23 токсични химикали, с които контактувате ежедневно

Докато не прекарвате цялото си време в работа във въглищна мина, вие сте вероятно не е твърде загрижен за контакт с токсични химикали. За съжаление, някои от най-опасните са по-близо до дома, отколкото си мислите, и се появяват често във вашето ежедневие. Определено не е утешително по никакъв начин, но е установено, че химикалите във всичко - от шампоани и подложки за йога до тигани за готвене и питейна вода, причиняват болести, рак и други здравословни проблеми и това са тези, за които трябва да знаете за да сте в безопасност.1 азодикарбонамид

Жена, навиваща йога постелка за почистване на къщи

Shutterstock

Независимо дали е от с помощта на йога постелка или носенето на джапанки , лекият, гъбест пластмасов материал и в двата продукта - и тези подобни - обикновено съдържа азодикарбонамид. Химичното вещество може да изглежда безобидно - особено след като това също е нещо, което компаниите за хляб използват, за да приготвят по-мека, по-привлекателна на вид храна - но Световна здравна организация (СЗО) го свързва с увеличаване на риска от респираторни проблеми или дразнене на кожата при повтаряща се експозиция.2 1,4-диоксан

Жена, прилагаща дезодорант лято

ShutterstockСинтетичният химикал 1,4-диоксан, който се съдържа в багрила, дезодоранти, шампоани и козметика, както и в някои хранителни добавки, е класифициран от Американска агенция за опазване на околната среда (EPA) като вероятно човешки канцероген. В момента е известно, че причинява дразнене на очите, носа и гърлото, както и увреждане на бъбреците и черния дроб.най -добрите неща за казване на първа среща

3 BPA

здравни митове за консерви

След като е свързан с вродени дефекти, рак и репродуктивна токсичност, бисфенолът А - по-известен като BPA - е забранен за продукти, насочени към деца и бебета, но все още присъства в нещо, което бихте могли да използвате всеки ден: консерви. В проучване от Център за здраве на околната среда (CEH) , химикалът е открит в 40 процента от консерви, закупени в популярни хранителни магазини, и в 90 процента от консерви от етнически хранителни магазини.

4 фталати

Неорганизирани бутилки с лак, грим

Може да не го знаете, но фталатите са навсякъде , независимо дали това е в лак за коса, парфюми, лак за нокти и други предмети за лична хигиена или завеси за душ, опаковки за храни и други пластмаси. Според Национални здравни институти (NIH) , поглъщането, вдишването или дори докосването на продукти, които съдържат фталати, могат да повлияят на възпроизводството или развитието на човека, както и потенциално да причинят рак.

5 Олово

червена боя кофа и четка

Оловото е лоша новина за тялото ви. Според Работна група по околна среда (EWG) , е установено, че химикалът причинява всичко - от увреждане на мозъка и загуба на слуха до спонтанен аборт и увреждане на бъбреците. Yikes, нали? За съжаление, не само често се среща в стари бои, но и в питейна вода - така че вземете воден филтър и се отървете от всякаква боя на основата на олово в дома си, стат.6 Летливи органични съединения

човек с по-висока енергия

Shutterstock

С „органично“ в името летливите органични съединения (ЛОС) не могат да бъдат лоши, нали? Е, помислете отново. Според Американска белодробна асоциация , опасните химикали - често срещани в почистващите препарати - причиняват не само дразнене на очите и гърлото и главоболие. Те също могат да причинят рак. Следващият път, когато освежите мястото си, помислете за подмяна на елементи като аерозолни спрейове, препарати и почистващи препарати с естествени и безхимични опции.

7 забавители на горенето

Най-лошите тенденции в декорацията на дома от 60-те години на миналия век

От 70-те до 2013 г. мебелните компании започват да използват химикали, наречени забавители на горенето, за предотвратяване на пожари, причинени от цигарите на хората. Тъй като хората прекарват много време на диваните си, това не е добра новина: Според Правителството на САЩ , химикалите са свързани с рак, намален коефициент на интелигентност и хиперактивност. За щастие става все по-лесно да се уверите, че по-новите мебели, които купувате, са без огнезащита: В едно проучване, ЧЕХИЯ установиха, че 77 процента от мебелните компании вече етикетират продукти, така че хората да знаят дали съдържат забавители на горенето или не и много са ги премахнали изобщо.

8 PFSAS

пуканки за микровълнова печка останете остри подобрете паметта

Ако приготвяте пуканки с микровълнова фурна на обикновени, време е да промените навика и вместо това да приготвите домашна версия. The ЧЕХИЯ намерени торбички от големи марки съдържат токсични химикали, наречени per / polyfluoroalkyl субстанции - или PFAS -, които навлизат в пуканките, докато се готвят, което може да предизвика много проблеми, независимо дали това засяга имунната система и теглото при раждане на бебето, или излага на риск от рак и чернодробна или бъбречна токсичност.

9 Арсен

Неща, които никога не трябва да правите в изискан ресторант

Повечето хора знаят за арсена като смъртоносна съставка в отровата на плъхове, но често се среща и в храната. Според Центрове за контрол и профилактика на заболяванията (CDC) , той може да присъства в морски дарове - особено миди, стриди, миди и миди - както и в питейната вода. The EWG казва, че дори малките нива могат да доведат до рак на кожата, пикочния мехур и белия дроб, както и да повлияят на функционирането на вашия хормон.

какво означава името натали в библията

10 Политетрафлуоретилен

Палачинки в Небраска

Може би никога не сте чували за политетрафлуоретилен - или PTFE - но има голяма вероятност да знаете за тефлон, марката на изкуствения химикал. Той е създаден, за да даде на съдовете за готвене полезни незалепващи повърхности, които правят почистването бриз, но всяко прегряване, докато готвите, може да ви накара да дишате изпарения, които биха могли водят до грипоподобни симптоми , казва Американско общество за борба с рака .

11 Триклозан

домашни пасти за зъби хакове

Shutterstock

Употребата на антимикробния химикал триклозан е забранена в сапуни от FDA, но все още ли има един домакински продукт? Паста за зъби, включително най-популярните марки. Както разкрива a 2017 проучване в дневника Наука и технологии за околната среда , той може да се натрупва върху четката ви за зъби и лесно да се абсорбира в кръвта ви, излагайки ви на риск от проблеми с хормоните и червата.

12 Диоксини

поставяне на месо в хладилника

Има много неща, които могат да объркат хормоните ви, но както мъжете, така и жените могат да бъдат засегнати от диоксини - химикали, които според EWG , е установено, че не само засягат репродуктивната и имунната ви система, но също така причиняват рак. The КОЙ казва, че 90% от излагането на човека е чрез храна. Най-големите виновници? Животински продукти, по-специално месо, млечни продукти, риба и миди.

13 Перфлуорирани химикали (PFC)

евтин матрак Никога не купувайте

Shutterstock

как да разбера дали приятелката ти е имала по -големи

Перфлуорираните химикали (PFC) се намират в много продукти във вашия дом, от съдове за готвене и килими до матраци и опаковки за храни. За съжаление, те могат потенциално да повлияят на вашето здраве: Според Национален съвместен център за здраве на околната среда , химикалите са свързани с ADHD и промени в нивата на хормоните на щитовидната жлеза , и изследвания върху животни е показал отрицателни ефекти върху черния дроб и панкреаса, както и проблеми с развитието на плода.

14 Атразин

Shutterstock

Атразинът - често използван хербицид, използван върху култури - е свързан с някои сериозни здравословни проблеми, включително ендокринни нарушения, репродуктивни ефекти и рак, казва Мрежа за действие срещу пестициди (PAN) . И тъй като се използва за посеви, се среща и в питейната вода в САЩ - 94 процента от нея, за да бъдем точни. За да бъдете в безопасност, EWG препоръчва да се купуват органични продукти, както и да се използва воден филтър за отстраняване на химичното вещество.

15 Перхлорат

съвети за отслабване

Shutterstock

Перхлоратът не е само химичен компонент, който обикновено се среща в ракетно гориво, фойерверки и въздушни възглавници - той също се намира в продуктите, млякото и питейната вода и може да причини вреда на тялото ви. Според EWG , той е свързан с баланс на хормоните на щитовидната жлеза , който е отговорен за регулирането на метаболизма ви, както и развитието на мозъка и органите при кърмачета и деца.

16 Меркурий

Кралски бракове на миди

Shutterstock

Досега вероятно сте чували, че наличието на високи нива на живак в тялото ви може да изложи здравето ви на риск - особено при бременни жени, където може да причини проблеми със здравето и развитието на плода, според КОЙ . Докато излагането чрез риби и миди е може би най-често срещаният начин за излагане, то е и в домакински продукти като батерии, термометри, някои козметични продукти и лампи.

17 Формалдехид

обличане добре 50-те

Химическият формалдехид се крие на много места във вашия дом, от освежители за въздух и почистващи продукти до козметика, сапуни, шампоани и лосиони. За съжаление е трудно да се разбере дали се излагате поради всички различни имена на етикетите на продуктите, казва Американско общество за борба с рака , но си струва да отделите допълнително време, за да бъдете внимателни - особено след като е установено, че е канцерогенен за хората.

мечтае с бебе

18 Хлороформ

двойка в басейна се разхлажда за лятото

Shutterstock

Хлороформ - това е химичното вещество, с което виждате, че хората биват нокаутирани от лошите във филмите на ужасите, чрез - всъщност е по-често в ежедневието, отколкото бихте си помислили. Според EPA , той се освобождава във въздуха чрез хлориране на питейна вода, отпадъчни води и басейни и е установено, че вдишването му причинява всичко - от чернодробни проблеми и депресия до рак.

19 Полибромирани дифенилови етери

разхвърляно легло

Shutterstock

Полибромирани дифенилови етери - иначе известни като PBDEs - обикновено се използват като забавители на горенето в матраците. Получаването на опция, която използва химикала, може потенциално да причини невроповеденчески ефекти при хората, казва EPA , така че си струва да изберете естествен, нетоксичен вариант, когато пазарувате - дори ако струва малко повече. Особено, тъй като прекарвате до осем часа на нощ легнали върху него.

20 DEET

спрей за бъгове вредни химикали

DEET се използва в много репеленти за насекоми и е съставката, която предпазва кърлежите и комарите от ухапване. Единственият проблем? Това може да причини някои здравословни проблеми. Според CDC , използването на продукти с висока концентрация на химичното вещество - или излагането на големи количества от него - може да доведе до дразнене на кожата и лигавицата, както и кожни обриви и мехури. За щастие токсичността на DEET обикновено идва от неправилното използване на продуктите, така че не забравяйте да обръщате голямо внимание на указанията, за да сте сигурни, че нямате никакви негативни странични ефекти.

21 Толуен

Изгаряне на свещ на бюро

Няма нищо по-релаксиращо и повишаващо настроението от запалването на ароматна свещ - това е, докато не разберете за всички токсични химикали, които се носят в дома ви заради това. Изследване от SC Държавен университет откритите горящи свещи освобождават алкани, алкени и толуен във въздуха, като всичко това може да изложи здравето ви на риск.

„За човек, който запалва свещ всеки ден в продължение на години или просто ги използва често, вдишването на тези опасни замърсители, които се носят във въздуха, може да допринесе за развитието на здравни рискове като рак, често срещани алергии и дори астма“, каза водещият изследовател Рухула Масуди в съобщение за пресата.

сън означава убийство на някого

22 Ненилфеноли

Поставяне на препарат в пералнята

Нонилфенолите често се намират в препаратите за пране и продуктите за лична хигиена и според EPA , химичното вещество е открито в човешкото кърма, кръв и урина. Оказва се, че експозицията може да не е нещо добро - особено след като минали проучвания показват, че тя причинява репродуктивни проблеми и проблеми с развитието на гризачите.

23 Алуминий

пълнозърнесто брашно неща ти

Алуминият се използва във всичко - от кутии за напитки и тигани до фолиото, с което спестявате остатъци, но повечето хора са изложени чрез храната си. Според Агенция за регистър на токсичните вещества и заболявания (ATSDR) , средният възрастен приема 7 до 9 mg всеки ден чрез обработка на храна, като в брашно и оцветители. За съжаление, някои проучвания показват, че излагането на високи нива може да причини болестта на Алцхаймер, въпреки че това не е напълно доказано, както и костни или мозъчни заболявания при тези с бъбречни заболявания. За повече информация как да останете здрави, вижте 40 начина да не се разболявате след 40.

За да откриете още невероятни тайни за това как да живеете най-добрия си живот, Натисни тук да ни следвате в Instagram!

Популярни Публикации