30 невероятни ползи за здравето, идващи от вашата чаша кафе

Ако не можете да започнете деня си без чаша кафе , далеч не сте сами. Според резултатите от проучване, представено на годишната среща на Националната асоциация за кафе (NCA) през 2018 г., 64 процента от анкетираните заявиха, че пил кафе през последните 24 часа и 70 процента от запитвачите на кафе, анкетирани в проучване на Nestle, казаха това кафето ги прави по-добър човек . Обаче не само топли размити чувства ще трябва да получите от ежедневния си хит от печено Kona или Sumatran. Прочетете, за да откриете всички невероятни ползи за здравето, опаковани в тази малка чаша кафе. И ако се притеснявате, може да прекалявате, Това е точно колко кафе е безопасно да се пие всеки ден, според Science .1 кафе може да помогне за намаляване на риска от алцхаймер

замислен старши мъж, седнал на дивана. Депресиран тъжен мъж, седнал с ръка на главата и мисли, докато гледа настрани Възрастен мъж, страдащ от алцхаймер.

iStock

За съжаление няма лечение за болестта на Алцхаймер, разстройството, което бавно причинява загуба на паметта и умствен спад . Но кафето би могло да помогне за намаляване на риска от първоначалното му развитие. Преглед от 2006 г. на изследванията, публикуван през Неврологични изследвания установено пиенето на високи нива на кафе е свързано с до 30% намаление на риска от Алцхаймер .2 Кафе може да помогне за защита срещу деменция

мъж объркан да говори с жена

iStockкниги, които четете на английски в гимназията

Кафето е доста мощно - особено когато става въпрос за деменция. В проучване от 2017 г., публикувано в списанието Научни доклади, изследователите откриха 24 съединения, които биха могли да бъдат стимулират мозъчен ензим, който предпазва от деменция —И кофеинът е един от тях.3 кафето може да даде тласък на паметта ви

замислен студент, който мисли и изглежда объркан, докато седи на маса около книги и таблети

iStock

Едно от най-добрите предимства на кафето? Способността му да дайте тласък на паметта си . В малко проучване от радиологичното общество на Северна Америка изследователите установиха, че две чаши кафе са успели 4 Кафе може да помогне за намаляване на психическата умора Уморена жена на диван

ShutterstockСлед твърде много дълги нощи в офиса не е необичайно изпитате умствена умора . Ако искате да върнете психичното си здраве в релси, за да избегнете по-сериозни здравословни проблеми, изпийте малко кафе: Преглед от 2010 г. в списанието Хранене намерен кофеин може помогнете да намалите изтощението, което чувствате като разведрявате тялото си.

5 кафето може да ви помогне да направите по-умни

Момиче чете книга с радост

Shutterstock

Имате нужда от мозъчен тласък? Вземете малко кафе. Благодарение на кофеина в чашата си, можете да изпитате увеличаване на умствената работоспособност , според рецензия от 2016 г., публикувана през Невронауки и биоповеденчески прегледи . Независимо дали се опитвате да научите нещо ново или да намерите решение на проблем, пиенето на варената напитка ще промени. И за повече начини да накарате ума си да работи, вижте тези 40 навика за стимулиране на мозъка, които да се възприемат след 40 .

6 Кафето може да помогне за подобряване на времето за реакция

четирима мъже играят баскетбол на открито

Shutterstock

Напоследък се чувствате малко бавно? Всичко, което може да отнеме, за да върнете тялото си да работи с нормални темпове, е малко кафе. Проучване от 2005 г. на радиологичното общество на Северна Америка установи, че не е нужно много - само няколко чаши подобрете времето за реакция , което ви прави по-добри във всичко, от това да забележите нещо страшно като дим в дома си (и да осъзнаете, че трябва да вземете пожарогасителя възможно най-скоро) до разбиването на колата си за знак за спиране.

7 Кафето може да помогне за намаляване на депресията

мъж, утешаващ възрастната жена с депресия, заразни състояния

Shutterstock

Ако пиенето на чаша или две кафе обикновено ви кара да се чувствате добре психически, има причина за това: Изследване от 2014 г., публикувано в Световен вестник по биологична психиатрия установих, че кафето всъщност действа като лек антидепресант чрез засилване на невротрансмитерите в мозъка, които се чувстват добре. След като изследваха 44 000 мъже и 74 000 жени, те откриха, че няколко чаши варива дори намаляват риска от самоубийство с 50 процента. Търсите повече начини да получите ментален тласък? Започнете с тях 14 експертни начина да подобрите психичното си здраве всеки ден .

8 Кафе може да помогне за повишаване на настроението ви

усмихната зряла жена, гледаща през прозореца. Замислена старица, гледаща през прозореца. Старша красива жена, седнала у дома със замислено изражение.

iStock

Кафето не само действа като лек антидепресант при някои хора, но също така помага за предотвратяване на промени в настроението, което ви кара да се чувствате по-щастливи като цяло. Десетгодишно проучване от 2011 г., публикувано в ДЖАМА установи, че кафето може да има сериозен ефект за повишаване на настроението при хора с депресия.

9 Кафето може да помогне за подобряване на вашата координация

двойка танцува в кухнята

Shutterstock

Да бъдеш координиран е истинска благословия и ако можеш да използваш някаква помощ в този отдел, не си сам. Рецензия от 2010 г. в списанието Хранене намери кофеина в кафето всъщност може подобряват нервно-мускулната координация , карайки мозъка ви да изпраща съобщения до мускулите ви по-бързо. Това помага за много неща, като се спъва в случайни пукнатини в тротоара.

10 Кафе може да намали риска от болестта на Паркинсон

по-възрастен бял мъж при лекар

Shutterstock / mangostock

Паркинсоновата болест бавно се развива през годините, причинявайки треперене, бавни движения, проблеми с говора и други здравословни проблеми, но пиенето на кафе може да играе роля за предотвратяването му: Изследване от 2007 г., публикувано в Нарушения на движението намират тези, които пият кафе всеки ден, имат по-малък риск от развитие на болестта отколкото непиещите.

11 Кафето може да намали риска от множествена склероза

Изглед отзад на възрастна жена, която седи в инвалидна количка и мисли

iStock

Не се чувствайте зле от онези дни, в които пиете малко прекалено много кафе: Изследване от 2016 г., публикувано в Вестник по неврология, Неврохирургия и психиатрия установи, че пиенето с голяма консумация - говорим повече от четири на ден - може да помогне намалете риска от множествена склероза , заболяване, което кара имунната система да атакува защитната обвивка на нервите в мозъка, гръбначния стълб и очите. И не само малко - изследователите установиха, че това може да намали риска с 31 процента.

12 кафето може да помогне да се отървете от главоболието

Кадър на красив възрастен мъж, страдащ от главоболие у дома и изглеждащ стресиран

iStock

Въпреки че вероятно сте изпитвали главоболие като отнемане на кофеин (което между другото е най-лошото), кафето също може да помогне за облекчаването им. Според Националната фондация за главоболие кофеинът съдържа свойства, които 13 Кафето може да помогне за намаляване на риска от сърдечни заболявания Силна сърдечна болка, мъж, страдащ от болка в гърдите, с инфаркт или болезнени крампи, притискащ гърдите с болезнено изражение. Снимка на зрял мъж, страдащ от болки в гърдите у дома през деня.

iStock

Сърдечно заболяване - разстройство на кръвоносните съдове, което води до инфаркти - причинява повече от 600 000 смъртни случая в САЩ всяка година. За щастие кафето може да ви помогне да запазите здравето си. Проучване от 2017 г., публикувано в Анали на вътрешните болести предлага да пиете любимата си бира дори намалете риска от смърт от болестта .

14 Кафето може да помогне за намаляване на риска от инсулт

Човек, изпитващ симптоми на инсулт

Shutterstock

колко дати преди да заспите заедно

Инсултите са страшен бизнес , и пиенето на кафе може да помогне за намаляване на риска от него. В проучване от 2017 г., публикувано в Анали на вътрешната медицина, изследователите установиха, че тези, които обичат ежедневното си приготвяне, имат намален риск от смърт от много причини , включени удари.

15 Кафето може да помогне за намаляване на риска от диабет

мъжът проверява нивата на кръвната захар от медицинска сестра, и двамата носят маски

iStock

Преглед от 2005 г., публикуван в ДЖАМА предполага, че тези, които обичат да пият кафе всяка сутрин, имат много 16 Кафето може да помогне за намаляване на риска от храносмилателни заболявания Жена изпитва дискомфорт в стомаха, докато работи на компютър

Shutterstock

В гореспоменатото проучване от 2017 г. на повече от 521 000 души и 10 държави, публикувано в Анали на вътрешните болести , изследователите установиха, че тези, които пият кафе, имат намален риск от смърт от храносмилателни заболявания, което включва всичко - от Crohn до целиакия.

17 Кафето може да помогне за намаляване на подаграта

Лице, което разтрива крака си от болка

iStock

Ако не знаете какво е подагра, надяваме се, че никога няма да се наложи да разберете от първа ръка: това е видът болезнен артрит, който възниква, когато в кръвта има излишна пикочна киселина. Добрата новина? Изследване от 2007 г., публикувано в Артрит и ревматология намерени дългосрочно консумацията на кафе може да помогне за намаляване на риска от подагра поради способността му да понижава нивата на пикочна киселина.

18 Кафето може да помогне за намаляване на увреждането на черния дроб от пиене

весели мъже в костюми, които звънят чаши за бира, докато празнуват деня на Свети Патрик

iStock

Ако сте наранили черния си дроб от години на пиене, кафето може да е супергероят, на когото сте се надявали. В рецензия от 2016 г., публикувана в Хранителна фармакология и терапия, изследователите установяват, че хората, които пият по две чаши кафе на ден, имат 44 процента по-малък шанс за развитие на чернодробна цироза .

19 Кафето може да помогне за намаляване на риска от рак на черния дроб

Изрязано момиче, което държи отстрани, страдащо от остра болка в черния дроб, сив фон

iStock

Хепатоцелуларният рак - който се среща предимно при тези, които имат хронично чернодробно заболяване - е най-честата форма на рак на черния дроб и кафето може да ви помогне да намалите риска от развитието му. Изследване от 2017 г., публикувано в BMJ Отворете установи, че може да е възможно да се види a 20 процента намален риск от пиенето на една чаша кафе на ден , 35% намаление на риска чрез пиене на две и 50% намаляване на риска, ако намалите пет дневни чаши поради способността на кофеина да инхибира разпространението на раковите клетки.

какво означава змия насън

20 Кафето може да намали риска от рак на дебелото черво

Човек с ракови заболявания на дебелото черво, които засягат мъжете

Shutterstock

Известно е, че кафето помага за намаляване на риска от рак в цялото тяло - всъщност, проучване от 2016 г., публикувано в Епидемиология на рака, биомаркери и профилактика установи, че пиенето може да помогне намалете риска от рак на дебелото черво с колосалните 50 процента . И така, колко е необходимо, за да се извлекат ползите? Изследователите казват, че една или две чаши за 26% намален риск или повече от 2,5 чаши за 50% намаляване на риска.

21 Кафето може да намали риска от рак на простатата

рак на простатата

Shutterstock

Слушайте, момчета: Според проучване от 2011 г., ръководено от изследователите на Харвардското училище за обществено здраве и публикувано в Вестник на Националния институт по рака, редовно пиене на кафе може намалете риска от развитие на рак на простатата тъй като съединенията, открити в тази варя, правят всичко - от намаляване на възпалението до регулиране на инсулина. И вземете това: кафето без кофеин също се брои!

22 Кафето може да намали риска от меланом

жена, която получава къртица при дерматолог, факти за рак на кожата

Shutterstock / Гордана Сермек

Разбира се, кафето няма да се отрази толкова добре, колкото слънцезащитните продукти, когато става въпрос за защита на кожата ви, но все пак има някои предимства. Изследване от 2014 г., публикувано от Американска асоциация за изследване на рака установено пиене на кафе може да помогне намаляване на риска от меланом , което според Американското онкологично общество причинява по-голямата част от смъртните случаи, свързани с рака на кожата.

23 Кафето може да помогне за намаляване на риска от базално-клетъчен карцином

Дерматолог, инспектиращ пациента за рак на кожата

Shutterstock

Кафето не само помага за намаляване на риска от развитие на меланом - то прави същото и за базално-клетъчния карцином, който засяга милиони хора всяка година. Проучване от 2012 г. на 113 000 участници, публикувано от Американска асоциация за изследване на рака установи, че тези, които пият минимум три чаши кафе на ден, имат 20 процента по-нисък риск от развитие на базалноклетъчен карцином отколкото тези, които не са.

24 кафето може да помогне за защита срещу рак на гърдата

Лекар за рак на гърдата разговаря с пациент

Shutterstock

В проучване от 2015 г., публикувано в списанието Клинично изследване на рака по отношение на пациенти с рак на гърдата, които са били лекувани с лекарството тамоксифен, изследователите установяват, че тези, които пият поне две чаши кафе всеки ден, имат половината от риска от повторение в сравнение с тези, които пият по-малко или изобщо не пият кафе.

25 кафе може да помогне за предотвратяване на кухини

Жена с болка в кухината

Shutterstock

Четката не е единственият начин за предотвратяване на кухини. Докато е известно, че кафето оцветява зъбите, също така е установено, че ги предпазва: Изследване от 2009 г., публикувано в Списание за консервативна стоматология намерен пиенето на кафе може да помогне за предотвратяване на кариес и кариес, но има уловка - трябва да го пиете черно. За съжаление кафето със захар няма много ползи за вашите зъби - или за цялостното ви здраве.

26 Кафето може да помогне за предотвратяване на заболяване на венците

бял човек при зъболекар, чисти зъби

Shutterstock / Ocskay Bence

Кафето не само помага за предпазване от кариес и кариес. Проучване от 2014 г. в Вестник по пародонтология намерен редовната консумация на кафе може да бъде от полза за венците също помага за предотвратяване на сериозна инфекция пародонтит - AKA заболяване на венците, което може да доведе до загуба на зъби и други здравословни проблеми.

27 Кафето може да помогне при еректилна дисфункция

гей двойка се бие в леглото

Shutterstock

неща, които да напишете за гаджето си

Всеки, който е имал проблеми в спалнята, може да се възползва от започването на деня си с кафе: Изследване от 2015 г., публикувано в списанието PLOS One намерени мъже, които пият по две до три чаши на ден 28 Кафето може да помогне за увеличаване на либидото при жените Черна двойка, която се целува и се наслаждава на вино на среща

Shutterstock

Кафето не помага само на мъжете в спалнята - то е чудесно и за жените. Едно от предимствата на кафето за нежния пол? Проучване от 2005 г., публикувано в списанието Фармакология Биохимия и поведение намерен кофеин може увеличават притока на кръв към гениталиите , повишаване на либидото - но само за жени, които го пият веднъж седмично, макс.

29 Кафето може да помогне за намаляване на хроничната болка

Жена с болки в долната част на гърба на йога постелка

Shutterstock

Постоянно ли гледа цял ден в компютър карайте врата и раменете да ви болят ? Оказва се, че кафето може да помогне за намаляване на тази хронична болка, свързана с работата. Проучване от 2012 г., публикувано в Бележки за BMC изследвания открили 40 процента от участниците, които пиели дневна чаша кафе чувствах по-малко интензивна болка отколкото тези, които не са пили кафе.

30 кафе може да ви помогне да живеете по-дълго

проучване установява, че възрастните възрастни с деца са по-щастливи от не-родителите, ако децата им са се изнесли

Shutterstock

Добре, добре - така че пиенето на кафе само по себе си няма непременно да ви накара да живеете по-дълго. Но изследователи в проучване от 2017 г., публикувано в Анали на вътрешните болести установи, че тези, които пият кафе, изглежда живеят по-дълго от тези, които не го правят. Всъщност една чаша на ден е свързана с 12 процента намален риск от смърт, докато две или три чаши намалява риска от смъртност на човек с 18 процента . И за повече начини за увеличаване на дълголетието вижте тези 100 начина да живееш до 100 .

Популярни Публикации