23 причини да сте уморени през цялото време

Ако имате проблеми със съня или се чувствате прекалено уморени през цялото време, далеч не сте сами, за да се справите с тези проблеми. Всъщност според Препоръки за 2020 г. от Националната фондация за сън здравите възрастни се нуждаят от седем до девет часа на нощ.Въпреки че много хора може да са наясно, че не си почиват толкова, колкото би трябвало, малцина са наясно колко сериозен може да бъде дефицитът им на сън . Според проучване, проведено в Чикагски университет , хората са склонни значително да надценяват колко сън всъщност получават, като участниците в проучването са средно около 7,5 часа в леглото, но само 6,1 часа сън .

И въпреки че липсата на сън може да допринесе основно за вашата постоянна умора, това не е единственият възможен виновник. Всъщност има множество фактори, които могат да допринесат за онези мрачни очи и изтощени нощи. Ако водите трудна битка срещу привидно непоклатима сънливост, открийте тези 23 причини да сте уморени през цялото време. И за да поставите рекорда направо за някои неща, които може би сте чували за добра почивка през нощта, разгледайте 25 мита за съня, които ви държат през нощта .1 Вие сте стресирани.

стресирана жена, седнала на стол, сърдечни рискови фактори

Shutterstockкакво означава, когато мечтаеш за симпатия

Шансовете са, че пандемията на коронавируса има вашата нива на стрес, извисяващи се през покрива дори повече, отколкото вече бяха. И докато в някои случаи стресът може да ви накара да се почувствате почти нервни, това може да е и една от причините да сте уморени през цялото време. Според резултатите от проучване, публикувано през BMC Психиатрия , стресът - особено този на работното разнообразие - и умората са неразривно преплетени. И за повече информация относно управлението на всичко, което включва всеки ден, вижте Правейки тези дейности в продължение на 30 минути на ден, ви прави по-щастливи, проучванията установяват .2 Не получавате достатъчно упражнения.

Кавказка жена седи на прозорец с напрегнат поглед на лицето

iStock

Ако се чувствате уморени през целия ден, малко упражнение може да е точно това, от което се нуждаете, за да отскочите. Резултатите от проучване, проведено в Сиатъл Фред Хътчинсън Център за изследване на рака разкриват, че възрастните жени, които са увеличили количеството упражнения, които са получавали през светлата част на деня, също са увеличили продължителността на съня си и са имали по-малко епизоди на заспиване през деня. За да започнете да живеете по-активен начин на живот, разгледайте 50-те най-добри 5-минутни упражнения, които всеки може да направи .

3 Вашата щитовидна жлеза не функционира правилно.

iStockЩитовидната жлеза - пеперудообразната жлеза в основата на врата ви - е една от тези части на тялото хората рядко се замислят докато не разберат, че нещо не е наред. Въпреки това, когато става въпрос за умора, неправилно пускане на щитовидната жлеза може да е причината да се борите да бъдете нащрек през целия ден.

'Дисбалансът в хормоните на щитовидната жлеза може да доведе до хипотиреоидизъм, което може да причини умора', казва Джанет Нешейват , Доктор по медицина. И така, как да се определи дали щитовидната жлеза стои зад постоянната им умора? „Това се установява при посещение при Вашия лекар, при извършване на кръвни изследвания - и може да е необходимо лекарство.“

4 Вие сте дехидратирани.

Изключително жаден мъж пие вода

iStock

Докато пиете твърде много вода преди лягане, може да ви накара да бягате до банята посред нощ, твърде малкото пиене може да има също толкова пагубен ефект върху енергийното ви ниво.

„Дехидратацията, много често срещана причина за умора, може лесно да бъде коригирана чрез пиене на достатъчно количество вода и избягване на излишния кофеин и алкохол“, казва Нешейват. Просто не забравяйте да забавите консумацията си няколко часа преди лягане и трябва да се насладите на по-спокоен сън. И за повече начини, по които си пречиш да възстановяваш енергията си, разгледай 25 неща, които правите, които биха ужасили лекарите по съня .

5 Не получавате достатъчно витамини и хранителни вещества от диетата си.

Картофен чипс

Shutterstock

Ако зареждате хранителни вещества с лека хранителна храна, за да поддържате енергийните си нива през деня, вие си правите лоша услуга. „Недостатъчните нива на желязо, B12 и фолиева киселина ще доведат до умора, тъй като тялото ви се нуждае от тези хранителни вещества за енергиен метаболизъм“, казва Nesheiwat. Добрата новина? Борба с свързаната с диетата умора е просто: „Яжте зелени зеленчуци, постно месо и пълнозърнести храни.“

6 Ядете твърде много захар.

Жената яде вкусни сладки понички. Портрет на красива млада жена, която яде понички у дома. Жена, седнала на дивана, докато яде чиния с понички

iStock

Ако разчитате на сладки храни, които да ви помогнат да преминете през енергийното си затишие, помислете отново. Както се разкрива от изследване, публикувано в Вестник за личността и социалната психология , хората, които са яли закуски с високо съдържание на захар, са усещали повишена енергия в продължение на един час след консумацията си, за да съобщават за повишена умора след това.

7 Спите с домашни любимци в леглото си.

Жена, лежаща под одеялото с кучето си

Shutterstock

Свиването с домашния любимец може да е приятно на теория, но на практика може да е причината за онази умора, която не можете да изхвърлите. Изследване, проведено от Клиника Майо разкрива, че хората, които са ударили сеното с куче в леглото си, са имали по-малко спокоен сън от тези, които не са го правили. Добрата новина? Поддържане на кученцето им собствен леглото наблизо може действително да ви помогне да си починете по-добре.

8 Поддържате стаята си твърде топла.

гнездо термостат на бяла стена

Shutterstock / Александър Оганезов

Докато прекарването на време в топла стая може да ви накара да се почувствате готови да ударите сеното, набирането на термостата може да е причината да останете уморени през целия ден. Изследователи от Университета на Южна Австралия Център за изследване на съня са установили, че хората с проблеми със съня могат да имат по-трудно регулиране на телесната си температура по време на сън, което означава, че топлата стая може да доведе до прегряване на хората с безсъние, настъпило от съня, което влошава състоянието и допринася за дневна умора.

И така, каква е идеалната температура за сън? Изследвания предполага, че температурите в средата на 60-те години по Фаренхайт са по-благоприятни за адекватна почивка. И за това, което можете да очаквате от гледна точка на вашите модели за нощна почивка с напредване на възрастта, вижте 20 начина, по които вашият сън се променя след 40 .

9 Гледате телевизия преди лягане.

гледане на телевизия през нощта

Shutterstock

Гледането на шоу или две в леглото може да изглежда като релаксиращ завършек на деня ви, но използването на телевизора, компютъра или телефона ви твърде близо до лягане може да е причината да не можете да се отървете от тази умора, след като се събудите.

Според изследване, проведено в Политехнически институт Rensselaer , хората, които са били изложени на синя светлина, произвеждат по-малко от сън-индуциращия хормон мелатонин, което ги прави по-податливи на сън, който е лош както по качество, така и по продължителност, и в резултат на това умора.

10 Партньорът ви хърка.

възрастен мъж, който спи на дивана

Shutterstock

мечтаете да си купите къща

Дори и да не осъзнавате, че го правят, хъркането на партньора ви може да бъде изненадващо определящо за това колко уморен се чувствате сутрин. Тези силни звуци, които издава вашият партньор по време на сън, могат лесно да ви събудят през цялата нощ, без вие да знаете, което води до сериозна умора, когато е време да се събудите. И за повече полезна информация, доставена директно във входящата ви поща, запишете се за ежедневния ни бюлетин .

11 Имате грип.

Мъж, увит в одеяло, седи на дивана и си духа носа със симптоми на грип, тъй като сезонът на грипа се припокрива с пандемията на коронавируса

iStock

Ако искате още една причина да бъдете особено усърдни при измиването на ръцете тази зима, помислете за това: още преди да осъзнаете, че сте болни, грипът може да изхаби енергията ви. „Грипът може да причини умора“, предупреждава Нешейват. „Този ​​вирус инфилтрира тялото ни и се нуждае от почивка, хидратация и понякога антивирусни средства, за да се подобри.“

12 Пиете алкохол често.

двойка пие червено вино в кухнята през деня

Shutterstock

Като депресант на централната нервна система, алкохолът може да ви накара да се чувствате доста уморени, независимо кога го консумирате. Въпреки това, колкото повече пиеш , толкова по-вероятно е да се справите с целодневните ефекти на умората. Според проучване, публикувано в Неврология , редовната консумация на алкохол е свързана с вероятно разстройство на поведението на REM в съня, тъй като тежките алкохолици удрят най-силно, което води до по-голяма умора след нощта на подмятане.

13 Имате анемия.

кръвен тест за дефицит на желязо

Shutterstock

Липсата на желязо във вашата диета може да допринесе основно за вашата постоянна умора. Докато някои случаи на анемия са достатъчно леки, за да останат незабелязани, за тези с по-тежки форми на заболяването, 14 Имате моно. млада бяла жена, прозяваща се на бюрото си пред лаптоп

Shutterstock

Макар да сте си представяли, че рискът ви да хванете моно е почти нулев след студентските години, това далеч не е така. Всъщност това често срещано заболяване може да е причината да сте винаги уморени. „Инфекциите също са много често срещана причина за умора“, казва Нешейват. „Мононуклеозата, известна като„ болестта на целувките “, може да причини силна умора, [но] това обикновено изчезва с времето“.

как се чувства масажът на простатата

15 Депресирани сте.

Тийнейджърка с тъмна коса гледа през прозореца с тъжен поглед на лицето.

iStock

Депресията може да се почувства достатъчно голяма тежест, а нежеланите й ефекти могат само да ви накарат да се почувствате по-зле. Един от основните странични ефекти на депресията е умората и може да направи състоянието още по-малко поносимо за много от страдащите. Добрата новина? Лечението може да помогне за намаляване на променящите живота ефекти и на двете.

16 Имате UTI.

Жена, която държи стомаха си от болка точно пред банята

Shutterstock

Това усещане за парене, което имате, когато отидете до тоалетната, може да допринесе за вашата постоянна умора през целия ден. В допълнение към инфекциите, допринасящи за общата умора, ИМП могат да увеличат честотата, с която ставате, за да използвате банята през нощта, да съкратите продължителността на съня си и да затруднявате адекватната почивка.

17 Приемате определени лекарства.

причини ви

Shutterstock

Въпреки че някои лекарства с рецепта могат да бъдат истински спасители, някои от тези хапчета, предписани от Вашия лекар, може да са причината за честото Ви изтощение. Лекарства като антидепресанти, лекарства против тревожност, болкоуспокояващи и дори стимулиращи лекарства за лечение на ADHD могат или да ви уморят, или да допринесат за лош сън, което затруднява събуждането, когато се чувствате отпочинали.

18 Имате диабет.

Жена с диабет

Shutterstock

Ако сте хронично изтощени, но не можете да разберете защо, време е да попитате Вашия лекар за кръвен тест. Когато тялото ви не обработва по подходящ начин захарта във вашата диета, можете да се озовете в битка с хипергликемия, състояние, което е често придружени от непоклатима умора .

19 Имате нощни ужаси.

причини ви

Shutterstock

За съжаление, понякога умората и проблемите със съня вървят ръка за ръка, влизайки в цикъл на безсъние, който е трудно да се прекъсне. Нощните ужаси или кошмари, в които се намирате ужасени и често не можете да се движите, могат да допринесат основно за умората през деня. За съжаление, умората също може да се увеличи риска от нощни ужаси , така че ако този цикъл ви кара да се разхождате в мъгла през целия ден, е време да се консултирате с Вашия лекар.

20 Вие сте бременна.

бременна жена в леглото

Shutterstock

Попитайте всеки, който го е направил и той ще ви каже, че раждането на бебе е трудна работа. Дори да не сте потвърдили бременността си от лекар, може вече да изпитвате симптоми като умора . Тъй като нивата на прогестерона ви се повишават през първия триместър на бременността, изтощението ви също може да скочи. По-късно през бременността неспособността ви да се чувствате удобно в леглото и честите пътувания до банята могат да усложнят проблема.

мечтае за наводнени пътища

21 Имате нисък тестостерон.

причини ви

Вашите хормони и енергийните нива са по-взаимосвързани, отколкото бихте могли да си представите. За някои мъже , ниският тестостерон е виновникът за тази умора, която не се подобрява с почивка. Въпреки че само физическа и кръвна работа могат точно да ви кажат дали се справяте с намалени нива на тестостерон, ако имате и промени в настроението, сексуална дисфункция и наддаване на тегло, определено си струва да планирате среща с личния си лекар.

22 Имате сънна апнея.

Жена сънна апнея машина

Shutterstock

Сънна апнея, състояние, при което вие внезапно спрете да дишате по време на сън , може да бъде основен фактор за умората и през дневните часове. И въпреки че има някои фактори, които можете да контролирате, когато става въпрос за сънна апнея, като изхвърляне на наднормено тегло, състоянието е свързано и с тези, които не можете да контролирате, включително възраст, пол, хипотиреоидизъм и форма на челюстта. Добрата новина? Според резултатите от проучване, публикувано в списанието Спете , използвайки CPAP машина значително намалява умората сред тези с сънна апнея.

23 Имате синдром на неспокойните крака.

лекар, преглеждащ пациент

Shutterstock / Денис Симонов

Ако краката ви няма да спрат да се движат дълго след като сте легнали, не се изненадвайте, когато през целия ден сте сериозно уморени.

Frankie Muniz разкрива защо е 'напуснал' снимачната площадка на 'Malcolm in the Middle' и е пропуснал 2 епизода
Развлечение