„Unplug“ и „On-Brand“ са сред 640 нови думи, добавени към речника

Отново е това време на годината, когато Мериам-Уебстър добавя нови думи към речника, служейки като изненадващ и завладяващ индикатор за начина, по който езикът се променя в днешната култура. Например, технологична зависимост и впоследствие нарастващата нужда от битие по-внимателен и настоящ стоят зад добавянето на Merriam-Webster на „изключете“, една от 640 нови думи.Ако не сте запознати с термина, това е глагол със следното (вече официално) определение: „временно да се въздържа от използване на електронни устройства“ или, в по-широк смисъл, „временно да се оттегли от отговорностите и задълженията на ежедневието“. Ако скърбите загубата на 9-5 работен ден и са постоянно се тревожи за почивка , това вероятно означава, че никога не сте напълно „изключвате“.

Всеки, който е запознат с Instagram и света на влиятелни лица в социалните медии обаче вероятно ще е чул термина „върху марката“ което сега е и в Merriam-Webster. Той се определя като „подходящ за, типичен за, съвместим или подкрепящ определена марка или публичен образ или идентичност“.

Терминът за пръв път започна да се разпространява, когато стана ясно, че много известни личности внимателно култивират определен имидж в социалните медийни платформи, третирайки идентичността, която проектират, подобно на това, че рекламните фирми биха били продукт. Оттогава „on-brand“ надхвърли границите на интернет. Често се случва младите хора днес да се позовават на нещо, което те правят като „марка“, за да покажат, че то е в съответствие с тяхната личност и начина, по който искат да бъдат възприемани.Друг жаргонен термин, който циркулира от години е 'подут' безплатен термин, който описва някой, който е „изключително мускулест“. Ако разгледате тези изображения на Джеймс Макавой трансформация на тялото за трилъра 2016 Сплит , ще видите какво означава „да се подуете“.Миналата година Оксфордският речник на английския език добави термините „наблюдение на преяждане“ и „предупреждение за спойлер“, за да опише съвременната фиксация с гледане на няколко епизода на телевизионно предаване подред, докато отчаяно се опитва да избягва да чуе за сюжетни обрати. И сега, Мериам-Уебстър добави термина „скъп да опише серия, която си струва да се консумира с едно движение.

И тъй като сега живеем в свят, в който много хора предпочитат да гледат Netflix, отколкото да правят секс , вероятно не е изненада, че Merriam-Webster също е добавила думите 'бръмча' - означава генериране на бръмчане - и 'апартамент' - което е „да излагаш фендом в крайна или прекомерна степен“ - за да ти помогне да опишеш как се чувстваш към Лиана Мормонт на Игра на тронове , например.

Научният напредък в медицината и промените в нашето отношение към идентифицирането на пола проправиха пътя за добавянето на термина от Merriam-Webster „несъответствие на пола“ което се определя като „демонстриране на поведенчески, културни или психологически черти, които не съответстват на чертите, типично свързани с нечий пол“. Речникът също е добавил „топ операция“ и „хирургия отдолу“ и двете се използват за описване на видове операции за потвърждаване на пола.И предвид настоящата дискусия около Американската криза на психичното здраве , вероятно също ще чуем много повече от думата „салутогенеза“ което Merriam-Webster сега определя като „по-нов начин на мислене за здравето“, който включва „насърчаване на благосъстоянието, а не измерване на болестта“.

И накрая, има думи, които са придобили второ значение в Merriam-Webster. Докато 'връх' веднъж наричан върха на хълм или планина, сега се използва и в смисъл „да си на върха на популярността, употребата или вниманието“. Често се използва „преди името на продукт, човек или културна тенденция“. Например, като се има предвид това Елън Дедженерис обича да изненадва гостите си с подаръци, може да се опише в момента, в който тя организира среща между 11-годишна певица и неговият идол като „връх Елън“.

И за повече разговорни думи, които трябва да знаете, вижте 20 Условия за онлайн запознанства Възрастните хора не знаят .

За да откриете още невероятни тайни за това как да живеете най-добре Натисни тук да ни следвате в Instagram!

Популярни Публикации