Това се случва с тялото ви, когато се влюбите

Когато си влюбвам се, целият свят сякаш се отваря - слънцето грее по-силно и ви се иска да пеете всеки момент от деня. Когато погледнете в очите на новооткрита любов, почти се чувства, сякаш се извършва трансформация вътре на вашето тяло. Е, както се оказва, научно казано, там са промени, протичащи във вашето тяло.Да, вярно е - тези пеперуди вътре в стомаха ви се дължат на хормоните, които тялото ви произвежда по време на вашето романтично състояние на блаженство. Така че, независимо дали четете това в състояние на еуфория, или просто очаквате с нетърпение момента, когато това ще се случи и на вас, превъртете, за да научите повече за това лудо малко нещо, наречено любов.

1 Чувствате се „пристрастени“.

Двойка, влюбена

Когато започнете да се влюбвате, мозъкът ви отделя химикали като вазопресин, адреналин, допамин и окситоцин, които осветяват нервните ви рецептори и ви карат да изпитвате едновременно удоволствие и еуфорично чувство за цел. Накратко: пристрастен си към този, когото обичаш. „Романтичната любов е зависимост. Това е много мощно прекрасно пристрастяване, когато нещата вървят добре ' казва Хелън Е. Фишър, биологичен антрополог от университета Рутгерс.бял кон в сънищата

2 Вашата тревожност рязко пада.

щастлива двойка се влюбват

ShutterstockПодобно на усещането, след като сте изпили няколко прекалено много напитки в бара, когато химикалът окситоцин се отделя в мозъка ви, той намалява задръжките ви и ви прави по-уверени и изходящи. Окситоцинът, наричан още „наркотик за любов“, се освобождава само по време на контакт кожа до кожа, за да подпомогне мозъка в любовта и репродукцията на човека. В скорошно проучване, публикувано в Невронауки и биоповеденчески прегледи , учените установиха, че алкохолът и окситоцинът имат почти идентични ефекти върху мозъка, причинявайки намалени задръжки и намалена тревожност. Нищо чудно, че фразата „Пиян в любов“ има такава постоянна сила.3 Ще изпитате потни длани, сърдечен пулс и зачервено лице.

Усмихната двойка се влюбва

Поради стимулирането на адреналин и норепинефрин, може да изпитате редица симптоми като тези, когато се влюбвате - подобни на тези преди голяма презентация. Според Д-р Кат Ван Кърк, клиничен сексолог и лицензиран брак и семеен терапевт, „Това може да доведе до физическо усещане за жажда и желание да фокусирате вниманието си върху този конкретен човек“.

4 Вашите зеници се разширяват.

Жена с разширени зеници се влюбват

Shutterstock

В момента, в който почувствате силно влечение към някого, особено към някого, в когото се влюбвате, в симпатиковата нервна система на мозъка или SNS се появява химическа реакция - известна в медицинската общност като „мидриаза“. Тази реакция кара зениците да се разширяват, казва Кърк. Често, когато сте възбудени, учениците ви ще се разширят, за да поемат повече от обкръжението ви, тъй като това е много подобно на прилив на адреналин, тялото ви, с други думи, иска да бъде подготвено за всичко.5 Имате проблеми със стомаха.

Нервна булка се влюбва

Shutterstock

кръвен тест за определяне на най -добрата диета

Дори от момента, в който просто започнете да харесвате някого по романтичен начин, отделянето на кортизол от мозъка ви може да разстрои стомаха ви, казва Кърк. Кортизолът, разбира се, е „хормонът на стреса“ и може да ви прилоши или да загубите апетит - подобно на булките в деня на сватбата си, които също претърпяват сериозни нива на стрес. (Избухването на кортизол може също да е пряко отговорно за популярната поговорка „пеперуди в стомаха“.)

6 Преминавате през симптоми на отнемане.

жена, която преминава през оттегляне, се влюбва

Shutterstock

Когато сте разделени от този, когото обичате (или вещество, към което страдате, пристрастяване), тялото ви освобождава кортиколиберин, реакция на стрес, която ви кара да се чувствате тревожни и депресирани, Според Серена Голдщайн, лекар натуропат в Ню Йорк. Това е и когато 'пристрастяването' на вашата новооткрита любов влиза в игра, тъй като не сте доволни от зависимостта, тялото ви ще бъде в състояние на смут, докато не получи това, от което се нуждае.

7 Феромони се задействат.

Феромоните се влюбват

Shutterstock

Тези „химикали с миризма“ се произвеждат естествено от тялото ви и макар да не се знае много за това как можем да ги открием, шведските изследователи са открили, че мъжете и жените могат да изпращат и получават тези съобщения подсъзнателно.

Тези феромонови сигнали се вземат от област на мозъка, известна като хипоталамус, която влияе върху всичко - от нивата на хормоните до сексуалното ви поведение Според Д-р Дейвид Берлинер, експерт в областта на химическата сигнализация и главен изпълнителен директор на Pherin Pharmaceuticals. Всъщност това издание може да обясни защо носенето на ризата на партньора ви прави толкова щастливи. Това магическо шесто чувство ви позволява да откриете аромата на партньора си, когато никой друг не може.

8 Може да укрепи костите на човека.

двойка с добра коса, облечена в дънкови якета, се влюбват

Според проучване на UCLA, мъжете в поддържащи връзки след 25-годишна възраст са имали по-здрави кости. Въпреки че не е известно със сигурност, определящата характеристика на всеки мъж в изследването е, че той е бил в щастлива и пълноценна връзка. Въпреки че става дума само за спекулации, лекарите твърдят, че това може да е така, защото мъжете се държат отговорни за диетата и здравето си и в крайна сметка искат да живеят по-дълго за партньора си.

9 Може да облекчи хроничната болка.

мъж и жена, каращи мотоциклет, се влюбват

Въпреки че лекарите все още не предписват романтични връзки за лечение на болка, 2010 г. проучване от Медицинския факултет на Станфордския университет установи, че интензивни любовни чувства активира същите области на мозъка като болкоуспокояващи. По принцип, през първите няколко месеца на невероятна любов с някого, някои от вашите хронични болки привидно ще изчезнат.

10 Вашият сърдечен ритъм и дишане съвпадат с този на вашия партньор.

щастлива двойка се влюбват

Shutterstock

красиви цитати, които да кажете на приятелката си

Точно така - според a проучване проведено от екип от Калифорнийския университет, Дейвис, двойки, които се влюбват един в друг, всъщност биха могли да синхронизират ударите на сърцето и дишането си, когато седят достатъчно близо един до друг. Всъщност изследователите установиха, че жените са по-склонни да коригират сърдечния си ритъм, за да съответстват на този на партньора си - може би, показвайки как жените са естествено по-съпричастни.

Популярни Публикации