20 факта за банкнотата за долар, които всеки американец трябва да знае

Сметката от 1 долар е един от най-познатите предмети в САЩ, с Джордж Вашингтон строго лице, украсяващо предната част и пирамида и орел дизайн отзад. Но докато сме носехме тази валута в джобовете си откакто започнахме да получаваме надбавка, все още има много факти за доларови банкноти, които вероятно не знаете. От дизайнерските си странности до до голяма степен забравената история, доларовата банкнота всъщност е пълна с изненади.Прочетете, за да получите по-задълбочено разбиране на елемент, който използвате всеки ден, и може би дори да разберете отговорите на някои въпроси, които винаги сте имали. Ето 20 неща, които може да не сте знаели за Джордж Вашингтон в портфейла си. А за още забавни факти вижте 100 очарователни факта, които ще искате да споделите с всички, които познавате .

мечтае за питейна вода

1 Доларовата банкнота не се е променила повече от 50 години.

ред навити доларови банкноти

ShutterstockСметките от 5, 10, 20 и 50 долара бяха преработени през последното десетилетие, като Федералният резерв добави цвят и водни знаци към надхитрящите фалшификаторите. Но доларовата банкнота остава непроменена от 1963 г. Причината, поради която не е актуализирана, според Министерството на финансите на САЩ, е, че това наименование „рядко се фалшифицира“.Но друга възможна причина да се вземе предвид вероятно е лобирането, направено от индустрията на вендинг машините, която ще трябва да преработи машините си, за да побере нови сметки, ако настоящият дизайн получи основен ремонт.2 „In God We Trust“ не винаги се отпечатва върху долара.

бял човек

Shutterstock

Последната промяна в доларовата банкнота беше добавянето на реда, ' Ние вярваме в Бог , “което е добавено през 1963 г. Тази фраза започва да се включва във всички американски валути след закон, приет от президента Дуайт Айзенхауер през 1956 г., което го прави официалното мото на страната. И за повече информация, която да ви помогне да направите следващата си любопитна вечер, вижте 55 факти, толкова интересни, че ще се изритате, защото не ги познавате .

3 Нито Джордж Вашингтон.

купчина от няколко различни вида хартиена валута в САЩ

ShutterstockДокато свързваме първия президент на нацията с банкнота от 1 долар, той всъщност не е първото лице, което се появява във валутата. Тази чест отиде на Сьомга П. Чейс , чието лице беше на първата банкнота за 1 долар в страната, издадена през 1862 г., по време на Гражданската война.

Като министър на финансите по това време, Чейс също беше човекът, който проектираше първите банкноти в страната. Неговият суетен проект продължи до 1869 г. Джордж Вашингтон зае неговото място .

4 Един друг Вашингтон веднъж се появи на различен тип долар.

малка къща за кукли, заобиколена от купища монети

Shutterstock

Първата първа дама, Марта Вашингтон , беше едно от лицата на $ 1 сребърен сертификат . Отпечатани за първи път през 1886 г., сертификатите са подкрепени от сребърните депозити на правителството на САЩ и съдържат гравюра на Марта въз основа на нейния портрет от Шарл Франсоа Джалаберт . Сребърните сертификати бяха дългосрочни, но бяха преустановени през 1957 г., въпреки че последният печат с участието на Марта (този път със съпруга й) беше през 1896 г. Към днешна дата Марта Вашингтон и Покахонтас са единствените две жени, които някога са се появявали на американска хартиена валута .

5 Не е направен от хартия.

човек

Shutterstock

Можем да го наречем „хартиени пари“, но валутата всъщност е съставена от 75 процента памук и 25 процента лен. Според Бюрото за гравиране и печат на Министерството на финансите този материал се доставя (с изключение на онова, което се използва за банкноти от 100 щатски долара) в купчини от 20 000 листа, които всеки старателно проследява. Различните цветове на използваното мастило се смесват специално от Бюрото от съображения за сигурност.

най -добрите групи от 60 -те и 70 -те години

6 За производство на долар струва 5,5 цента.

човек

Shutterstock

Не е лоша възвръщаемост на инвестициите: Федералният резерв харчи за 5,5 цента за произвеждане на всяка банкнота от 1 долар (много по-добра сделка от 2,06 цента струва да се произведе една стотинка). Докато банкнотата от 2 долара носи една и съща цена, оттук сметките стават по-скъпи. Сметката за 5 долара струва 11,4 цента, 10 долара струва 11,1 цента, а за производство на 20 долара - 11,5 цента. А за повече факти за монети и банкноти вижте Защо кварталите имат хребети - и други невероятни факти за парите .

7 Той излиза от обращение за по-малко от шест години.

купчина международна хартиена валута

Shutterstock

Според Федералния резерв, a долар изпада от обращение средно на около 5,8 години. Това е по-често от средната сметка от $ 20 (7,9 години), сметка от $ 50 (8,5 години) и сметка от $ 100 (15 години) - но по-рядко от сметка от $ 5 (5,5 години) и сметка от 10 долара (4,5 години). А за някои любопитни факти за повишаване на настроението вижте 50 добри чувства за излекуване на карантинната скука

8 Той има своите недоброжелатели.

буркан, пълен с промяна с надпис

Shutterstock

Поради разходите и необходимостта от често отпечатване на силно разпространените банкноти от 1 долар, той се сдоби с някои мощни врагове. През 2013 г. група от петима сенатори, включително Аризона Джон Маккейн и на Айова Том Харкин , обединени зад усилието да преминете към монета от 1 долар , както съобщава USA Today. Според сенаторите и защитниците на потребителите, които ги подкрепят, подобна промяна би спестила на правителството 13,8 милиарда долара за три десетилетия. Но по различни причини (лобито на вендинг машината, което се открояваше сред тях), усилията не отидоха никъде.

9 Можете да проследите вашия долар.

човече

Shutterstock

Можете да видите къде е бил вашият долар и къде отива, като използвате сайта Къде е Джордж . Просто въведете серийния номер на долара в портфейла си и можете да разберете през какви пощенски кодове е преминал, за да стигне до вас, и да следите къде отива, след като го похарчите.

10 Пирамидата на доларовата банкнота представлява младата страна.

отблизо върху пирамида на гърба на доларова банкнота

Shutterstock

The пирамида на гърба на сметката представлява младите Съединени щати , с 13 стъпала, представляващи първоначалните 13 колонии, и недовършен връх, отразяващ нарастващата и разширяваща се страна, все още трябваше да се направи. „Окото на Провидението“ в горната част представлява всевиждащ бог, но не, както биха ви казали някои теоретици на конспирацията, илюминатите. А за още увлекателни факти вижте 100 напълно безполезни факта, които са твърде забавни за думи .

сладки неща за казване на жена

11 Орелът представлява война и мир.

американски плешив орел, кацащ върху мъхеста скала с вода на заден план

Shutterstock

Орелът на гърба на доларовата банкнота има за цел да предаде както война, така и мир, със стрели, държани в левия си колон и маслинова клонка в десния колон.

12 Числото 13 е навсякъде.

чернокож

Shutterstock

Вече споменахме 13-те стъпки на пирамидата, но погледнете по-нататък и ще видите това числото 13 изскача на няколко други места във валутата. Има 13 стрели в ореловия колон, както и 13 ивици и 13 звезди на Големия печат.

13 По-големите сметки са много по-трудни за намиране.

мъж в костюм, държащ пред камерата раздухан куп банкноти

Shutterstock

кое е най -скучното състояние

Преди десетилетия Съветът на Федералния резерв печата валута в деноминации от $ 500, $ 1000, $ 5000 и $ 10 000. Те се използваха предимно за плащания по банков превод, които станаха ненужни след въвеждането на по-модерни (и сигурни) начини за превод на пари. По време на Втората световна война производството на тези големи сметки спря и през 1969 г. министърът на финансите съобщи, че отделът ще спре да разпространява валутата.

Те все още са законно платежно средство, но може да искате да ги задържите, ако ги притежавате - съществуват само няколкостотин банкноти от 5000 и 10 000 долара.

14 Веднъж САЩ произвеждаха банкноти от 100 000 долара.

купчини банкноти от сто долара

Shutterstock

The най-голямата деноминация на официалната американска валута някога отпечатан е златният сертификат от серия от 1934 г. от 100 000 долара. С портрет на президент Удроу Уилсън , тези бележки са отпечатани от декември 1934 г. до януари 1935 г. и са били използвани главно за официални транзакции между банките на Федералния резерв - така че е малко вероятно някой от широката общественост да се докопа до такава. (Въпреки слуховете за противното, Министерството на финансите никога не е издавало банкнота за 1 милион долара.)

15 В обращение има банкноти от 12,4 милиарда долара.

бистър буркан, пълнен със стодоларови банкноти

Shutterstock

Според последните изчисления на Федералния резерв от 2019 г. общо има 43,4 милиарда сметки, циркулиращи в САЩ . Това се разпада приблизително, както следва:

  • 12,4 милиарда $ 1 банкноти
  • 1,3 млрд. Долара 2 банкноти
  • 3,1 млрд. Долара 5 банкноти
  • 2,0 милиарда долара 10 банкноти
  • 9,4 милиарда $ 20 банкноти
  • 1,8 милиарда банкноти от 50 долара
  • 13,4 милиарда банкноти от 100 долара

16 Отнема им много, за да ги разкъса.

четири прозрачни буркана с надпис къща, кола, образование и пътуване, пълнени с долари

Shutterstock

Според CNBC ще трябва да сгънете сметка напред-назад около 4000 пъти преди всъщност да се разкъса . Въпреки че това може да звучи много, за доларовите банкноти този праг е достигнат за около 22 месеца, съобщава Федералният резерв.

17 И все още можете да ги използвате, когато са разкъсани.

бели ръце, разкъсващи банкнота от сто долара

Shutterstock

Но ако случайно скъсате сметка, все пак е добре да я използвате. Докато три четвърти банкнота е непокътната, тя може да бъде заменена за цяла банкнота. Ако е разкъсан наполовина, докато серийният номер съвпада от двете страни, той може да се използва. Ако е лошо осакатен, всъщност можете да изпратите сметката на Поделение на осакатена валута на Бюрото за гравиране и печат, където се преглежда и често се заменя (групата се занимава с около 30 000 искания годишно).

18 Звезда на доларова банкнота означава, че е заместител.

асорти хартиена валута

Shutterstock

тълкуване на сънища океански вълни

„Звезда“ на сметка означава, че е заместител на една с грешка. Когато се открие несъвършенство на сметка, след като сериен номер вече е надпечатан, Бюрото за гравиране и печат го заменя с „звездна бележка“ преди да влезе в обращение. Бележка със звезда е бележка със същия сериен номер със звездичка, добавена в края й. Тези сметки са по-оскъдни от банкнотите с традиционни серийни номера, но носят абсолютно същата стойност като всеки друг долар.

19 Детайл от един долар е вдъхновил десетилетия на конспиративни теории.

жена на фокус, която държи смачкана доларова банкнота пред камерата

Shutterstock

Ако погледнете отблизо рамката около цифрата „1“ в горния десен ъгъл на доларовата банкнота, може да забележите, че изглежда малка птица или сова, надничаща от горния ляв ъгъл. Някои са предположили, че тя представлява Минерва, римската богиня на мъдростта , чиято свещена птица е била бухалът и която е често срещана фигура в конспиративните теории на илюминатите. Други твърдят, че всъщност е малък паяк , отчасти поради дизайна на лентата, който го заобикаля. Това също вдъхнови широкообхватни теории на конспирацията.

Нито едно от тези предположения обаче никога не е било потвърдено. В действителност неидентифицираният дизайн вероятно е само странност от модела.

20 Те са пълни с бактерии и други груби неща.

няколко ръце, докосващи се в средата на кръг

Shutterstock

Смяната на толкова много ръце, вероятно не е изненада, че доларовите банкноти не са най-чистите предмети. Проучване от 2017 г., публикувано от PLOS One намерен 100 различни щама на бактерии върху тестваните доларови банкноти, в допълнение към вирусите, ДНК на домашни любимци и други материали. Нищо чудно, че хората биват предпазлив при боравене с пари по време на пандемията на коронавирус .

Популярни Публикации