Това са тайните значения на цветовете на гордостта на флага

Без значение кой сте, къде живеете или колко сте въвлечени в общността на LGBTQIA + , вероятно можете да идентифицирате знамето на гордостта на дъгата. Известният шестцветен модел дойде да представлява LGBTQIA + хората по целия свят, като се появява всичко - от бутони и щифтове до маратонки и дрехи.символиката на наблюденията на соколи

Въпреки разпространението на този символ днес, знамето на гордостта е забелязало няколко забележителни модификации от създаването си преди по-малко от 50 години. За да разберем значението на цветовете в този ярък символ на равенството, разкрихме тайното значение на всеки оттенък в дъговото знаме на гордостта.

Произходът на знамето на гордостта

Преди да бъде създадено знамето за гордост на дъгата, имаше друг символ за общността на LGBTQIA +: розов триъгълник. Този триъгълник обаче имаше натоварена, анти-гей история. По време на Холокоста нацистите принуждаваха онези, които те определяха като гей, да носят обърнати значки от розов триъгълник, както принуждаваха евреите да носят жълта звезда на Давид.В края на 70-те години розовият триъгълник беше възстановен до известна степен от гей общността. „Гей хора носете розовия триъгълник днес като напомняне за миналото и залог, че историята няма да се повтори “, гласеше едно писмо от 1977 г. до редактора в Време . И все пак активистите осъзнаха необходимостта от по-овластяващ символ.Първото дъгово знаме

Въведете: Гилбърт Бейкър , човекът, който би създал първото знаме на гордостта на дъгата. В края на 70-те Бейкър живее в Сан Франциско, когато се запознава с писател Клив Джоунс , режисьор Арти Бресан , и изгряващ активист Харви Милк . Триото насърчи Бейкър да създаде положителна емблема за общността на LGBTQIA +.Бейкър се съгласи и той потърси общността си за вдъхновение, по-специално тези, които танцуваха в музикалната зала на Сан Франциско Winterland Ballroom една вечер. Както е посочено в уебсайта на неговото имение, мемоарите на Гилбърт, Rainbow Warrior , включва паметта му за решението да направи дъгово знаме :

Тълпата беше също толкова част от шоуто, колкото и групата. Всички бяха там: битници на Северния плаж и зоологически градини на барио, скучаещите мотористи в черна кожа, тийнейджъри на задния ред, които се целуваха. Имаше дълги коси, гъвкави момичета в коремни танци, розовокоси пънкари, закрепени на сигурно място, хипи предградия, филмови звезди, толкова красиви, че ви оставиха смаяни, мускулести гейбои с перфектни мустаци, буч диги в сини дънки феи от всякакъв пол в рокли за спестовност ... Всички бяхме във вихрушка от цвят и светлина. Беше като дъга.

Дъга. Това е моментът, в който знаех какъв точно флаг ще направя.осемцветен флаг за гордост, проектиран от Гилбърт Бейкър

Shutterstock

Осемте оригинални цвята на гордостта

Най-ранната версия на дъговото знаме на Бейкър, от 1978 г., включва осем цвята: горещо розово, червено, оранжево, жълто, зелено, тюркоазено, индиго и виолетово. Според уебсайта на неговото имение, Бейкър е придал специално значение на всеки цвят на знамето си на гордост.

 • Ярко розово = Секс
 • Червено = Живот
 • Оранжево = Изцеление
 • Жълто = Слънчева светлина
 • Зелено = Природа
 • Тюркоаз = Магия / Изкуство
 • Индиго = Спокойствие
 • Виолетово = Дух

Цветът на знамето на гордостта днес

Почти веднага след разкриването на осемцветното дъгово знаме за гордост, то беше модифицирано. Следвайки убийство на Харви Милк на 27 ноември 1978 г. търсенето на знамето се увеличи драстично. Тъй като беше трудно да се намери горещо розов плат, Бейкър изпусна тази ивица от знамето си.

През 1979 г. флагът отново е сменен. Според имението на Бейкър това е така, защото когато е окачен вертикално от ламповите стълбове на Market Street в Сан Франциско, централната ивица (тюркоазена) е била затъмнена от самия стълб с подобен цвят. Бейкър пусна още една ивица, което доведе до версията с шест ивици на флага, която използваме най-често днес - червена, оранжева, жълта, зелена, синя и виолетова. Синьото, което замени индигото, сега символизира хармонията.

Ето значенията зад цветовете в текущото знаме на гордостта:

 • Червено = Живот
 • Оранжево = Изцеление
 • Жълто = Слънчева светлина
 • Зелено = Природа
 • Синьо = Хармония
 • Виолетово = Дух
дъга на гордо знаме в Белгия

Shutterstock

Отвъд дъгата

Днес има още повече знамена за гордост. Както Pride посочва, множество други знамена са проектирани да представляват различни групи в рамките на LGBTQIA + общността . Създадени са знамена за хора, които се идентифицират като бисексуални, пансексуални, асексуални, полиамурни, интерсексуални, трансджендър, джендър флуид, джендърквайър, полисексуални, възрастови, ароматни, небинарни и много други!

значение на пчелите в съня

И много дъгови знамена за гордост вече се връщат към осем ивици. През 2017 г. Филаделфия Прайд представи нова дъгово гордо знаме с кафяви и черни ивици предназначена да обхване цветнокожи хора в общността LGBTQIA +. Създаден от дизайнерската компания Tierney, новият, по-приобщаващо знаме на гордостта сега може да се види по целия свят.

дъга гордо знаме с черни и кафяви ивици

Shutterstock

Така че независимо дали държите дъгово знаме в Парад на гордостта или носенето на такъв върху елемент от облеклото, вече можете да го направите, знаейки всичко, което представлява. И за повече информация за историята на Pride, ние отговорихме на въпроса, Защо се нарича гордост?

Популярни Публикации