10 причини да кървите след секс, според лекарите

Не може да се отрече това кървене след секс може да ви постави в паника. Независимо дали това е първото ви сексуално преживяване или сте го посетили от известно време, гледката на кръв никога не е добре дошла⁠. И докато необичайното кървене е нещо, което винаги ще искате да обсъдите с Вашия лекар, това не винаги е признак, че нещо не е наред. Всъщност цели девет процента от сексуално активни жени ще получи кървене след секс в даден момент, според проучване от 2014 г., публикувано в списанието Акушерство и гинекология International .За да ви помогнем да стигнете до дъното на симптомите си, попитахме експертите за най-честите причини за кървене след секс и кървене по време на секс. От вагинална сухота и полипи на шийката на матката до полово предавани инфекции и сурови женски хигиенни продукти, това са най-честите причини за кървене по време на секс.

значение на черен цвят на очите

1. Това е първият ви сексуален опит.

„Кървенето след сексуална активност за първи път е нормално“, казва Д-р Джанет Нешейват , Доктор по медицина , лекар по семейна и спешна медицина. Това се причинява от счупването на тънък слой тъкан, наречен химен, обяснява тя, който покрива част от входа на влагалището. След като се счупи, това може да доведе до кървене, което е напълно нормално, добавя тя.2. Вагиналната сухота причинява сълзи.

Сухотата може да е друг виновник за кървенето ви, казва Д-р Моник Мей , Доктор по медицина , сертифициран от борда семеен лекар.„Ако вагината е суха, може да има известни щети и разкъсване на областта по време на проникването“, казва тя. „Ангажиране в адекватна любовна игра и използването на лични смазки може да помогне да се предотврати това. 'Д-р Мей обяснява, че някои жени са предразположени към вагинална сухота, особено тези, които изпитват менопауза или тези, които са на определени контроли за раждане. Това означава, че ще искате да се консултирате с вашия лекар, ако това ви притеснява.3. Кървете от груб секс.

По същия начин грубото разтърсване в чувала също може да доведе до разкъсвания във влагалището, което може да доведе до кървене.„Някои жени могат да кървят поради секс, причиняващ сълзи във влагалището“, казва Д-р Дион Оценад , MD, FACOG. Това може да се случи по време на груб секс или по време на секс с добре надарен партньор, казва тя.

И въпреки че повече смазване и общуване с партньора си могат да помогнат за смекчаване на този проблем, има и други начини да помогнете за отскачането след тези видове сексуални срещи, според д-р Нешейват.„Вземете хладен душ, носете само подложка и оставайки хидратирани са всички полезни мерки, които човек може да предприеме след всеки сексуален акт “, обяснява тя. Въпреки това тя подчертава значението на планирането на посещение при вашия гинеколог, ако се притеснявате, че има проблем.

4. Имате болест, предавана по полов път.

„Кървенето може да бъде причинено и от полово предавани инфекции (ППИ), които засягат шийката на матката, като гонорея и хламидия“, казва д-р Мей. „Това може да е единственият симптом, който една жена има при тези лечими заболявания, така че посещението при лекар при първите признаци е много важно.“Хламидиите и гонореята най-често се свързват с кървене след секс, защото водят до възпаление на шийката на матката. Други симптоми, които трябва да знаете, са необичайни вагинални секрети, болезнени менструации, коремна болка и сърбеж или парене във и около вагината.

все още ли е влюбена в бившия си

5. Имате полипи на шийката на матката.

Жена, която открие, че кърви по време на секс, може също да има полипи на шийката на матката, казва д-р Мей.„Полипите са месести израстъци, които могат да бъдат причинени от анормален отговор на естроген или от възпаление “, обяснява тя. „Те не са същите като брадавиците и много рядко стават ракови, но могат да кървят от проникване по време на секс, когато пенисът (или секс играчката) се натиска срещу тях.“

И докато д-р Мей подчертава, че вагиналните полипи са обикновено неракови , тя отбелязва, че в някои случаи те могат да бъдат причинени от определени щамове на HPV (човешки папиломен вирус). Това може да доведе до повишен риск от развитие на рак на маточната шийка, предупреждава тя. Отново посетете Вашия лекар възможно най-скоро, ако забележите, че нещо не е наред.

6. Изпитвате менопауза.

„Жените в менопауза могат да получат кървене след секс поради изтъняване на вагиналната тъкан“, казва д-р Мей.

Това често се причинява от ниски нива на естроген в резултат на менопаузата, отбелязва тя. Влагалищната тъкан може да атрофира и да стане тънка и по-малко еластична. Отново адекватната любовна игра и личните смазки могат да бъдат полезни, препоръчва тя.

7. Имате екзема или дерматит.

Всяко състояние, което дразни и възпалява местната кожа, може да причини кървене, предполага д-р Мей, така че ако жената има определени обриви, като екзема или дерматит, в гениталната си област те също могат да играят огромна роля.

Ако не сте сигурни какви предупредителни знаци да търсите, д-р Мей предполага, че както екземата, така и дерматитът могат да причинят сърбящи и люспести обриви в гениталиите и другаде в тялото. Така че, ако това е нещо, с което имате работа, казва тя винаги е разумно да споделите вашите притеснения с вашия лекар или дерматолог.

8. Вашият период току-що започна.

„Периодът на една жена може случайно да започне, докато прави секс“, обяснява д-р Мей. Това е напълно естествено, добавя тя и обикновено не се дължи на самия сексуален акт.

подарък за рожден ден на най -добрия ти приятел

9. Имате цервикален ектропион.

Някои жени могат да имат цервикален ектропион, според д-р Occenad. Това е мястото, където клетките, които обикновено се намират в шийката на матката, са изложени и от външната страна на шийката на матката, обяснява тя. Тезисе наричат ​​жлезисти клетки и те са много деликатни и също лесно се дразнят, добавя тя.

Д-р Occenad също отбелязва, че тези клетки се различават от клетките, които обикновено се намират от външната страна на шийката на матката, които се наричат ​​плоскоклетъчни и обикновено са много устойчиви.Въпреки това,по време на полов акт тези клетки лесно се повреждат и могат да причинят кървене.Д-р Occenad отбелязва, че цервикалният ектропион е състояние, което обикновено е безвредно и обикновено се наблюдава при жени на контрол на раждаемостта или по време на бременност, добавя тя.

„Ектропионът на маточната шийка обикновено се причинява от повишен естроген, какъвто е случаят при бременност и при жени на контрол на раждаемостта“, казва тя. „Това състояние обикновено отзвучава след бременност или с промени в контрола на раждаемостта и рядко се налага лечение“. Налични са обаче лечения, ако състоянието не се изчисти от само себе си.

10. Имате лишей планус или склероз лишей

„Други причини за сълзи при влагалищното отваряне [могат да възникнат] от състоянието на кожата на вулвата, като склерозен лишей или лишей планус, казва Д-р Честит Герш , MD, OB / GYN , основател и директор наИнтегративна медицинска група в Ървайн, Калифорния.

Въпреки това, д-р Герш обяснява, че е важно да се отбележи, че лишеите склерозус и лишеите планус са две напълно различни състояния, въпреки факта, че имената им звучат доста сходно.

Смята се, че лихен склерозус е автоимунно състояние, което води до силно изтъняване на кожата. Понякога се появява с бели петна по вулвата (и може да причини значителен сърбеж и дискомфорт), въпреки че много жени с лишеи от склероза нямат никакви необичайни усещания.

Лихен планус също е автоимунно заболяване на кожата, но в сравнение е по-скоро ерозивно състояние на кожата.„Лабиалната / вулварна кожа става силно еритематозна (червена) и може да бъде сурова, плачлива и болезнена“, обяснява тя. „Този ​​тип кожно заболяване може да доведе до кървене при сексуални връзки поради триене и дразнене“, добавя тя.

Какво да правите, ако почувствате кървене след секс

„Кървенето след секс никога не е нормално, освен когато прави секс на един период “, обяснява д-р Герш. Това обикновено изисква a посещение на гинеколог и изследване, добавя тя и евентуално ултразвук на таза (да се използват коремни и вагинални сонди). Междувременно избягвайте да използвате тампони и почистващи препарати, които могат да раздразнят района.

ас на чаши бъдеще

И разбира се, уверете се, че редовно посещавате вашия гинеколог, за да изпреварвате всички симптоми. „Понякога първият симптом, който една жена има при рак на шийката на матката, е болка и кървене по време на секс, така че получаването на мазка с цитонамазка (тест, който може да открие анормални клетки в шийката на матката, преди да станат ракови) през препоръчаните интервали е много важно“, д-р Мей съветва.

За да откриете още невероятни тайни за това как да живеете най-добрия си живот, Натисни тук да ни следвате в Instagram!

Популярни Публикации