50 превъзходни синоними, които можете да използвате за ежедневни думи

Добавяне на повече думи към вашия речник е лесен начин да повишите самочувствието си и да накарате другите да ви гледат с възхищение. Също така може да ви помогне да обработвате информация по-бързо и мислете по съвсем нови начини . И няма по-добър начин да задълбочите лексикона си, отколкото чрез укрепване на вътрешния си тезаурус, започвайки с тези 50 синоними за общи думи. Те ще ви помогнат да издигнете езика си, да засилите мозъчната функция и да впечатлите всички около вас.1 обожавам (вместо „любов“)

Щастливи многорасови приятелки влюбени прегърнати

iStock

Вместо да казвате, че обичате нещо, кажете, че вие обожавам то. Любов - което идва от лат adōrāre— има подобно значение на „почитам“ и „почитам“, макар че тези думи имат по-благоприятен оттенък.Пример : „Просто обожавам когато хората реагират бързо на имейлите ми. Фактът, че се случва толкова рядко, го прави по-специален.2 Ужас (на мястото на „шокиран“)

Красив и модерен брадат хипстърски влиятел, с отворена уста от шокиращата новина.

iStockКогато искате да опишете колко сте обезпокоени, шокирани или разстроени, издигнете езика си, като използвате ужасен на мястото на тези по-често срещани думи. Прилагателното идва от средноанглийския глагол посетителите , което означава „да плаша“. Тази дума от своя страна идва от гост , средноанглийски правопис на призрак .

Пример : 'Бях ужасен по неговите нрави . '

3 Развълнуван (вместо „притеснен“)

Притеснена зряла бизнесдама говори по мобилния телефон, подпряла ръка на брадичката. Концепция за работа навсякъде.

iStockВсички имаме много неща, за които се притесняваме и точно затова имате нужда от повече от една дума, за да опишете своите тревоги. Следващият път, когато се притеснявате, опитайте да кажете, че сте развълнуван или дори „разтревожен“ или „смутен“ вместо това. Развълнуван , използван за пръв път през 15 век, идва от средния английски разбъркано , което е взаимствано от лат агитира за „възбуждане“ или „смущение“.

Пример : 'Бях развълнуван когато жена ми не вдигна телефона, но се оказа, че тя просто заспа, гледайки филм.

4 Амалгама (вместо „комбинация“ и „смес“)

Майка и дъщеря приготвят тесто за палачинки с извара

Shutterstock

Когато ти Смесете неща, вие ги обединявате, смесвате или обединявате обединяване е както процесът на това действие, така и по-дълъг начин на изказване амалгама , или получената смес от различни елементи. Можете също така да се обърнете към „сливане“ или „примес“, за да предадете тази идея. Амалгама идва от средния английски чрез средния френски, който заимства думата от средновековния латински (общ езиков път).

Пример : „Нашите раздялата се дължи на амалгама на проблемите , но най-вече защото той напълно не уважи времето ми.

5 Установете (на мястото на „разберете“)

Млада жена, работеща у дома

iStock

От средния английски acertainen („да информирам“ или „да дам уверение на“), установи е глагол, който означава „да разбера или да науча със сигурност“. Когато сте наясно с това, което не знаете, може да се наложи да „установите“, „откриете“ или „да определите“ истината.

Пример : „Преди да резервирам полета, трябва установи как се отразява на финансите ми.

6 Проницателен (вместо „умен“)

Изрязан кадър на привързана възрастна двойка, която чете библията си, докато седи навън

iStock

Ако искаш комплимент нечия интелигентност, дайте проницателен опит. Произлиза от латинския Проницателният , който има същото определение. Други приемливи синоними са „брилянтен“, „проницателен“ или „проницателен“.

Пример : „Какво проницателен наблюдение, Стив.

7 Aver (вместо „деклариране“)

Страничен изглед на реколта бизнес дама, сочеща към договор към бизнесмен с писалка на маса в офиса

iStock

Ако искате да заявите нещо извън сянката на съмнение, не се колебайте имат вместо това. Думата произхожда от латинската комбинация да се- и истински (което означава „вярно“) и си проправи път към средния английски чрез средновековния латински и англо-френски. Можете също така да 'потвърдите', 'настоявате' или 'поддържате' нещо, в което сте сигурни.

Пример : 'Миналия месец, аз отпред че този ресторант прави най-добрия хамбургер и аз гордо отстоявам това твърдение. '

8 Начало (вместо „начало“)

Млада красива амбициозна весела мулатка бизнес дама прерязва червена лента на тържествено тържествено откриване на стартираща компания, докато нейни сътрудници пляскат с ръце и празнуват

iStock

Вместо да кажете, че нещо е „започнало“ или „е започнало“, кажете, че е започнало започна . Използвана за първи път през 14 век, думата идва от латинския с- и Initiare , което означава „да се инициира“ и също така се отнася до първата стъпка в „ход, процес или операция“.

Пример : 'Ние трябва започнете тържествата, преди да се стъмни. '

9 Съзерцавайте (вместо „мисли“)

Млада жена, използваща компютърен лаптоп с ръка на брадичката, мислейки за въпрос, замислен израз. Усмихнат с замислено лице. Концепция на съмнение.

iStock

Докато „мислите“ за нещо е действие, което всички ние правим редовно, накарайте себе си да звучите по-уникално, като кажете на хората, че сте съзерцавайки нещо. Тази дума се използва за първи път през 1500-те години, заимствана от латинския съзерцавам , което означава „да гледаш фиксирано, да наблюдаваш, забелязваш или размишляваш“.

Пример : 'Тя съзерцаван в продължение на часове, преди тя да е избрала този шрифт за плаката, който е проектирала.

10 хитрост (вместо „умен“)

Умен професионален адвокат, отделящ време за изучаване на закони по юридическа литература в публичната библиотека, концентриран мъж журналист, четящ литература, анализиращ информация

Shutterstock

Когато се нуждаете от прилагателно, за да опишете нещо като „сръчно“, „хитро“ или „подмамващо“, не можете да се справите по-добре от хитър . Използвана за първи път през 14-ти век, думата идва от средноанглийския - по-специално от сегашното причастие на мога (което означава „знам“). За да се забавлявате наистина с думата, внедрете я в спортен разговор.

Пример : „Човече, това беше такова хитър играйте! Мисля, че този отбор има добър опит да направи плейофите. '

11 Любопитно (на мястото на „странно“)

Затворете малка очарователна замислена усмихната дъщеря, която мечтае да лежи на възглавницата на топъл под с книга в дневната в модерния дом, почиваща родители на семейни двойки на заден план

iStock

Любопитен , от лат любопитен за внимателен или любознателен, най-често се използва като прилагателно за описание на любознателен интерес към нещо или желание за разследване. Той обаче може да се използва и за описание на нещо, което ви се струва странно или странно.

Пример : „Какво любопитен въпрос, Мелиса.

12 Радвам се (вместо „щастлив“)

Корейска възрастна жена с рак е с шал на главата. Тя стои и държи чаша чай. Жената се обляга на прозорец и се усмихва с благодарност и надежда.

iStock

Проправяйки път към нас чрез англо-френски и средноанглийски варианти, удоволствието е повишен начин да се каже, че сте доволни от нещо. Други подходящи синоними включват „доволен“, ако се опитвате да бъдете сдържан или „развълнуван“, когато искате да повишите ентусиазма си.

Пример : „Сватбено тържество за съседите? Разбира се, щях да бъда удоволствието да участвате.'

13 Разрушен (на мястото на „стар“)

стари маратонки за бягане, избавяне от боклуците

Shutterstock

Вместо да казвате, че една от износените ви обувки е просто „стара“ двойка, обадете им се порутен . Думата беше първоначално се използва само за описване на стари сгради от камък, тъй като произлиза от латински слоеве или „камък“.

Пример : „Колата ти е такава порутен в този момент тя работи само на молитва. '

14 Divulge (вместо „кажи”)

Бизнесдама шепне на колегата си около конферентна маса

iStock

Разбира се, всеки може да ви „каже“ нещо, но е много по-интересно, ако го направи разгласявам информация за вас. Идвайки при нас от 15-ти век, думата описва нещо разказано или оповестено, най-често от гледна точка на тайна.

Пример : „Бих ви казал, но не искам разгласявам това, което тя ми каза насаме.

15 Възхитително (на мястото на „ужасно“)

Ядосана жена говори на смарт телефон на улицата. Носи ежедневни дрехи.

iStock

Когато нещо очевидно е ужасно и искате да го опишете като такова, не се колебайте да надстроите своето решение възмутително . Въпреки че произлиза от латинския отлично за „отличен“ и „виден“ значението му е придобило a по-малко положителна конотация с течение на годините и вече може да бъде заместен с думи като „грубо . '

Пример : „Неговата възмутително пренебрегването на молбата ми беше наистина отвратително. '

16 Грешно (вместо „грешно“)

Млад бизнесмен е уволнен на работа

iStock

Ако нещо не е наред, това е лошо. Но ако нещо е така погрешно , това звучи още по-лошо! Думата, използвана за първи път през 15 век, дава спешност или подчертава всяка невярна или неточна информация.

Пример : 'Това беше такова погрешно грешка, че почти струва на компанията милиони. '

17 Изнервен (на мястото на „раздразнен“)

Кадър на млада бизнесдама, която изглежда стресирана, докато работи на бюрото си в модерен офис

iStock

Има много да бъдеш разочарован от тези дни, но не допълнително раздразнението си, като използвате една и съща дума отново и отново, за да изразите емоцията. Вместо това опитайте да кажете на хората, че сте раздразнен . Думата идва от латинския раздразнение това е синоним на „разочарован“, „раздразнен“, „раздразнен“ или „влошен“. И ако сте приключили с нещо или някой, можете също да кажете, че сте достигнали „замразената граница“.

Пример : „Звучихте така раздразнен по искане на шефа ви на тази среща.

18 Експедитивно (вместо „бързо“)

Бизнесмен върви бързо и проверява времето

iStock

Всеки може да направи нещо по „бърз“ начин, но може ли да го направи експедитивно ? Описвайки способността да „реагирате без забавяне или колебание“, можете също да замените този термин с думи като „бърз“ или „моментален“.

Пример : „Вашият стажант се справи с тази задача в такъв експедитивно начин. Обърнах се и тя вече се беше върнала! '

19 Изящно (вместо „вкусно“)

Млада жена, която се наслаждава на пица с приятели на музикален фестивал.

iStock

Въпреки че бихте могли да кажете на готвача, че храната, която са приготвили, е „вкусна“, те вероятно ще са още по-благодарни да чуят как я наричате изискан . Тази дума идва при нас от латинския изискан минало причастие на Търсене; което означава „да се търси“. Може би, като търсене на уникално вкусно, или изискан , чиния?

Пример : „Моля, дайте моите комплименти на готвача - тази сьомга беше изискан ! '

20 Fallacious (вместо „false“)

Midsection на нечестен бизнесмен с кръстосани палци се ръкува с партньор на открито

iStock

„Невалидно“, „ирационално“ и „нелогично“ са синоними на грешен , което описва нещо, което заблуждава или подвежда. Първоначално от латинския глагол да мамят , което означава „да заблудим“ (което също ни даде „вина“, „неуспех“ и „невярно“), грешен си проправя път към съвременния ни език в началото на 1500-те години както чрез латински, така и през френски.

Пример : „По някаква причина той държи на грешен вярата, че можете да функционирате с четири часа сън на нощ. '

21 Уморен (на мястото на „уморен“)

уморен възрастен мъж, седнал пред компютъра си

Shutterstock

Когато се приберете у дома след дълъг работен ден, кажете на съквартирантите, други хора или децата, че сте уморен - с други думи, напълно лишени от енергия, автоматично ще получите повече уважение, отколкото ако просто се плюшкате на дивана и се оплаквате от колко си уморен . Тази дума идва при нас от французите, първоначално от латинския импортиране .

Пример : „Между тричасовото закъснение и четиричасовото престой не можех да бъда повече уморен от това пътуване.

22 Frigid (на мястото на „студено“)

снегопочистване

Shutterstock

Когато сте силно студени, можете да добавите някакъв нюанс към вашия език и да кажете, че сте фригиден , т.е. замразяване. Прилагателното идва направо от латинския фрегата , което означава „да е студено“. И тази дума може да обхване и останалите определения за студ - ако човек е емоционално фригиден, той е безразличен или му липсва топлина, ако дадено писмо е фригидно, то е безвкусно и му липсва въображение.

Пример : „Не е нужно да си такъв фригиден ... Имате право да говорите за чувствата си.

23 Пестелив (вместо „пестелив“)

Предпазлива възрастна жена, която гледа купоните си, преди да плати за хранителните си стоки.

iStock

Ако сте икономични по отношение на използването на ресурси, тогава определено сте пестеливи. Обаче звучи по-впечатляващо да кажеш, че си пестелив . Произходът на думата всъщност е латинският frux , което означава „плод“ - в този случай това е препратка към плодовете на вашия труд.

Пример : „Парите са тесни, така че ще трябва да бъдем малко пестелив точно сега.'

24 Призрачно (на мястото на „грозно”)

Отвратен израз на лицето с млада жена на твърд фон

iStock

Какъв е по-добрият начин да наречем нещо ужасяващо грозно? Кажи, че е така ужасно ! Тази дума идва от средния английски посетителите което означава „да ужасяваш“, обикновено се свързва с Хелоуин и духове, описвайки нещо „ужасяващо ужасно за сетивата“.

Пример : 'Това беше такова ужасно местопрестъпление, дори не можах да го погледна! '

25 Безпристрастен (вместо „справедлив“)

Кавказка жена държи чук

iStock

Ако някой види и двете страни на спора по безпристрастен начин, можете да кажете, че те са били „справедливи“, но можете също да кажете, че са били безпристрастен . Тази дума често се използва за описване на съдии в съдебни дела, но често се смесва с думата „частичен“, което всъщност означава пълната противоположност - тъй като някой е донякъде пристрастен, наклонен към или „частичен“ към определена страна.

Пример : „Разбира се, че ще застанеш на страната на твоя приятел, чувствам, че имаме нужда от безпристрастен партия, която да реши кой е прав. '

26 Нажежаема жичка (вместо „ярка“)

Кадър за обратно виждане на млада жена, която блокира слънчевата светлина с ръце на плажа

iStock

Вместо да наричате нещо ярко, като ярка светлина, наречете го нажежаема жичка . Тази дума възниква през 18 век, описвайки обект, който буквално свети при „висока температура“ и идва от латинския кандера , което означава „да свети“.

Пример : „Усмивката ти осветява стаята, така е нажежаема жичка . '

27 Запитване (вместо „питане“)

Мъж, придружен от две жени, седнали в заседателната зала и водещи бизнес интервю

iStock

Винаги можете да „попитате“ някого нещо, но ако му кажете, че сте питащ нещо от тях, те може би са по-склонни да ви кажат. Използвана за описание на акта на „търсене на информация чрез разпит“, тази дума от 13-ти век се използва чрез средния английски чрез латинския в- и Търсене , което означава „да се търси“.

Пример : „Аз попита за конете до конюшни, но тя каза, че не е работила, когато са изчезнали.

28 Интригуващо (вместо „интересно“)

Шокирана тийнейджърска двойка от смесена раса, гледаща снимки от социалната мрежа през телефона

iStock

Когато наричате нещо „интересно“, както тонът, така и обстоятелството наистина определят дали честно смятате, че темата представлява интерес или просто се държите грубо. Интригуващо —Което корени във френско придобиване на италианеца интрига —Може да се използва по същия начин, както и „очарователно“.

Пример : „Художественото шоу, което видях през уикенда, беше интригуващо , това е сигурно.'

29 Запален / към (вместо „развълнуван“)

думи хора над 30 спечелиха

Shutterstock

Като алтернатива на повторението колко сте развълнувани от нещо, кажете на хората, че сте запален да се отидете някъде или сте запален по правя нещо. Той ще съобщи, че сте ентусиазирани или нетърпеливи за събитие, като същевременно ви дава малко повече гравитация. Съвременното си значение тази дума получи от средноанглийския имат за „смел“ или „остър“. ( Запален означава също интелектуално проницателен, проницателен или буден, така че е и перфектен синоним на „умен“.)

Пример : 'Аз съм запален към вземете напитки по-късно, тъй като никога не съм срещал приятеля на Грег.

забавни незаконни неща, които да правите през нощта

30 Livid (вместо 'ядосан')

Профилен страничен изглед портрет на луд стилен старец, носещ чекирана риза, седнал на диван, държащ в ръка телефон, полудял, възмутен в бяла светлина, модерен интериорен студио

iStock

Защо просто да се „ядосвате“, когато можете да бъдете ливиден ? Произведено от французите ливиден (което от своя страна идва от лат ливидус за „тъп“ или „син“), това прилагателно може да се отнася и до обезцветяване около натъртване или дори пепелява бледност на труп. В резултат на това той съобщава степен на интензивност, която просто не съществува в дума, укротена като „ядосана“. Можете също така да използвате „апоплектик“ или гняв, за да обосновете истината си.

Пример : „Шефът ми беше ливиден когато разбра, че съм объркал годишния отчет.

31 Омраза (вместо „омраза“)

Нещастна млада двойка. Сянка DOF. Разработено от RAW, ретуширано със специално внимание и внимание Добавено малко количество зърно за най-добро крайно впечатление. 16 битов Adobe RGB цветен профил.

iStock

Когато трябва да съобщите колко силно мразите нещо, не търсете повече от това отвращавам се за да изразиш отвращението си. Можете също така да се „отвратите“ или да „отвратите“ въпросния предмет или човек, но отвращавам се просто има тази специална, гърлеста омфа, която само вековната словесност може да даде. За първи път използвана през 12 век, думата произлиза от староанглийския латиански , което означава „да не харесвам“ или „да мразя“.

Пример : 'Дева Мария отвращения бананов хляб. Вместо това вземете сладкиши! '

32 Меркуриал (вместо „мрачен“)

Раздразнена възрастна жена се обръща от телевизора, който е гледала, държейки дистанционното управление.

iStock

Извод от латински прилагателно живак , прилагателното живачен за първи път се свързва с красноречие, изобретателност и крадливост, благодарение на връзката му с римския бог Меркурий. В днешно време обаче думата означава „непредсказуемо променлив“ и е синоним на „капризен“, „непостоянен“ и „темпераментен“.

Пример : „Моето куче е напълно живачен . Нямам представа как ще й хареса това ново кученце.

33 минути (вместо „подробности“)

Ръце на момичето, работещо върху бродерията, разположено на черен фон

Shutterstock

Обикновено се позовава на „незначителни подробности“ миниатюри произтича директно от латинското съществително миниатюри , което означава „дреболии“ или „подробности“. Ако латинският не е вашият стил, можете също да се позовете на „подробностите“ за каквото и да работите.

Пример : „Не се притеснявайте за презентацията в понеделник. Ще се погрижа за миниатюри . '

34 Нещастие (на мястото на „неприятности“)

Успешен млад японски работник на свободна практика, организиращ времето си, докато седи в кафене

iStock

Докато хората може да са съпричастни към вашите „неприятности“, те могат да бъдат още по-добри към всички нещастия сблъскваш се. Описвайки „бедстващ или злощастен инцидент“, тази дума е използвана за първи път през 15 век и може да бъде взаимозаменяема с „несгоди“ или „трагедия“.

Пример : „Имах нещастие да се сблъскам с бившия ми, докато пазарувах по хранителни стоки в спортни гащи. '

35 Тъп (на мястото на „глупав“)

Какво по дяволите говориш, глупости. Студио изстрел на разочарована жена с червена коса, която жестикулира с повдигната длан, намръщена, недоволна и объркана с нем въпрос над сива стена

Shutterstock

Думата тъп предполага, че някой е глупав, без да прибягва до използването на тази уморена и способна дума. Идва от средноанглийското приемане на латинския скучен , което означава „тъп“ или „тъп“.

Пример : „Тя също беше тъп за да намекнем, че разговорът е приключил.

36 Необичайно (на мястото на „странно“)

Портрет на красива приятно изумена сива коса на старица, носеща ежедневни и очила, показващ жест, слагащ очила. Изолирани над пастелно виолетово лилав фон

iStock

Тогава англоговорящите биха описали мъжа като необикновен ако са дошли от затънтена земя, иначе известна като „чужда“ или „странна“ земя. Оттогава думата се разширява, за да опише всяка „непозната“ или „странна“ ситуация.

Пример : „Бяха толкова много необикновен животни, които да видите в зоологическата градина.

37 Перилен (вместо „опасен“)

Не влизай. Жълта предпазна лента върху металната ограда през деня. Местопрестъпление.

iStock

Разбира се, „опасната“ ситуация звучи тревожно, но а опасно ситуацията звучи още по-зле . Периозно идва при нас чрез средния английски от латинския перикули , комбиниране pericultum което означава 'тест или риск' с -Със .

Пример : 'Това беше такова опасно ситуация, в която се поставяш, имаш късмет, че не си наранен!

38 Потапяне (вместо „падане“)

Човек се подхлъзва, падайки върху мокър под до знака за предпазливост на мокрия под.

iStock

Ако нещо се потопи дълбоко, лесно можете да кажете, че е „паднало“, но можете и да го кажете потопен . Думата идва при нас чрез средноанглийски, взет от англо-френския бутало. Можете да използвате термини като „отвес“ или „каскада“.

Пример : 'Колата потопен от моста.

39 Портрет (вместо „опишете“)

студент, книга, щастлив, стълби, на открито

iStock

Един автор може да „опише“ героите в книга, но може и да ги кажете изобразен тях. Използвана за първи път през 14 век, думата идва от латинския удължи , което означава „да извлече, разкрие или изложи“.

Пример : „Рапунцел беше изобразен като красива принцеса, с дълга, разпусната руса коса.

40 Предикамент (вместо „проблем“)

Портрет на притеснена чернокожа жена, стояща до прозореца

iStock

Когато попаднете в затруднение , или „трудна, объркваща или опитваща ситуация“, използвайки по-интелигентна дума, може да звучи така, сякаш сте по-отгоре, отколкото ако трябва да кажете, че имате проблем. За първи път се използва през 14 век, затруднение идва от средноанглийски, производно от късния латински категория за „нещо предсказано“ или „това, което се твърди“.

Пример : „Не се паникьосвайте, но може да имаме малко затруднение в ръцете ни тук: Не мога да намеря ключовете на колата.

41 Професионалист (вместо „деклариране“)

Гей момчета, хомосексуалност, здравословен секс след 40

Shutterstock

Разбира се, можете да използвате „деклариране“ и да бъдете двусмислени, но ако искате да изведете нещата на следващото ниво, използвайте думата изповядвам . Този термин си проби път в нашия лексикон от латинския печалба чрез познатия англо-френски до средноанглийски заобиколен път.

Пример : 'Той изповядва любовта си към гаджето си пред цялото семейство.

42 Различно (вместо „екстравагантно“)

Ключове за кола остарели предмети за дома

Shutterstock

Ако нещо е просто толкова отгоре че трябва да обърнете внимание на дивата му екстравагантност, не се колебайте да се хвърлите разпилявам в сместа. Синонимите включват „бързо търкаляне“, „разхищение“ и „разпиляване“, а думата може да означава и „безсрамно неморално“. Има ясна етимология, идващи директно от латинския рутиране , което означава „да нанесете удар“.

Пример : „Неговата разпилявам разходите несъмнено бяха част от това защо съпругата му се омъжи за него и напуснах го.'

43 Точен (на мястото на „задълбочен“)

автобиография забелязана, пикапи, толкова лоши, че може просто да работят

Shutterstock / Smolaw

Ако ви е писнало да казвате на някого колко задълбочен е, опитайте да му се обадите точен вместо. Думата, която означава „загрижен за точното съответствие с детайлите на кодексите или конвенциите“, се използва в средата на 17 век, вероятно от италианеца придирчив , което само по себе си произлиза от лат точка , което означава „точка“ или „точка“.

Пример : „Тя оценява как точен вие сте, но исках да ви кажа, че наистина няма нужда да прекалявате с черновите.

44 Трудности (вместо „проблем“)

Млада двойка преглежда фактури и прави семеен бизнес план. Понятие за пари и икономически проблем за мъжа и жената, живеещи заедно (Млада двойка преглежда фактури и прави семеен бизнес план. Понятие за пари и икономически проблем за мъжа и жената

iStock

Изправен пред проблем? Може да се каже, че сте в средата на „улов-22“ или сте изправени пред „дилема“, или още по-добре, затруднение . Първата известна употреба на думата идва от 1579 г. и тя най-добре описва пълното „съмнение“ и „недоумение“, което идва, когато се сблъскате с проблем.

Пример : „Приятелят ми ме помоли да я излъжа, но тъй като винаги казвам истината, чувствам, че съм в затруднение . '

45 Грабване (на мястото на „красивото“)

Красива влюбена двойка, флиртуваща в ресторанта и обвързваща се

iStock

Вълнуващ издига думата „красив“, описвайки нещо като „необичайно привлекателно, приятно или поразително“. Често се бърка с „ненаситен“, което описва някой „много нетърпелив или алчен за храна“. Така че, докато може да се каже, вкусна чиния с храна изглежда възхитителен , ако сте се обадили възхитителен а не за „ненаситен“, ще говорите за външния си вид, а не за глада си.

Пример : 'Това нова рокля ли е? Никога не съм те виждал да изглеждаш така възхитителен . '

46 Застой (вместо „на задържане“)

Сцени на задръстване вечер в голям град като S√ £ o Paulo, с червени светлини.

iStock

От латинския застой идва застоял , дума, която може да комуникира, когато нещо не тече (като водно тяло), когато е остаряло (като определени миризми) или когато не напредва или се развива. Той има синоними в „все още“, „неподвижно“ и „статично“.

Пример : 'Този проект беше застоял толкова дълго, не мисля, че дори искат да получим разрешение.

47 Спокоен (на мястото на „спокойствие“)

Тя гледа на далечна сцена

iStock

Ако искате по-добър начин да опишете „спокойно“ чувство, използвайте думата спокоен . За първи път се използва през 15 век, той идва при нас от латинския лекота и е взаимозаменяем с думи като „спокоен“ или „спокоен“.

Пример : „Да седиш сам, да се взираш във водата е такова спокоен опит.'

48 Uncouth (на мястото на „грубо“)

бариста се изнервя с разстроен клиент

iStock

Винаги е удоволствие да извикайте някой за грубост , но следващия път, когато го направите, вземете стъпка и обърнете внимание на тяхното неудобно, необработено поведение или начин, като ги извикате необезпокояван вместо. Първоначално означаваща „непознат“, думата произлиза от староанглийския uncūth . Промяната в значението се е случила естествено, тъй като не е далеч да се нарече нещо непознато, а да се нарече странно или неприятно.

Пример : „Марк необезпокояван поведението ще ни изкара от бара! '

49 Напълно (вместо „буквално“)

Портрет на млада жена, разговаряща с неразпознат човек, който седи срещу нея

iStock

Не само се „злоупотребява буквално“, но и се често се използва неправилно . Така че, изтрийте го от речника си и започнете да използвате напълно вместо. Можете да използвате думата, която е част от нашия лексикон благодарение на староанглийския utera за „външен“, за да предадете степента на емоцията си.

Пример : 'Филмът Начало ме остави напълно притеснен.

50 Доблестни (на мястото на „смел”)

Женска алпинистка виси от ръба на предизвикателна скала.

iStock

Ако някой е много спокоен и поема водещата роля при трудни обстоятелства, можете да го наречете „смел“. Но по-добрият начин да ги опишем би бил „смел“, „безстрашен“ или дори доблестен . Този термин има среднофренски произход, идващ от думата доблестен .

Пример : 'Вашият доблестен делата ще се помнят завинаги. '

Популярни Публикации