Мъж използва пистолет играчка, за да си върне 19 200 долара от замразената си банкова сметка

Мъж от Бейрут използва пистолет играчка, за да 'ограби' местна банка с повече от 19 000 долара собствени пари, съобщиха новинарските издания тази седмица. Това не беше измама или трик, насочен към вирусно видео, а отговор на финансовата криза в Ливан. Прочетете, за да разберете какво се е случило с мъжа, защо редица хора в страната предприемат подобни отчаяни мерки и какво може да направи правителството, за да облекчи кризата.

1 Мъж размахва пистолет играчка, за да получи достъп до акаунта си

Shutterstock

Ливан е в разгара на икономическа криза и банковите сметки са замразени, оставяйки много граждани неспособни да плащат за стоки от първа необходимост. Това накара някои да предприемат драматични действия. В петък Мохамад Коркмаз изстреля пистолет играчка в банка Byblos в Газие, Ливан, за да изтегли 19 200 долара от собствената си сметка, съобщи Beirut.com. След като взел парите, мъжът ги предал на спътник, който чакал пред банката, след което се предал на властите.2 Той не е единственият  Бандит, носещ пистолет, носещ черна маска.
Shutterstock

Това е все по-разпространена тактика. В сряда жена използва пистолет играчка, за да възстанови 13 200 долара от замразената си сметка в банка в Бейрут. „Ливанците се отчаяха да се сдобият със собствените си пари, които са замразени в банките от началото на кризата“, съобщи Beirut.com. „Вероятно е тези събития да се превърнат в честа гледка, като се имат предвид изтощителните условия, на които са изправени хората, тъй като сега са принудени да поемат нещата в свои ръце.“3 Петък беше ден на обири

Shutterstock

Пет банки в Ливан бяха 'задържани' само в петък, Ройтерс съобщи . В петък сутринта въоръжен мъж, идентифициран като Абед Субра, влезе в банка в квартал Тарик Дждидех, като поиска депозита си. Той беше затворен в банката доста след залез слънце, преговаряйки с банкови служители да изтеглят своите спестявания от 300 000 долара. В крайна сметка мъжът напуснал банката без пари, съобщиха местни медии.

4 „Те нямат друго решение“  Мъж, носещ пистолет, за да ограби банката
Shutterstock

Басам ал-Шейх Хюсеин извърши подобно задържане през август, за да получи собствените си пари. 'Ще продължим да виждаме това да се случва, докато хората имат пари вътре. Какво искате да направят? Те нямат друго решение', каза Хюсеин пред Ройтерс. ae0fcc31ae342fd3a1346ebb1f342fcb

5 „Бунтът на вложителите” продължава

  Хората се редят на опашка пред банков клон, за да използват банкомат
Shutterstock

Съюзът на вложителите, застъпническа група, създадена, за да помогне на ливанските граждани да получат достъп до средствата си, описа кражбите от петък като „въстание на вложителите“ и „естествена и оправдана реакция“ на банковата криза.

Ливанската лира е загубила повече от 95% от стойността си от 2019 г. насам. Правителството все още не се е справило с кризата: то все още не е приело бюджет за 2022 г. или не е приложило реформи, които ще дадат на страната достъп до 3 милиарда долара от Международния валутен фонд. Това накара банките произволно да определят лимити за това колко пари клиентите могат да теглят от сметките си.

„Тази банкова система ни мами и си заслужава“, каза един човек пред Ройтерс, след като използва фалшив пистолет, за да вземе 20 000 долара от сметката си в Banque Libano-Francaise.

Майкъл Мартин Майкъл Мартин е базиран в Ню Йорк писател и редактор, чието съдържание за здравето и начина на живот също е публикувано в Beachbody и Openfit. Сътрудник на Eat This, Not That!, той също е публикуван в New York, Architectural Digest, Interview и много други. Прочети Повече ▼
Популярни Публикации