22 изненадващи факта за Мексико, които ще вдъхновят следващото ви пътуване

Мексико е невероятна страна с богата история, жива култура, прекрасни хора и някаква абсолютно апетитна храна. И ако мислите, че знаете всички факти за Мексико, които трябва да знаете, определено грешите. Страната е разнообразен гоблен от изненади и винаги има какво ново да се изследва. И така, вамани! Време е да научите малко повече за тази прекрасна страна.Ето 22 факта за нашето Мексико, които ще предизвикат вашето любопитство и ще задействат вашето желание за скитания. Докато приключите с този списък, ще ви сърби да си съберете багажа и да се впуснете в страхотно мексиканско приключение. Освен това, преди да планирате пътуването си, не забравяйте да проверите 20 начина да направите пътуването по-малко стресиращо .

мечтаете да правите секс

1 Мексико всъщност се нарича Estados Unidos Mexicanos (Съединените мексикански щати)

Група хора, развяващи мексикански знамена в Back Lit

Един от най-интересните факти за Мексико е, че дори не знаете правилното му име. Точно така, страната не е така наистина ли наречен „Мексико“. След като получи независимостта си от Испания през 1821 г., новооткритата държава пое титлата Мексико Съединени щати през 1824 г. Това е така, защото искаше да се моделира след демокрацията в Съединените щати (Estados Unidos).Думата 'Мексико' произхожда от Ацтеките , които се наричаха Мексика. На техния език Nahuatl, Мексико означава „място на Мексика“.2 Мексико има 69 официални езика

дъска с въпроса hablas espanol? говориш ли ИСПАНСКИ? написано на испански, гърне с моливи и знамето на Испания, върху дървено бюро

ShutterstockПовечето немексиканци биха предположили, че испанският е официалният език на Мексико. Но правителството всъщност допълнително признава 68 местни езици като официални езици. В момента в Мексико се говорят над 150 различни местни езика, а в момента страната е дом на над 6 милиона носители на тези езици.

3 Страната се нарежда на четвърто място в света по биологично разнообразие

Jaguar почива под сянката на дърветата в парк Xcaret (Канкун, Мексико)

Shutterstock

Мексико не само е лингвистично разнообразно, но се счита и за екологично megadiverse страна . В страната живеят 10-12% от света биоразнообразие , с над 200 000 различни вида видове. Има над 170 000 квадратни километра защитени природни територии, заедно с много усилия за опазване. Паяк маймуни, вулканични зайци, ягуари, аксолоти и окелоти са само няколко от готини животни може да намерите в Мексико.4 Шоколадът произхожда от Мексико

зимни суперхрани, Най-добрите храни за максимизиране на енергийните нива

Shutterstock

Историците са проследили произход на шоколада обратно към древните олмеки, които са живели в днешно южно Мексико около 1500 г. пр.н.е. Олмеките предават занаята на маите, които почитат шоколада и използват шоколадови напитки в много от своите церемонии. Но шоколадът наистина излетя с ацтеките, които живееха в централно Мексико от 1300 до 1521 г. Ацтеките се обаждаха шоколад „напитката на боговете“ и дори какаовите зърна като валута, оценявайки ги по-скъпо от златото. (С което, разбира се, всеки алкохолик ще се съгласи.)

5 Можете също да благодарите на Мексико за царевица и лют пипер

мотивация за отслабване

Shutterstock

Точно така, толкова много от любимите ви храни идват от Мексико. Царевица е разработен за първи път от местните племена в Мексико преди около 7000 години и е започнал като трева, наречена teosinte. Чили чушките са били култивирани за първи път в долината Теуакан през 5000 г. пр.н.е. и имаше огромно присъствие в традициите на маите и ацтеките.

6 Мексико е най-големият износител на бира в света

Наливане на бира от чешмата

Shutterstock

Внимание любителите на бирата ! В Мексико се помещава бирена индустрия за 3,8 милиарда долара, което я прави най-големият износител на бира в света. Това е един от онези факти за Мексико, които ще искате да запомните следващия път, когато пиете Corona, охлаждате с Dos Equis или охлаждате с Modelo.

7 Художници в Мексико могат да плащат данъците си с произведения на изкуството

четка за боя платно офис

Shutterstock

Мексико има дългогодишна традиция за невероятно изкуство, от Фрида Кало до Хосе Клементе Ороско. Чрез програма, наречена Pago en Especie (Payment in Kind) художници плащат данъците си като дават парчета от тяхното изкуство на правителството. Публичната колекция Pago en Especie съдържа над 7000 парчета, включително картини, скулптури и графики. Парчетата се съхраняват в музеи по целия свят и ако посещавате Мексико, можете да видите много от тях в колекцията на националното наследство в Национален музей на изкуствата в Мексико Сити.

8 Районът на Юкатан получи името си от недоразумение, достойно за лице

Изгрев на катедралата Merida San Idefonso в Юкатан, Мексико

Полуостров Юкатан е една от емблематичните географски характеристики на Мексико (и също така дава името си на щата Юкатан). Но произход на името „Юкатан“ всъщност е резултат от доста класическо недоразумение.

Когато испанският конкистадор Ернандес де Кордова пристигна на брега на Юкатан през 1517 г., екипажът му попита жителите, които срещнаха, как се нарича тяхната земя. Но местните жители не разбраха какво искат испанците. В най-популярната версия на историята те отговориха: „Tetec dtan. Ma t natic a dtan. ' което означава „Говорите много бързо, ние не разбираме вашия език“.

Но испанците възприеха това като отговор на въпроса си и (в разбрано разбиране на отговора) си помислиха, че казват, че регионът се нарича „Юкатан“. В друга версия на историята местните жители отговориха „Юкатан“, което буквално се превежда на „Не съм от тук“. Добра работа, Кордова. Така или иначе името остана.

9 Милиони пеперуди монарх мигрират в Мексико всяка година

Пеперуда монарх с разперени крила върху цвете

Shuttestock

Всяка есен милиони пеперудите монарх мигрират към топлия климат на Мексико, за да изчака зимата, преди да се върне в САЩ и Канада през пролетта. Ако имате късмета да сте в Мексико между ноември и март, можете да разгледате тези красиви същества в Биосферен резерват „Монарх пеперуди“ северно от Мексико Сити.

10 Мексико Сити е по-голям от Ню Йорк и разполага с най-големия флот от таксита в света

американска митническа офанзива в други страни

Shutterstock

Обичаме да говорим широко тук, в града, който никога не спи, но един от най-интересните факти за Мексико е, че Мексико Сити всъщност е най-старият и най-многолюден град в Северна Америка, с население от 8,9 милиона души. В града се намират и над 140 000 таксиметрови кабини, най-големият автопарк в света. Ако сърбите за голям, оживен град, CDMX е мястото, което трябва да отидете.

11 Мексико Сити има над 160 музея

художествен музей дата нощни идеи

Когато пътувате до Мексико Сити, няма да навредите на нещата. Градът има над 160 музея, вторият най-много музеи в света (с Лондон като първи). Изберете от очарователен масив, включително Национален музей по антропология , Дворец на изящните изкуства , Музей Фрида Кало , и много, много други.

12 Мексико Сити започва като ацтекския град Теночтитлан

Ацтекска пирамида в Теотиуакан, Мексико Сити

Както споменах по-горе, Мексико Сити е най-старият град в Северна Америка. Започна като Теночтитлан , масивната столица на империята на ацтеките. Градът е построен през 1325 г. на остров в езерото Тескоко. (Всъщност, тъй като е построен върху езеро, градът бавно потъва.) Теночтитлан е заловен от испанците през 1521 г., но все още можете да намерите много ацтекски руини в съвременния град.

13 В Мексико можете да намерите най-голямата пирамида в света

Голямата пирамида на Чолула

Shutterstock

Може да свържете пирамидите с древните египтяни, но най-голямата пирамида в света всъщност е Великата пирамида на Чолула (известен още като Tlachihualtepetl, което означава „направена на ръка планина“ в Нахуатл.) Пирамидата е висока 180 фута, а основата й е 1480 квадратни метра.

14 Мексико е разположен на Тихия огнен пръстен

Вулкан, HI

Разположен в най-сеизмично активния регион в света, Мексико има 42 действащи вулкана и хиляди неактивни вулкани. Сред тях можете да намерите най-малкия вулкан в света, Вулкан Cuexcomate , в Пуебла, Мексико.

15 Текила идва от Текила, Халиско

снимки на текила

Shutterstock

Ако мислите за тези вулкани ви стресират, имате нужда от добра, силна напитка. За щастие, Мексико ви е осигурил като изобретатели на текила. Напитката, направена от дестилирано агаве, идва от Текила, Халиско и за първи път е дестилирана в търговската мрежа през 1758 г. Но всъщност напитката е започнала, когато испанците са пристигнали през 16 век и, търсейки ракия, започва да дестилира местните растения. Днес градът е Обект на световното наследство на ЮНЕСКО . Забавен факт: текила може да се нарича текила само ако е произведена и бутилирана в Халиско или няколко избрани мексикански региона.

16 Орелът на мексиканското знаме идва от ацтекска легенда

Плоско полагане на флаг на Мексико

Вероятно сте запознати със зеленото, бялото и червеното райе знаме на Мексико , и емблематичния орел в центъра му. Според легендата на ацтеките боговете съветвали ацтеките, че мястото, където те трябва да построят своя град, ще бъде обозначено с орел на бодлива круша, ядещ змия. Те забелязаха този орел на мястото, което сега съдържа главния площад на Мексико Сити.

как да говорите с обслужването на клиенти

17 Charreada е националният спорт на Мексико

Мексикански charros mariachis коне конски сомбреро мексикански традиции ruedo състезателен културен фестивал селски еднокопитен празник традиционно облекло на открито outfitters мексикански каубои шапки група ездач

В допълнение към страстта на Мексико към футбола (известен още като футбол), страната е дом на спорта за чареада. Charreada е събитие в родео стил, в което костюмирани каубои показват своето ласо и карат своите конници да танцуват под музика. Съществува строг набор от правила и точкуване, съчетано с оживено настроение, което прави пътуването до шарерия задължително за всяко пътуване до Мексико.

18 Мексико има втория най-голям брой католици в света

Свети Павел

Католицизма е огромен в Мексико, като над 81% от възрастните в страната се определят като католици. Религията е пренесена от испанците през 16 век, а днес Мексико има една от най-силните връзки с католицизма в света. Една от най-важните икони в страната е Девата от Гуадалупе, разглеждана като „майка“ на всички мексиканци.

19 Повечето мексиканци всъщност не празнуват Cinco de Mayo

Cinco De Mayo Фон с Маргарита и Такас

Shutterstock

Това е един от тези факти за Мексико. Американците не могат да спрат да грешат. Извинете, че ви разочаровам, но Пети май всъщност е по-скоро американски празник. Докато мнозина вярват, че той празнува независимостта на Мексико, датата всъщност отбелязва малка битова победа срещу французите. Действително Ден на независимостта на Мексико е 16 септември, Тогава ще намерите тонове паради, фестивали и тържества в цялата страна.

20 Неправомерно е да се изпълнява неправилно мексиканския национален химн

Мексиканските фенове в униформа пеят националния химн по време на Мондиала

Внимавайте, защото Мексико приема своята национална символика сериозно. В законите му има няколко глави за това как правилно да се свири националният химн или himno nacional mexicano. Ако го направите погрешно, бихте могли вземете глоба . Така че, хей, преди да тръгнете за пътуването си, може би ще искате послушайте за да сте сигурни, че сте го направили правилно.

21 Мексико е дом на най-стария университет в Северна Америка

Централната библиотека на Националния автономен университет в Мексико (UNAM), покрита със стенопис от Хуан О

Националният автономен университет в Мексико (Universidad Nacional Autónoma de México) първоначално е основан през 1551 г. като Кралски и Папски университет в Мексико. Получи модерната си форма като публичен изследователски университет през 1910 г. Разкошният кампус е Обект на световното наследство на ЮНЕСКО , и определено си заслужава да бъде посетен.

22 Можете да намерите едно от седемте чудеса на света в Мексико

El Castillo (Храмът Kukulkan) от Чичен Ица, пирамида на маите в Юкатан, Мексико

Ако предишните факти не ви помогнаха да пътувате до Мексико, какво ще кажете за шанса да видите едно от седемте чудеса на света? Чичен Ица е археологически обект, създаден от маите в чест на бога Кукулкан. Той е разработен между 750 и 900 г. сл. Н. Е. И се превръща в един от най-големите градове на маите. През 2007 г. е обявен за едно от седемте нови чудеса на съвременния свят. Пирамидата се намира в община Тинум, щата Юкатан, и очевидно е мястото, което всеки посетител на Мексико трябва да види.След като научихте много факти за Мексико, ще ви трябват повече идеи за места, които да посетите. За това вижте Моето най-добро пътуване: 20 известни пътешественици разкриват своите най-запомнящи се приключения.

За да откриете още невероятни тайни за това как да живеете най-добре, Натисни тук да ни следвате в Instagram!

Популярни Публикации