40 книги, които мразехте в гимназията, които ще харесате сега

Четенето рядко е забавно, когато ви го налагат. Ето защо толкова много деца от гимназията са толкова устойчиви и недоволни от книгите, които са им възложени да четат от техните учители. Въпреки че работата на тийнейджър - а гимназията по същество е това: работа - включва четене на някои от най-великите творби в историята на литературата, тийнейджърите се хващат и стенат, сякаш са деца работници в въглищна мина. Те получават такъв чип на рамото си за тези литературни задължения, че много от тях порастват и все още отстъпват при самото споменаване на класическите книги, които някога се преструваха, че четат внимателно.Време е да възвърнете образованието си от младата версия, която не знаеше по-добре. Ето 40 книги, които вероятно сте пренебрегнали или, в най-добрия случай, сте прегледали само, за да получите проходна оценка в час по английски. Може да не сте се свързали с тези емблематични томове като тиинейджър, но определено има нещо там, което ще резонира с вас като възрастен.

1 Слънцето също изгрява от Ърнест Хемингуей

слънце също изгрява 40 книги ти

Куп американски емигранти парти твърде трудно в Париж, защото те са толкова разочаровани и отегчени, а след това пътуват до Испания, за да гледат бикоборството и след това пият още малко. Загубеното поколение ли се скиташе безцелно или най-добрата ваканция някога? (Също така, опитът да се разбере мистериозната „военна рана“ на Джейк, която го остави безсилен, е много по-забавен като анатомично информиран възрастен.)две Големи очаквания от Чарлз Дикенс

големи очаквания 40 книги ти

В средата на 19-ти век в Англия е бедно момче сирак на име Пип убеден че по някакъв начин по някакъв начин ще избяга от нещастния си, обеднял живот и ще стане кавалер на средства и накрая ще убеди жената от мечтите си Естела да се влюби в него и да се ожени. Тогава анонимен благодетел го прави богат и за изненада на никого не го прави щастлив и в крайна сметка губи всичко. Това е като напомняне от 500 страници защо не бива да се притеснявате да играете на лотарията .3 Невидимият човек от Ралф Елисън

корица на книга с невидим човек

Когато за първи път Прочети в гимназията вероятно сте били разочаровани, че книгата не прилича на едноименния филм, тъй като не включва буквално невидим тип, увит в бинтове. Бо -пръстен! Но като възрастен човек е по-способен да оцените символиката, която Елисън блестящо втъква в историята си, портрет не само на човек, който се чувства обезправен от страната, към която се опитва толкова много да се адаптира, но и от белезите на расизма, които се задържат под повърхността и как чернокожите могат да се чувстват невидими в американското общество.4 Листа от трева от Уолт Уитман

листа от трева корица на книгата

Уитман отне 35 години, за да завърши писане тази стихосбирка и той дори завърши последния проект на смъртното си легло, така че трябва да отнеме малко повече време за смилане и осмисляне, отколкото само един клас на поезия в гимназията. Уитман празнува природата и човешкото тяло и душата по начини, по които само някой, който е мислил дълго, дълго време по тези теми, може наистина да обгърне мозъка си. „Голям съм“, пише Уитман. „Съдържам множество.“ Помниш ли тази част? Може би е време да преразгледаме тези думи от погледа на възрастта.

5 Спасителят в ръжта от J. D. Salinger

ловец в ръж 40 книги ти

Холдън Колфийлд може би е изглеждаше като герой, с който само объркан и обезверен тийнейджър наистина може да се идентифицира. Но когато се отдалечите от тези години, осъзнавате колко лесно е било да видите света през очите на Холдън, да се подигравате на фалшификати и на всеки, който не отговаря на вашите морални стандарти, и започвате да виждате как тийнейджърските бунтовници не винаги си струва да се подражават и някои от тях всъщност може да са просто разглезени богати деца, които трябва да бъдат игнорирани. „Всички идиоти мразят, когато ги наричате идиот“, казва Холдън, който просто може да е идиот.

6 451 Фаренхайт от Рей Бредбъри

фаренхайт 451 40 книги ви

Ако неотдавнашната адаптация (с участието на Майкъл Шанън и Майкъл Б. Джордан) не предизвика апетита ви да вземете старото си кучешко копие на дистопичната класика на Брадбъри, просто ще предположим, че не сте го осъзнали беше първо книга. Е, напълно беше. И мрачната предупредителна приказка за бъдеща дистопия, при която книгите са забранени и изгорени от „пожарникари“ - и единственото законно удоволствие е гледането на огромен телевизор с размер на стената, шофирането прекалено бързо и слушането на радио „Seashell Radio“ с прикрепени към ушите устройства —Може да изглежда малко по-зловещо познат от реалния живот, отколкото беше още когато сте били в гимназията .мечтае за мъртъв любим човек

7 Да убиеш присмехулник от Харпър Лий

да убие присмехулник 40 книги теб

Този носител на наградата Пулицър наскоро бе гласуван като „ Най-обичаният роман на Америка „като част от поредицата PBS„ Great American Read “и е малко вероятно всички тези фенове на Mockingbird да я четат само веднъж, когато са били второкласници в гимназиите. Очарователното при поглеждането на тази история е осъзнаването колко точно е заложено на Атикус Финч, който трябваше да загуби повече, отколкото просто съдебно дело. Защитата на погрешно обвинен чернокож в Алабама в средата на 40-те години беше въплъщение на безнадеждна задача, но Атикус се бори с моралната увереност на някой, който знае, че правилното нещо не винаги е същото като лесното или безопасното нещо.

8 Животинска ферма от Джордж Оруел

животинска ферма 40 книги ти

„Нека си признаем“, един от героите казва в бруталната сатира на Оруел „животът ни е нещастен, трудоемък и кратък“. Разбира се, той има предвид преуморените и малтретирани животни от фермата Manor, които в крайна сметка решават да се разбунтуват срещу своите потисници и създават ново правителство, което се чувства много като Съветския съюз по време на комунистическото управление, но с повече копита. Това е алегорична приказка за същността на властта и моралния упадък дори на добрите идеи и въпреки че е написана почти през цялото време, там със сигурност има намеци за съвременен тоталитаризъм, за да накара книгата да се почувства по-актуална от всякога.

9 Тихо на Западния фронт от Ерих Мария Бележка

всичко тихо на западния фронт 40 книги

Макар че беше писмено по-специално за германските войници от Първата световна война, яркият и сърцераздирателен разказ за ужасите на войната, както на бойното поле, така и обратно в относителната безопасност на дома, изглежда, че би могъл да бъде написан толкова лесно и в (и за) съвременните войни. Няма нищо от екшъна и приключенията, които очакваме от измислените военни епоси - просто ужасяващите реалности и ежедневната борба да останем живи само малко по-дълго.

10 Божествената комедия от Данте Алигиери

божествената комедия 40 книги ти

„Няма по-голяма скръб от това да си припомним щастието по време на мизерия.“ Почакайте, наистина ли беше тази реплика в книгата на Данте, която вероятно вие припомням си най-вече като странно формулирано стихотворение за човек, който обикаля задгробния свят, чистилището и рая и след това пише за това? Има много цитати като този - които звучат като нещо, написано от човек на средна възраст, който се е събудил с тъга, - което може би сте пропуснали за първи път.

единадесет Великият Гетсби от Ф. Скот Фицджералд

великият Гетсби 40 книги

Възможно е да преосмислям символиката в любимия на Фицджералд шедьовър . Да, зелената светлина в края на пристанището на Дейзи може да представлява надеждите и стремежите на Гетсби за бъдещето. Или може да е просто зелена светлина. А очарователният и богат Джей Гетсби много добре може да бъде живо въплъщение на Американската мечта, с всичките й недостатъци и идеали и младежки болки за нещо по-добро. А може и просто да е богат глупак. Какъвто и да е случаят, тази книга е просто страхотна.

12 Възлюбени от Тони Морисън

любими 40 книги теб

Не винаги е лесно Прочети - особено когато сте по-млади и научаването за човешкия капацитет да причинява страдание на ближния изглежда доста голяма тежест, която да носите на раменете си - но е важно да запомните, особено в днешния свят, където белезите от расизмът никога не е бил толкова ярък.

Разположена в след Гражданската война в Охайо, тя проследява бивша робиня, която вярва, че призракът на мъртвото й дете - което тя самата е убила, за да защити тогавашното бебе, от робския собственик, който ги е заловил - се е превъплътил в млада жена на име Възлюбена. Тази книга също така е измислила нова дума, за да опише емоционален отговор, наречен „спомен“, което означава да си спомням миналото, докато яростно се съпротивляваме на идеята да се върнем към него.

13 Хамлет от Уилям Шекспир

махала 40 книги ти

Може би сме само ние, но когато за първи път Прочети Шекспир, не разбрахме половината. Най-вече се преструвахме, че имаме представа какво казват героите му. Имаме същността на това: призракът на мъртвия баща на Хамлет му казва, че е убит от чичо си Клавдий, така че Хамлет убива него и куп други хора, след което се самоубива.

Но красотата на Хамлет не е касапницата, а поезията на езика на Шекспир. „Да бъдеш или да не бъдеш: това е въпросът“, казва Хамлет в най-известния си монолог. „Дали е по-благородно в ума да понесеш прашките и стрелите на скандално богатство, или да вземеш оръжие срещу море от неприятности и като се противопоставиш да ги сложиш край? Да умреш: да спиш. Да, ще бъдем честни, все още не сме сигурни за какво, по дяволите, става дума в тази реч. Но значението му става все по-интригуващо с всяка изминала година.

14. Улов-22 от Джоузеф Хелър

хвана 22 40 книги теб

Когато тази весела и забележителна сатира - то съсредоточен на бомбардировач от Втората световна война в американските военновъздушни сили, опитвайки се да остане здрав и жив въпреки военновременния бюрократичен идиотизъм - за първи път се появи в началото на 60-те години, той се свърза с разочаровани читатели от войната във Виетнам. Но всъщност това е идеален роман за всеки, който смята, че има нещо присъщо глупаво и нелогично във войната като цяло. Никога не е имало по-добър роман за пацифиста с тъмно чувство за хумор.

петнадесет Властелинът на мухите от Уилям Голдинг

господар на мухите 40 книги ти

Тази история на група британски момчета, които получават заседнал на безлюден остров и се опитайте да създадете някакво подобие на ред, използвайки раковина, докато всичко тръгне на юг (защото очевидно е трябвало), всъщност не става въпрос за неспособността на децата да се управляват помежду си повече, отколкото за правилния начин да лов на диво островно прасе.

значение на мечта за стара къща

Не, романът на Голдинг говори за счупванията, отколкото може да зарази всяко общество от човешки същества, където харизматичен лидер може да спечели мнозинството, като обещава да ги защити от някакво несъществуващо „чудовище“, като същевременно демонизира лидера, който просто иска всички да се успокоят и да вземат грижа един за друг. Хм, не съм сигурен защо това би изглеждало толкова актуално през 2018 г., но може би можете да измислите нещо.

16. Смел нов свят от Олдос Хъксли

смел нов свят 40 книги

Технологията не е наш приятел в тази ужасяваща визия за бъдещето, където клонирането е заменило човешката репродукция и има хапче, което да потуши всяка неприятна емоция. Правителството превърна населението във виртуални роби, като ги поддържа в състояние на вечно щастие.

Но като един герой ярости , той иска правото да бъдеш нещастен, „да не говорим за правото да остаряваш и грозен и импотентен правото да имаш твърде малко за ядене правото да бъдеш лош правото да живееш в постоянно опасение за това, което може да се случи утре“. Приятно напомняне, че радостта 24/7 може да звучи като добра идея на теория, но свободата винаги ще бъде за предпочитане пред предварително опакованата еуфория.

17 Кайт бегач от Халед Хосейни

кайт бегач 40 книги ти

„Може да е несправедливо“, пише Хосейни, „но това, което се случва за няколко дни, понякога дори за един ден, може да промени хода на цял живот“. Ако това изречение не ви накара да настръхнете, тогава вероятно сте тийнейджър, който само чете Кайт бегач защото вашият учител го е възложил и ще отнеме най-много още десетилетие, преди да сте готови за тази сърцераздирателна история на младо афганистанско момче, което преодолява расизма, войната и собствената си малодушие, за да намери по-добър живот.

18. Знам защо птицата в клетката пее от Мая Ангелу

знам защо птицата в клетката ви пее 40 книги

Публикувано когато Анджелоу беше в началото на 40-те години, този мемоар - първият от поредица от седем части - обхваща само първите 17 години от живота й в провинциален Арканзас, но нейната сила и постоянство пред толкова много расова омраза е потресаваща. Младо момиче с комплекс за малоценност намира самочувствието си и на възраст, когато повечето от нас просто са мислили за датите на бала и домашните, тя се е научила как да намери пътя си през „пъзела на неравенството и омразата“.

19. Одисеята от Омир

одисеята 40 книги теб

Защо да предприемеш още една пукнатина четене Омир наистина, наистина, наистина ли дълга поема за наистина, наистина, на Одисей, наистина ли дълго пътуване до родния му остров Итака, при което той се сблъсква с морски чудовища, циклоп, ядещи лотос и много други, заплашващи го с телесна повреда? Защото, въпреки че са били написани преди 2800 години и са съдържали 12 110 реда дактилен хексаметър (какъвто и да е това), хората продължават да са очаровани от Одисей, „човек на извивките, задвижван отново и отново от курса, след като е ограбил осветените височините на Троя.

Има поне 60 превода, включително от много първата жена за справяне с текста само преди година. В историята има универсалност за преодоляване на несгоди и дълъг път към дома, който надхвърля времето и мястото и, очевидно, много архаичен език.

двайсет Гроздовете на гнева от Джон Стайнбек

грозде от гняв 40 книги ти

Спечелена награда от Пулицър, която е хроники отчаянието и неумолимия оптимизъм на хората, оцелели от Голямата депресия. Джодс, семейство от ферма в Оклахома, напускат познатото си обкръжение за Калифорния, привлечени от обещанието за работа и бъдеще. По пътя си те се сблъскват с най-доброто и най-лошото в Америка, безсмислените трагедии и несломимото достойнство и стават част от борбата между безсилните и мощните. „В душите на хората - пише Стайнбек - гроздето на гнева се пълни и става все по-тежко, нарастващо за реколтата“. Ако това не ускори пулса ви, може да сте клинично мъртви.

двадесет и едно Нощ от Elie Wiesel

нощ 40 книги ти

Това беше една от първите книги разкрие истината за живота в нацистки концентрационни лагери като Аушвиц и Бухенвалд, разказана от гледна точка на тийнейджър, който го е оцелял. Всичко е вярно - авторът Визел е освободен от Бухенвалд, когато е бил на 16 години - и всяка страница е пълна с примери за непостижима жестокост. В предговора Визел обяснява, че е написал книгата, тъй като е счел за свой „дълг ... да свидетелства за мъртвите и за живите“. Четенето на неговите невероятни мемоари, колкото и понякога да е трудно, се чувства като същия вид дълг.

22. Аленото писмо от Натаниел Хоторн

алено писмо 40 книги ти

Той е подзаглавен „Романс“, но не сме сигурни дали този роман от 1850 г. се квалифицира като романс в конвенционалния смисъл, освен ако не харесвате любовта си с много преследване и срам. Разположен в супер пуритански Масачузетс от 17-ти век, романът ни запознава с Хестър Прин, която има дъщеря извън брака и е принудена от общността си да носи буквата „А“ върху дрехите си, за да напомня на съседите си всеки ден, че е извършила „прелюбодейство“. Това е предизвикателна история, защото не спазва същите правила, които бихме имали за съвременните литературни героини, където персонаж като Хестър може да каже: „[Забравете] фалшивия си морал! Не съм виновен за нищо! ' Но романът на Хестър на Хоторн не само приема нейната греховна природа, но е готов да служи на времето си със смелост и увереност в духа.

мечтаете да отидете до банята и да намокрите леглото

2. 3 Смърт на продавач от Артър Милър

смърт на продавач 40 книги ти

'Единственото нещо, което имате на този свят, е това, което можете да продадете.' Това е съветът на Уили Лоуман, застаряващ пътуващ продавач, който вече е твърде изтощен, за да шофира на дълги разстояния, на синовете си Биф и Хепи и това може да е неговата рецепта, колкото и тъжна да е, за американската мечта. Семейството Lowman, по-специално Willy, са намиране по-трудно е да се оправдаеш с лъжите, които ги държат живи толкова много години. Сега на Уили не му остава нищо друго, освен да живее заместително чрез сина си Биф, някога гимназиален футболен герой, който сега е просто, е, губещ като баща. Това е пиеса, която е брилянтна, независимо на каква възраст сте я прочели, но тази трагедия има начин да влезете под кожата, колкото по-възрастни сте и колкото повече осъзнавате колко крехък може да бъде нашият живот и идентичност.

24 Един прелетя над кукувиче гнездо от Кен Кейси

един прелетя над кукувицата

Не може да се отрече, че филмовата версия на Джак Никълсън на книгата на Кеси е вярна и красиво направена адаптация. Но все пак не е заместител за четене на оригинала, макар и само защото книгата (за разлика от филма) е такава каза от гледна точка на Главния, полуиндийския шизофреник, който може или не може да различава фантазията от реалността. Надежден ли е разказвач или просто се обърква от собствените си халюцинации? Каквато и да е истината, ясно е, че Кейси води дело срещу съответствието и как всички ние с желание се превръщаме в пленници на нашите собствени институции.

25 Кланица-пет от Кърт Вонегът

кланица пет 40 книги ти

Вонегът възнамеряваше да пиши разказ за бомбената бомба в Дрезден (13–15 февруари 1945 г.) по време на Втората световна война, която той едва оцелява като военнопленник, но в крайна сметка решава, че е безнадеждна, тъй като „няма нищо интелигентно, което да се разкаже за клането“. Вместо това той пише художествена литература - наука фантастика, не по-малко - за американски войник на име Били Пилигрим, който се „отлепва“ навреме, докато е държан в плен по време на Втората световна война, и отново и отново преживява моменти от живота си, не всички от които иска да преживее , като едва оцелял от бомбардировките в Дрезден. Най-голямото литературно постижение на Вонегът е обявено (и забранено) заради изобразяването на ужасите на войната. Но като размисъл за паметта и за това как някои ужасни мисли е невъзможно да се избягат, това е книга, към която ще се върнете отново и отново с напредването на възрастта .

26 Госпожо Далоуей от Вирджиния Улф

г-жа dalloway 40 книги

На пръв поглед този модернистичен роман е толкова опростен, колкото може. Ние последвам Клариса Далоуей в един типичен летен ден в Лондон, тъй като прави забележителни неща като разходка в парка или разговор със стари приятели, купуване на цветя или натъкване на стар почитател, който все още смята, че е щастливо омъжена. Но удоволствията на този разказ са в неизказаните подробности, като снобизмът на висшето общество на Клариса и нейното „нежно излишно изследване на всичко, което замърсява“, и просто общо усещане, че нещо по-тъмно се крие под повърхността, нещо, което никога не виждаме съвсем, но е винаги присъства.

27 Приказка за два града от Чарлз Дикенс

приказка за два града 40 книги ти

Има един от най-запомнящите се редове в цялата литература („Това беше най-доброто време, беше най-лошото време“) и какво следва е разтегнат епос, който проследява трима влюбени в два града, Париж и Лондон (заглавието не лъже), по време на Френската революция. В основата си този роман е за това как политиката и личният живот се смесват по сложни начини. Така че, ако планирате да прекарате празниците с роднина, който не вижда политически очи в очи, тази класика може да си струва второ четене.

28 В очакване на Годо от Самюел Бекет

чака годо 40 книги ти

Със сигурност изглеждаше като много нищо, когато за първи път Прочети като тийнейджър. Малко знаехме, че приказката на Бекет за двама пичове с шапки Владимир и Естрагон, които чакат друг пич на име Годо - който очевидно нямаше намерение да се появи - всъщност беше голяма метафора за екзистенциалната криза на съвременния човек.

29 Докато лежа, умирайки от Уилям Фокнър

докато лежах умирайки 40 книги теб

фолкнер Наречен този роман е неговата „тур де сила“ и макар да не беше особено скромен, е трудно да го опровергае. Това е историята на Бундренс, семейство на бедни южни бели, които се опитват да разберат как да отведат тялото на наскоро починалия си матриарх Ади до гробището, което е на 30 мили северно от семейната ферма. Това, което прави историята забележителна, е, че е разказана от множество гледни точки - 15 различни разказвачи, които предоставят вътрешни монолози с поток на съзнание, включително съседите, които смятат, че Бундренс са луди. Всичко казано, той съдържа 59 раздела, някои с дължина само няколко думи, създаващи зашеметяващ преглед на малка общност от Deep South, която е много повече, отколкото изглежда на пръв поглед.

30 Бурканът на камбаната от Силвия Плат

буркана с камбани 40 книги ви

Историята на поетеса, която се опитва да сложи край на живота си, написана от поет, който приключва живота си, само един месец след това Бурканът на камбаната в публикацията има достатъчно ирония, за да попълни хиляди есета по английски език в гимназията. Но доколко единственият роман на Плат е автобиографичен, не е това, което заслужава да се преразгледа тази книга. От очакванията на жените в обществото до това как дори животът в голям град може да ви накара да се почувствате изолирани, само в 234 страници има толкова много неща, които ще ви накарат да кимате с глава в знак на признание.

31 Метаморфоза от Франц Кафка

метаморфозата 40 книги

Един пътуващ продавач на име Грегор Самса се събужда една сутрин и открива, че е необяснимо преобразен „в гигантско насекомо“. Това е фантастична надутост, но такава, която бързо остарява, ако не сте достатъчно възрастни, за да я оцените. Не че тийнейджърите нямат ярко въображение, но ужасният шедьовър на Кафка всъщност не е за странността на човек, който се превръща в бъг. Докато научаваме, Самса е работохолик, карайки се към ранен гроб чрез постоянния си стрес и безкрайни ангажименти. Новият му екзоскелет не е просто гротеск, той също така представлява, както посочва Кафка, човек, който е „затворен вече от работата си и от дълговете на родителите си“.

32 Приключенията на Хъкълбери Фин от Марк Твен

приключенията на Хъкълбери Фин 40 книги

Хък Фин течове неговият пиян баща да пътува по река Мисисипи на сал с приятеля си Джим, избягал роб. Смята се за един от най-великите американски романи, а също и за книга, която не бива да четете повече поради прекомерното използване на расови епитети. Може да се твърди, че Твен просто е използвал крещящия расизъм, за да сатирира глупостта на деня. Или може би онова, което премина за расизма през 1884 г., не беше същото като онова, което наричаме расизъм през 2018 г. Независимо от вашите мнения, това е роман, на който си струва да се върнете и да го оставите да ви насърчи да следвате ръководството на Хък и да се хвърлите срещу изоставащите вярвания и да кажете тези, които искат да ви изплашат в неморално поведение, за да се проверят.

33 Моби-Дик от Херман Мелвил

Моби Дик 40 книги

Дори и да не сте го направили вече Прочети в гимназията, вероятно вече знаете цялата история на капитан Ахав и белия кит. И така, защо изобщо да си правим труда да чета това, особено след като отнема толкова време, за да стигна до добрите неща, а има и цяла глава, посветена на морската биология? По-конкретно защото включва такива моменти на надраскване на главата като този. Моби Дик не е просто роман за кита, а книга, която оспорва цялата идея за това какъв би могъл да бъде литературен разказ. Както обяснява авторът Натаниел Филбрик в своето изследване на вечната класика, Защо да чета Moby-Dick? , Мелвил „отдръпна фиктивната завеса и вкара привидно неподходящ поглед върху себе си в композицията“.

3. 4 Джейн Еър от Шарлот Бронте

Джейн Ейър 40 книги

Изоставен от единственото семейство, което някога е познавала, Джейн Ейър оцелява и дори процъфтява в интернат, става гувернантка, влюбва се в шефа си и в крайна сметка се омъжва за истинската си любов. Но тя прави всичко това, без да губи дори сантиметър от своята почтеност или увереност в себе си. Това прави Джейн толкова необикновена фигура в литературата, че тя не е девойка в беда, чакаща да бъде спасена, а героиня, която е повече от способна да се грижи за себе си, дори когато се проваля или греши, защото иска да определи живота си по нейни условия. „Аз не съм птица и нито една мрежа не ме впримчва“, казва Джейн в един момент. „Аз съм свободно човешко същество с независима воля.“

какво означава секс в съня

35 Франкенщайн от Мери Шели

франкенщайн 40 книги теб

Шокиращо е колко хора са гледали само филма (ите), ако приемем, че е горе-долу едно и също нещо. Наистина не е така. Филмовото чудовище е ням, тромав звяр, докато в романа съществото (не Франкенщайн, това е името на лекаря) има неговият собствен разказ - книгата е разделена на различни раздели, с няколко разказвачи - където той казва неща като: „Животът, макар че може да е само натрупване на мъка, ми е скъп и аз ще го защитя“. Това е далеч по-интересно и поетично измъчено чудовище, което съдържа повече сложности, отколкото само няколко болта на врата си.

36 Сърцето на мрака от Джоузеф Конрад

сърце на тъмнината 40 книги теб

Книгата, която вдъхновен апокалипсис сега е много повече от просто Марлон Брандо, който мърмори „Ужасът ... ужасът“. Оригиналната новела разказва историята на разходка с лодка по неназована африканска река в търсене на корумпиран търговец на слонова кост на име Курц, „емисар на съжалението и науката и прогреса“, което е фантастичен начин да се каже, че може да е малко луд . Подтекстът е за ужасите на империализма и за това как истинските „диваци“ може да не са точно тези, на които съвременната цивилизация ни е научила да вярваме.

37 Анна Каренина от Лев Толстой

Анна Каренина 40 книги

На 864 страници, не много деца от гимназията бяха достатъчно дисциплинирани, за да се справят с всичко. Тяхната загуба. Класиката на Толстой, в която всички са влюбени в някой, който не ги обича, е като най-добрия rom-com, никога не продуциран. Константин иска ожени се Кити Щербацки, която има очи само за граф Вронски, който се интересува много повече от госпожа Каренина. Има няколко чудесни урока, които можете да извлечете, включително доста убедителен случай за не бързане с връзката и, ако перифразираме „Ролинг Стоунс“, не винаги можете да получите това, което искате - но ако опитате някога, просто може да намерите любовника, когото да трябва.

38 Дневникът на младо момиче от Ан Франк

дневникът на младо момиче 40 книги те

Невъзможно е да се прочете този дневник, писмено от младо момиче, докато се крие от нацистите със семейството си на таванско помещение в Амстердам, и да не бъде засегнато от това. Но с няколко години под колана ви и известен опит с това как хората могат да бъдат едновременно удивително ужасни и зашеметяващо добри един към друг, тази книга ще ви промени по начини, които дори не можете да разберете. И ако сега сте родител , добре, пригответе се за грозен плач през целия път.

39 Очите им гледаха Бога от Зора Нийл Хърстън

очите им гледаха бог 40 книги ти

Една от най-големите теми в този новаторски роман - за жена със силна воля, която избягва очакванията на черното общество в началото на 1900 г., е, че ще намерите истинско изпълнение само ако погледнете извън себе си. Това не е лесен урок за тийнейджър, който да оцени. Нещо повече, тази книга от жена, която е наречена „черният Фолкнер“ има по-фин хумор, отколкото може би сте забелязали за първи път.

40 Беоулф от Анонимен

beowulf 40 книги, които вие

Беоулф е доказателство, че възприятието е всичко. Можете да подходите към тази епична поема като наистина трудна и продължителна четба, с почти безсмислието на целия този староанглийски и не помага, когато хората ви казват „Това е една от най-старите истории, писани някога“, сякаш това по някакъв начин прави по-добре. Но може би ще имате по-голям късмет, ако подхождате към него като към история за воин с твърди нокти, който отплава към чужда земя, за да помогне на някои братя, тероризирани от чудовище на име Грендал, и той откъсне ръката на съществото с голи ръце и го заковава над вратата към медовината им. И това е само първата сцена! Ако сте от хората, които се оплакват от това Игра на тронове все още не се е върнал и не сте отворили тази книга наскоро, ние имаме точно нулево съчувствие към вас.

За да откриете още невероятни тайни за това как да живеете най-добрия си живот, Натисни тук да ни следвате в Instagram!

Популярни Публикации