност.“ Още повече, когато не е задължително да се съгласите.

Случвало се е на всички нас: Вие сте с други хора и вашият партньор казва нещо, което просто явно не е наред, а вие зная то. Поправяте ли ги, дори ако това означава да ги смутите пред приятелите им? Фактът е, че съпругът ви не винаги трябва да е прав, както и вие. Понякога просто трябва да им намалите почивката и да бъдете в подкрепа.

31 Правете нещо заедно всяка седмица.

Двойка рисува заедно

Shutterstock

Поемете ангажимент за правиш нещо с партньора си всяка седмица. „Може да отидете на някой от онези курсове за„ рисуване с вино “или да е спортно събитие веднъж седмично“, казва Есел. „Може да се боулира веднъж седмично. Може да се вземат уроци по танци веднъж седмично. Но трябва да има някакъв вид участие в двете ви части като двойка. Въпреки че в момента опциите може да са ограничени, има много виртуални класове, обиколки, тренировки и дейности, които можете да правите у дома. Или, ако имате нужда от чист въздух, помислете за пикник в парка или разходка с колело из вашия квартал.

32 Пуснете обидите.

Междурасова двойка, държаща се за ръце по време на извинение

Shutterstock

Всеки прави грешки и да си женен е пълен с предизвикателства. Това е начинът, по който се справяте с грешките и чувствата на гняв и негодувание, които те предизвикаха. Поставяте ли го зад себе си или го оставяте да нагрява тихо?

„Трябва да се освободите от негодуванието, което изпитвате към партньора си, независимо дали] това се е случило преди 30 години или преди три месеца“, казва Есел. „Може да отнеме няколко седмици или дори месеци, докато тези недоволства изчезнат, но това е единственият начин вашият брак да има шанс да бъде превърнат в нещо здравословно и изпълняващо отново.“

33 Запишете прекрасните неща за вашата половинка.

Зрял бизнесмен, който прави бележки, докато седи в кафенето. Старши мъж в модерно кафене работи.

iStock

Отбелязването на това, което оценявате и обичате в съпруга си, може да ви помогне да бъдете по-добър партньор. „Тъй като отнемате само пет минути на ден, за да запишете една или две или пет черти за вашия партньор, които са положителни, започва да се случва промяна във връзката“, казва Есел.

34 И никога не ги приемайте за даденост.

Двама възрастни мъже са се натъкнали един на друг в града и се поздравяват с приятелска прегръдка.

iStock

След години брак може да бъде лесно несъзнателно да приемете половинката си за даденост. Но въпреки че вероятно не е умишлено, това не означава, че все още не може да отрови връзката. Ето защо е от съществено значение да им кажете колко много ги цените и обичате.

И докато записването на тези неща е добро начало, „По-добрият съпруг ще изрази благодарност към партньора си, което може само да помогне на връзката“, казва Спинели.

35 Оставете си взаимни любовни бележки.

пост-това, което казва, че те обичам на огледалото, по-добра съпруга след 40

Shutterstock

След като определите някои от чертите на партньора си, за които сте благодарни, оставете им няколко романтични напомняния как и защо те правят щастлив. „Често забравяме тези малки, утвърждаващи сладости с напредването на връзката“, казва клиничният психолог Карла Мари Манли . „Без значение на колко години е един брак, жизненоважно е и двамата партньори да се чувстват обичани, виждани и оценени.“

36 Бъдете привързани към половинката си.

мъж и жена се целуват

Shutterstock

Дори физическият компонент на връзката ви се променя с напредването на възрастта , няма причина да не можете да обсипвате съпруга си с обич по други начини. „Шансовете са, че вие ​​и вашата любима обичате да докосвате и държейки се за ръце когато сте се срещали - казва Манли. „Ако сте оставили навиците си за докосване да отминат, възобновете връзката си, като докосвате често и с любов.“

37 Играйте заедно.

чернокожа двойка на средна възраст, играеща настолна игра на пода

Shutterstock / Тифани Брайънт

Независимо дали провеждате седмична игрална вечер или се присъединявате заедно към спортна лига, играта със съпруга / съпругата може да направи връзката ви много по-забавна и романтична за нула време. „Ще поддържате мозъка и брака си по-здрави, като участвате в много игри“, казва Манли. „Изследванията доказват, че играта и нови дейности поддържайте тялото и ума си по-млади. '

38 Полагайте усилия във външния си вид.

застаряващ мъж, гледащ се в огледалото

Shutterstock

Не е нужно пълноценно преобразяване, за да удивите партньора си, но подправка на нещата с освежен поглед от време на време може да окаже голямо положително въздействие във връзката ви.

„[Ако не] се чувствате добре със себе си, това ще повлияе на всички аспекти от живота ви, включително и на връзката ви“, казва секс терапевт и съветник по връзките Миро Гуделски . „Може да звучи старомодно, но вашето самочувствие е масивен компонент в брака. '

39 Продължавайте да се срещате.

стара двойка на среща с кафе

Shutterstock

Пазя дата нощ жив сега и няма да откриете, че връзката ви се бори няколко години по-надолу. „Това, че сте женен от няколко десетилетия, не означава, че романтиката трябва да изчезне“, казва Гуделски, който препоръчва хубава домашна вечеря или пикник.

40 Преследвайте собствените си интереси и страсти.

Афро-американски мъж, рисуващ върху платно

Shutterstock

Макар че има общи интереси със сигурност може да улесни съпружеска връзка , да имате някои дейности, в които партньорът ви не участва, всъщност може да увеличи удоволствието, което получавате от връзката си.

„Уверете се, че правите сами неща, които хранят душата ви“, казва Гуделски. „Ако не се чувствате щастливи и доволни, това също ще се влее във вашия брак.“ Имайки няколко дейности, които правите сами или с други приятели, за които можете да разкажете на съпруга си, можете да добавите още един слой на обвързване към връзката ви.

41 Направете вашите предпочитания в спалнята известни.

двойка

Shutterstock

сънища за значение на водата

Дори да сте с половинката си от десетилетия, предпочитанията ви в спалнята са склонни да се променят и е важно да оповестявате тези нови нужди, когато възникнат. „По-удобно да поискате [вашите] сексуални нужди и искате да бъдат изпълнени“, казва Гуделски. Ако искате да запазите брака си свеж над 40 години, не задържайте тези променящи се желания за себе си!

42 Продължавайте да задавате въпроси.

гей двойка говори помежду си за бъдещето, докато седи на дивана

iStock

Не позволявайте на любопитството ви към партньора ви да избледнее само защото сте прекарали години или дори десетилетия заедно. „Когато за първи път започнем да се срещаме с някого, питаме куп въпроси, за да опознаете този човек , но колкото по-дълго сме заедно, толкова по-малко въпроси задаваме “, казва лицензиран брачен и семеен терапевт Лорън консул .

„Хората са динамични и се развиват и ако си мислите, че знаете, че отговорът на партньора ви прави лоша услуга на тях и връзката ви“, казва тя. „Винаги можете да научите нещо ново за партньора си, дори ако това е просто промяна в тяхната гледна точка.“

43 Припомнете си добрите времена във вашата връзка.

двойка, разглеждаща фотоалбум на кафе, неща, които съпругът трябва да забележи

Shutterstock

Ако бракът ви се е ударил грубо, опитайте да говорите за добрите времена, за да помогнете да върнете нещата в релси. „Говоренето за добри спомени във връзките ви възвръща положителните чувства, които сте изпитвали по време на тези преживявания, и позволява на вас и партньора ви да се свържете чрез споделено преживяване“, казва консулът.

44 И преразкажете историята за това как сте се запознали.

приятели на средна възраст, смеещи се в кухнята

Shutterstock

Чували ли сте някога двойка да преразказва историята за това как се е срещнала така, сякаш е част от личната им митология? Подробностите може да са леко преувеличени, а финалът като нещо извън романтична комедия. Но споделената им носталгия за това как най-накрая са се намерили не е само да впечатлят приятели и семейство. Това е напомняне за това, което прави любовта им уникална и специална. Ако вие и вашият партньор не сте разказвали любовната си история от години, време е да издухате праха от корицата на тази вечна приказка.

45 Изразявайте благодарност.

по-възрастна черна двойка, която се прегръща, неща, които съпругът трябва да забележи

Shutterstock / Monkey Business Images

Лесно е да започнете да приемате партньора си за даденост, когато сте заедно от години, но би било от полза за брака ви да изразите това благодарност чувстваш към тях. „Дори ако партньорът ви изнася боклука всяка вечер, не забравяйте да изразите колко сте благодарни - и защо - от време на време“, казва консулът. „Чувството е хубаво да знаеш, че партньорът ти все още забелязва малките неща, които правиш за тях.“

46 Не се опитвайте да спечелите всеки аргумент.

по-възрастни двойки се бият помежду си в кухнята

iStock

Що се отнася до поддържането на връзката ви здрава, като се приоритизира доброта над това да си прав може да направи всичко различно. „Ключът към всеки аргумент е да не го спечелите и да спечелите победата си над партньора си“, казва Крис Фул , експерт по запознанства и основател на Datingscout.com .

„Аргументите могат да бъдат вашият начин да опознаете партньора си повече и да се сближите по-близо“, казва той. „Нека спечелят, когато ситуацията изисква това. Вие не го знаете, но те може би дават същата учтивост и на вас. '

47 Дръжте ушите си отворени.

Възрастна двойка, седнала на дивана в хола и водеща сериозен разговор.

iStock

Въпреки че може да откриете, че настройвате някои от разговорите, които провеждате със съпруга си, усилието да ги слушате наистина може да помогне за укрепване на връзката на приятелството, която поддържа връзката ви силна. „Упражнявайте се в изкуството да слушате и ще бъдете изумени от разликата, която простият акт ... може да донесе във вашия брак“, казва Плейнес.

48 Бъдете щедри с партньора си.

Хората чистят в кухнята след Коледа

iStock

Не е нужно да имате огромно количество разполагаем доход или да правите пищни жестове, за да изненадате партньора си с нещо специално. „Щедростта може да бъде проявена в дребни неща, като да питаш какво искат, и в по-големи неща като компрометиране във връзката ти“, казва Плейнес. „Да бъдеш щедър обаче е различно от това да ги разглезиш.“

Вместо това можете да почистите ястията на закуската на съпруга си, без да правите голяма работа, когато те забравят, да напълните колата им с бензин, когато забележите, че е празна, или да поставите работната им чанта до входната врата, ако сте забелязали, че са я забравили в миналото.

49 Извинете се лично.

латино мъж, който изглежда тъжен, докато чернокожа жена слага ръка на рамото му отзад

iStock

Ако смятате, че извиненията ви с текстови съобщения го отрязват, помислете отново. Проучване от 2013 г., публикувано в Вестник за терапия за двойки и отношения разкрива, че и двете борба и измисляне над текст са свързани с намалено удовлетворение от връзката. Така че, когато е възможно, опитайте се да обсъждате вашите големи отношения - включително дори аргументи - и последващите извинения лично.

50 Научете любовния език на съпруга си.

двойка лесбийки, които се държат една друга, над 50 съжаления

Shutterstock / mimagephotography

Не всеки комуникира по един и същи начин във връзката, както и на хората обичам езиците може да еволюира с времето. Дори да сте били с партньора си от години, направете точка за проверка и проверете дали неговата се е променила от първата ви среща.

„Хората имат различни любовни езици и знанието какво е на партньора ви може да ви даде предимство, когато нещата се объркат“, казва Плейнес. „По-лесно е да разрешите проблемите и да преминете през трудни моменти, когато знаете идеалното нещо, което трябва да направите, за да се почувстват по-добре.“

51 Не гледайте твърде много телевизионни предавания за връзки.

млада бяла двойка, гледаща телевизия заедно и изглеждаща отегчена

iStock

Доброто преяждане с Netflix е забавен начин да прекарате една нощ с половинката си, но се опитайте да не прекалявате. Това е така, защото количеството телевизия, която гледате, и видовете програми, които гледате, могат да окажат значително влияние върху връзката ви. Според проучване от 2012 г., публикувано в списанието Масова комуникация и общество , „По-тежко гледане на романтично тематично програмиране и по-голяма вяра в изобразяването на романтични връзки по телевизията бяха свързани с по-ниска брачна ангажираност, по-високи очаквани и предполагаеми разходи за брака и по-благоприятни възприятия за алтернативи на настоящата връзка. “

52 Фокусирайте се върху това какво се случва във вашата връзка.

щастлива старша двойка седнала

Shutterstock

Лесно е да потънете във всички неща, които се объркват във връзката ви. Но ако искате да бъдете по-добър партньор, опитайте да се съсредоточите върху това, което се случва между вас и половинката ви.

Сузи Пилеги Павелски , MAPP и Джеймс О. Павелски , Д-р, съпругът и съпругата са съавтори на Щастливи заедно: Използване на науката за позитивната психология за изграждане на трайна любов , имайте предвид, че фокусирането върху позитивното е свързано с по-добро лично благосъстояние, както и с по-голямо удовлетворение от връзката.

53 И подкрепяйте половинката си, когато нещата се развият добре.

30-годишна чернокожа лесбийска двойка, привързана на открито

Shutterstock / Мерла

Всички знаем колко е важно да подкрепяме партньор, когато нещата се объркат, но какво ще кажете, когато всичко върви добре? Изследвания, публикувани в Вестник за личността и социалната психология през 2006 г. показа това като най-голямата мажоретка на съпруга ви когато нещата вървят както трябва, всъщност може да бъде по-важно за една връзка, отколкото просто да ги подкрепяте по време на трудните времена. Това показва, че връзката ви наистина е за един и един за всички и не се ръководите от дребна ревност или конкуренция.

54 Не се опитвайте да „оправяте“ проблемите им.

пътуване на бяла двойка на средна възраст

Shutterstock / goodluz

Някои от нас са твърдо свързани да решават проблеми, но това често може да доведе до недоразумения относно това, което всъщност се нуждае от партньора ви. „Повечето пъти вашият съпруг просто иска да се отдуши и те искат да слушате“, казва Масини. „Когато влезете и влезете в режим на поправяне, те не задоволяват нуждите си. Те се чувстват разочаровани, ядосани и неразбрани. ' Понякога най-добрата подкрепа, която можете да дадете, е просто да бъдете сонда.

55 Споделяйте тайни помежду си.

по-възрастна бяла жена, която шепне на по-възрастен бял мъж на открито

Shutterstock / Motortion Films

Мислите ли, че мистерията е изчезнала, след като сте прекарали десетилетия с половинката си? Помисли отново. Споделянето на някои тайни с партньора ви може да допринесе много за освежаване на връзката ви, когато сте на възраст над 40 години. „Това може да е спомен от детството, преживяване, променящо живота или жива мечта. Важното е, че те автентично споделят помежду си нещо смислено “, според Павелскис. „Наложително е двойките да са любопитни, отворени и приветливи към тайните и да не осъждат.“

56 Целувка всяка сутрин.

по-възрастни двойки целувки, грешки в етикета

Shutterstock

Имаме предвид всеки сутрин. Преди да си налеете кафето, хвърлете поглед на сутрешната хартия или изберете тоалета си за деня, дайте на партньора си целувка което казва: „Благодарен съм за вас. Преди вихърът на деня да открадне вниманието ни, просто исках да ви напомня за това. Всичко се свежда до приоритизиране на това, което наистина е важно.

57 Наемете детегледачка.

детегледачка, която се разхожда с малко дете, начините на родителство са се променили

Shutterstock

Децата са благословия, но ангажираността във времето, свързана с отглеждането им, може да има негативни последици дори за най-силните бракове. Според проучване от 2009 г. в Вестник за личността и социалната психология , 90 процента от двойките чувстват, че изпитват по-малко брачна радост след това ставайки родители .

И така, как да поправите това? Чрез наемане на детегледачка, а не само на годишнини и специални поводи. Обадете се още сега и вижте дали детегледачката е на разположение тази седмица, защото е време за вас и вашите един-единствен да си изкарате вечер само защото.

58 Не съдете.

възрастни хора, хванати за ръце

Shutterstock

Макар че е лесно да интерпретирате поведението на партньора си спрямо вас като отрицателно, независимо дали той отговаря с отговори с една дума или не ви изпраща текстови съобщения толкова бързо, колкото обикновено, не прескачайте с отрицателни заключения, преди да разберете причините за техните действия. „Търся коректността в хората, тяхното поведение и реакции, а не грешката“, казва клиничният психолог Ян Харел , Доктор, автор на Обичай сега!: Разплитане на връзките .

59 Предложете помощ, без да се налага да бъдете помолени.

гей двойка, прекарваща време заедно в дома си на компютъра

iStock

Въпреки че може да не сте читател на мисли, ако искате да бъдете по-добър партньор, трябва да подадете ръка - или поне да я предложите - по ваше желание.

„Не пренебрегвайте своя дял от домакинските задължения“, казва психотерапевтът Кристин Скот-Хъдсън , MA, LMFT, ATR. „Поръчайте храна за вкъщи и я занесете у дома, когато партньорът ви е имал натоварен ден. Улесни живота им “.

60 Опитайте се да съблазните партньора си.

по-възрастни двойки целувки {приоритети след 50}

Малко съблазняване може да измине дълъг път, когато става въпрос да запазите брака си вълнуващ. „Гледайте секси филми и телевизионни предавания. Слушайте секси музика. Вижте секси книги за изкуство и фотография “, казва Скот-Хъдсън. „Мечтайте, фантазирайте и си представяйте сценарии, които ви карат да се чувствате добре.“

61 Направете секса приоритет.

двойка на средна възраст, целуваща се в леглото, здрав секс след 40

Shutterstock

Ако сте в настроение, не отбягвайте темата. Дори и вие и съпругът ви да не сте били интимни от известно време, сексът може просто да подобри връзката ви. Всъщност, според изследване от 2017 г., публикувано в списанието Психологическа наука , „ ефект на последващо светене ”Сексът продължава до два дни, правейки двойките по-щастливи и по-доволни.

62 Бъдете по-спонтанни.

Щастлива старша двойка, която танцува и се смее заедно у дома

iStock

Като се има предвид достатъчно време, дори и най-добрият от браковете може да падне. Има отговорности и финансови задължения и просто не изглежда, че остава време за забавление. Е, нека това да е годината когато това се промени . Не е нужно да правите нищо лудо като да напуснете работата си, но да играете закачки, за да прекарате един ден заедно, може да е точно това, от което се нуждае вашият брак.

63 Отидете на същата страница за пенсионните планове.

iStock

Дори и след години да отидете на същата страница за вашите пенсионни цели, сега ще бъде от полза за връзката ви, когато дойде време да забавите професионалния си живот. Според проучване от 2017 г. на MagnifyMoney, 21% от разведените са казали това финансите са допринасящ фактор при гибелта на брака им. Това означава, че няма време като настоящето, за да сте сигурни, че вие ​​и съпругът ви ще видите очи в очи за това какво се очаква за вашите златни години.

64 Не забравяйте да бъдете „ние“.

Стара двойка, седнала с кръстосани ръце

iStock

Както откриват изследователи от Калифорнийския университет в Бъркли в проучване от 2009 г., публикувано в Стареене на психола , двойки, които често се отнасят към себе си като „ние“ са по-добри в разрешаването на брачни спорове от съпрузите, които са яростно независими. Това означава, че ако използвате думи като „ние“ по-често от „аз“, „аз“ и „ти“, ще се почувствате по-близки и по-свързани с партньора си.

65 Отнасяйте се към половинката си като към най-добрия си приятел.

проучване установява, че възрастните възрастни с деца са по-щастливи от не-родителите, ако децата им са се изнесли

Shutterstock

Ключът към това да бъдеш добър партньор е да се отнасяш към отношенията си със същото уважение и грижа, които влагаш в най-близките си приятелства. Според проучване от 2019 г., публикувано в Списание за изследвания на щастието , двойки, които гледали на партньора си като на най-добрия си приятел бяха не просто по-щастливи във връзките си, а по-доволни от живота си като цяло.

Популярни Публикации