20 предупредителни знака Вашият черен дроб ви изпраща

Вашият черен дроб прави много за твоето здраве . Като един от най-големите органи в тялото, той е отговорен за метаболитните функции като преобразуване на хранителни вещества от вашата диета, така че тялото ви да може да ги използва и да се увери, че токсичните вещества се изхвърлят, преди да причинят вреда, според Институт за качество и ефективност в здравеопазването . Но когато черният ви дроб е в беда и не функционира правилно, има няколко начина, по които той се опитва да ви каже, че нещо не е наред. Тъй като е толкова важно, че не пренебрегвате тези намеци, колкото и фини да са те, и поддържате здравето си през тези безпрецедентни времена, ето 20 предупредителни знака за черния дроб, за които трябва да внимавате. А за начини, които да ви помогнат да останете здрави за години напред, вижте 50 важни навика, свързани с по-дълъг живот .1 Имате малко или никакъв апетит.

Самотна червенокоса жена, която седи на масата за хранене и мисли за нещо.

iStock

По-рано се накланяхте като на състезание за храна, а сега никога не сте гладни. И така, какво дава? Според клиниката Mayo, един от най-често срещаните признаци увреждането на черния дроб е загуба на апетит, което кара несъществуващите ви глад да изнемогват. И за повече начини тялото ви се опитва да ви каже, че нещо не е наред, вижте 23 Неочаквани признаци Сърцето ви е нездравословно .2 Вашите модели на сън са непоследователни.

Едър план на мъж, който спи с интелигентен часовник в ръка, показващ пулса

iStockИма много неща, които могат да нарушат начина ви на сън, но проучване от 2012 г., публикувано в Египетски вестник за гръдни заболявания и туберкулоза установено, че един от възможните виновници е цирозата на черния дроб, което може да затрудни особено добрата нощна почивка - дори ако броите съня, като че си е ваша работа. Ако се окаже, че черният ви дроб е добре и продължавате да имате проблеми с кимането, проверете 20 съвета, които променят живота на хората, които се отчаяват да спят цяла нощ .3 Паметта ви не е най-остра.

По-възрастният мъж на леглото ни прави

Shutterstock

Да забравите къде сте оставили ключовете на колата си е едно, но ако паметта ви се е влошила много напоследък, може да има причина за това. Когато изпитвате чернодробна недостатъчност, вашият орган не може правилно да отстрани токсините от кръвта и това може да доведе до тяхното натрупване в мозъка - известен още 12 ключови начина, по които можете да намалите риска от деменция днес, според Science .

4 През цялото време сте уморени.

Успешен млад японски работник на свободна практика, организиращ времето си, докато седи в кафене

iStockЧувствате се наистина уморени напоследък, независимо с какво се занимавате? Чернодробните заболявания може да са виновни. Един от най-често срещаните признаци на увреждане на черния дроб е хроничната умора, която според проучване, публикувано в Канадски вестник по гастроентерология и хепатология , може да възникне поради промени в невротрансмисията в мозъка. Ако се чувствате редовно изтощени по всяко време, научете повече за тях 30 невероятни ползи за здравето, идващи от вашата чаша кафе .

сладки коментари, които да кажете на приятелката си

5 Кожата ви сърби.

млада азиатска жена, която се почесва по ръката, докато носи хирургическа маска

Shutterstock / Nitchakul Sangpetcharakun

Първичен жлъчен холангит - за който клиниката Майо казва, че е хронично заболяване който унищожава жлъчните пътища в черния дроб - обикновено няма супер забележими симптоми, но един от ранните признаци е сърбеж по кожата . Разбира се, кожата ви може просто да е суха, но ако се превърне в нещо обичайно, може би си струва да се проверите - особено защото сърбежът на кожата също е индикатор на цироза на черния дроб, казва клиниката в Кливланд.

6 Забелязвате пожълтяване на очите или кожата.

жълтеница с жълта треска в окото

Shutterstock

Виждайки бялото на очите ви започва да пожълтява —Или изпитвате пожълтяване на кожата - може да бъде невероятно страшно, но има солидно обяснение: нарича се жълтеница и се дължи на високо ниво на билирубин в организма , който е жълтеникав пигмент, който се секретира от черния дроб, според клиниката в Кливланд. Ако забележите обезцветяването, това може да е от много различни признаци на увреждане на черния дроб, от цироза да се хепатит Б .

7 Изпитвате внезапно наддаване на тегло.

Чернокожа жена, стъпваща на кантар, за да се претегли

Shutterstock

Ако изведнъж напълнявате от нищото, може да ви е виновен черният дроб. Това може да е знак, който имате чернодробна цироза , заболяване, което се развива бавно и замества здравата чернодробна тъкан с белези, блокиращо притока на кръв през черния дроб и възпрепятстващо правилната работа на органа. За повече вдъхновение за отслабване вижте 50-те най-добри 5-минутни упражнения, които всеки може да направи .

какво използват бръснарите за бръснене

8 Или неочаквано отслабвате.

Жена, която се претегля на кантар при лекаря

Shutterstock

Докато внезапното напълняване може да бъде един от признаците на увреждане на черния дроб, отслабването също може да бъде симптом. Виждането на спадането на броя на скалата не е само признак на чернодробна цироза - според клиниката Майо, това е и червен флаг за хепатит С , вирусна инфекция, която води до възпаление на черния дроб.

9 Дланите ви стават червени.

две длани

Shutterstock

Говорейки за червени знамена, изведнъж имате ли червени длани без причина? Може да се дължи на безалкохолна мастна чернодробна болест , състояние, което според клиниката на Майо включва твърде много мазнини, съхранявани в чернодробните клетки, което засяга хора, които едва пият - или напълно избягват! - алкохол. И за повече полезна информация, запишете се за ежедневния ни бюлетин .

10 Гърдите ви се уголемяват.

Чернокожият с наднормено тегло, който тича навън, тренирайки се

Shutterstock

Един от най-шокиращите предупредителни признаци за безалкохолна мастна чернодробна болест е преживяването на уголемени гърди, ако сте мъж. Това е много изумително събитие, но има обяснение. Смята се, че растежът на излишната тъкан на гърдата - известен още като гинекомастия —Настъпва поради дисбаланс на хормоните естроген и тестостерон.

11 Вашето известие се променя в личността ви.

Раздразнена възрастна жена се обръща от телевизора, който е гледала, държейки дистанционното управление.

iStock

Преживяването на промени в личността ви може да бъде страшно, а понякога и други да забележат, преди да го направите. Подобно на това как чернодробната енцефалопатия може да причини загуба на паметта, всички тези токсини, които се натрупват в мозъка ви, също могат да намалят умствената функция, което ви кара да не се държите като себе си.

12 Натъртвате лесно.

ранена жена

Shutterstock / 9нонг

С напредването на възрастта тялото ви може да започне да натъртва по-лесно, поради изтъняването на кожата. Ако наистина няма обяснение защо на тялото ви се появяват повече следи (което означава, че сте сравнително млади), това може да е един от признаците на увреждане на черния дроб. Болестта на живо също може да я направи по-често срещана, казва клиниката в Майо.

13 Изпитвате подуване на краката или глезените.

Подути крака Чернодробни предупредителни знаци

Shutterstock

Според клиниката Майо, чернодробните заболявания могат да бъдат причинени от всичко - от употребата на алкохол до затлъстяването и един често срещан предупредителен знак е нещо, което вероятно не бихте очаквали: подуване на краката и глезените. Ако изпитвате подпухналост и не сте сигурни защо, посещението на вашия документ може да е, за да се уверите, че не е нещо сериозно.

7 от чашите обърната любов

14 Лесно се обърквате.

объркана възрастна жена, изгубена навън, грубо поведение

Shutterstock

За съжаление, чернодробната енцефалопатия, причинена от чернодробна недостатъчност, също може да обърка способността ви да разбирате нещата. Това може да доведе до чувство на объркване относно неща, които обикновено не биха ви объркали.

15 Или имате проблеми с фокусирането.

Човекът може

iStock

Нека бъдем реални - всички са се занимавали с проблеми с концентрацията. Понякога мозъкът ви просто не иска да работи. Ако усещате, че имате проблеми с редовното концентриране, това също може да бъде черният дроб ви дава предупредителен знак, че се проваля , казва Американската фондация за черния дроб.

16 Имате повече болки от обикновено.

Човек с болки във врата, докато работи от вкъщи

Shutterstock

Не сте тренирали повече от обикновено, така че какво дава всичките ви болки в тялото? Една от възможните причини е първичен жлъчен холангит , които освен че причиняват сърбеж по кожата, могат да доведат и до болки в костите, мускулите или ставите.

17 Чувствате се подути.

човек се чувства сит, а не гладен

Shutterstock

Ако подуването на корема не може да бъде винено за голямо хранене, това може да се дължи на натрупването на течност в корема, което е известно като асцит . Тъй като подуването на корема е един от предупредителните признаци за увреждане на черния дроб, добре е да си уговорите лекар, за всеки случай.

18 Вашата урина е с по-тъмен цвят от обикновено.

знак за баня, учителите биха искали да знаете

Shutterstock

Виждането на тъмна урина в тоалетната след отиване до тоалетната може да бъде пълен шок - и това също е един от признаците за увреждане на черния дроб. казва клиниката Майо. Докато билирубинът е отговорен за пожълтяването на очите или кожата, той също може променете цвета на урината си , казва Джон Хопкинс Медицина.

личност на 12 декември рожден ден

19 Редовно получавате студени тръпки.

Настръхване на ръката

Shutterstock / Tunatura

Имате хроничен случай на втрисане, който никакво уютно одеяло не може да поправи? Това може да е признак на холестаза по време на чернодробно заболяване, което според експертите от Johns Hopkins Medicine се случва, когато потокът от жлъчка в органа е намален или е спрял напълно.

20 Очите или устата ви са сухи.

Жена слага капки за очи в сухи очи

iStock

Има много различни причини да изпитвате сухота в очите или сухота в устата - от вашата възраст до лекарствата, които приемате, но един от възможните виновници е много по-сериозен. Известно е, че първичният жлъчен холангит причинява проблема, казва клиниката Майо, но за щастие това е ранен симптом на хроничното заболяване.

Популярни Публикации