25 тайни трика за засичане на лъжа всеки път, според експерти

Ние всички среща много лъжи през средния ден - от ежедневието („Почти съм там“) до промяната на живота („Не спя с колегата си“). В тази ера на фалшивите новини и алтернативни факти , потокът от фалшива информация, на която сме изложени, премина от капещ поток в огнен фалш. Така че е по-важно от всякога да можем да различим кога ни лъжат, независимо дали на работа, вкъщи или на покер масата. За щастие събрахме някои експертни трикове за откриване на лъжа, които не изискват от вас да бъдете упорит детектив или читател на мисли.1 Те предлагат твърде много подробности.

Забелязване на лъжа

Shutterstock

Бихте си помислили, че лъжата би го направила липса подробности. Но понякога е точно обратното. Тези, които ви хранят линия, обикновено предлагат много повече подробности, отколкото сте поискали.„Лъжците са склонни да украсяват, за да ви убедят, че историята е точна“, казва терапевт и експерт по човешки ресурси Лора Маклауд , LMSW. Тя посочва подробности като точно време, специфичен декор на местоположението, кой е бил там и как са били облечени - включително хора, които дори не са от значение за историята. „Ако изглежда, че се предлага твърде много информация, без да питате, това вероятно е лъжа или поне частична лъжа.“2 Те са супер защитни, когато им задават последващи въпроси.

Забелязване на лъжа

Shutterstock„Ако предизвикате лъжец -„ Сигурен ли сте? Това не звучи правилно’-той или тя често ще се защитят и ще се държат обидени: „Не мога да повярвам, че ме разпитвате. Наистина мислите, че бих ви излъгал? ’“, Обяснява Маклауд. „Това е много ефективна техника, тъй като хвърля вината върху вас, кара ви да поставяте под съмнение инстинктите си и рисувате лъжеца като девствен и невинен.“

3 Те се почесват по лицето.

жени сърбеж в носа Забелязване на лъжа

Shutterstock

Искате ли да знаете дали някой лъже? Може да са сърбящи. Майкъл Джосем , експерт по покер сигурността, посочва, че когато някой нервно изрича лъжа, това може да предизвика прилив на кръв по лицето му, което води до лек сърбеж.„Носът и / или други части на лицето понякога могат да се сърбят, което ги кара да се драскат“, казва Джосем. Така че, ако някой се почеше по лицето си, докато ви казва, че има ужасна покер ръка - може да искате да фолднете.

4 Покриват устата си.

бяла руса жена, която покрива устата си и се усмихва

iStock

Лъжецът понякога може да покрие устата си, когато казва нещо невярно. Това е психологически инструмент, който ги кара да се чувстват така, сякаш не са всъщност лъже, защото не можете да видите устата им.

„Някои хора се стремят да скрият или да си прикрият устата, когато казват неверни неща, като се стремят да избегнат конфронтация и да смекчат удара на думите си“, казва Джосем.

5 Липсва им анимация.

мъже, които говорят, забелязвайки лъжа

Shutterstock

Докато нервните движения могат да раздадат лъжец, липсата на движение също може да бъде раздаване. Според експерт по езика на тялото Пати Ууд , опитни лъжци ще работят, за да контролират движенията си и да държат под контрол всички сигнали. Но в процеса те всъщност показват, че крият нещо.

„Намерете лъжец, като потърсите някой, който е твърде вдървен и неподвижен“, казва Ууд. „Не изглеждайте като лъжец, като се уверите, че сте естествено анимирани.“

6 Сгъват ръце.

признаци, че искат да мамят

Shutterstock

Ууд също отбелязва, че лъжците ще се опитат затварят се от човека, с когото говорят. Това означава, че те покриват области, където биха могли да се почувстват изложени или уязвими, които включват устата и очите (както бихте очаквали), но също и долната част на капачките на коляното, долната част на торса, шията и горната част на главата им.

Лъжецът ще се затвори от себе си, „като облече дрехите [тези части], обърне тялото му от събеседника, постави предмети или мебели между себе си и другите и най-просто сгъне ръце“, казва Ууд.

7 Те не осъществяват зрителен контакт.

контакт с очите засичане на лъжа

Shutterstock

По същия начин лъжецът може да се срамува или да мисли, че може да избегне да бъде открит, като не осъществява контакт с очите. „Ако не осъществяват зрителен контакт и гледат навсякъде, но право в теб или право в очите ти, това може да означава, че някой те лъже“, казва професионалният съветник и автор Хайди Макбейн , LMFT.

8 Правят твърде много зрителен контакт.

твърде много контакт с очите Забелязване на лъжа

Shutterstock

Според Джосем по-сложните лъжци са наясно, че аматьорските влакна избягват да ви гледат в очите. В резултат на това те ще се опитат да направят обратното.

„По-трудно е да излъжеш някого, когато го гледаш в очите - така че един изтънчен лъжец умишлено ще осъществи повече зрителен контакт от нормалното“, казва Джосем. Така че ако човекът, с когото говорите, изглежда е такъв прекалявайки с зрителния им контакт , всъщност може да е опит да се скрие нещо.

9 Червата ви казват, че лъжат.

двойка, спореща в леглото

Shutterstock

Дори ако не можете да поставите пръста си върху това, което ви кара да мислите, че някой не е напълно честен, психолог от Манхатън Йосиф Цилона казва да се доверите на вашата интуиция.

„Много хора се справят с тънкостите, без да са напълно наясно с тях“, обяснява той. „Всъщност можем да усетим страха в изпотяването на другите. Този тип сигнали често са извън нашето съзнание и се обозначават като усещане или интуиция. Вместо да отричате или рационализирате, считайте, че това е една от най-важните причини за безпокойство. '

10 Бъркат.

бяла жена говори оживено, докато белият мъж изглежда отегчен от кафе и бисквитки пред тях

iStock

Подобно на предлагането на твърде много подробности, някой, който е изричане на лъжа има тенденция да се разхожда, изпада в странни отклонения или отнема много време, за да стигне до точката.

„Ако в отговор на въпрос човекът говори твърде много, това е знак, че нещо не е наред“, казва вербовчик и кариерен съветник Брус Хурвиц , който използва уменията си за откриване на лъжа по време на интервюта за работа.

11 Те са твърде последователни.

жена, хващаща мъж в лъжа, забелязваща лъжа

Shutterstock

Друг неинтуитивен разказ? Твърде последователен. Макар да изглежда, че човекът, който дава абсолютно същия отговор на същия въпрос, казва истината, Хурвиц вижда това като по-вероятно индикатор, че отговорите им са репетирани.

„Когато интервюирам, питам кандидати / клиенти защо са напуснали предишната си работа в началото на интервюто“, казва той. „Малко по-късно ще посетя отново въпроса. Ако повтарят отговора дословно, знам, че са излъгали. Отговорът на въпрос никога не е идентичен. В това отношение това е като подпис - няма два напълно еднакви. '

слушане на музика в сънища

12 Те дават различни отговори.

Нещастна двойка червени знамена Вашият партньор иска да ви напусне

Shutterstock

Докато някои лъжци ще практикуват отговорите си до степен, в която изглеждат роботизирани, в много случаи, особено при хора, които лежат без ръка, отговорите им ще се променят от секунда на секунда.

„Често лъжецът не е честен за много неща и не винаги може да държи историите си прави,“ казва лицензиран консултант по психично здраве и лайф треньор Хайме Кулага , Доцент доктор. „Всъщност една лъжа често води до друга, а друга за покриване на предишната лъжа. Ако зададете въпрос на лъжец и се върнете към историята на събитията или въпросите по-късно, може да получите различен отговор или отговор, който не се добавя към първия им отговор. '

13 Те са твърде самоуверени.

нахакан мъж Забелязване на лъжа

Shutterstock

Изобилието на увереност и никакво колебание, независимо какви въпроси задавате, може да е признак на лъжец. „Били ли сте някога супер гладък продавач?“ - пита Ууд. „Той може да е похвалил ентусиазирано продукта и да се чувствате неудобно от терена му? Тогава сте разгадали лъжа, като сте отбелязали, че човекът е звучал твърде добре или твърде уверен. “

14 Те са студени.

двойка, спореща на дивана

Shutterstock

„Ако ни е удобно със себе си и човека, с когото сме, и темата, която обсъждаме, ще бъдем отворени и приятелски настроени“, казва Ууд. „Лъжците обикновено не се чувстват много комфортно, така че са склонни да се сдържат и да бъдат по-малко приятелски настроени. По-лесно е приятелите и интимните хора да лъжат успешно, защото изглеждат по-малко отдръпнати и по-приятелски настроени. '

15 Те гледат надясно.

очите надясно Забелязване на лъжа

Shutterstock

Калъм Кобърн , експерт и треньор по глобални преговори за преговори.com , казва, че ако подозирате, че някой е нечестен, „внимавайте очите му, когато водят редовен разговор и казват истината. След това забележете как техният модел се счупва, когато лъжат. '

Според Кобърн като цяло гледаме наляво, докато се опитваме да си припомним нещо (т.е. да казваме истината) и гледаме надясно, когато създаваме нещо (т.е. измисляме лъжа).

16 Те казват едно, а правят друго.

забелязване на лъжа

Shutterstock

Когато невербалното поведение на човек не съвпада с това, което казва, вероятно имате работа с лъжец. Ууд дава пример за служител на обслужване на клиенти, който плесва фалшива усмивка или казва: „Да, можем да направим това за вас“, като същевременно поклаща глава.

„Когато произнесените думи не са съгласни с невербалната комуникация, ние обикновено се доверяваме на невербалната комуникация, за да ни каже истината“, казва Ууд. „Всичко е във вашето тяло.“

17 Повтарят вашите въпроси.

Двойка говори преди секс BDSM

Shutterstock

Лъжата е когнитивно сложно нещо. Това означава, че лъжците често ще се опитват да спрат, за да излязат с отговорите си. И един лесен начин за спиране е чрез повтаряне на това, което сте ги помолили.

„Когато някой повтаря въпроса, който току-що сте му задали, това е знак, че лъже“, обяснява Кулага. „Купува им ценни няколко допълнителни секунди, за да измислят отговор на вас.“

18 Те използват уклончив език.

човекът е студен Намирането на лъжа

Shutterstock

„Ако някой значително омаловажава определени ситуации, които наистина са голяма работа, това е знак, че се случва повече, отколкото намекват“, според Кулага. „Например, една жена може да каже:„ Три часа бях с момичетата, а бившият ми се появи и си тръгна след две секунди “, или мъж може да каже:„ Бях с приятелите си, мисля, че, може би едно момиче беше там или нещо подобно. '

19 Те всъщност не отговарят на въпроса ви.

разочарована двойка в леглото

Shutterstock

Ако продължавате да задавате прости, конкретни въпроси и установите, че човекът, когото питате, никога не отговаря на тях, вероятно говорите с лъжец. „Някои лъжци всъщност не отговарят на въпросите, които задавате. Може да откриете, че те разпъват истината или да ви дадат кръгово решение “, казва Кулага. „Например, можете да попитате някого„ Излязохте ли да пиете в събота? “И отговорът им може да бъде:„ Излязох с Джейсън и Сам, мисля, че се върнахме около 11 и веднага ударих чувала “

Но, обяснява тя, това поведение се корени в приличен импулс. „Когато някой не отговори на вашите въпроси, той се опитва не лъжа - добавя тя. „Ако не отговорят на въпроса, в книгата си те може да пропускат, но всъщност не лъжат. Това е чудесен начин за лъжеца да обоснове или да се оправдае, че те наистина не лъжат за случилото се с вас.

20 Те отклоняват отговорността.

Човек сочи пръст към себе си, докато сянката му показва дълъг нос, подписва, че някой лъже

Shutterstock

„Когато някой лъже и има много срам около това, което лъже, той ще отклони отговорността към някой друг“, казва терапевтът Ерика Майли , LMHC.

Тя добавя, че когато хората са искрени, те обикновено са готови да поемат поне известна отговорност за случилото се. „Обикновено, ако някой не лъже, той ще поеме отговорност дори за част от действията си. Като „Не помня, но също така пих твърде много“, обяснява тя.

21 Те настояват да потвърдите поведението им.

чернокожа жена, вдигнала ръце досадно на чернокож мъж

iStock

В много случаи хората, които искат да убедят другите, че не лъжат, се стараят да изглеждат така, сякаш са прозрачни, надявайки се да не се обадите на блъфа им. Ако попитате някого къде са били снощи и отговорът му е: „Бях навън в този бар - просто погледнете моя Facebook, обадете се на братовчед ми и проверете кадрите за сигурност“, това е добър знак, че не са толкова честни както твърдят.

22 Те се опитват да пренасочат разговора.

неща, които жените не

Shutterstock

Дори някой да е правил това милион пъти преди, лъжата все пак се чувства зле за него. В резултат на това те могат да се опитат да сменят темата на каквато и да е цена. Например, ако попитате приятеля си дали са взели пари от портфейла ви и отговорът им е: „Разбира се, че не. Отслабнал ли си? ” може да искате да преосмислите доверието им.

23 Обвиняват ви в лъжа.

двойка, която се бие, забелязвайки лъжа

Shutterstock

„Понякога, когато хората лъжат, те обръщат масата срещу вас“, казва Кулага. „Това сваля фокуса върху тях и ситуацията, която е в момента, и фокусира контекста върху вас. Това им купува време да мислят за отговор и дори биха могли да водят целия разговор в посока, която няма нищо общо с тях. Всъщност квалифицираните лъжци могат да обърнат цяла ситуация и да ви накарат да се почувствате като луди! “

сън в цветово значение

24 Те се подстригват.

Белият мъж с кестенява коса и очила докосва мустаците на кормилото, подписва го

Shutterstock

Според бивши служители на ЦРУ Филип Хюстън , Майкъл Флойд , и Сюзън Бъчър , който е написал книгата Шпионирайте лъжата , някой, който лъже, може да коригира яката си, да повдигне очилата си, да прокара пръсти през косата си или да усъвършенства мустаците си. Както пишат в книгата си, „Друг начин, по който някои хора могат да разсеят безпокойството, е чрез физическа активност под формата на подстригване“.

25 Прочистват гърлото си или преглъщат много.

отблизо на бяла жена

iStock

В Шпионирайте лъжата , бившите служители на ЦРУ също посочват, че лъжецът може прекалено да прочисти гърлото си или да преглътне, преди да отговори на въпроси.

„Ако човек прочисти гърлото си или извърши значително преглъщане, преди да отговори на въпроса, това е потенциален проблем“, пишат те. - Може да се случват няколко неща. Той може да прави невербалния еквивалент на словесното „Кълна се в Бог ...“ - обличайки лъжата в най-добрия си неделен ден, преди да ни я представи. Или физиологично, въпросът може да е създал скок на тревожност, който може да причини дискомфорт или сухота в устата и гърлото.

Популярни Публикации