60 думи, които хората произнасят по различен начин в цяла Америка

Следващият път, когато говорите с някой от другия край на страната, обърнете внимание на начина, по който те казват думи като „франзела“ и „майонеза“. Може би не сте го забелязвали преди, но вашите другари за крос вероятно имат много различни начини да ги произнасят ежедневни термини . И не само тези думи: Как произнасяте думи като „обиколка“, „бадем“ и „плик“ също до голяма степен зависи от това къде в САЩ сте били отгледани. Прочетете, за да научите повече за някои от думите, които се произнасят по различен начин в страната. А за грешките, които допускате всеки път, когато пишете, ето 25-те най-често грешно написани думи в Америка .1 Вода

Чаша вода

Shutterstock / ampcool

Повечето американци наричат ​​нещата, които излизат от чешмата, като „wah-ter“. Но ако сте били отгледани в района на Филаделфия, произношението ви вероятно звучи по-скоро като „wooder“ или „wooter“.И за да научите как речникът ви може да промени перспективата ви, разгледайте Изрежете тези 20 отрицателни думи от живота си и бъдете незабавно по-щастливи .2 Беше

Кошове за боклук

Shutterstock / madeaw_ecЗа повечето от нас думата „беше“ се римува с „бин“, като тези по-горе. Но хората в северните централни щати близо до Канада биха казали „бен“ като името.

3 Яйце

Твърдо сварено яйце

Shutterstock / Александър Панченко

Закусвате в тихоокеанската северозападна част на САЩ? Вероятно ще чуете вечерящите около себе си да произнасят „яйце“ като „айг“.За думи, чийто произход не сте знаели, ето 35 Често използвани думи, които напълно откраднахме от други езици .

4 Картина

Черно-бяла фотостена

Shutterstock / Александър Панченко

За някои американци думата „картина“ няма звук „к“, а звучи по-скоро като „стомна“. С това има по-малко регионално разделение - ще чуете и двете произношения в цялата страна.

5 Център

Тротоар в центъра на Манхатън

Shutterstock / Райън ДеБерардинис

В района на Питсбърг буквите „w“ в „центъра“ изчезват и се заменят със звук „ах“. Така че, ако фен на Steelers ви попита ако искате да отидете 'dahntahn , „знаете, че искат да се отправят към града.

За език, който ще улесни съзнанието ви, ето ви 15 магически фрази и думи, които помагат за облекчаване на стреса .

6 Масло

Ароматизиран зехтин

Shutterstock / Райън ДеБерардинис

На юг, когато някой ви помоли да преминете „всичко“, те вероятно искат „петрол“. Също така в зависимост от това къде се намирате, може да чуете едно- или двусрична версия ('oi-ull') на тази дума.

7 Чекмедже

Организирано облекло в чекмедже

Shutterstock / maicasaa

В по-голямата част от страната думата за отделно отделение в скрина се римува с думата „отвор“. Но в района на Ню Йорк „чекмеджето“ се съкращава до „рисува“, римувайки се със „слама“.

И за повече езикови факти, запишете се за ежедневния ни бюлетин .

8 чанта

Доставчик, държащ чанта

Shutterstock / Андрю Ангелов

Пазаруване в Уисконсин? Служителят вероятно ще ви попита ако искате „байг“ за вашите артикули вместо „чанта“.

9 Люляк

Люляци на клон

Shutterstock / fotolotos

Шансовете са, че бихте нарекли тези малки, ароматни, лилави цветя като „липсващи лъжи“. Но около Рочестър, Ню Йорк, същото растение обикновено се нарича „заключване на лъжата“. Градът наистина има известен Фестивал на люляк , така че може би те знаят нещо, което ние не знаем.

За повече информация за речника тук са 50 думи, които чувате всеки ден, но не знаете какво означават те .

10 Желязо

Ютия на дъска за гладене

Shutterstock / Нова Африка

Независимо дали го изпомпвате, за да изградите мускулите си, или използвате такъв, за да притискате дрехите си, най-вероятно произнасяте „желязо“ с две срички („око-урна“). Но, подобно на начина, по който са преобразили думата „в центъра“, Питсбъргъри са я превърнали в едносрична дума, която излиза като „arhn“.

11 Багел

Багели за закуска мръсни

Shutterstock

Този вкусен сутрешен щапел, често покрит с крема сирене, има няколко начина да се произнесе, както се оказва. Повечето хора - включително нюйоркчани, които са може би най-знаещите по въпроса - произнасят думата като „залив-чайка“, но много среднозападници провали думата да звучи като „бах чайка“.

12 Карамел

Карамел, десерт

Shutterstock

Произношението на този сладък лакомство е доста противоречиво. The Проучване на Харвардския диалект , лингвистично проучване, проведено в ранните аутове от екип, ръководен от Берт Во , показва, че докато Западното крайбрежие и Средният Запад произнасят думата „карамел“ с две срички като „car-ml“, по-голямата част от Източния бряг възприема думата като три срички, като я произнася „car-a-mel“.

13 Сироп

зимни суперхрани

Shutterstock

Бихте ли могли да преминете „търсенето“? Не, но мога да премина господине нагоре. ' Да, дебатът за сироп срещу сироп е лепкав, но и двете произношения се считат за приемливи.

14 пижама

Жена работи от вкъщи по пижама

Shutterstock

Това, което разделя страната, когато става дума за „пижама“, е втората сричка на думата. Насочете се към западните и средните западни щати на Америка и ще откриете, че „а“ в пижамата се произнася като „конфитюр“, но прекарвайте време във всеки южен или източен щат и ще чуете „а“ като при „баща“.

15 Невада

Лас Вегас, най-щастливите градове, най-пияните градове, обърнете къща, наемете имот, безсънни градове

Shutterstock

Внимавайте как произнасяте името на този щат пред роден Невадан. Въпреки че жителите на Източното крайбрежие наричат ​​дома на ивицата Лас Вегас като „Nev-AH-da“ (с „a“ като „странно“), правилното произношение - според жителите на щата —Всъщност е 'Nev-AD-a' (с 'a' като 'add').

16 Орегон

Портланд Орегон пейзаж, покрит със сняг

Shutterstock

Орегон е още едно държавно име, което хората извън Западното крайбрежие не знаят как да се произнасят. Противно на общоприетото схващане, не се произнася „Or-a-gone“ , но „Или пистолет“.

17 Ню Орлиънс

Ню Орлеан, Ла

Shutterstock

Дори местните не могат да се съгласят за това как се произнася името на този град. Някои хора казват „New Oar-lins“, други казват „New Or-leans“, а малка подгрупа дори добавя допълнителна сричка, за да стане „New Or-lee-uhns“.

18 Карибите

Карибски магически острови Гваделупа

Shutterstock

Тъй като регионът е кръстен на Карибите (произнася се kar-ib), технически точното произношение на думата „Карибите“ е „Kar-i-bee-in“. Въпреки това, много хора (включително някои местни жители от Карибите) предпочитат произношението „Ka-RIB-ee-in“ и така двете дикции са относително често срещани.

19 Флорида

панорамна кула Маями Флорида

Shutterstock

Повечето американци - включително флоридци - произнасят първата сричка във Флорида, която се римува с „възпалено“. Има обаче три други начини за произнасяне на тази дума: „Flow-ri-da“, „Flah-ri-da“ и „Flaw-ri-da“. В по-голямата си част тези алтернативни произношения могат да се чуят в южните и североизточните щати.

20 Тексас

Остин Тексас Skyline по здрач

Shutterstock

Въпреки че по-голямата част от хората произнасят „Тексас“ със звук „s“, не всеки го прави. Според проучването на Harvard Dialect Survey малко над 5 процента от анкетираните - предимно хора в северните и средните западни щати - казват името на щата със звук „z“.

21 тур

хора, които обикалят града

Shutterstock

В зависимост от това кого питате, можете или да се впуснете в „разкъсан“ град, или да се впуснете в „тоор“ на град. И двете Мериам-Уебстър и Макмилан Речник съветвам ви да го произнасяте като „toor“, но това не означава, че „tore“ е погрешно - това наистина зависи само от това, на което сте научени.

22 Адвокат

жена адвокат Нещата казаха в съда

Shutterstock

Изследователите зад проучването на Harvard Dialect Survey също откриха, че докато повечето американци произнасят думата „адвокат“ по такъв начин, че първата сричка се римува с „момче“, южняците подчертават „закона“ в адвоката, така че първата сричка прави „трион“ звук.

23 Жени / Весела / Мери

първи сватбен танц

Shutterstock

Ако трябваше да изречете изречението „Чувствам се весел, когато се оженя за Мери“, би ли звучало по-различно произношението ви на „ожени се“, „весело“ и „Мери“? Повечето американци ще открият, че тези думи звучат точно по същия начин - но ако сте от голям град в североизточната част на страната, тогава е вероятно начинът, по който изговаряте всяка дума, да се различава, като „ожени се“ приема същата гласна като „котка“, „весела“, приемаща същата гласна като „домашен любимец“, а „Мери“ приема същата гласна като „справедлива“.

24 Хванати / Кошара

баща и син риболов

Shutterstock

Чувате ли разлика в произношението между думите „кошара“ и „уловена“? Ако е така, вероятно не сте израснали на Западния бряг или в Средния Запад. В проучването на Harvard Dialect Survey изследователите установяват, че по-голямата част от хората от тези региони произнасят тези думи по същия начин. Междувременно хората на Източното крайбрежие и на Юг са склонни да ги произнасят по различен начин.

25 Плик

Поща

Shutterstock

Повечето хора произнасят първата сричка в думата „плик“ като „писалка“ - но ако попитате достатъчно, ще откриете, че някои хора произнасят първата сричка като „зора“. Това е така, защото английската дума произхожда от френската дума за плик, който благоприятства последното произношение.

26 Лельо

Мама в разговор с тийнейджърска дъщеря за отглеждане на невероятно дете

Shutterstock

Някой хора, особено южняците , вижте думата „леля“ и я произнасяйте по различен начин от омонима на думата „мравка“. Но други - особено тези в района на Бостън - произнасят думата така, че тя да се римува с „ужас“, отдавайки почит на бившата родина на колониите.

27 Бадем

Бадеми закуска ядки

Shutterstock

Различните произношения на думата „бадем“ произхождат от времето, когато много хора са емигрирали от Европа в Съединените щати, носейки със себе си родните си езици и следователно свои собствени версии на различни думи. Така че, наречете го „al-mond“, „am-end“ или „ahl-mend“, независимо от произношението, все още имате предвид едно и също нещо.

28 Сьомга

храни за щитовидната жлеза Сурова сьомга

Shutterstock

5 чаши като чувства

Като се има предвид колко американци не са местни англоговорящи, не е изненадващо, че толкова много казват думата „сьомга“ с различим звук „l“. На езици като испански и италиански „l“ в сьомгата се чува много и това често се пренася в произношенията на хората, които учат английски като втори език. В случая с тази риба обаче има само едно правилно произношение и то не включва никакъв звук „l“.

29 Пекан

Пекани, здравословна храна

Shutterstock

Дали произнасяте думата „pecan“ като „pee-can“ или „puh-kahn“ е по-сложно, отколкото си мислите. Когато Националната асоциация на ореховите пекани анкетира американците за това как произнасят името на ядката, те откриха, че има разделения не само между регионите, но и в тях. На запис от The Washington Post , проучването стигна до заключението, че не е имало едно произношение на думата, обозначена за всяка област, като 45 процента от южняците и 70 процента от североизточниците са предпочитали „пикането“.

30 майонеза

Майонеза Весела глупава шега

Shutterstock

Сякаш дебатът за това как да наречем гигантски сандвич не е достатъчен (това е подводник, герой или хулиган?), Американците намират за необходимо да спорят и за правилното произношение на подправките на сандвича. Въпреки че има някои леки вариации в рамките на регионите, общият консенсус е, че на Запад и Средния Запад ще сложите „май-ъ-ъ-а-а“ на вашия сандвич, а на север и юг ще използвате „man-aze“ . '

31 Карфиол

Храните с карфиол премахват алергиите

Shutterstock

Този зеленчук, който ядете, „caul-ee-flower“ или „caul-ih-flower“ ли е? На североизток най-вероятно ще чуете тази втора сричка, произнесена като „виж“. В останалата част на страната обаче това „i“ приема същия звук, както при „седене“.

32 койот

Койот, животно

Shutterstock

Освен ако не живеете на западното крайбрежие, вероятно дори не осъзнавате, че има два начина да произнесете „койот“. „Ki-ote е вид произношение в Колорадо-Уайоминг“ Андрю Коуел , директор по лингвистика в CU Bolder, каза за 9 Новини . „Ако идвате от Изтока, много по-вероятно е да кажете ки-о-тей.“

33 бита

хамбургер и пържени картофи

Shutterstock

По някакъв начин дори трибуквени думи с една сричка са успели да приемат няколко произношения. Докато сериозното мнозинство американци произнасят думата „малко“ като „седя“, има някои хора (особено в някои части на Колорадо), които я казват като „залагам“. (И тъй като „bit“ звучи като „bet“, „bet“ тогава звучи като „bat“. Всичко това е много объркващо.)

34 Хранителни стоки

чанта за хранителни стоки в колата

Shutterstock

Как наричате хранителните продукти, които купувате на пазара? „Гро-сър-ейс“, разбира се! Но не толкова бързо: Ако сте от Средния Запад, можете да замените звука „сър“ със „ш“, вместо това да наречете своя търговски обект „grosh-rees“.

35 Молив

Молив

Shutterstock

Някои хора го произнасят „cray-awn“, римувайки се със „zown“, а други го казват „cray-ahn“, римувайки се с „man“. Според Крайола , може би най-добрите експерти по пастели, правилният начин да се каже, че е „cray-awn“, но дори и те признават, че има твърде много регионални разлики, за да се опитаме да приложим едно произношение.

36 Огледало

жена, слагаща грим в огледалото

Shutterstock

Когато произнасяте думите „огледало“ и „просто“ на глас, чувате ли значителна разлика? Хората от Източното крайбрежие може да бъдат изненадани да научат, че отговорът на този въпрос за някои хора е отрицателен, тъй като тяхното произношение на думата „огледало“ го прави само една сричка, като се пренебрегва изобщо „-или“.

37 Музей

самоприемането ще ви направи моментално щастливи

Shutterstock

Никой не отрича, че думата „музей“ започва със звук „меу“. Възможно е обаче да не са съгласни относно начина, по който думата продължава да звучи, като някои хора предпочитат произношението „mew-zee-um“, а други избират произношението „mew-zam“.

38 Палав

Палави деца, рисуващи върху баща си

Shutterstock

Думата „пакостлив“ се изписва така, че да се произнася като „mis-che-vous“, но по някакъв начин проучването на Harvard Dialect Survey установи, че над 26 процента от американците произнасят думата с четири срички. Защо? Според Мериам-Уебстър , вариантно изписване на думата с '-ious' край е съществувало още през 16 век, въпреки че днес и този правопис и произношение се считат за 'нестандартни'.

39 Купон

спестете 40 процента от вашата заплата

Shutterstock

Вие не произнасяте думата „готино“ със звук „q“, така че не бихте помислили да произнесете думата „талон“ със звук „q“, нали? За съжаление не е толкова просто. Въпреки че приетото произношение на думата е простото „koo-pon“, много образовани индивиди произнасят първата сричка на думата като „kyoo“, сякаш звучат буквата „q“.

40 Поема

Човек, който пише стихотворение край водата

Shutterstock

Където и да пътувате в Съединените щати, ще намерите хора, които произнасят думата „стихотворение“ едновременно като „pome“ (римуване с „дом“) и като „po-emme“. Произношението на тази дума не се ограничава до региони, а просто до лични предпочитания.

41 Цъфти

Бионсе

Shutterstock / Tinseltown

Несъмнено, Бионсе процъфтява. Но дали тя е 'измиване на флора', 'ритъм на ритъм' или 'флур-миене'? Наистина всичко зависи от кого питате. Проучването на Harvard Dialect Survey установи, че докато „flurr-ish“ е предпочитаното произношение, има много хора от Средния Запад и Северняците, които казват „flore-ish“ и някои хора, живеещи в Североизток, които казват „fluh-riš“.

42 Нож Боуи

Нож Боуи

Shutterstock

Дали е нож „Bow-ie“, или е нож „Boo-wie“? Това зависи от това с кого разговаряте. В проучването на Harvard Dialect, изследователите установяват, че приблизително 19 процента от анкетираните - повечето от които са живели в североизточния регион - го обявяват за втория начин.

43 Крийк

река Викери в Розуел Грузия

Shutterstock

По-голямата част от американците могат да се съгласят с факта, че „ee“ в „creek“ се произнася като „търси“. В проучването на Harvard Dialect Survey обаче приблизително четири процента от хората отбелязват, че произнасят „ee“ в рекичка, така че да звучи като „седни“. Повечето от тези хора бяха от щатите на Средния Запад като Минесота, Уисконсин и Айова.

44 Носна кърпичка

Жена, кихаща в кърпа или кърпичка

Shutterstock

Последната сричка в „кърпичка“ има ли същия звук като „търси“ или „седи“? Според проучването на Harvard Dialect, повечето хора в североизточната част биха казали „търси“, докато останалата част от страната ще отиде със „седни“.

45 Възрастен

щастлив възрастен мъж отвън

Shutterstock

„Възрастен“ се счита за дума „ролка от тоалетна хартия“. Тоест, независимо дали сте избрали да го произнесете като „add-ult“ или „uh-dult“, вие сте правилни - точно както бихте били правилни при поставянето на ролката си от тоалетна хартия под или над.

46 Звездичка

Чертеж с тебешир на звездичка

Shutterstock

„Звездичка“ може да не се появява често в разговор, но когато се случи, се произнася по различен начин в зависимост от региона. В части от североизтока се произнася „астери [ks]“ нагоре и надолу по северното крайбрежие, произнася се „астери [k]“, а в останалата част на страната е просто „астери [sk]“.

47 Брокер

Агент за недвижими имоти, показващ на семейство къща {минуси от притежаването на голяма къща}

Shutterstock

Колко срички има в „realtor“? Попитайте някой от североизтока и той вероятно ще ви каже, че са само двама. Попитайте някой от Средния Запад или Юга, обаче, и е по-вероятно да използват три срички, като го произнасят или „макара-ъ-тьр“, или „рее-л-тер“.

48 понеделник

Жена, използваща календар на своя смартфон

Shutterstock

Повечето хора ще казват дните от седмицата - понеделник, вторник и т.н. - и ще произнасят втората сричка така, че да се римува с „кажи“. Малка част от населението обаче, предимно в Южния и Средния Запад, ще каже тази сричка, така че да се римува с „виж“.

49 Огромно

весела зелена гигантска статуя в Минесота известни държавни статуи

Shutterstock

Произнасяте ли буквата „h“ с думи като „огромен“? Ако е така, вие сте сред мнозинството американци. В проучването на Harvard Dialect Survey обаче приблизително три процента от анкетираните - предимно хора от североизтока - отбелязват, че не произнасят звука „h“, когато казват думи като „огромен“, „хумор“, „хумонен“ и „ човек.'

50 четвърт

Мъж, който държи квартири

Shutterstock

Повечето американци произнасят думата „квартал“, така че в началото да има звук „kw“. Някои хора в североизточния и средния запад обаче произнасят тази дума, така че първата сричка е по-скоро звук „k“.

51 Покрив

Човек, полагащ нова керемида на покрива

Shutterstock

Ако сте останали на едно място през целия си живот, тогава може би дори не знаете, че има повече от един начин да произнесете думата „покрив“. Но изненадващо всъщност има два често срещани начина за произнасяне на тази дума от четири букви. Докато хората, родени и израснали на Запад, са склонни да произнасят думата така, сякаш се римува с „копито“, тези от Изтока я виждат като римувана с „пуф“.

52 Чудо

Бременна майка по пижама

Shutterstock / Syda Productions

Повечето американци произнасят първата гласна в „чудо“, така че да звучи като „плетена“. Проучването на Harvard Dialect Survey обаче открива, че в североизточния регион хората са склонни да произнасят тази гласна, така че да звучи по-скоро като „близо“. Има дори малка група хора в североизточната част, които произнасят този звук, за да се римуват с „мрежа“!

53 Наистина

мъж на цвят изглежда шокиран от телефона

Shutterstock

Въпреки че думата „наистина“ се произнася по различен начин в страната, изглежда не се дължи на регионални различия. В проучването на Harvard Dialect Survey изследователите установяват, че хората от брега до брега произнасят думата „reely“, „rilly“. и 'ree-l-y.'

54 Застраховане

Подписване на застрахователни книжа

Shutterstock / Freedomz

Повечето американци произнасят думата „застраховка“ с акцент върху втората сричка. Но в някои части на страната - най-вече в североизточния и средния запад - хората вместо това ще наблегнат на първата сричка, наричайки я „НЕЗАЩИТНОСТ“.

55 Маршрут

жена с ябълкови карти на телефона си в колата

Shutterstock

Произношението на думата „маршрут“ е малко сложно. Въпреки че североизточниците са склонни да го произнасят, така че се римува с „hoot“, а среднозападните са склонни да го произнасят, така че се римува с „out“, малко над 30 процента от анкетираните в проучването на Harvard Dialect отбелязват, че могат (и го правят) и по двата начина .

56 и повече

млада жена, пишеща в тетрадка

iStock

Няма нито едно, нито две, нито три, но четири различни начини за произнасяне на „и така нататък“. Въпреки че най-популярният начин да се каже е „e [ts] etera“, хората също казват „e [ts] etra“, „eksetera“ и „eksetra“.

57 Гараж

здрав мъж чист гараж

Shutterstock

Диалектните различия разделят американците на две категории: тези, които казват „ga-rah-ge“ и тези, които казват „ga-redge“. Но хей, както и да го произнесете, поне не го наричате паркинг!

58 Вземете

жена пазарува онлайн

Shutterstock

'Думата вземете не се римува с още тук на юг “, пише Сара Джонсън , специалист по местно и южно акцентиране в Южна Каролина. „Казваме го като„ git “. Има често срещана рима, която учителите използват в училище, когато учениците се оплакват, че не са получили първия си избор. На север можете да кажете: „Получавате това, което получавате, така че не се разстройвайте“. Но това не се римува за нас. Ние казваме: „Вие изпускате това, което изгаряте, така че не го правите.“

59 Не мога

Азиатка вдигна ръка и каза не

Shutterstock

„Вземи“ не е единствената дума, която южняците произнасят по различен начин. Според Джонсън „думата не може в много малки градове [на юг] всъщност се римува с боя . '

60 писалка

Жена, която пише нещата с химикалка

Shutterstock

В някои части на юг думата „писалка“ често се римува с „щифт“. Според a диалектен проект от 90-те години на миналия век, проведено в Университета на Северна Каролина, този модел може да се види и в думи като „калай“ и „десет“, „ветровито“ и „Уенди“, „съгреши“ и „изпрати“.

Популярни Публикации