23 зашеметяващи снимки на най-колоритните градове в света

Какво е животът, без малко цвят? От спокойни пастелни махали до редици дъгови домове, тези калейдоскопски дестинации са чисти бонбони за очи. Докато някои райони са известни (помислете: италианското крайбрежие на Cinque Terre), други са по-скоро отстъпление под радара, като село с живи стенописи в Южна Корея. Но независимо къде се намират по света, тези цветни градчета със сигурност ще озарят деня ви.

1 Nyhavn, Копенхаген, Дания

цветни сгради и платноходки на кея

Олексий Марк / Shutterstock

Някога търговско пристанище, което привличало моряци от цял ​​свят, Ню Харбър сега е облицована с цветни сгради от 17-ти век, в които се намират ресторанти и кафенета по крайбрежието му. Каналът изглежда като вълшебна страна на чудесата , така че не е изненада, че авторът Ханс Кристен Андерсън - който живееше в три различни домове тук - използваше го като вдъхновение за известните си приказки.



2 Тринидад, Куба

цветни сгради и ретро кола на улица в Куба

Анна Джединак ​​/ Shutterstock



значение на съня на черен ягуар

Този обект на ЮНЕСКО за световно наследство се чувства като заседнал във времето. Разположен в централна Куба, този добре запазен 500-годишен колониален град може да се похвали с цветна испанска архитектура, калдъръмени улички и класическите автомобили, за които Куба стана известна.



3 Сейнт Джонс, Нюфаундленд, Канада

Цветни къщи на склона на Сигнал Хил в Сейнт Джон

iStock

С име като Jellybean Row, домовете, осеяли стръмните хълмове на Сейнт Джон, са толкова оживени и весели, колкото бихте очаквали. Разположен на североизточното крайбрежие на полуостров Авалон, знанието зад светлите къщи на града се приписва на рибарите, които искаха да видят домовете си през мъглата, когато се приближиха до пристанището. Разбира се, истинската истина е по-малко романтична: смелата палитра започва през 70-те години на миналия век като начин за съживяване на центъра на града.

4 Шефшауен, Мароко

Синя стена и стълбище, украсени с цветни саксии в Шефшауен, Мароко

Анет Андерсен / Shutterstock



Сгушен в планините Риф в северната част на Мароко, този лабиринт от улички може да се похвали с електрически нюанси на синьото. Има много теории защо град е нарисуван по този начин, като например да следва еврейския обичай, да държи комарите далеч и да представлява церулевото море, но пълната история зад тази „Синя перла на Мароко“ остава загадка.

5 Гуанахуато, Мексико

цветни сгради в Мексико

Уилям Пери / Алами

Този бивш град за добив на сребро е заобиколен от планините Сиера де Гуанахуато. Град, богат на история, архитектура и разбира се, цвят, той се смята за един от най-много в Мексико романтични дестинации . Тук можете да се скитате по калдъръмените улички, които се извиват по склона и през тунели, които някога са били реки.

6 Нуук, Гренландия

цветни домове в Гренландия

Крис Кристофърсен / Shutterstock

Столицата на Гренландия се отличава с гъста група живописни дървени домове, чиито пигменти първоначално са имали практическа функция като средство да ги разграничат. Полицейските участъци бяха черни, болниците бяха жълти, фабриките за риби бяха сини, а търговските домове бяха червени. Вие също ще искате да посетите Къщата на Ханс Егеде , най-старият в страната (построен през 1728 г.) и кръстен на основателя на града, който също е пребивавал там.

7 Cinque Terre, Италия

пастелно оцветени сгради на морска скала в Италия

Ана Ом / Shutterstock

Cinque Terre е колекция от пет морски анклава, които гордо показват дъгови жилища на върха на скали с изглед към морето. Всяка от общностите има свой собствен чар и са достъпни по пешеходни пътеки, като популярната Любовен начин (Пътят на любовта), който свързва Риомаджоре с Манарола. Има и совалки с лодки, които работят между всеки град.

8 Насау, Бахами

пастелни къщи на брега на Бахамите

Shutterstock / alarico

От меки пастели до тропически нюанси, бахамските домове са всичко друго, но не и скучно . Въпреки това не само частните имоти се радват на богата палитра, както разкрива пътуването до Парламентарния площад. Вдъхновените от колониалите сгради на Сената, Камарата на събранията и Върховния съд са боядисани в ярки розови нюанси.

9 Ла Бока, Буенос Айрес, Аржентина

ярко боядисани къщи в Буенос Айрес

Иляс Аюб / Алами

В страна, където тангото управлява нощта, кварталът La Boca си заслужава посещение през деня. Когато имигрантите се установяват за първи път тук, те рисуват домовете си с каквито и багрила да намерят в близката корабостроителница. Резултатът от това на парче усилие е визуално пиршество. Днес цветовете се простират до кредални тротоарни дизайни и ослепителни стенописи.

10 Салвадор, Бразилия

липово зелени и жълти сгради в Салвадор

Каван / Алами

Салвадор е епицентърът на жизнената афро-бразилска култура в страната и витрина на красивата колониална архитектура от 17 и 18 век. Той съчетава исторически златни забележителности с модерни неонови фасади, за да създаде изненадваща, но безпроблемна естетика. Въпреки че Рио е повече популярна туристическа дестинация , този спокоен град доставя същата магия - минус тълпите.

11 Бо Каап, Кейптаун, Южна Африка

цветна улица със синя кола в Кейптаун, Южна Африка

Омри Елияху / Shutterstock

Пътуването до днешния Бо Каап е било сложно, изпълнено с множество промени в имената, богато минало, което включва първата джамия в Южна Африка, и успешно монтирана защита срещу апартейда. Блестящият квартал привлича туристите за фотооперации, но историческото му значение оставя много по-трайно впечатление.

12 Валпараисо, Чили

цветни къщи на стръмен склон във валпараисо

Пиер-Ив Бабелон / Shutterstock

С изглед към океана, Валпараисо е един от най-креативните градове в Южна Америка. Тук изкуството съществува на всеки ъгъл: в безброй стенописи, пръснати по стените на търговските сгради и в домовете на хълмовете в цвят на скъпоценен камък. Лесно е да се разбере защо Валпараисо се нарича „Бижуто на Тихия океан“.

13 Gamcheon Culture Village, Пусан, Южна Корея

въздушен изглед на пъстър квартал в Бусан, Южна Корея

Pinglabel / Shutterstock

Привличащият вниманието пачуърк от цветове, с които това село е станало известно, не винаги е бил част от неговата тъкан. Създадена през 20-те и 30-те години на миналия век, тя първоначално е била използвана като място за настаняване на бедни корейци далеч от центъра на града, но достатъчно близо, за да осигури работна ръка. През 2009 г., в опит да преоткрият и освежат селото, домовете и сградите получиха свеж слой боя в редица цветове. Ревитализацията беше много успешна, като привлече множество художници, занаятчии и креативни типове, които да се придвижват и отварят галерии, ателиета и кафенета. Днес този квартал, изглеждащ като Лего, е един от най-красивите популярни атракции в Бусан.

14 Гуатапе, Колумбия

Цветни колониални къщи на калдъръмена улица в Гуатапе, Антиокия в Колумбия

Джес Крафт / Shutterstock

защо изглеждам по -стар от себе си

Този курортен град на Андите може би е най-колоритният в цяла Колумбия. С великолепна колекция от ярко рисувани барелефи, дизайнът на домовете и магазините в Guatapé се чувства любящо проектиран, с комбинации, които се появяват точно от стените.

15 Ментон, Франция

ярко жълти и оранжеви сгради в ментон, Франция

leoks / Shutterstock

Този пробивен скъпоценен камък на френската Ривиера се намира на границата на Италия и маркира половината път между Париж и Рим. Сгушен между a планинска верига и лазурното Средиземно море, атмосферата на този град се различава значително от съседите му Кан и Монте Карло. Отказвайки се от пищния блясък и блясък, за по-автентично изживяване и топла палитра от спретнато подредени сгради.

16 Júzcar, Малага, Испания

син град на тучен зелен хълм

Shutterstock

Това село наистина постигна крачка, когато се наведе към промоция на филма от 2011 г., Смърфовете . Първоначално колония от варосани сгради, Sony España нарисува цялата зона в небесно синьо в чест на премиерата на филма и напливът от посетители убеди града да остане такъв за неопределено време.

17 Бурано, Венеция, Италия

дъга къщи на канал в Бурано, Италия

Адиса / Shutterstock

Бързо еднодневно пътуване от Венеция , причудливите канали на този остров предлагат малко по-различно изживяване. Облицовани с риболовни лодки и блестящ спектър от домове и магазини, тези водни пътища предлагат най-добрата снимка. А вечер можете да прегледате снимките си за свежия улов през деня.

18 Вроцлав, Полша

въздушен изглед на площад и цветни сгради във Вроцлав, Полша

Велищук Евген / Shutterstock

Най-големият град в Западна Полша, Вроцлав може да се похвали с един от най-впечатляващите средновековни пазарни площади в Европа. Тъй като през Втората световна война 70 процента от градската зона бяха унищожени, през 1945 г. голяма част от пазарния площад трябваше да бъде възстановен до предишния си блясък. С контрастни бои и декоративни цветове, ресторантите и градските къщи, които облицоват площада, са отражение на неговата творческа и младежка култура.

19 Семаранг, Индонезия

дъгово село в Индонезия

Shutterstock

Отне малко повече от месец за пълното преобразяване на Семаранг в опит да привлече туристи. С повече от 200 дъгови къщи, обхващащи два квартала, калейдоскопската трансформация се оказа голям хит сред хората пътуване до града само за шанса да го видя лично.

20 Longyearbyen, Шпицберген, Норвегия

ред цветни къщи в снежен пейзаж

LouieLea / Shutterstock

Longyearbyen - един от островите на Шпицберген в Норвегия - се счита за най-северния град в света, но това не е единственото му твърдение за слава. Той е и един от най-хроматичните благодарение на смело боядисаните си дървени къщи. В бившата миньорска общност сега живее около 2000 души население, включително много млади семейства. В град, който преживява полярна нощ в продължение на четири месеца от годината, тези лимоненозелени, горчично жълти и пожарни червени платна са весела светлина в тъмнината.

21 Чарлстън, Южна Каролина

пастелни редици от къщи в Чарлстън

Гордън Бел / Shutterstock

Наречен Rainbow Row, тази култура от грузински домове в Чарлстън съществува от 1700-те години, но те не винаги са били толкова еклектични. След Гражданската война районът беше доста разрушен и едва след това Дороти Порчър Леге и нейния съпруг Съдия Lionel Legge се премества в района през 1931 г. и решава да оживи блока, че цветовете на боята стават по-ярки и други собственици на жилища започват да следват примера.

22 Вилемстад, Кюрасао

въздушен изглед на цветните крайбрежни сгради в центъра на Вилемстад, Кюрасао

Izabela23 / Shutterstock

Може да е трудно да се повярва, че разнообразният асортимент от вдъхновени от Холандия бизнеси на Вилемстад някога е бил бял. Легендата разказва, че под пламтящото карибско слънце отражението от сградите става ослепително и местно предложи лекар че правителството изисква те да бъдат пребоядисани заради зрението на жителите.

23 Stortorget, Стокхолм, Швеция

Площад Stortorget в Стария град (Gamla Stan) в Стокхолм, столицата на Швеция

MarinaD_37 / Shutterstock

Stortorget е главният площад в стария град на Гамла Стан в Стокхолм. Всяка година той привлича тонове посетители за своята храна, занаяти, очарователен коледен пазар и, разбира се, с топли нюанси на исторически сгради. Най-известната му забележителност е кардиналът червен # 20, който е построен през 1400-те.

А за по-мечтани дестинации прегледайте тези 27 Напълно безумни снимки за пътуване, в които няма да повярвате, са истински .

Популярни Публикации