25 предупредителни знака, които ви изпращат бъбреците

Бъбреците ви играят съществена роля, когато става въпрос за поддържане на здравето ви, филтриране на отпадъчните продукти от тялото ви и насърчаване на растежа на здрави червени кръвни клетки. За съжаление, независимо колко важни са здравите бъбреци за цялостното ви благосъстояние, признаците на бъбречни проблеми често са толкова фини, че много хора не осъзнават, че има проблем с тези жизненоважни органи, докато не стане твърде късно. Ако искате да сте здрави, прочетете, за да откриете симптоми на бъбречни проблеми не можете да си позволите да игнорирате. А за повече начини да защитите здравето си, уверете се, че знаете 20 Най-често пренебрегвани ракови симптоми, според лекарите .1 Болка под ребрата

Ребра болка изненадващ рак симптом

Shutterstock

Докато мнозина свързват бъбречните проблеми с болки в долната част на гърба, всъщност болката в близост до гръдния кош е по-вероятно да показва бъбречен проблем. „Бъбреците ви са всъщност по-високи, отколкото си мислите, и са анатомично разположени под ребрата ви“, обяснява Дженифър Линехан , Доктор по медицина, уролог и доцент по урологична онкология в Института за рак на Джон Уейн в здравния център в Провиденс Сейнт Джонс в Санта Моника, Калифорния.2 Странична болка

Жена в офиса с болка в гърба

ShutterstockКамъните в бъбреците, които са твърди отлагания на сол и минерали, които се образуват вътре в бъбреците, могат да бъдат изключително болезнени, когато преминават през уретера и пикочния мехур. The Клиника Майо казва, че ще знаете, че болката, която изпитвате, е от камъни в бъбреците когато е във ваша страна и идва на вълни. Ако болката ви е причинена по-специално от камъни в бъбреците, „болката може да бъде много силна и обикновено промяната в положението помага или боли“, казва Linehan. А за повече болки, на които да обърнете внимание, вижте 25 Чести болки, които никога не трябва да пренебрегвате .3 Гадене

Мъж, страдащ от болки в стомаха, гадене

iStock

Когато камъкът в бъбреците се премести от бъбрека към уретера, той може да блокира отделянето на урина. Когато това се случи, може да изпитате „подуване и болка, които могат да бъдат придружени от гадене и повръщане“, казва С. Адам Рамин , Доктор по медицина, урологичен хирург и медицински директор на Специалисти по рак на урологията в Лос Анджелис.

4 Кръв в урината

Отблизо стоманена дръжка на тоалетната

iStockАко забележите кръв в урината си или забележите, че изглежда дори малко червена или кафява, важно е да се обърнете към лекар, преди потенциалните проблеми да се влошат. „Кръвта в урината може да означава камъни в бъбреците, тумор , инфекция на бъбреците или пикочния мехур или дразнене навсякъде в отделителната система “, обяснява Лийн Постън , MD, от Invigor Medical . А за повече сигнали за сериозни здравословни проблеми вижте 30 предупредителни знака, които сърцето ви се опитва да ви изпрати .

5 Метален вкус в устата

Жена стърчи език с отвращение

iStock

Когато бъбреците ви спрат да филтрират адекватно токсините от кръвта си, отпадъчните продукти често се появяват на неочаквани места, включително някои изненадващи симптоми на север от шията. Всъщност, „ако тези отпадъци се натрупват в кръвта, това може ... да направи храната да има вкус на метал“, обяснява Постън.

животинска символика в сънищата

6 Лош дъх

Кадър на красив млад мъж, миришещ на дъха си по време на сутрешната си грижа

iStock

По същия начин, Поглед Дженифър , DDS, отбелязва на уебсайта си, че когато бъбреците ви не могат да филтрират излишната урея в кръвта, може да забележите „неприятна миризма“ се излъчва от устата ви - с други думи, имате лош дъх. И за повече информация за вашата устна хигиена вижте 23 неща, които правите, които биха ужасили вашия зъболекар .

7 Болест на венците

мъж с болка, държейки венците си.

iStock

Металният вкус и лошият дъх не са единствените начини, по които бъбречните заболявания могат да се проявят в устата ви. Според Шау проблемите с бъбреците също могат да причинят заболяване на венците, „което води до кариес и загуба на зъби“. Мета-анализ от 2013 г., публикуван в Пакистанско списание за медицински науки установих, че пациентите с хронично бъбречно заболяване са много по-склонни да имат пародонтоза , както и други проблеми като обрасли венци и сухота в устата, отколкото тези без сериозни бъбречни проблеми.

8 Подути ръце и крака

Жена с подут крак на глезена

Shutterstock

Тъй като бъбреците са отговорни за филтрирането на излишната вода от тялото, когато не изпълняват тази функция правилно, излишната течност може да се преразпредели, особено в крайниците ви.

„Подуването на краката, глезените и стъпалата може да е знак, че бъбрекът не извежда излишните течности или натрий от тялото“, казва Постън. 'Когато бъбреците изтичат твърде много протеин в урината, може да се получи подуване.'

9 Загуба на апетит

човек се чувства сит, а не гладен

Shutterstock

Ако любимите ви храни изведнъж са загубили всякаква привлекателност, това може да е признак на сериозни бъбречни проблеми. Докато Рамин казва, че ракът на бъбреците в ранен стадий има малко симптоми, когато болестта е по-напреднала, „ракът на бъбреците може да предизвика усещане за пълнота в корема [и] загуба на апетит.“ И ако забелязвате, че не можете да поддържате тегло, вижте 11 фини знака Бързото ви отслабване е нещо сериозно .

10 Запек

Вратата на банята е отворена и гледа към тоалетна

Shutterstock

Според онколог Пшемислав Твардовски , Доктор по медицина, рак на бъбреците може също да причини „нарушения в телесната химия“ - а именно прекомерно количество калций в кръвта, което може да доведе до запек. Ако изпитвате този проблем и смятате, че това е признак на по-голям проблем, говорете с вашия доставчик на първична медицинска помощ за проверка на нивата на калций.

11 Треска

iStock

Че висока температура, с която сте се борили може да е нещо повече от просто симптом на настинка или грип. „Инфекцията на бъбреците обикновено причинява болка в хълбока и треска“, казва Рамин. Той казва, че някой с бъбречна инфекция обикновено ще види, че температурата му се повишава и спада, вместо да остане постоянна. Искате ли да защитите и черния си дроб? Открийте тези 20 предупредителни признаци за увреждане на черния дроб, които никога не трябва да игнорирате .

12 Объркване

Старши мъж гледа объркан календар

Shutterstock

най -добрите онлайн линии за запознанства

Може да не свързвате бъбречната си функция и когнитивната си функция, но ако първата започне да намалява, това може да причини сериозни промени в психичното ви състояние. „Пациентите, които развиват внезапно настъпване на бъбречна недостатъчност, ще имат задържане на течности и ще натрупват токсини в кръвта си, като азотен урея“, обяснява Рамин. Той казва, че внезапната бъбречна недостатъчност може да причини както „умствена мъглявина, така и объркване“, така че ако тестовете са изключили неврологичен проблем, попитайте Вашия лекар за оценка и на Вашето бъбречно здраве.

13 Анемия

кръвен тест за дефицит на желязо

Shutterstock

Неотдавнашната Ви диагноза за анемия може да не е просто знак, че бихте могли да използвате някои по-богати на желязо храни във вашата диета. Рамин казва, че в редки случаи това може да е резултат от бъбречни проблеми. „Ако изследването на кръвта показва анемия и / или ако урината е видимо бистра, но при микроскопско изследване се открива кръв в урината, тогава CT сканирането е най-добрият тест за потвърждаване на наличието на бъбречна фрактура“, обяснява Рамин.

14 Замайване

жена припада в парка, сърдечни предупредителни знаци

Shutterstock

Чувствате ли се внезапно нестабилно на краката си? Бъбреците може да ви казват да стигнете до лекар. „Замаяност и загуба на концентрация може да са резултат от анемия предизвикани от бъбречна недостатъчност , ”Според д-р Лам Коучинг, екип от лицензирани лекари, специализирани в синдрома на надбъбречната умора. Те обясняват, че анемията намалява количеството кръв и кислород, които отиват в мозъка ви, причинявайки това мрачно чувство.

15 Високо кръвно налягане

Лекар, който проверява пациента

Shutterstock

Тези необичайни класации показания на кръвното налягане може да е знак, че бъбреците ви не функционират на оптимални нива. „Въпреки че човек с бъбречно заболяване може да няма симптоми и да открие състоянието си само чрез кръвна работа, има някои симптоми, които определено сочат към това състояние“, включително трудности при контролиране на високо кръвно налягане, според д-р Лам Коучинг.

16 Умора

Възрастен мъж отегчен пенсионер

Shutterstock

символиката на наблюденията на соколи

Докато ранните стадии на бъбречно заболяване могат да се проявят с малко симптоми, „умората е често срещан симптом на бъбречно заболяване, особено в по-късните етапи“, пишат експертите от д-р Лам Коучинг.

Това често е резултат от по-ниско производство на червени кръвни клетки, свързано със здравословни проблеми с бъбреците, което води до неадекватно снабдяване с кръв и кислород в тялото. „Намаленото количество кислород в клетките води до чувство на умора“, според д-р Лам Коучинг.

17 Сърбеж по кожата

мъж, който драска ръката

Shutterstock

Тази суха, сърбяща кожа не е непременно знак, че трябва да сте по-усърдни по отношение на вашата хидратираща рутина. „Когато бъбреците откажат, в кръвта ви се натрупват отпадъци, наречени уремия, за които е известно, че причиняват много сърбеж на кожата ви“, обяснява Ален Мишон , Доктор по медицина, медицински директор в Кожна клиника в Отава . Всъщност, публикация от 2015 г., публикувана в Семинари по нефрология отбелязва, че до 40 процента от пациентите с краен стадий на бъбречно заболяване развиват сърбеж или хроничен сърбеж.

18 Висока кръвна захар

Човек с диабет, тестващ кръвната си захар, погрешно диагностицирани мъже

Shutterstock

Според Националната бъбречна фондация, диабетът е водещата причина за бъбречна недостатъчност , което представлява 44 процента от новите случаи. Поради изминалите такси диабетът поема бъбреците в резултат на увреждането, което нанася на червените кръвни клетки в организма, диабетиците също са изложени на риск от развитие на диабетно бъбречно заболяване , състояние, което допълнително намалява бъбречната функция.

19 Хронични кръвотечения от носа

кървене от носа

Shutterstock

Грануломатозата с полиангиит (GPA) е заболяване, характеризиращо се с подуване на кръвоносните съдове в бъбреците, носа, синусите, гърлото или белите дробове. Според Американския бъбречен фонд обикновено първият признак на това състояние е хрема или чести кървене от носа . Въпреки че GPA не винаги засяга бъбреците, всеки случай, който наистина може да доведе до хронично бъбречно заболяване или дори бъбречна недостатъчност, така че е важно да говорите с лекар, ако кървенето от носа стане редовно явление.

20 Често уриниране

празна ролка тоалетна хартия на син фон, досадни неща, които хората правят

Shutterstock

Ако се окажете, че се насочвате към тоалетната с повишена честота, това може да е знак, че нещо е с бъбреците ви. „Ако бъбречните филтри са повредени , това може да предизвика желание за уриниране, особено през нощта “, казва Рене Матюс , Доктор по медицина. Като се има предвид, че честото уриниране също е свързано със здравословни проблеми като диабет и инфекции на пикочните пътища, този симптом определено заслужава посещение на лекар.

21 Пенлива урина

Бяла ръка, изплакваща тоалетна в банята

Shutterstock

Често, когато бъбречната функция е нарушена, вашата „урина има мехурчета, които няма да изчезнат, когато пуснете тоалетната“, казва Матюс. 'Тази пяна е подобна на пяната, която виждате при бъркане на яйца, тъй като протеинът, който се намира в урината, е албумин, който е същият протеин, който се намира в яйцата.'

22 Подуване около очите

Жена с подуване около очите

Shutterstock

Според клиниката Mayo, заболяване на бъбреците може да създаде „допълнителна течност и натрий в кръвообращението“, което често води до подуване около очите. В случай че нефротичен синдром , при които чрез урината се отделя твърде много протеин, оток се появява и поради по-ниски нива на албумин в кръвта.

23 Невъзможност за ядене на месо и млечни продукти

млада бяла жена, отказваща чаша мляко

Shutterstock / Африка Студио

Интересното е, че напредналите бъбречни заболявания могат да направят богатите на протеини храни като месо и млечни продукти абсолютно ужасни. Според Фондация за бъбреци и урология на Америка , това е така, защото тези храни се разграждат до азот и креатинин, отпадъчни продукти, които нездравословните бъбреци не могат да филтрират от кръвния поток.

24 Неволно отслабване

Чернокожа жена, стъпваща на кантар, за да се претегли

Shutterstock

Загубата на тегло не винаги е нещо добро, особено ако е неволно. Ако сваляте килограми без причина, това може да се дължи на това, че бъбреците ви не функционират правилно. След наблюдение на близо 4000 пациенти с хронично бъбречно заболяване (ХБН) в продължение на близо шест години, изследователи зад проучване от 2018 г., публикувано в Официален вестник на Националната бъбречна фондация установих, че значителна загуба на тегло [започва] относително рано по време на ХБН. '

сънувайки змии, които ме хапят

25 Задух

мъж задух

Shutterstock

Когато бъбреците ви не филтрират правилно и отделят отпадъчни продукти и течности, Фондацията за урологични грижи отбелязва това може да се появи задух , особено ако в белите Ви дробове се е натрупала течност.

Популярни Публикации