30 невероятни факта, които никога не сте знаели за Белия дом

Като дългогодишен дом на американския президент и местоположението на безброй важни решения и исторически моменти, 1600 Pennsylvania Avenue е незабавно разпознаваем и познат на всеки американец - и много неамериканци също. Но както добре го знаете, колко добре се справяте наистина ли познавате Белия дом?Оказва се, че Белият дом е не само дом на президента, но и редица изненадващи факти. Например, знаете ли, че резиденцията има магазин за шоколад, цветар и сериозно известен призрак? Вероятно не. Така че следващия път, когато искате да развеселите приятелите си с политическите си познания, използвайте тези невероятни факти от Белия дом. Вероятно ще искате да споделите и няколко от 25 най-големи най-добри еднопосочни линии от политици .

1 Белият дом е голям ... Наистина голям

бяла къща в облачен ден

На първо място, Белият дом е имение. Помислете за това: Резиденцията на Белия дом обхваща шест етажа и включва 132 стаи и 35 бани. Това прави 412 врати, 28 камини, осем стълбища, три асансьора и настройка за епична игра на криеница. Чудите се колко би струвало такова място? Неотдавнашна оценка оцени имота на малко под 400 милиона долара. За повече забавление Американа, разгледайте 50 факта за Америка, които повечето американци не знаят .2 Архитектът на Белия дом не беше американец

Знаме на Ирландия

Белият дом е проектиран от Джеймс Хобан , ирландски архитект, който започва своята кариера в щата във Филаделфия през 1785 г. Мислите ли, че знаете всичко, което трябва да знаете за Съединените щати? Разберете с 28 Най-трайните митове в американската история .3 Не винаги е имал официално име

Теодор Рузвелт

Shutterstockдва мечта

Името е официално прието едва през 1901 г., когато Теди Рузвелт решава да го промени от „Изпълнителна резиденция“. Той отбеляза, че губернаторите на щати имат изпълнителни резиденции, и искаше да се увери, че резиденцията на POTUS има по-отличено звание.

4 Джон Адамс беше първият президент, който живееше в него

Президент Джон Адамс

Shutterstock

Въпреки че Джордж Вашингтон е бил отговорен за възлагането на строителството на Белия дом, избора на мястото и одобряването на неговия дизайн, той всъщност никога не е живял там. Тази чест получи президентът номер две Джон Адамс.Мандатът на Вашингтон приключи през 1797 г., три години преди Белият дом да бъде завършен през 1800 г. Той почина през 1799 г., което означава, че никога не е стъпвал дори в завършената сграда. Той е единственият президент на САЩ, който не е живял в Белия дом. А за още страхотни уроци по история вижте 20 луди факти, които никога не сте знаели за банкноти от един долар .

5 Движещият се ден е забързан, най-малкото

разведени над 40

Shutterstock

Никой не обича движещия се ден, но можете да се обзаложите, че вашият не е толкова стресиращ, колкото движещия се ден в Белия дом. Всичко се случва веднага щом седящият президент напусне Белия дом за церемонията по встъпване в длъжност на избрания президент. Оттогава служителите и хамалите имат пет часа, за да изнесат всички вещи на седящия президент и да се преместят в вещите на избрания президент. Не само се сменят мебелите и се сменят произведения на изкуството, но и стените дори се пребоядисват, според исканията на идващото първо семейство. Всичко за пет часа!

6 Всъщност беше построен от роби

Издигане на северната страна на Белия дом, от Джеймс Хобан, ок. 1793. Чертеж на напредъка, след като спечели конкурса за архитект на Белия дом. Сборник на Мерилендското историческо дружество.

Джеймс Хобан / Wikimedia Commons

Откакто Мишел Обама удари нерв, изразявайки чувствата си за събуждане всеки ден в къща, построена от роби, този факт от Белия дом стана общоизвестен. И не би трябвало да е изненадващо, като се има предвид състоянието на САЩ по времето, когато Белият дом е построен. Данните от Белия дом показват, че афроамериканските роби са били обучавани на място, за да запълнят определени капацитети, като каменоделец, тухлар и дърводелец.

7 стая е безплатна, но пансионът не е

развод над 40

Shutterstock

най -доброто време за пазаруване в Walmart

Разбира се, една от предимствата на това да бъдеш президент е да живееш без наем, но това едва ли компенсира големите разходи, свързани с преместването в Белия дом. Въпреки че прави шестцифрена заплата, президентът все още е отговорен за заплащането на всички ястия, в Белия дом и на други места, всички събития (и заплатите за работещите в събитията) и дори транспорт. Много президенти напуснаха Белия дом със сериозни дългове, като Бил Клинтън, чийто дълг възлизаше между 2,28 милиона и 10,6 милиона долара към момента на напускането му.

8 Белият дом е бил дом на няколко смъртни случая

лоши каламбури

Президентите Уилям Хенри Харисън и Захари Тейлър починаха в Белия дом. Три първи дами - Летиция Тайлър, Каролайн Харисън и Елън Уилсън - също починаха там. Към днешна дата общо 10 души са загинали в стените на Белия дом. Ако това е накарало ушите ви да се изкривят, вижте Най-странната градска легенда във всяка държава .

9 И уж в него все още живее призрак

лов на духове, знаменитости не като нас

Shutterstock

Ако има какво да се научи от филмите на ужасите, това е, че старите сгради често са обитавани от духове. Очевидно това не предвещава нищо за Белия дом. Служителите, гостите, президентите и първите дами твърдят, че са преживели паранормална дейност по време на престоя си там. Говори се, че призракът на Ейбрахам Линкълн все още преследва дома. Всъщност има съобщения за наблюдения на призрака на нашия шестнадесети президент в Белия дом от 1903 г. И за повече истински бомби, тук са 20 луди факти, които ще ви взривят ума .

10 Пълно е със забавни, по-малко известни стаи

Белият дом / Wikimedia Commons

Каква цел биха могли да служат 132 различни стаи? Е, оказва се, че някои от миналите жители са измислили доста креативни начини да запълнят тези пространства. Хари Труман например поръча първата боулинг зала на Белия дом. FDR ръководи преобразуването на гардеробна в киносалон с 42 места. Хилари Клинтън дори преустрои едната дневна в музикалната, за да може съпругът й да свири на саксофон.

11 Има скрит басейн под пресата

60-ти жаргон, който никой не използва

Докато Белият дом все още има външен басейн, вътрешният му басейн вече е скрит под етажите. Закритият басейн, отворен през 1933 г. за използване от тогавашния президент Франклин Д. Рузвелт, се намира под сегашната брифинг зала на Джеймс С. Брейди.

12 Том Ханкс е отговорен за кофеинирането на пресата

Том Ханкс Късна нощ

Shutterstock

Ако някой в ​​Белия дом заслужава кофеин, това е пресата (без да се включва президентът, разбира се). Така че можете да си представите Шокът на Том Ханкс когато при първото си турне в Белия дом през 2004 г. той открива, че в пресцентъра липсва кафе машина. И като мил човек е, той им купи един. Шест години по-късно той им изпратил нов, след като забелязал, че се изчерпва. И накрая, през 2017 г. той изпрати третия подарък на Белия дом. Този път това беше еспресо машина за 1700 долара, заедно с бележка с надпис „Продължавайте да се борите за истината, справедливостта и американския начин. Особено за истината. '

13 Белият дом нямаше електричество близо век

лоши каламбури

Shutterstock

Белият дом беше изцяло осветена от газови светлини до 1891 г., когато електричеството е инсталирано за първи път. И тъй като електрическото осветление все още беше доста нова концепция, тогавашният лидер, президентът Бенджамин Харисън, беше скептичен към опасностите и се притесняваше, че ще бъде шокиран, ако докосне превключвател на светлината. Неговото решение? Той нито веднъж не е пипал нито един.

14 Овалният кабинет е вдъхновен от Джордж Вашингтон

Джордж Вашингтон и черешовото дърво

Shutterstock

Докато Джордж Вашингтон никога не е живял в Белия дом и е бил отдавна мъртъв преди Овален кабинет е използван за първи път през 1909 г., Вашингтон е вдъхновение за необичайната форма на стаята. Съобщава се, че Вашингтон настоява да има заоблени стени в дома си във Филаделфия, така че да е подходящ за организиране на официални сбирки или дами. Този дизайн беше последван при построяването на Овалния кабинет, въпреки че такива официални приеми вече не се организират в пространството.

15 В продължение на десетилетия нямаше водопровод за вътрешни работи

Кухненска мивка

Shutterstock

Докато Джон Адамс се премества в Белия дом през 1800 г., едва през 1833 г. е монтиран вътрешен водопровод. Едва през 1853 г. във всичките му бани тече топла и студена вода.

16 Кухнята на Белия дом продължава да бъде заета

Репичките и марулите, събрани от градината на Белия дом, са подготвени за обяда на съпрузите на Конгреса на 17 май 2009 г.

Саманта Епълтън / Wikimedia Commons

дъщеря на Ана Никол Смит сега 2017 г.

Резиденцията е домакин на справедливия си дял от партита, включително много банкети. Държавната трапезария е по-голямата от двете трапезарии в Белия дом и може да побере до 140 гости. В противен случай кухнята може да обслужва ордьоври до 1000 души. В кухнята на Белия дом работят някои от най-големите готвачи в Америка, които приспособяват менютата си към вкуса на президента. Някои заявки включват свински кори, покрити с Tabasco за George H.W. Желе с вкус на Буш и Кока Кола за Бил Клинтън.

17 Това не е оригиналният Бял дом

50 най-забавни факта

Shutterstock

Ако се замислите дълго и упорито във вашите уроци по история в средното училище, ще си спомните, че по време на инвазия през 1814 г. британците изгориха Белия дом. Само 14 години след като първоначалното строителство е завършено, същият архитект Джеймс Хобан е натоварен с възстановяването. Белият дом 2.0 най-накрая завърши през 1817 г., въпреки че Хобан щеше да се връща понякога през следващите години, за да добави портици от северната и южната страна.

18 Това е популярно място за сватба

брак Лоши запознанства Брак Съвети

Shutterstock

Макар че е малко вероятно да можете да организирате свои собствени сватби там, има няколко сватби в Белия дом, откакто е построен за първи път. Всъщност осемнайсет двойки са се оженили в Белия дом, най-новата от които завърза възела през 2013 г.

19 Може да е тъжно, самотно място

Първата дама Мишел Обама е домакин на Йордания

Саманта Епълтън / Wikimedia Commons

Когато наскоро беше публикувана биографията на Мишел Обама, читателите бяха шокирани да научат за самотните, ограничаващи правила за живот в Белия дом. С една подробност тя разкри как никога не й е било позволено да отваря прозорец в собствения си дом. Жителите постоянно се наблюдават и нямат право да ходят никъде сами, което може да се почувства доста напрегнато. Президентът Труман го нарече „велик бял затвор“ и „бляскав затвор“. Джули Никсън се оплака от липса на личен живот заради пресата и охраната.

20 президенти могат да си почистят зъбите на място

навици след 40

Shutterstock

Ако президентът загуби корона, няма да се налага да отиде далеч, за да я замени. Сериозно: Има зъболекарски кабинет в сутерена на сградата. Всъщност мазето по същество е мини-мол! С магазин за шоколад, цветар, дърводелец и много други, жителите няма нужда да излизат. Сутеренът е и мястото, където ще намерите боулинг на Никсън и излъчваната зала на Дуайт Айзенхауер.

21 В Ирландия има близнак от Белия дом

Leinster House Дъблин

След като плановете с френския архитект Пиер Л’Енфант пропаднаха, Джордж Вашингтон откри конкурс за намиране на заместващ дизайн за Белия дом. Победителят е ирландски имигрант на име Джеймс Хобан, който, оказва се, е бил силно повлиян от сграда в родната му Ирландия. Leinster House, в Килдър, Дъблин, поразително прилича на американския паметник по няколко начина, включително триъгълен фронтон, поддържан от четири колони, корнизи за зъби и комини, обърнати срещу тях.

22 ... и още един близнак във Франция

n френски: La Bachellerie - Château de Rastignac подобно на Белия дом

MOSSOT / Wikimedia Commons

Точно извън Бордо в района на Перигор Ноар във Франция се намира Шато дьо Растиняк, сграда, която също има впечатляващо сходство с Белия дом. Записите на сградата бяха унищожени най-вече след запалването на замъка по време на Втората световна война, но някои твърдят, че това е вдъхновението за преустройството на Белия дом на Томас Джеферсън по време на двата му мандата. Джеферсън прекарва значително време във Франция като пълномощен министър на САЩ.

23 Това беше една от първите държавни сгради, достъпни за инвалидни колички

Болнични инвалидни колички

Франклин Делано Рузвелт е човекът, отговорен за това, че Белият дом е изцяло достъпен за инвалидни колички. Днес е общоизвестно, че FDR е парализиран под кръста поради полиомиелит, но по това време той поддържа състоянието си тихо и тихо. Неговите добавки на асансьори и рампи превръщат Белия дом в една от първите сгради, подходящи за инвалидни колички във Вашингтон.

24 Почти се разпадна през 1948 г.

инспектор, проверяващ домашна основа

Поради Голямата депресия Рузвелт имаше много малък бюджет за годишни ремонти на Белия дом и в резултат на това сградата буквално рухна. Никой не бе осъзнавал колко структурно е здрава старата сграда, докато инженерите, работещи на балкона на президента Труман през 1948 г., не установиха, че не само че подовите дъски се напукват и клатят под краката на хората, отслабените дървени греди на сградата рискуват да отстъпят всеки момент.

25 Западното крило не винаги е съществувало

Западното крило

Повечето от това, което свързваме с Белия дом, се провеждат в западното крило, там са Ситуационната стая, Кабинетната стая и, разбира се, Овалният кабинет. Нищо от това обаче не е съществувало преди Теди Рузвелт да поиска да бъде построена сграда на изпълнителен офис до Резиденцията през 1902 г. Той незабавно премести кабинета си в Западното крило, но не и себе си. Едва през 1909 г., когато президентът Тафт удвои размера на крилото, беше включен и Овалният кабинет. Тафт е първият президент, който някога го е използвал.

26 Съвсем задача е да пребоядисате

Купувач на нов дом рисува новия си дом.

Shuttterstock

Част от рутинното поддържане на 1600 Pennsylvania Avenue гарантира, че Белият дом ще остане верен на името си. Това означава пребоядисване от време на време, за да се запази светлият му бял екстериор. И това е задача, която изисква много боя. При 55 000 квадратни фута са необходими 570 галона боя, за да покрие цялата повърхност. Естествено, боядисването не е единствената поддръжка, която се изисква в Белия дом. Всъщност всяка година за поддръжка се изразходват между 750 000 и 1,6 милиона долара.

27 Беше дом на много животни

Удроу Уилсън

Изображение чрез Историческата асоциация на Белия дом

Когато първото семейство се премести в изпълнителната резиденция, те водят своите домашни любимци със себе си. Белият дом е видял своя справедлив дял от котки и кучета, но в него се помещават и редица по-необичайни домашни любимци. Когато на Кулиджи бяха изпратени миеща мечка, за да готвят за вечерята на Деня на благодарността, те вместо това избраха да го държат като домашен любимец, като я нарекоха Ребека. Президентът Харисън държа два опосума, наречени г-н протекция и г-н реципрочност. Най-лудите домашни любимци обаче бяха чифт тигърчета, надарени на президента Ван Бюрен.

28 Има таен вход

Бялата къща

Влад Подворни / Wikimedia Commons

Както всички високопоставени сгради, Белият дом има таен вход за президента и тайните посетители. Той се отваря към улица H във Вашингтон и минава през два тунела и алея, преди да пристигне в сутерена на Белия дом. Този таен вход е проектиран отчасти като отговор на Втората световна война, както и подземен бомбоубежище, построено под Белия дом.

29 Не очаквайте да намерите онлайн обяви за работа в Белия дом

Подпис на имейл за лаптоп Mac

Книгата „The Residence“ от Кейт Андерсън Брауър, която беше публикувана през 2015 г., разглежда живота на обслужващия персонал на Белия дом и разкрива скрития свят на това, което те наричат ​​просто „къщата“. Една от особеностите, разкрити в тази книга, е, че свободните работни места никога не се обявяват. Всички служители се намират чрез устни или препоръки. В резултат на това много служители принадлежат към семейства, които работят в Белия дом от поколения насам.

смисъл на нова къща

30 Тези услуги, на които президентът се радва, не са безплатни

Линии за взимане толкова лоши, че може просто да работят

Shutterstock

Въпреки че може да предположите, че да бъдете главнокомандващ означава, че всичко в Белия дом е безплатно, ще сгрешите. Всъщност президенти и техните семейства плащат за храна , химическо чистене, коса и грим и персонал за партита.

За да откриете още невероятни тайни за това как да живеете най-добрия си живот, Натисни тук за да се регистрирате за нашия БЕЗПЛАТЕН ежедневен бюлетин !

Популярни Публикации