50 невероятни исторически факта, които никога не сте знаели

Както казва старата поговорка: „Тези, които не познават историята, са обречени да я повтарят“. (Или нещо такова). Да, важно е да знаете историята си - не само големите имена и ключови дати, но и малките подробности, които ни помагат да разберем по-добре историческа фигура или епоха, в която са живели. Може би това е изненадващ факт, който ви кара да преосмислите конвенционалната мъдрост. Може би това е див анекдот, който изглежда твърде луд, за да е истина. Какъвто и да е случаят, малките, изненадващи частици от историята са може би най-забавните частици от историята - видът информация, който е толкова шантав и навън, никога не би могъл да се повтори, дори ако някой иска. Ето 50 такива парчета, без конкретен ред.

1 Пуйки някога са били почитани като богове

Турция исторически факти

ShutterstockДокато пуйката в момента е любимата част на Америка от Деня на благодарността, през 300 г. пр. Н. Е. Тези големи птици бяха предвещавани от хората на маите като съдове на боговете и бяха почитани като такива, толкова много, че те бяха опитомени да играят роля в религиозни обреди . Те бяха символи на власт и престиж и могат да бъдат намерени навсякъде в иконографията и археологията на Мая.2 Пол Ривър никога всъщност не извика: „Британците идват!“

Пол Ривър исторически факти

ShutterstockДокато всички знаят историята на прочутото пътуване на Ривър, в което се казва, че той е предупредил колониалната милиция за приближаващия се враг, като извика „Британците идват!“ Това всъщност е невярно. Според History.com , операцията трябваше да бъде тиха и крадеща, тъй като британските войски се криеха в провинцията на Масачузетс. Освен това колониалните американци все още се смятаха за британци.

3 Олимпиадата, използвана за награждаване на медали за изкуство.

Жена на олимпийските игри исторически факти

ShutterstockОт 1912 до 1948 г. Олимпийските игри провеждат състезания по изобразително изкуство. Медали бяха дадени за литература, архитектура, скулптура, живопис и музика. Естествено, от създаденото изкуство се изискваше да бъде с олимпийска тематика. Според основателя на съвременните олимпийски игри Пиер дьо Фреди добавянето на изкуства е било необходимо, тъй като древните гърци са провеждали фестивали на изкуствата заедно с игрите. Преди художествените събития да бъдат премахнати, бяха раздадени 151 медала.

4 Еднократно, 100 самозванци, за които се твърди, че са мъртвият син на Мария Антоанета

Луи XVII исторически факти

Изображение чрез Wikimedia Commons

След Френската революция осемгодишният Луи XVII е хвърлен в затвора и след това никога повече не е виждан публично. Родителите му са екзекутирани през 1793 г. и след това той е бил ужасно малтретиран, пренебрегван и оставен изолиран в затворническа килия в парижкия храм. През 1795 г. той умира от туберкулоза на 10-годишна възраст. Тялото му е погребано тайно в масов гроб. Години по-късно се появиха десетки мъже, които твърдяха, че са той, тъй като възстановяването на Бурбон е възможно, а успелият ищец може потенциално да се озове на трона на Франция.

5 Веднъж Наполеон беше нападнат от орда зайчета

Наполеон Бонапарт исторически факти

Колекция Everett / Shutterstock

Някога, известният завоевател Наполеон Бонапарт беше нападнат от ... зайчета. Императорът беше поискал да се организира лов на заек за него и хората му. Неговият началник на персонала го създаде и накара мъжете да съберат 3000 зайци за случая. Когато зайците бяха освободени от клетките си, ловът беше готов. Поне такъв беше планът! Но зайчетата се втурнаха към Бонапарт и хората му с вискозен и неудържим натиск. И ни научиха, че Ватерло е най-голямото поражение на завоевателя ...

Веднъж на 6 жени беше забранено да пушат публично

Наредба на Съливан исторически факти

Изображение чрез Wikimedia Commons

През 1908 г. нюйоркчанката Кейти Мулкахи е арестувана за удряне на кибрит срещу стена и запалване на цигара с него. Защо? Защото това беше нарушение на Наредбата на Съливан , градски закон, забраняващ на жените (и само на жените!) да пушат публично. По време на изслушването си в окръжния съд, Mulcahey спори за правото си да пуши цигари публично. Тя беше глобена с 5,00 долара. Две седмици по-късно наредбата на Съливан е наложена с вето от кмета на Ню Йорк.

7 Правителството буквално отрови алкохол по време на забрана

Забрана през историческите факти от 20-те години

Изображение чрез Wikimedia Commons

По време на забрана в Съединените щати, правителството на САЩ буквално отровен алкохол . Когато хората продължиха да консумират алкохол въпреки забраната му, представителите на закона се разочароваха и решиха да опитат друг вид възпиращи фактори - смърт. Те поръчаха отравяне на промишлени алкохоли, произведени в САЩ, които бяха продукти, редовно крадени бутлегери. До края на забраната през 1933 г. се смята, че федералната програма за отравяне е убила поне 10 000 души.

8 Всъщност съществува капитан Морган

капитан морган исторически факти

капитан морган исторически факти

Да, лицето на добре обичаната марка ром беше напълно истински човек. Той беше Уелски капер който се бори заедно с англичаните срещу испанците в Карибите през 1660-те и 1670-те години. Първото му име е Хенри и е рицар от английския крал Чарлз II. Точната му дата на раждане е неизвестна, но беше някъде около 1635 г. Той почина в Ямайка през 1688 г., очевидно много богат.

9 Използване на вилици, които преди се възприемаха като сакрални

разклонява исторически факти

Shutterstock

мечта за домашно нашествие

Каква е вилицата? Вилиците, широко използваните прибори за хранене, някога са били смятани за богохулни. За първи път са представени в Италия през 11 век. Тези въртящи се инструменти за въртене на спагети бяха възприемани като обида към Бог. И защо, питате ли? Защото те бяха „изкуствени ръце“ и като такива се смятаха за такива кощунствен .

10 Титаник собствениците никога не са казвали, че корабът е „непотопяем“

титанични исторически факти

Shutterstock

Въпреки това, в което може да повярвате емблематичният филм на Джеймс Камерън от 1997 г., собствениците никога не са казвали, че никога няма да потъне. Историкът Ричард Хауелс казах че „населението като цяло едва ли е мислило за Титаник като уникален, непотопяем кораб преди първото му пътуване. '

11 Имаше повече от 600 заговора за убийството на Фидел Кастро

Фидел Кастро исторически факти

Shutterstock

Да, 600 . Кубинският диктатор беше насочен да бъде убит от широк кръг врагове, включително политически опоненти, престъпници и дори САЩ, наред с много други. Тактиката включваше всичко - от експлодираща пура до отровен водолазен костюм.

12 Клеопатра не беше египтянка

Клеопатра исторически факти

Клеопатра исторически факти

Въпреки това, в което може да повярвате, последната кралица на Египет не е родена в Египет. Доколкото историците могат да кажат, Клеопатра VII (това е официалното й име) е гръцка. Тя беше потомък на македонския пълководец Птолемей на Александър Велики.

да мечтая за огън

13 Папа Григорий IV обявява война срещу котките

Папа Григорий IV исторически факти

Изображение чрез Wikimedia Commons

Папа Григорий IV обяви война на котките през 13 век. Той каза, че черните котки са инструменти на Сатана. Поради тази вяра той нареди да се изтребят тези котки в цяла Европа. Този план обаче даде обратен ефект, тъй като доведе до увеличаване на популацията на плъхове, пренасящи чума.

14 Мери всъщност имаше малко агне

Мери имаше малко агне исторически факти

Изображение чрез Wikimedia Commons

Всички знаят детската рима „Мери имаше малко агне“, но вероятно не сте знаели, че това се основава на истинска история. Казваше се Мери Сойер. Тя е била 11-годишно момиче и е живяла в Бостън и един ден е била последвана от училище от домашното си агне. В края на 60-те години тя помага за събирането на пари за стара църква, като продава вълна от агнето.

15 Ричард Никсън беше страхотен музикант

Президент Ричард Никсън исторически факти

Shutterstock

37-ият президент на САЩ (и единственият президент, който подаде оставка) всъщност беше изключително талантлив музикант. Той игра общо пет инструмента : пиано, саксофон, кларинет, акордеон и цигулка.

16 Линдън Б. Джонсън даде интервюта от банята

LBJ исторически факти

Изображение чрез Wikimedia Commons

Това, поради липса на по-добра дума, непримиримо президент даде интервюта, докато използва тоалетната. Президентски биограф Дорис Кърнс Гудуин описва тласъка: „той просто не искаше разговорът да спре“.

17 Кетчупът се продава през 30-те години на 20 век като лекарство

кетчуп исторически факти

Shutterstock

Забравете ибупрофен. В 1830-те, що се отнася до популярната медицина, кетчупът беше най-яростният. През 1834 г. е продаден като лек за лошо храносмилане от лекар от Охайо на име Джон Кук. Той не е популяризиран като подправка до края на 19 век. Колкото повече знаеш.

18 Президентът Ейбрахам Линкълн е в Залата на славата по борба

Абрахам Линкълн исторически факти

Shutterstock / Everett Historical

Преди 16-ият президент да встъпи в длъжност, Ейбрахам Линкълн е обявен за шампион по борба. Президентът 6'4 'имаше само една загуба сред своите около 300 състезания. Той спечели репутация за това в Ню Салем, Илинойс, като елитен боец. В крайна сметка той спечели първенството по борба в окръга си.

19 юли 4-ти не е истинският ден на независимостта

тълпа от хора се събраха, за да гледат исторически факти на 4 юли от Деня на независимостта

тълпа от хора се събраха, за да гледат исторически факти на 4 юли от Деня на независимостта

4 юли е не на истински американски ден на независимостта . Всъщност е 2 юли, защото тогава Вторият континентален конгрес във Филаделфия всъщност гласува за одобряване на резолюция за независимост. На 4 юли обаче Конгресът прие официалната Декларация за независимост и повечето дори не подписаха това до август.

20 Ейбрахам Линкълн също беше лицензиран барман

Бери и Линкълн Салон исторически факти

Изображение чрез Pinterest

Освен че е шампион по борба, Линкълн е бил и лицензиран барман . През 1833 г. 16-ият президент отвори бар, наречен Бери и Линкълн, с приятеля си Уилям Ф. Бери в Ню Салем, Илинойс. В крайна сметка магазинът беше затворен, когато Бери, алкохолик , погълнали по-голямата част от доставките на магазина.

21 Джон Адамс беше първият президент, живял в Белия дом

Президент Джон Адамс исторически факти

Shutterstock

Докато Белият дом се строи по време на мандата на Вашингтон, той никога не е живял там. Едва до Джон Адамс встъпи в длъжност, че там живее президент . Интересното е, че Джордж Вашингтон е единственият президент до момента, който не е живял в Белия дом.

22 Първото лице на банкнотата от 1 долар не беше Джордж Вашингтон

Salmon P. Chase исторически факти

Salmon P. Chase исторически факти

Първият президент не беше първото лице на банкнотата от 1 долар! Първото лице, което се появи на тази валута, беше Salmon P. Chase. Първата банкнота от 1 долар е издадена по време на Гражданската война през 1862 г. По това време Чейс е министър на финансите и е дизайнер на първите банкноти в страната.

23 Томас Едисон не е изобретил електрическата крушка

Уорън де ла Рю изобретател исторически факти

Изображение чрез Wikimedia Commons

Докато Едисън наистина имаше удивително 1 093 патента , по-голямата част от тях не са по негово собствено изобретение. Той открадна повечето от тях. Докато той е приземил патента за електрическата крушка през 1880 г., истинският изобретател всъщност е Уорън де ла Рю, британски астроном и химик, който всъщност създава първата крушка четиридесет години преди Едисон.

24 И Бетси Рос не проектира и шие първото американско знаме

Американски флаг исторически факти

Shutterstock

Поне единственото доказателство, което имаме за това, е от внука на Рос, Уилям Кенби , който през 1870 г. твърди, че неговият „gam-gam“ е имал идеята. Истинският създател е по-вероятно да бъде Франсис Хопкинсън от Ню Джърси, който подписа Декларацията за независимост и също така проектира много печати за правителството на САЩ.

25 коли не са изобретени в САЩ

Карл Бенц исторически факти

Изображение чрез Wikimedia Commons

Не, не беше Model T на Хенри Форд през 1908 г. Първият автомобил всъщност е създаден през 19-ти век, когато европейските инженери Карл Бенц и Емил Левасор работят върху автомобилните изобретения. Бенц патентова първия автомобил през 1886 година.

26 Джордж Вашингтон отвори дестилерия за уиски след неговото председателство

Портрет на Джордж Вашингтон исторически факти

Изображение чрез Wikimedia Commons

Очевидно първият президент на САЩ не е бил достатъчен за Джордж Вашингтон приживе. След неговия мандат Вашингтон отвори дестилерия за уиски . Към 1799 г. дестилерията на Вашингтон е най-голямата в страната, произвеждайки 11 000 галона нестареещо уиски. След смъртта на президента обаче бизнесът вече го нямаше.

27 Роналд Рейгън беше вярващ в астрологията

Роналд Рейгън исторически факти

Shutterstock

мечтаете за дете, което нямате

Да, Роналд Рейгън беше дълбоко заинтересовани в астрологията. Всъщност той и Нанси бяха. И ако ви беше любопитно, Роналд Рейгън беше Водолей - въпреки че космосът никога не е повлиял на политически решения от негова страна, успокои той.

28 Младият Джордж Вашингтон определено може да каже лъжа

Джордж Вашингтон и черешовото дърво исторически факти

Shutterstock

Има мит за млад Джордж Вашингтон, който гласи, че президентът, когато е бил момче, е отсекъл ябълковото дърво на баща си с брадвичка. Когато баща му се изправи срещу него, той каза: „Не мога да кажа лъжа“. Да - никога не се е случвало. За първи път се появява в автобиография на Вашингтон, където по-късно писателят признава, че просто се опитва да покаже добродетелния характер на президента.

29 Джордж Вашингтон никога не е имал дървени зъби

Основателни исторически факти на баща и президент Джордж Вашингтон

Shutterstock

Съществуват много митове за Вашингтон, но една от най-разпространените истории трябва да е за зъбите му. Широко разпространено е мнението, че Вашингтон носеше дървени протези. Това е изобщо не е случаят . Докато Вашингтон имаше многобройни проблеми със зъбите и използваше протези, дървото като материал никога не беше използвано.

30 Джон Адамс и Томас Джеферсън умират в същия ден

Томас Джеферсън и Джон Адамс исторически факти

Алами

На 4 юли 1826г и двамата американски президенти Джон Адамс и Томас Джеферсън починаха - в рамките на пет часа един от друг. Луд. Някога те са били колеги патриоти, превърнати в противници, и са били и последните оцелели членове на оригиналните американски революционери.

31 Колумб всъщност не е открил Америка

Leif Erikson исторически факти

Leif Erikson исторически факти

Не, този европейски изследовател не е открил Америка. Колумб закъсня с 500 години. Всъщност скандинавският изследовател Лейф Ериксон е кацнал на американските брегове през 10-ти век. Ериксон може да се счита за първия европеец, открил Америка.

32 вещици всъщност не бяха изгорени на колата в Салем

Изпитания на вещици от Салем исторически факти

Shutterstock

Процесите срещу вещици в Салем, Масачузетс, продължиха между февруари 1692 г. и май 1693. Близо 200 души бяха обвинени в практикуване на магьосничество, включително бездомни, възрастни и четиригодишно момиче. По-голямата част бяха затворени, а някои бяха обесени. Но никой от тези хора никога не е изгорял жив.

33 Бенджамин Франклин никога не е мислил, че пуйките трябва да бъдат националната птица

Основаване на отец Бенджамин Франклин исторически факти

Основаване на отец Бенджамин Франклин исторически факти

Докато пише на дъщеря си през 1784 г., Бенджамин Франклин се оплаква от плешивия орел, избран за национален символ на Съединените щати. Той каза, че плешивият орел има „лош морален характер“. Той каза пуйката би била по-добра идея . Той се шегуваше. Той всъщност не смяташе, че националната птица трябва да бъде пуйка.

34 Мария Антоанета никога не е казвала, „Нека ги ядат торта“

Мария Антоанета исторически факти

Мария Антоанета исторически факти

Версия на този цитат първоначално идва от автобиографията на Жан-Жак Русо, където се споменава, че принцеса е казала тази фраза. По-късно ще бъде приписано на Антоанета. Макар че е силно малко вероятно тя всъщност го е казала.

искам да отида на приключение

35 Уолт Дисни не рисува Мики Маус

Мики Маус исторически факти

Shutterstock

Докато Уолт Дисни наистина е имал идеята за Мики Маус и също е предоставил гласа, изображенията са създадени от аниматора Уб Айверкс, който той измисли с всички емблематични функции. Няма да гледате възхитителната мишка отново по същия начин.

36 Много от бедствията в историята бяха причинени от липсата на сън

Чернобилска катастрофа исторически факти

Изображение чрез Wikimedia Commons

Започнете да броите тези овце, защото сънят е толкова, толкова важен. Толкова много от историята най-големите бедствия са резултат от липсата на затворени очи, включително: Чернобил, остров Три мили, експлозията на Challenger и разливът на петрол Exxon Valdez, за да назовем само няколко.

37 каубои всъщност не носеха каубойски шапки

Каубой с боулинг исторически факти

Изображение чрез Wikimedia Commons

Онези големи Stetsons, които всички свързват с каубои като John Wayne, Billy the Kid или Wyatt Earp? Да Каубоите не ги носеха. Всъщност избраната шапка за каубоите от 19-ти век всъщност беше шапка-боулинг. Върви фигура.

38 По принцип всичко за Деня на благодарността е лъжа

Първите благодарствени исторически факти

Изображение чрез Wikimedia Commons

Знаете ли онова щастливо ядене между индианците и поклонниците, където всички се свързаха? Е, истинската история на Деня на благодарността е ужасна , и всъщност се състоеше от язви и насилие и убийства. Освен това няма доказателства, че пуйка действително е била сервирана - или че местните хора са били поканени на ястието.

39 Пуританите не дойдоха в новия свят за „религиозна свобода“

Пуритани исторически факти

Shutterstock

Протестантските „сепаратисти“ напуснаха Холандия поради твърде много религиозна свобода, тъй като страната допускаше юдаизъм и католицизъм и дори атеизъм. Поради това пуританите се потопиха и отидоха в Mayflower където те тръгнаха през езерото за новия свят.

40 Джони Епълсейд беше истински

Джони Appleseed исторически факти

Изображение чрез Wikimedia Commons

Фолклорният герой беше истински човек. Истинското му име беше Джон Чапман, а родният му град беше Леоминстър, Масачузетс. Той също има улица, кръстена на него, въпреки че градските организатори решиха, че би било по-поетично да използват неговото митично име: Johnny Appleseed Lane.

41 Уолт Дисни не е криогенно замразен

Исторически факти на Уолт Дисни

Изображение чрез Wikimedia Commons

Уолт Дисни умира през 1966 г. и има широко разпространен мит, че тялото му е криогенно замръзнало с надеждата, че когато технологията напредва достатъчно, той ще бъде съживен. Е, извинете, но Дисни всъщност беше кремиран.

42 Крахът на Уолстрийт от 1929 г. не предизвиква прилив на самоубийства

Депресия фондови брокери исторически факти

Депресия фондови брокери исторически факти

На Черния вторник, 24 октомври 1929 г., се случва най-шокиращият срив на фондовия пазар в историята на САЩ. Широко разпространено е мнението, че тази финансова криза е причинила безброй смъртни случаи от самоубийство, но това не е така. Бяха двама.

43 Президентът на САЩ Захари Тейлър предозира черешите

Исторически факти на Захари Тейлър

Изображение чрез Wikimedia Commons

След като служи само 16 месеца на поста, президентът на САЩ Захари Тейлър почина, след като изяде твърде много череши и пие мляко на четвъртото юли през 1850 г. Той почина на 9 юли от гастроентерит. Смята се, че киселинните череши заедно с млякото са причинили това.

44 Ричард Никсън е планирал да убие журналист

По-стари исторически факти на Ричард Никсън

тълкуването на сънищата не може да стигне до местоназначението
По-стари исторически факти на Ричард Никсън

Той беше параноичен пич и Ричард Никсън искаше да убие колумниста на Вашингтон Джак Андерсън, според NBC News. Неговият заговор включва идеи като поставяне на отрова в кабинета на Андерсън или излагане на журналиста на големи количества LSD. За щастие, заговорът е изоставен.

45 Андрю Джаксън имаше вулгарен папагал

Андрю Джаксън и неговите исторически факти за Папагал

Изображение

Андрю Джаксън научи папагала си Поли да псува като моряк. Има дори един легенда че папагалът трябва да бъде изваден от погребението на Джаксън заради склонността му към нецензурни думи. И си помислихте ти псувал твърде много .

46 Бившият президент на САЩ Бил Клинтън загуби ядрените кодове за изстрелване

Бил Клинтън исторически факти

Shutterstock

Бившият президент сериозно загуби личния си номер, необходим за потвърждаване на ядрените изстрелвания. И не само за кратко. Защото, като, месеци накрая. Всичко това е според тогавашния председател на Съвместния началник на щабовете, който (разбираемо) нарече тази грешка „гигантска сделка“.

47 Iron Maiden не беше нещо

желязна мома исторически факти

желязна мома исторически факти

Не, това предполагаемо устройство за изтезания всъщност никога не е съществувало. Широко разпространената средновековна употреба е класика Мит от 18-ти век, подкрепяни поради схващанията, че Средновековието е широко нецивилизована ера на насилие и хаос. (Те бяха лоши, но не че лошо.)

48 Калвин Кулидж притежаваше двойка лъвове

Калвин Кулидж

Изображение чрез Imgur

Бившият президент на САЩ Калвин Кулидж имаше много домашни любимци, вариращи от магаре до котка. О, и а чифт лъвове . Те бяха надарени като малки от правителството на Южна Африка. Техните имена? Бюро за намаляване на данъците и бюджет.

49 Кървавата Мери не винаги е била наричана Кървава Мери

Кървава Мери исторически факти

Кървава Мери исторически факти

Популярното лекарство за брънч напитки и махмурлук всъщност не започва като наречено Кървава Мери. Не. Всъщност се наричаше Кофа с кръв . Апетитно ... След Bucket Of Blood, той премина към Red Snapper и накрая Bloody Mary.

50 Жена беше избрана за конгрес, преди жените да могат да гласуват

Исторически факти Жанет Ранкин

Изображение чрез Wikimedia Commons

Жена беше избрана в Конгреса на САЩ, преди жените дори да могат да гласуват. Жанет Ранкин се присъедини към Конгреса през 1916 г., което беше четири години преди жените реално да могат да гласуват. Деветнадесетата поправка, която дава на жените право на глас, е приета едва на 18 август 1920 г. И за по-интересни уроци по история, които може да сте пропуснали, вижте тези 30 луди факти, които ще променят вашето виждане за историята.

За да откриете още невероятни тайни за това как да живеете най-добре Натисни тук да ни следвате в Instagram!

Популярни Публикации