50 Изискани медицински термини за общи неща

Когато сте под времето и Вашият лекар Ви моли да опишете симптомите си, Вашият отговор вероятно включва често срещани описателни думи като „болка“, „подуване“ и „възпаление“. Медицинските експерти и пациентите приеха тази по-банална фразеология като норма. Но това, което само практикуващите професионалисти знаят, е това, под фасетата на Анатомия на Грей и Скрабове сценарии, много по-официална медицинска терминология влиза в игра. И да, всяка дума е почти толкова болезнена за произнасяне, колкото и за преживяване.Тук сме събрали някои от най-лудите медицински термини - от почти палав звук формулиране до колко-може-една-дума-сериозно-да бъде толкова дълго пневмонултрамикроскопия силиковулканокониоза —За общи състояния и симптоми. Следващият път, когато искате да наречете хрема „хрема“ или замразяване на мозъка „замръзване на мозъка“, спрете се и вместо това използвайте тези изключително официални медицински термини.

1 сън

фото тайни на знаменитости

Случвало ли ви се е да кръстосвате краката си за толкова дълъг период от време, че след като сте се опитали да станете, сте установили, че са напълно вцепенени? Повечето хора се отнасят към това усещане като към „заспиване на крайниците“, но официалният медицински термин за него всъщност е на съня .2 Борборигъм

Бъркащ стомах, мъж, който държи стомаха си от болка

ShutterstockСмята се, че е измислен ономатопоетично от гърците, този научен термин се отнася до шума, който стомахът ви издава, когато се нуждае сериозно от малко гориво или се мъчи да усвои нещо, което не е съгласно с него. И ако все пак се озовете с борборигъм , можете просто да кажете на Вашия лекар с по-прости думи, че имате лош случай на стомашен шум.3 Ксероза

овлажнител жена кърпа баня

Не се тревожете, ако вашият дерматолог ви каже, че страдате от ксероза . Това е просто много по-страшният звучащ научен термин суха кожа.

4 Церумен

Човек почиства ухото си с връх q

Когато почиствате ушите си с Q-tip, това, което премахвате, е церумен , или ушна кал. Това съществително произхожда от восък , Латинска дума за „восък“.

5 Sphenopalatine Ganglioneuralgia

весели думи

ShutterstockАко мозъкът замръзне от вашия сладолед е лошо главоболие, тогава не се опитвайте да наричате болката с официалното й медицинско име - сфенопалатинова ганглионевралгия —Или със сигурност ще получите истинско главоболие.

6 Morsicatio Buccarum

Човек има болки в устата, зъбобол

Shutterstock

Никой не се радва на усещането да хапе по бузата, но някои хора просто не могат да не го правят отново и отново. Тези хора страдат от morsicatio buccarum , състояние, което ги принуждава многократно да дъвчат или хапят от вътрешната страна на устата, причинявайки болезнени лезии.

7 Сълзене

Момиче, което плаче пред телевизионната чувствителност

След като изгледате романтичен филм с горчиво сладък край, може да откриете, че зрението ви се замъглява от няколко хлабави сълзи. В основната терминология това би се нарекло „плач“. Но в научната общност това се означава като сълзене , или прекомерния поток от сълзи.

8 Фоталгия

Защита на очите от слънцето

Болят ли ви очите всеки път, когато излезете навън? Може да страдате от фоталгия , или индуцирана от светлина болка на ирисите. И тази чувствителност е вид фотофобия или необичайна непоносимост към светлина.

9 Епистаксис

Кървене от носа

Епистаксис е медицинският термин, когато кръвта се излива от носа ви - с други думи, това, което може да наречете кървене от носа.

10 Псевдоепистаксис

Човек с кървене от носа

Shutterstock

Макар и подобно на епистаксис , псевдоепистаксис е малко по-различен в смисъл, че когато се случи, кръвта, излизаща от носа, всъщност не произхожда от носната кухина. По-скоро кръвта просто преминава и излиза от носната кухина, така че тя просто прилича на нормално кървене от носа.

11 Прокталгия Fugax

Човек има болка в дупето

Прокталгия срамежлива е болка в дупето - сериозно: Този медицински термин е фантастичният начин да се отнесе към аналната болка без идентифицируема причина, обикновено идентифицирана от мускулни спазми на дериера.

12 Ксеростомия

жена, пиеща чаша вода

Shutterstock

Един от най-честите странични ефекти от приема на лекарства е ксеростомия или сухота в устата. И когато е известно, че дадено лекарство причинява сухота в устата, то по подходящ начин се нарича ксерогенно.

13 Пневмонултрамикроскопика силиковулканокониоза

Жена кашля в леглото

Shutterstock

- Мисля, че получавам пневмонултрамикроскопия силиковулканокониоза , поп. ' Добре, може би не е така легендарният Zoolander цитат отива, точно. Но трябваше да бъде, тъй като този медицински термин е синоним на силикоза или белодробно заболяване, причинено от вдишването на силициев прах: С други думи, черният бял дроб. И ако се чудите защо тази дума изглежда толкова измислена, това е така, защото е измислена от президента на Националната лига на пъзелите като най-дългата дума на английски език (с 45 букви).

14 Бруксизъм

Смилане на зъби при сън бруксизъм

Хора, които страдат от бруксизъм , или скърцане със зъби, може да изпита симптоми като отчупени зъби, чувствителност на зъбите и проблеми със съня.

15 Ужасяване

настръхнал научен термин медицински термин

Shutterstock

Сигурно ги познавате като настръхване, но всъщност официалното им научно наименование е ужас , идващи от латинските думи kemptness („да застане на крака“) и пилус („коса“). Думата „ужас“ всъщност също произлиза от латинския kemptness —По подходящ начин, виждайки като повечето странни движения ще ви даде интензивно ужасвания .

16 Фасикулация

Жена с болки в краката.

Shutterstock

Ако и когато мускулните ви влакна се свиват под кожата ви, можете да бъдете скучни и да кажете, че имате мускулни потрепвания - или можете да звучите като обучен медицински специалист и да направите забележка за вашия очарователност .

нос сърбеж съпруга приказка

17 Ринорея

жена, кихаща болна на дивана

Въпреки че няма най-приятното звучащо име, това състояние всъщност е доста често - и е повече от вероятно да сте се справяли поне веднъж през последните няколко месеца. Може би не сте го знаели като ринорея тогава, но определено сте го познавали (и отвращавали) с по-често срещаното му име: хрема.

18 Онихокриптоза

Обличане на врастнал нокът

Врастналите нокти са болезнени, но знаете ли какво би ги влошило? Трябва да кажете на лекаря, че имате онихокриптоза всеки път, когато имате такъв.

19 Преходен диафрагмен спазъм

Жената е съборена, навита

Може да се почувствате ужасно в момента, но ако вятърът ви избие - или а преходен спазъм на диафрагмата - обикновено няма да продължи повече от минута или две.

20 Афтен стоматит

Гангрена възпалено

Shutterstock

Има причина да наричаме онези досадни, болезнени язви на устните си „афти“, като се има предвид, че медицинският термин за тях - афтозен стоматит —Не е лесно да се произнесе.

21 Синхронно диафрагмално пърхане

Хлапето хълца

Shutterstock

Това е само един от медицинските термини, отнасящи се до неволеви потрепвания в диафрагмата. Други термини, за които може да чуете, че се отнасят до тях, са „миоклонични потрепвания“ и, по-просто, „хълцане“.

22 Формиране

Сърбеж на ръката

Shutterstock

Не, не блудство - формулиране . Тази дума с разлика от една буква се отнася до онова страховито усещане, което понякога изпитвате, сякаш кожата ви гъмжи от куп малки насекоми.

23 Кардиалгия

сън след 40, киселини в стомаха

Shutterstock

Може да не разпознаете медицинския термин кардиалгия , но е вероятно да сте го изпитали след особено лакомо ядене. За някои хора яденето на определени храни може да причини лошо храносмилане, което да доведе до кардиалгия (по-известен като киселини в стомаха).

24 Емезис

гадно жена повръща над мивката

Shutterstock

Като цяло всяка стомашна грешка или отравяне с храна ще бъде придружена от неприятна вълна от повръщане или гадене.

25 Sternutate

Кихане

Shutterstock

Когато си имате работа с ринорея, може да се окажете стернутиращ —Или кихане — съвсем малко.

26 Вкусен ринит

30 комплимента

Общият хрема е ринорея, но хремата в резултат на яденето на определени храни (като люти или пикантни) е по-конкретно известна като вкусов ринит . (Да, ще намерите изключително специфична медицинска терминология за почти всичко.)

27 Синдром на медиален тибиален стрес

Шини на пищяла, медицински термин

Шините на пищяла не са нито забавни, нито впечатляващи, тъй като простото наличие на плоски крака може да причини възпаление около пищяла. Ако обаче се забиете с шини на пищяла, един от начините да впечатлите приятелите си е като им кажете, че имате синдром на медиален тибиален стрес . Разбира се, това може да са различни имена за едно и също нещо, но те най-вероятно няма да знаят това.

28 Вейсалгия

сън след 40

Удрящо главоболие? Неспокоен стомах? Необичайна чувствителност към силни шумове и ярки светлини? Това са класически симптоми на веизалгия , по-известен като махмурлук.

29 мухи Волитантес

тъжен човек Лоши запознанства Съвети за брак

Shutterstock

Съсредоточете се внимателно върху нещо с очите си и може да откриете, че започвате да виждате малки прозрачни нишки, плаващи по линията на виждане. Не, няма малки паразити, които превземат вашите роговици, те се наричат Мухите витаят , а те са просто малки протеини вътре в желето на окото ви, за които обикновено няма какво да се притеснявате!

30 Вазовагал синкоп

Жена припада, припаднала

Само при вида на кръв или дори огромно количество безпокойство някога сте карали да припаднете? Ако е така, значи сте един от многото хора, които са преживели вазовагал синкоп , което всъщност е просто изискан начин да се каже, че сте припаднали.

31 Ангина

трева може да бъде вредно за сърцето ви

Shutterstock

Никога не пренебрегвайте ангина . Тази болка в гърдите, която е описана като усещане, че менгемето притиска областта на гърдите, е индикация, че сърцето ви не получава достатъчно кръв и може да е симптом на сериозно сърдечно заболяване. И за начини да запазите сърцето си здраво, заредете се с тях 40 сърдечни храни за ядене след 40.

32 Варицела

Бебе с варицела

Също известен като варицела, варицела е силно заразна инфекция се наблюдава най-често при неваксинирани деца.

33 Одонталгия

зъбобол над 40

Скоро трябва да се насочите към зъболекар, ако страдате от някакъв вид одонталгия - или казано по-просто, от зъбобол.

34 Фарингит

Човек е болен в леглото с малко супа.

Shutterstock

Когато си имаш работа с фарингит , или възпалено гърло, най-добрият начин на действие е да си починете и да се отпуснете в леглото с топла купа супа.

35 Оталгия

Човек на самолет, държащ ушите си от болка.

Промяната в налягане в кабината на самолет е известно, че причинява оталгия или болка в ухото.

36 Кахексия

Човек не яде, защото не е гладен

Shutterstock

Кахексия е терминът, използван за описване на загуба на тегло, мускулна атрофия и загуба на апетит, наблюдавани при пациенти със заболявания като рак, СПИН, множествена склероза и застойна сърдечна недостатъчност. Като цяло, когато някой има кахексия, шансовете му да умре се увеличават.

37 Пирексия

здрав мъж термометър треска

Shutterstock

Много медицински състояния са придружени от пирексия или треска. За щастие, с много вода и малко легло, пирексия обикновено е лесно да се измие.

38 Хиперхидроза

Жена използва вентилатор за охлаждане в леглото, изпотява се

Хора, които имат хиперхидроза справям се с много на потта. Освен че се изпотяват в подходящи моменти, като във фитнеса или докато се тенят навън, те също ще избият в пот през зимата или дори докато са в покой.

39 Хелома Моле

Царевица за крака

Уверете се, че винаги носите обувки, които стоят добре. В противен случай рискувате да се приберете с крака, покрити с много a хелома мол , което в разговорен план се нарича „мека царевица“.

40 Преходен лингвален папилит

Подут език, лекар

Shutterstock

Преходен езиков папилит причинява малки червени или бели подутини на езика. Известни също като подутини, те обикновено се изчистват сами в рамките на няколко дни, но това не означава, че процесът не е сърбящ и дори болезнен.

41 Нощен енуреза

Мокрене в леглото, момче мокри леглото

Повечето деца се борят нощен енуреза , или нощно напикаване, в даден момент по време на юношеството им и няма от какво да се срамувате. За щастие този навик обикновено се изоставя в детството с избухливите гневи и смученето на палеца.

42 Крепит

Вашите стави изскачат и се заключват, когато го изпуснете? Това, което чувате е cLASH , пукащ и пукащ звук в ставите поради въздуха, намиращ се в подкожната тъкан.

43 Дизурия

Тоалетна с капак нагоре

Shutterstock

Когато си имаш работа с дизурия , или болезнено уриниране, тогава всяко пътуване до банята е горе-долу толкова страшно, колкото и зъболекарския кабинет. И никога не трябва да пренебрегвате дизурия , виждайки, че това обикновено е признак на нещо сериозно, което се случва в тялото ви, или дори може да е признак на полово предавана инфекция.

44 Була

Мехури по краката, превръзки

Счупването на нови обувки никога не е забавно. След като се разхождате само няколко часа, краката ви рискуват да се спукат були , или мехури.

45 Диплопия

Двойно виждане, размазано

Нуждаете се от лесен начин да кажете дали сте пили твърде много? Като цяло ще знаете, че е време да го накарате да спре, когато изпитвате диплопия , или двойно виждане.

46 Дисфагия

Човек има проблеми с преглъщането

Shutterstock

Хората, които имат фарингит, често страдат и от дисфагия или затруднено преглъщане. За щастие, след като се лекува фарингитът, дисфагия обикновено също си отива.

47 Халазион

Жена с черупка на окото

Въпреки че има халазион на клепача ви не е забавно, тези пигменти са склонни да изчезват сами в рамките на няколко седмици, без да причиняват дългосрочни щети.

48 Перикоронит

Заболяване на венците

За това винаги ви предупреждава вашият зъболекар. Ако пренебрегнете вашите задължения с конци, може да се окажете с перикоронит , или възпаление на меките тъкани, заобикалящи зъбите и венците. Това прави всичко - от четкане до ядене - ябълките са особено груби - болезнено начинание.

49 Кератит

Жена

Shutterstock

По-замъглено ли е зрението ви от обикновено? Може да се нуждаете от очила, но също така е възможно да страдате кератит , или възпаление на роговицата. Други симптоми, свързани с това състояние, включват болка в очите, зачервяване и излишно отделяне, а един от начините да го предотвратите е да се уверите, че практикувате подходяща грижа за контактни лещи, ако ги носите.

50 Орална кандидоза

Орален млечница език

Когато гъбичките, известни като кандида, станат твърде много в устата ви, те се превръщат в състояние, известно като орална инфекция с дрожди , или орална млечница. Хора, които имат орална инфекция с дрожди ще получат бели лезии на езика и вътрешните бузи, но те ще изчезнат веднага щом се приложи правилно лечение (обикновено противогъбично лекарство).

Популярни Публикации