40 ежедневни артикула, които не сте знаели, са имали официално име

В английския език има около един милион думи, което е повече от малко обезсърчително. С толкова обширен речник изглежда, че всички трябва да можем да опишем всичко с една дума. И все пак, има някои ежедневни предмети - металната част на молив, пластмасата в края на връзките на обувките, неравностите по малина - които всички се препъваме. Но повечето от тези неща всъщност направете имат думи, които ги описват - просто не ги познаваш. Това са думите за ежедневни предмети, за които не сте разбрали, че имат официални имена. И за някои изненадващи произходи на думи, научете се 35 Често използвани думи, които напълно откраднахме от други езици .1 Парченцата пластмаса в края на връзките ви за обувки

Жена, връзваща връзки за обувки

iStock

Мигнете и ще ги пропуснете, но тези пластмасови или метални краища на връзките ви за обувки се наричат аглети , 'и те изпълняват съществена функция. Според сайта на Ian's Shoelace, aglets предпазват връзките ви от разплитане и дори улесняват връзването на обувките. Можете ли да си представите да се опитвате да завържете чифт маратонки с изтъркани връзки? Не благодаря! И за още любопитни факти, тук са 40 факта за думите, които ще ви взривят ума .2 Металната контракция, която държи гумичката в края на молив

Моливи със син фон

iStockТова малко парче метал, което отделя молива от гумата (по-известен като частта от молива, която понякога се дъвче до неузнаваемост), се нарича „ ферула . ' От началото на 1900-те години ферулата улеснява процеса на писане и редактиране - и това е всичко благодарение на изобретателя Хайман Липман , който, според CW Pencil Enterprise, представи тази по-нова, по-интелигентна версия на молива през 1858 г. Когато продаде патента само няколко години по-късно, той набра красива сума: 100 000 долара (или около 3 милиона долара в днешните долари). И за повече информация за изобретателите, вижте тези 15 често срещани неща, които не знаехте, бяха кръстени на някой .3 Пластмасовият елемент, разположен в средата на повечето пици

спестяване на пица върху пица имена на ежедневни предмети

Shutterstock

Всички приветствам спестител за пица , „пластмасовата измислица, поставена в центъра на пица, която прилича на тристранна авангардна помощна маса. Без това изобретение - което предотвратява срутването на горната част на кутията за пица в центъра и компрометирането на скъпоценните филийки вътре - пица, както знаете, не би била същата.

4 Кабелната клетка, която държи тапата в бутилка шампанско

Корк и тел върху бутилка вино или шампанско на тъмно син фон. Ваканционна концепция

iStock' аграфе 'е' металната скоба, използвана за закрепване на тапата в бутилка шампанско или пенливо вино по време на вторична ферментация. ' По принцип целта на аграфа е да предотврати появата на тапата под натиска, създаден от карбонизацията.

5 Картонената втулка на чаши кафе

чаша за кафе с капак

Shutterstock

Макар че zarfs 'имам съществува от векове , по-новата, по-практична картонена версия е патентована през 1991 г. от Джей Соренсен . След изгаряйки пръсти върху чаша кафе , карайки го да го разлее из скута му, Соренсен реши да излезе с предпазна мярка. И така, любителите на кафето трябва да благодарят на Соренсен, че поддържаме ръцете ни изгорени със zarfs. И за повече думи, които се появиха наскоро, открийте 40 думи, които не са съществували преди 40 години .

6 Малката чаша, която държи подправки

чаша за суфле с кетчуп имена на ежедневни предмети

Shutterstock

От името на тези чаши с подправки, надути чаши , „бихте си помислили, че ще консумирате нещо много по-сложно от майонеза, кетчуп или горчица.

7 Примката на колана, която държи края на място

пазител на човека

Shutterstock

След като коланът ви премине през ключалката, пазач , 'или последният цикъл на колана ви, изпълнява втората по важност функция: Той гарантира, че краят на колана ви ще остане плътно на място. А за думи, които звучат различно в зависимост от това къде се намирате, вижте тези 50 думи, които хората произнасят по различен начин в цяла Америка .

8 Райката в дреха

мъж, пъхащ ръка през armcye в яке

Shutterstock

Както обяснява Merriam-Webster, „формата или контурът на извивката“ се нарича „ armcye . ' Не се чувствайте зле, ако никога досега не сте чували тази дума - тя обикновено се използва само за шиене и шиене. И за още думи, с които не сте запознати, ето 33 забавни речникови думи, които всъщност не сте знаели .

9 Дървените ленти, които разделят дограмата

muntins в имена на прозорци на ежедневни предмети

Shutterstock

Малките ленти от дърво, пластмаса или метал между отделните стъкла се наричат ​​„ мунтини . ' Те не трябва да се бъркат с ' мулиони , 'които обаче са по-големи хоризонтални или вертикални разделители, поставени между съседни прозорци.

мечтае да бъде застрелян в гърба

10 Графиката, която гледате, докато полагате очен изпит

човек, който разглежда снелени имена на графики на ежедневни предмети

Shutterstock

Вместо просто да се позовавате на тази диаграма като „очна карта“, наречете я с истинското й име. ' Снелен диаграма 'е кръстен на холандския офталмолог Херман Снелен , който го е проектирал през 186о. През последните десетилетия обаче много офталмолози използват друга диаграма, „ Диаграма LogMAR , 'за определяне на по-точни оценки на зрението.

11 Знакът за разделяне

писмени имена на символи за разделяне на предмети от ежедневието

Shutterstock

Точно така - това не се нарича просто знак за разделяне. Според Merriam-Webster технически това е обелус . ' Преди векове обелусът е използван като инструмент за редактиране, за да маркира фактически съмнителни пасажи в ръкописите.

12 Маркировката „Вие сте тук“

идеолокатор на картата имена на ежедневни предмети

Shutterstock

Много преди дните на Waze и Google Maps, ние се справихме, следвайки карти, украсени с яркочервени маркери „Вие сте тук“. (Все още ще ги намерите на карти в метростанции, национални паркове и музеи.) Вярвате или не, тези маркери и знаци имат име: ' така че локатори . '

13 Устройството, което те използват за измерване на размера на обувките в магазините за продажба на дребно

крак мярка Brannock имена на устройства на ежедневни предмети

Shutterstock

Днес можете да поръчате чифт обувки онлайн и да се помолите на боговете на дребно да се поберат като ръкавица. Но когато всички все още пазаруваха в действителните магазини за тухли и хоросани, хората измерваха размера на обувките си на тройник, използвайки измислици, известни като Устройства Brannock . ' Изобретен от Чарлз Ф. Бранък през 1925 г. все още можете да ги намерите в определени магазини за обувки по целия свят.

14 Дългите ленти, които се появяват, докато се бели банан

жена пилинг банан с флоем снопове имена на ежедневни предмети

Shutterstock

Тези досадни дълги струни на банани се наричат ​​' снопове флоем . ' Може да разпознаете думата ' флоем от биологията в гимназията: Той описва сложните тъкани, които транспортират храна и вода до растенията, като гарантира, че те остават добре хранени.

15 Символът на паунда

Клавишна клавиатура с натискане на пръст на черен телефон за разговор в темна светлинна светлина.

iStock

Не, това не е „хаштаг“. Както се оказва, символът за паунд всъщност има много по-официално звучащо име. Според Мериам-Уебстър терминът „ октоторп 'се използва за описание на символа за паунд. „Окто“ се отнася до осемте точки, докато произходът на „торп“ все още е за обсъждане.

16 Плътта около врата на пуйка

Турция на живо отблизо

Shutterstock

В случай, че сте любопитни, тази част от месеста кожа около врата на пуйка се нарича ' snood . ' И според често цитирано проучване от 1995 г Поведение на животните , по-дълго снуд на мъжка пуйка , толкова по-вероятно е той да си намери партньор.

сънувай някой да ме преследва с пистолет

17 Неравностите по малини и къпини

друпелети върху малини имена на ежедневни предмети

Shutterstock

Къпините и малините са сред клас плодове, наречени брамли плодове , или плодове, които се произвеждат от някакъв груб, заплетен, бодлив храст. Bramble плодовете са съвкупни плодове, което означава, че те са съставени от куп по-малки единици. И тези единици - малките подутини, които виждате на тези плодове - се наричат ​​„ друпелети . '

18 Неравностите по повърхността на гребло за пинг понг

гребла за пинг понг на бял фон

iStock

' Пипс 'са' малките бутони, които стърчат от едната страна на каучука ', външният материал на греблото. Пипсът може да варира по размер, но опитните играчи предпочитат по-къси, тъй като по-дългите и по-изразени не дават на играчите много контрол над топката.

19 Браздата между носа и средата на устните ви

iStock

Да, дори този вертикален жлеб между носа и горната устна си има име. Тази част от лицето ви е известна като „ филтрум '- макар да изглежда, че няма видима функция освен да ви даде перфектен паут.

20 Пространството между палеца и показалеца

жена, показваща имена на ежедневни предмети

Shutterstock

Произхождащ от Северна Англия, терминът „ purlicue 'се отнася до пространството между палеца и показалеца, според Collins English Dictionary.

21 Пространството между веждите ви

момиче с набръчкани вежди и глабела имена на предмети от ежедневието

Shutterstock

Ако често се мръщите, ангажирате мускулите на глабела , 'или пространството между веждите.

22 Неядливите части на храната

Праскова яма, негодна за консумация част от храната, наречена чанкинг

Shutterstock

' Чанки 'се отнасят до части от храната, които не могат да бъдат усвоени и вместо това се изплюват: кори, ямки, семена, такива неща.

23 По-леката, полумесечна част на нокътя

Мъжки ръце отблизо, суха кожа, концепция за грижа за зимата

iStock

Ако някога сте се чудили какъв е белият белег с форма на полумесец на нокътя ви, не се чудете вече! Според Merriam-Webster тази част от нокътя се нарича „ лунула . '

24 Зъбчетата на вилица

Изглед отгоре на вилица със спагети, домат и босилек на черно. Отблизо. Копирайте пространство

iStock

Точно така - тези зъби имат име. Тези заострени краища се наричат ​​„ зъби , 'според Merriam-Webster. Всеки фен на филма Красива жена вероятно е запознат с управителя на хотела Бернар Томпсън ( Хектор Елизондо ) обяснява на Вивиан Уорд ( Джулия Робъртс ), че „понякога има два зъба“.

25 Малка мазилка паста за зъби

разяждайте малко количество паста за зъби върху четките за зъби имена на ежедневни предмети

Shutterstock

Когато миете зъбите си, вероятно ще използвате кърмачка , или малка, подобна на вълна мазилка паста за зъби.

26 Външната част на кората на пица

корникон върху пица имена на ежедневни предмети

Shutterstock

къщата ви може ли да ви разболее

Въпреки че някои може да избягват изцяло тази част от пицата, най-ревностните любители на пицата ще се отдадат на всички части на кулинарното лечение, включително „ корниз , или външната кора на пицата.

27 Пяната върху бирата

Прясна бира, пълнеща чашата директно от крана. С допълнително преливане на пяна върху стъкло.

iStock

Може да се каже, че лошо налитата пинта е затрупана с пяна. Или можете да използвате подходящия термин и да кажете, че в чашата ви има повече барма, отколкото бира. Според Мериам-Уебстър, ' барам 'е' дрождите, образувани при ферментиращи малцови течности. '

28 Линиите от вътрешната страна на китката ви

болки в ръцете на стари жени

iStock

Ако някога сте се занимавали с изкуството да четете с длани, може би сте забравили да се обърнете към линии на рацети , 'или напречните линии от вътрешната страна на китката ви. Заедно с линиите, които се извиват на дланта ви, читателите на длани вярват, че тези линии от китките ви носят други важни послания за вашето настояще, минало и бъдеще.

29 Вдлъбнатината на дъното на бутилка вино

Снимка на дъното на бутилка вино отблизо

iStock

Според Винен зрител , ' точки , 'или вдлъбнатините на дъното на бутилка за вино, първо са създадени, за да се гарантира, че бутилката остава изправена, без да се преобръща. Към този момент обаче те изглежда вече не служат за определена цел, тъй като производителите на бутилки за вино са намерили начини да подсилят здравината на бутилките, без да използват пунт.

30 Вашият малък пръст на крака или пръст

малък пръст удължен минимум имена на ежедневни предмети

Shutterstock

Вместо просто да наричате най-малките пръсти на краката и пръстите си малките пръсти на краката или пинките, изострете жаргона си, като ги наричате според медицинския им термин, ' най-младият . '

31 Пространството между ноздрите ви

отблизо на колумела наси имена на ежедневни предмети

Shutterstock

Според Националния институт за изследване на човешкия геном тъканта, която свързва носния връх с носната основа, се нарича „ колона . '

32 Неполовият термин за племенница или племенник

леля с племенници и племенници братя и сестри имена на ежедневни предмети

Shutterstock

За тези от вас, които се препъват във фразата „племенници и племенници“, опитайте тази алтернатива: „ Бръснане , 'както определя речника на английския Collins, е термин, който не е специфичен за пола и позволява на лелите и чичовците да използват обща фраза.

33 Нечетлив почерк

Изрязан кадър на красив млад мъж, работещ от вкъщи

iStock

Обаждане на всички лекари, адвокати и журналисти - вашата пилешка драскотина вече може да бъде дефинирана в един-единствен срок. Според Merriam-Webster, „небрежен почерк“ се нарича още „ драскане . '

34 Това труднодостъпно място на гърба ти

жена, която се почесва по рамото и шията заради суха кожа у дома

iStock

какво символизира червеят

Това петно ​​на гърба, до което просто не можете да посегнете, за да се почешете? Това се нарича твоето акнеза , 'или частта на гърба между лопатките.

35 Точката над определени букви

Азбука, писмо и икони Ръчно изработени кръстосани шевове.

iStock

Според Мериам-Уебстър „ титла „е тази точка над буквата„ I “или„ J “с малки букви. Може да се изкушите да нарисувате усмихнато лице всеки път, когато пишете, но ги оставете извън професионалните бизнес писма.

36 Символът на безкрайността

Голяма група от хора, образуващи символ на безкрайност в концепцията за социални медии и общност на бял фон. 3D знак на илюстрация на тълпата отгоре, събрани заедно

iStock

Ако се позовавате на този символ, не е нужно да го наричате „символ на безкрайността“. Вместо това се обърнете към тази крива с осем фигури от това, което Merriam-Webster казва, че е официалното й име, лемнискат . '

37 Празното пространство между горната част на бутилката и течността

Подредени живи бутилки сок, едър план

iStock

Това пространство между горната част на бутилката с напитка и течността вътре? Това се нарича провал , или „количеството, което липсва в контейнера, за да бъде пълно.“

38 Мустаците на котките

мустаци на котка

iStock

Можете просто да ги наречете „котешки мустаци“ или да ги наречете „ вибриси , 'които според Merriam-Webster са' твърдите косми, които са разположени по лицето и особено по муцуната на много бозайници. '

39 Страната на чука, която не се използва за чук

Чук на сив фон. Изглед отгоре. Свободно място за надпис.

iStock

Чуковете имат две страни: едната, която чука в предмети, като пирони, и друга, която обикновено може да премахне ноктите. Този „обикновено полусферичен или клиновиден край на главата на чук, който е срещу лицето“, се нарича „ пиен , 'според Merriam-Webster.

40 Символите, използвани за заместване на нецензурни думи

няма знак за нецензурна лексика с grawlix

Shutterstock

Винаги, когато видите символи, използвани за замяна на думи, които се считат за нецензурни думи, като „@ $ #% !,“, което е известно като „ grawlix . ' Мериам-Уебстър казва, че терминът е създаден от американски карикатурист Морт Уокър .

Популярни Публикации