30 предупредителни знака, които сърцето ви се опитва да ви изпрати

От само себе си се разбира, че сърцето ви е един от най-важните органи в тялото ви. Мускулът с големина на юмрук никога не получава почивка, изпомпвайки кръвта във вените ви ден след ден, за да ви поддържа жив и работещ. За съжаление има толкова много неща, които могат да се объркат с този жизненоважен орган. Според Центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC), около една на всеки четири смъртни случая в САЩ може да се отдаде на някаква форма на сърдечно заболяване . За щастие, ако обърнете внимание на тялото си - и посетете Вашия лекар редовно - ще можете да изпреварвате всички проблеми. От болки в пръстите на краката до изтощение, това са предупредителни знаци сърцето ви може да е в беда. И за неща, които трябва да избягвате, за да можете да запазите отметката си в най-добра форма, разгледайте 40 навика, които увеличават шансовете ви за инфаркт след 40 .1 Отворете рани на краката си

триене на крака

Shutterstock

Наличието на отворени рани или язви на краката ви може да бъде невероятно болезнено и те трябва да бъдат проверени от Вашия лекар възможно най-скоро - тъй като те могат да бъдат признак на сърдечно заболяване, наречено аортоилиазно оклузивно заболяване, което е запушването на аортата, основната част на тялото кръвоносен съд.Според съдови специалисти в NYU Langone Health , това състояние може да доведе до исхемия, намаляване на доставката на кръв и кислород до тъканите. „Исхемията може да доведе до разграждане на тъканите в стъпалото, образувайки отворени рани или язви“, казват лекарите. „Това може също да доведе до тъканна смърт или гангрена, което може да доведе до загуба на крайници без подходящо лечение.“ И за повече симптоми, които трябва да знаете, ето 23 Неочаквани признаци Сърцето ви е нездравословно .2 Спазми в краката

Човек стиска крака си от болка след бягане или джогинг

ShutterstockМускулни крампи се случват от време на време - особено по време на онези излети през уикенда, които обичате да предприемате. Но ако често усещате болка или спазми в бедрата, задните части или прасците, докато просто се разхождате, може да искате да си вземете бележка. Според Медицински център на Университета в Питсбърг (UPMC), това може да е друг признак на аортоилиазно оклузивно заболяване.

3 Кашляне на цветна слуз

Жена кашля в леглото

Shutterstock

Наличието на кашлица, която изглежда няма да изчезне и произвежда слуз с розов или бял цвят, може да се дължи на натрупване на течност в белите дробове - често срещан предупредителен знак за сърдечни заболявания, според Американска сърдечна асоциация (AHA). Дори само да изглежда като настинал , добре е да го споделите с Вашия лекар, за да сте сигурни, че това не е симптом на по-голям проблем.4 Болка в пръстите на краката

Приятел, правещ масаж на стъпалата

Shutterstock

Освен ако не сте ударили палеца на крака или обувките ви не са прекалено стегнати, няма твърде много неща, за които можете да обвинявате болката в пръстите. Така че, ако често изпитвате болки в пръстите на краката си без видима причина и забелязвате студ или изтръпване на краката си, докато си почивате, това може да е още един признак на аортоилиазно оклузивно заболяване, казва UPMC. А за други често пренебрегвани признаци на потенциални здравословни проблеми, вижте 23 Фини признаци на сериозни здравословни проблеми .

5 Болка в челюстта

мъж с болка в челюстта, предупредителни знаци за сърцето

Shutterstock

Може да изглежда, че болката в челюстта не е твърде сериозна, но е и често срещан симптом на инфаркт, за който рядко се говори.

„Понякога проявата на инфаркт или някакво сърдечно събитие може да се усети в челюстите, зъбите и шията. Не само лявата страна може да се случи и от дясната страна, особено при жените “, според Стивън Д. Бендер , DDS, директор на Центъра за болка по лицето и медицина на съня в Колежа по дентална медицина в Texas A&M. „Болката е знак. Това е индикатор, че нещо се случва точно тогава, точно в този момент. Може да идва и да си отива в зависимост от тежестта. '

6 Косопад по краката

гладки крака стари продукти за красота

Shutterstock

Наличието на обезкосмени крака може да изглежда като удобство за някои хора, но това може да е признак на периферна артериална болест, състояние на кръвообращението, при което плаката се натрупва във вашите артерии и намалява притока на кръв към крайниците. Според Южна Каролина McLeod Health , един от симптомите е изпитването на косопад по краката, което води до гладка, лъскава кожа, която е готина на допир.

7 Тежест в краката

мъж, изпитващ болки в краката по време на ходене, предупредителни знаци за сърцето

Shutterstock

Когато имате заболяване на периферните артерии, липсата на приток на кръв в краката ви може да ги накара да се чувстват тежки, когато ходите. Това може също да причини болка, спазми, изтръпване или слабост, според Клиника Майо . И за повече начини тялото ви може да показва опасно сърдечно заболяване, вижте Това са предупредителните знаци за инфаркт, които се крият в полезрението .

8 Често уриниране през нощта

Човек отива до тоалетната

Shutterstock

Ако установите, че трябва да ставате, за да отидете до тоалетната през нощта повече, отколкото обикновено, това повишено желание за уриниране може да бъде симптом на сърдечна недостатъчност, според Клиника Майо . Консултирайте се с Вашия лекар, за да сте сигурни, че сте здрави и дали сърцето Ви е в най-добро работно състояние.

9 Стягане в гърлото

Жена, която докосва врата си с болка {Симптоми на сърдечни заболявания}

Shutterstock

Ако изпитвате толкова много стягане в гърлото, че ви дава постоянно усещане, че се задавяте, това може да е признак на инфаркт, според Британска фондация за сърце .

10 Бързо наддаване на тегло

жена на кантар. здравни въпроси след 40

Shutterstock

Въпреки че има много симптоми на сърдечна недостатъчност, бързото наддаване на тегло е по-малко известно. Това е знак, че тялото ви задържа течност поради това, че сърцето ви не изпомпва правилно. Според Kaiser Permanente , това бързо наддаване на тегло може да изглежда като две до три килограма за 24 часа или пет килограма за седмица.

11 Подути крака, глезени или крака

Жена с подут крак на глезена

Shutterstock

Подуването обикновено сигнализира за нараняване на дадена област - например в случай на изкълчване на глезена, но това натрупване на излишна течност в тъканите ви също може да е признак на сърдечна недостатъчност. Според AHA това се случва, когато кръвта се архивира, докато се опитва да се върне в сърцето, причинявайки подуване на тъканите.

12 Внезапно се пробива в студена пот

момиче с петна от пот Неудобни неща

Shutterstock

Ако някога внезапно се изпотите и изпитате студена, лепкава кожа, може да имате сърдечен удар. The Клиника Майо казва, че това е един от типичните симптоми и може или не може да бъде придружен от дискомфорт в гърдите или болка. Ако не сте сигурни защо се потите, не чакайте да го разберете - незабавно потърсете помощ. Възможно е тялото ви да се опитва да ви каже, че нещо не е наред.

13 Внезапно чувство на гадене

афро-американска жена-болка

Shutterstock

Изведнъж прилошаването на стомаха или повръщането може да не се дължи на нещо лошо, което сте изяли - може да се дължи на инфаркт. Според клиниката Mayo, гаденето е един от основните симптоми, заедно със световъртеж. При жените тези симптоми могат да се появят по време на инфаркт дори без болка в гърдите.

14 Еректилна дисфункция

Човек, страдащ от еректилна дисфункция

Shutterstock

Има много различни неща, които могат да причинят еректилна дисфункция, но това, което е по-малко известно, е сърдечно заболяване. По време на ерекция се изисква допълнителна кръв, според Медицинско училище в Харвард , но ако имате запушени артерии, притокът на кръв се прекъсва. Така че, ако имате някакви проблеми в спалнята, говорете с Вашия лекар, за да сте сигурни, че това не е нещо по-сериозно.

15 Неравномерен сърдечен ритъм

лошите хранителни навици и липсата на упражнения причиняват лошо здраве на мозъка, установява проучване

Shutterstock

Докато промени в сърдечния ритъм могат да възникнат поради безпокойство, кофеин или дехидратация, всичко, което забележите, докато си почивате, вероятно е знак, че има проблем, според Медицинско училище в Харвард . Така че, ако сърцето ви започне да бие нередовно или супер бързо, докато гледате любимото си предаване или четете книга, занесете го на Вашия лекар.

16 Трептене в гърдите

жена, стиснала гърдите си в офис

Shutterstock

Ако по-специално усетите трептене или „туптене“ в гърдите си, може да имате най-честия симптом на предсърдно мъждене (AFib). Това е особен тип неравномерен сърдечен ритъм, който се появява, когато необичайното изстрелване на електрически импулси кара атриумите да треперят, според Аха . Ако изпитвате това усещане, незабавно се срещнете с Вашия лекар - особено след като тези, които имат AFib, също имат повишен риск от инсулти .

17 Болка в ръката или рамото

Жената е отвън и страда от болки в ръцете и лактите

Shutterstock

Въпреки че има много неща, които могат да стоят зад вашата болка, ако тя непрекъснато се появява, когато се напрягате и се чувствате по-добре с почивка, това може да означава, че сърдечните заболявания се появяват.

Но ако внезапно почувствате остра болка в ръката, гърба или рамото - заедно с натиск, пълнота или усещане за притискане в гърдите - това би могло да бъде сърдечен удар, според Клиника Майо .

18 Чувствате се уморени лесно при упражнения

мъж, който прави силови тренировки с дъмбел, над 40 фитнес

Shutterstock

Ако винаги сте се чувствали изтощени през упражнение или физическа активност - без значение колко сте във форма - може да се дължи на вроден сърдечен дефект, който просто не е диагностициран. Докато сериозните се откриват при раждането, по-малко тежки проблеми понякога не се откриват до зряла възраст, според Клиника Майо .

19 Обща умора

мъж, който върши работа на кухненска маса и прозява лъжи над 40

Shutterstock

Понякога умора може да е знак за много повече от натоварен график и дълги дни в офиса. Ако се чувствате уморени всеки ден - и това уморено чувство никога не изчезва - това може да е признак на сърдечна недостатъчност или коронарна артериална болест, според Харвардското медицинско училище.

20 Объркване или забрава

лошите хранителни навици и липсата на упражнения причиняват лошо здраве на мозъка, установява проучване

Shutterstock

Ако напоследък сте се почувствали преживяно загуба на паметта , объркване или нарушено мислене - това може да е признак на сърдечна недостатъчност. Според AHA това може да се случи, когато има променящи се нива на определени химични елементи в кръвта ви. Промяна в нивата на натрий, например, може да предизвика чувство на объркване.

21 Коремна болка

жена с интензивна болка в стомаха

Shutterstock

Ако изпитвате болки в корема при упражнения, които бързо изчезват веднага щом си починете, тогава сърцето ви може да се опитва да сигнализира, че развивате сърдечно заболяване, според Харвардското медицинско училище.

22 Дискомфорт в гърдите

киселини в стомаха или болка в гърдите за мъж, стискащ гърдите си, здравословни въпроси след 50 години

Shutterstock

Дискомфортът в гърдите е нещо, което хората често отмиват, мислейки, че вероятно е просто наказание за ядене на мазна храна. Ако обаче този дискомфорт, изстискване, пълнота или дори лека болка се появи в центъра на гърдите ви и продължи по-дълго от няколко минути - или изчезне и се върне отново - това може да е предупредителен знак, че предстои инфаркт, според към Аха .

23 Сънна апнея

Жена, която има проблеми със съня през нощта, разочарована

Shutterstock

Ако някога сте се събуждали посред нощ, задухвайки се, вероятно имате сънна апнея - а нарушение на съня което кара дишането ви да спре и да започне отново. Тъй като проблемът ви пречи да получите качествен сън, той често е свързан с инсулт, сърдечна недостатъчност и високо кръвно налягане, според Аха .

24 Хронично хъркане

Жена, покриваща ушите си Тъй като съпругът й хърка, означава, че имате нужда от нов матрак

Shutterstock

Хъркане не е проблем само за партньора ви всяка вечер - това може да е и признак на сърдечни проблеми. Според Медицинско училище в Харвард , хъркането е ключов признак на сънна апнея.

За щастие има начини за справяне с проблема, преди той да доведе до сериозни здравословни проблеми. За да намалите епизодите на апнея, избягвайте да спите по гръб, пропускайте алкохола - който може да отпусне мускулите на гърлото ви преди лягане - и откажете цигарите, ако сте пушач.

25 Симптоми на паническа атака

МС симптоми

Shutterstock

Паническа атака и сърдечните пристъпи често могат да бъдат трудни за разграничаване - споделяне на подобни симптоми, като задух, стягане в гърдите, изпотяване, удари на сърдечен ритъм, световъртеж и физическа слабост, според UPMC . Ето защо е важно да се обърнете към въпроса бързо, като потърсите помощ, тъй като диагнозата от медицински специалист е единственият начин да знаете със сигурност кое е кое.

26 Имате силно главоболие

възрастна жена падна и държи главата си

Shutterstock

каква добра шега да разкажа

Ако имате тежък главоболие това няма да изчезне, не просто приемайте някакво лекарство и забравете за него. Приемете го като знак, че нещо може да не е наред. Според Клиника Майо , че болката в главата може да се дължи на инсулт или кръвен съсирек в сърцето ви - особено ако болката е съчетана с повръщане и световъртеж. Тъй като щетите могат да бъдат нанесени бързо, не чакайте да получите помощ.

27 Затруднено дишане

Човек има проблеми с дишането на слънцето

Shutterstock

Ако често изпитвате задух по време на активност, докато сте в покой или докато спите, това може да се дължи на сърдечни заболявания. Според AHA проблемът възниква, когато кръвта се възстановява във вените ви, защото сърцето ви не е в състояние да произведе правилен поток, който изтича течност в белите дробове и причинява проблеми с дишането.

28 Замайване или припадък

жена припада в парка, сърдечни предупредителни знаци

Shutterstock

Макар че припадъкът може да се дължи на всичко - от прекалено бързо изправяне до лекарствата, които приемате, това може да сигнализира и за сърдечен проблем. Според Медицинско училище в Харвард , спадът на кръвното Ви налягане може да се дължи на разкъсване на аортата. Независимо от причината, не забравяйте да се отправите към лекаря, за да видите какво не е наред.

29 Бавен пулс

проверка на сърдечните удари и пулса, предупредителни знаци за сърцето

Shutterstock

Сърдечните аритмии са свързани с промени в сърдечния ритъм. И докато много хора търсят трептене или сърдечно сърце, брадикардията - или бавен сърдечен ритъм - също може да е знак, че нещо не е наред. Ако сърцето ви бие по-малко от 60 пъти в минута, консултирайте се с Вашия лекар. Въпреки че това не винаги е проблем, може да забранява на сърцето ви да доставя на тялото ви достатъчно кислород, което да доведе до замаяност, болки в гърдите и други проблеми, Клиника Майо казва.

30 Интензивна болка в гърба

по-възрастна бяла жена с болки в гърба в леглото

Shutterstock / gpointstudio

Понякога сърдечните проблеми се сигнализират в неочаквани области на тялото ви и един от тях е гърбът ви. Ако имате болка в долната или горната част на гърба, която се разпространява от гръдния кош, вземете я за знак да се обадите за помощ. Според Клиника в Кливланд , това може да е фин признак на инфаркт при жените. И за повече начини да гледате вашия тикер, разгледайте 23 Неочаквани признаци Вие сте изложени на риск от сърдечни заболявания .

Популярни Публикации