8 често задавани въпроси относно план Б - отговори

Нещата не винаги вървят идеално по план. И докато някои нещастия определено са разочароващи - неща като недоспиване преди голяма среща или заблуждаване на ключовете на колата ви, когато закъснявате за парти - може би никой не вдъхва такъв страх като осъзнаването на основна форма на контрол на раждаемостта не успя.Разбира се, това едва ли е необичайно явление. Според експертите в BirthControl.com , можете да очаквате около един на 250 презервативи, които използвате, за да счупите. Методът на изтегляне също не е ефективна алтернатива според Планирано родителство , той има процент на откази един на всеки пет в рамките на една година.

Но колкото и често да е това, ако контролът ви за раждаемост се провали, все още е страшна ситуация, която може да ви хвърли гаечен ключ сексуален живот —И в много случаи, всяка друга част от живота ви също. За щастие има неща, които можете да направите, за да сведете до минимум шансовете си за непланирана бременност. Въведете: План Б, форма на спешна контрацепция, която можете да предприемете, за да намалите шансовете за бременност след незащитен секс.Сега се счита за на резервно копие за предотвратяване на бременност (и първа форма на спешна контрацепция, препоръчана от OB / GYN’s), План Б Една стъпка е хапчето, за което вероятно сте чували, но може би не разбирате напълно. От къде да стигнете до това как работи план Б, ето честните, фактически отговори на вашите уместни въпроси относно хапчето за сутрин. Колкото повече знаеш.значение на татуировка на цвете на хедър

Какво е план Б?

В основата си Plan B е хормонално хапче без рецепта, което помага за предотвратяване на бременност, когато се приема в рамките на 72 часа (3 дни) от незащитен секс. то е не хапче за аборт и ще го направи не причиняват вродени дефекти, ако го приемате по време на бременност. Също така не е заместител на редовните превантивни методи за контрол на раждаемостта и не предпазва от ППИ.Как работи план Б?

Ето нивата на пясъчност: План Б съдържа хормон, наречен левоноргестрел, което по същество е просто изискано име за лабораторна версия на прогестерон (хормонът, който вашите яйчници отделят всеки месец, който подпомага менструалния цикъл). Можете също да намерите левоноргестрел във вашето ежедневно хапче за контрол на раждаемостта, но План Б е снабден с него в по-висока доза, което е част от начина, по който помага за спиране на потенциална непланирана бременност.

мечтае да роди бебе

Научните изследвания подкрепят, че левоноргестрел, активната съставка в план Б, действа като предотвратява овулацията и няма да повлияе на имплантирането на оплодено яйце. След като се приеме, хормонът левоноргестрел се освобождава в тялото ви и действа, за да спре отделянето на каквито и да е яйца във фалопиевата тръба за оплождане. Липсата на овулация означава, че няма яйцеклетки за оплождане на сперматозоидите. (Спомняте ли си „птиците и пчелите“?) На практика целта на хапчето е да предотврати процеса на бременност, преди той да започне, което е важно разграничение от хапчето за аборт.

Учтивост: План Б Една стъпкаКолко ефективен е план Б?

Според хапчето официални ЧЗВ , той е най-ефективен, когато се приема точно според указанията (а именно в рамките на този тридневен прозорец). Когато се приемат според указанията му, 7 на всеки 8 жени, които биха могли да забременеят, няма да приемат План Б. Според Планирано родителство , хапчето е75 до 89 процентаефективно за предотвратяване на бременност. Отново няма да направи нищо за хора, които вече са бременни.

Къде мога да купя План Б?

Броячът в местната ви аптека ще носи план Б и не се нуждаете от медицинска застраховка или лична карта, за да го купите. План Б в една стъпка обикновено струва между $ 40 и $ 50, според Планирано родителство .

Колко често можете да приемате план Б?

Ако вече сте пили хапче Plan B, със сигурност не сте сами. „Почти половината от жените (анкетирани) са взели план Б или друга форма на спешна контрацепция, което означава, че половината от вас и вашата група приятели вероятно са предприели спешна контрацепция“, се казва в презентация, изнесена от Д-р Дженифър Берман , уролог и експерт по сексуално здраве в Уелнес центърът за жени Berman в Бевърли Хил , от името на план Б.

И добрата новина е, че ако вече сте го приели, няма причина да не можете да го приемете отново. Той ще бъде също толкова ефективен втори или трети път, когато го приемате, стига да го приемате според указанията. За да повторя обаче, план Б не е форма на редовен контрол на раждаемостта и трябва да се използва само ако план А не успее.

Какви са страничните ефекти на план Б?

Най-честият страничен ефект на всяко хапче за спешна контрацепция е промяна във Вашия период. Приемането на каквато и да е форма на спешна контрацепция може да я направи по-лека или по-тежка или да пристигне по-рано или по-късно от обикновено.

„Те винаги са временни, особено когато хапчето се използва правилно, т.е. много рядко / от време на време и не редовно и многократно“, Ифат Хоскинс , Доктор по медицина, клиничен доцент в катедрата по акушерство и гинекология в NYU Langone Health каза Женско здраве .

Разбира се, как План Б влияе на Вашия период зависи от това кога го приемате в цикъла си, така че не забравяйте да сте в унисон с тялото си, след като го приемете. Според Клиника Майо , трябва да си направите тест за бременност, ако не получите менструация в рамките на три седмици след спешна контрацепция.

сънуваш куче смисъл

Разстроен стомах, главоболие, световъртеж и нежни гърди също са потенциални странични ефекти на хапчето сутрин.

Колко продължават страничните ефекти от план Б?

План Б Една стъпка отбелязва, че може да почувствате странични ефекти като стомашно разстройство, главоболие, световъртеж и нежни гърди в продължение на ден или два след приемането на хапчето и че трябва да сте наясно с потенциалните зацапвания и промените във вашия период няколко седмици след приема му.

Колко време е ефективен план Б?

Не се притеснявайте: приемането на план Б няма да повлияе на плодовитостта ви или шансовете ви да забременеете дългосрочно. Той обаче не осигурява дългосрочна защита срещу бъдеща бременност. Всяко хапче Plan B помага само за предотвратяване на бременност при един случай на незащитен секс. Като спешен случай метод за контрол на раждаемостта, той не действа като редовно средство за непрекъснато предотвратяване на бременност. Сексуално активните хора, които търсят безопасно средство за последователен контрол на раждаемостта, трябва да помислят да посетят център за семейно планиране, клиника или Планирано родителство, за да намерят най-добрия за тях редовен метод.

Хубавото е, че хората говорят за план Б и други форми на спешна контрацепция сега повече от всякога. „Нашето проучване също така установи, че почти 95 процента от жените, които са предприели спешна контрацепция, не се притесняват от възприятията на външни лица“, каза Берман. „Мисля, че наистина страхотно в това е не само, че открихме диалог, но и жените се чувстват уверени, когато предприемат спешна контрацепция, и не позволяват на възприятията на другите да се стичат по начина, по който се чувстват. В миналото това не винаги е било така, затова обичам да виждам тази промяна. '

За да откриете още невероятни тайни за това как да живеете най-добре Натисни тук да ни следвате в Instagram!

неща, които не трябва да правите на работа
Популярни Публикации