40 латински фрази толкова гениални, че ще звучите като майстор-оратор

Въпреки че латинският език не се говори редовно и не се пише от стотици години, с изключение на случайния научен текст, неговото наследство все още се усеща в лексикона както на романския, така и на германския езици днес . Независимо дали стартирате цариградско грозде атака или добавяне и така нататък до края на списък, най-вероятно подправяте речта си с латински фрази, без дори да го знаете.Въпреки това можем да се справим по-добре, отколкото да възкликнем „veni, vidi, vici“ след победа в Scrabble или да прошепнем „in vino veritas“, преди да разлеем тайна за няколко питиета. Имайки това предвид, ние съставихме гениалните латински фрази, които бихте могли и би трябвало да използвате ежедневно.

Общи латински фрази

Нос винум

1. „Sapere aude“.

Популярно мото на латиноамериканското училище, което означава „Смейте да знаете“. Често се свързва с епохата на Просвещението и може да е напомнянето, от което се нуждаете никога да не спирате да учите, независимо от вашата възраст.2. „Ad astra per aspera.“

Една от най-популярните латински фрази, която означава „Чрез несгоди към звездите“, това изказване обикновено се използва за описване на преодоляването на несгоди, водещо до благоприятен резултат. Например този общ държавен девиз - който също се случва да украсява мемориалната плоча за астронавти, загинали на Аполон 1 —Може да се използва в разговор, когато имате ужасни неща, но ти си уверен ви очаква по-голям резултат.какво означава да сънуваш пчели

3. „Carpe vinum“.

Всички сме чували фразата „carpe diem“ милион пъти, но ще ви направим по-добре: „Carpe vinum“. От всички латински фрази, които трябва да овладеете, тази, която в превод означава „изземете виното“, със сигурност ще ви бъде полезна, когато искате да впечатлите сервитьора си с изискана хранителна фраза или правите най-доброто си впечатление от Калигула след няколко чаши пино ноар.4. 'Побързайте бавно.'

Латинските фрази не стават много по-емблематични от „alea iacta est“ или „умъртвяването е хвърлено“, израз, за ​​който се съобщава от Юлий Цезар докато пресичаше Река Рубикон в Италия със своята армия. Разбира се, работи еднакво добре, когато задействате колелата за брилянтен план, който не включва гражданска война.

5. „Acta non verba.“

Ако искате да изясните, че няма да се застъпвате за устни, хвърлете „acta non verba“ в ежедневния си език. Значението „Дела, а не думи“ е лесен начин да стане ясно, че не страдате любезно от онези, чието поведение не съвпада с думите им.

6. 'Съдбата благоприятства смелите.'

Искате малко вдъхновение, за да го убиете при предстоящ интервю за работа ? Повторете „Audentes fortuna iuvat“ („Fortune благоприятства смелите.“) Няколко пъти пред себе си в огледалото, преди да излезете през вратата.7. Природата не страда. '

Макар че е естествено да се разстройваме от щетите на къщата или опасните условия, които водят до отмяна на полет, говорителите на латински със сигурност ще дадат ясно да се разбере, че природата не споделя нашите чувства. „Natura non constristatur“, което означава „Природата не е натъжена“, е идеалната фраза, за да напомните на себе си или на другите колко не е загрижена за човешките дела в действителност майката природа.

8. За по-добро. '

Днес може да не върви по начина, по който искате, но винаги можете да повишите настроението си, като изречете „ad meliora“ или „Към по-добри неща“.

9. 'Вярвам, защото е абсурдно.'

Бръсначът на Окам не винаги е най-добрият начин да се прецени дадена ситуация. Във времена, в които само вярата превъзхожда логиката, изпуснете „creo quia absurdum est“, което означава „Вярвам, защото е абсурдно“.

10. При липса на светлина и тъмнина в крайна сметка побеждаваме. '

Макар и не съвсем Washington Post е мотото , тази фраза се приближава доста. Ако някога насочвате вътрешния си супергерой, изпробвайте този израз, който означава: „При липса на светлина тъмнината надделява“.

11. Изкуството е дълго, животът е кратък. '

Има причина все още да се възхищаваме на картините и скулптурите на отдавна умрели майстори и за щастие една от най-лесните за овладяване латино фрази го обобщава: „Изкуството е дълго, животът е кратък“.

най -добре един ред вземете линии

Латински фрази за любовта

Любовта е богата на мед и отрова.

12. Да бъдеш обичан, бъди мил. '

Не можем да очакваме да събираме приятели и почитатели, освен ако не си заслужаваме. Според този цитат от него трябва да се спечели обич и добра репутация Овидий . Това означава: „Ако искате да бъдете обичани, бъдете обичани“.

13. 'Любов и мед и са плодородни.'

Любовта е удивителна, болезнена и объркваща едновременно, тъй като онези, които говореха латински, очевидно знаеха твърде добре. Следващият път, когато искате да напомните на приятел за изящната агония, която често придружава нова връзка, използвайте тази фраза, която означава: „Любовта е богата на мед и отрова“.

Латински фрази за смъртта

Оставете ни да живеем, да умрем.

14. Същата нощ чака. '

От ХорасОдеси , тази латинска фраза се превежда в „Една нощ ни очаква всички“ и служи като напомняне, че всички ние сме простосмъртни. „Една нощ“ в този контекст означава нощта на нашата смърт.

15. „живей, умри“.

Цитат, приписван на философа Сенека , тази латинска фраза означава: „Нека живеем, тъй като трябва да умрем“. Животът е кратък, като цяло, така че бихме могли да му се насладим, докато можем.

16. Така gorgiamus alos subjectatos сега. '

Мотото на измисленото семейство Адамс, тази фраза означава: „Ние с удоволствие пируваме с онези, които биха ни покорили“. Също така идеален за използване във всеки разговор, където сте нетърпеливи да ужасите някой друг.

17. Ако мога да се движа Acheron. '

От ВергилийЕнеида , тази фраза, която означава: „Ако не мога да движа Рая, ще издигна ада“, е идеалното допълнение към речника на всеки, чийто ореол не съществува.

Готини латински фрази

Ще намеря начин или ще го направя.

18. Звездите се наклоняват, но не задължават. '

Ако имате работа с някой, който е обсебен от собствения си хороскоп, може да искате да му кажете това. Това означава: „Звездите ни наклоняват, те не ни обвързват“. С други думи, дори да има план, всички ние имаме свободна воля.

19. Невежеството е причината. '

Сенека изпреварва времето си, когато пише „Timendi causa est nescire“. Ако говорите с някой, който се страхува от неизвестното, напомнете му, че „невежеството е причината за страха“.

20. Краят увенчава работата. '

Превеждайки на „Краят увенчава работата“, тази фраза е полезна всеки път, когато се изкушите да прецените даден проект - независимо дали е ваш или на някой друг - когато все още сте в средата му.

21. Може би някой ден ще го направим. '

Трудните моменти са плашещи в момента, но никога не се знае как времето е променило мнението ви за тях. Също от Енеида , от Вергилий, тази фраза означава: „Може би дори тези неща ще е добре да се запомнят един ден“ и може да е полезно мото, което да ви поддържа.

22. лош план, който не може да бъде. '

Ужасно ли се отклонявате от списъка си със задачи, дори когато обстоятелствата се развият? Може да искате да напишете „Malum consilium quod mutari non potest“ в горната част на вашия куршумен дневник. Този цитат от Сириецът означава, 'Лош е планът, който не може да се промени.'

23. заседнали ветрове, вземете греблата. '

Значение „Ако ветровете ви откажат, използвайте греблата“, тази фраза напомня, че обикновено има план Б. Само защото задачата не е толкова лесна, колкото си мислехте, че ще бъде, не означава, че не е постижима… макар че може да отнеме малко повече смазка за лакътя, отколкото сте очаквали.

24. Ада никога не заблуждава боговете. '

Ако някога сте искали да вдъхнете страх в сърцето на враговете си (или просто искате добро завръщане, когато хванете някой да изневерява в нощта на играта), изпробвайте този израз. Значение: „Смъртните действия никога не заблуждават боговете“, тази латинска фраза със сигурност отговаря на сметката.

десет мечове любов

25. „Dulce periculum.“

Живеете ли живот на ръба? Тогава „dulce periculum“ може да е просто вашето ново мото. Това означава „опасността е сладка“ и отпадането на тази фраза в непринуден разговор със сигурност дава на хората да разберат за какво става въпрос.

26. Топ, не разбирам. '

Ако вашият приятел теоретик на конспирацията се нуждае от добър разговор, ударете го с бързо „осъдително кво не интелект“. Тази фраза, означаваща „Те осъждат това, което не разбират“, е идеалното изгаряне за онези, които с гордост подкрепят своите по-малко от логически подкрепени възгледи и предлагат малко подкрепящи доказателства.

27. Не може да бъде отменено. '

За тези, които искат да покажат ясно, че не дават втори шанс, дръжте „factum fieri infectum non potest“ в задния си джоб. Тази фраза, която означава: „Невъзможно е дадено действие да бъде отменено“, служи и като сериозно напомняне за приятелите ви, когато казват, че са на път да направят нещо прибързано.

28. или намерете начин, или направете такъв. '

Намирате се заседнали между скала и наковалня? Помпайте се, като издавате „aut viam inveniam aut faciam“. Тази фраза, която се превежда като „или ще намеря начин, или ще го направя“, се приписва на картагенския пълководец Ханибал, един от най-известните военни лидери в историята.

29. Той иска всичко да загуби. '

Докато Уол Стрийт може би ни е казал, че алчността е добра, латинският език моли да се различава. Ако искате да опровергаете манията на познат да има всичко, ударете ги с „qui totum vult totum perdit“ или в превод: „Който иска всичко, губи всичко“.

30. архитект на собственото си състояние. '

От всички латински фрази в света има една идеална за себе си, когато чувствате, че звездите не се подреждат във ваша полза. Само не забравяйте: „Faber est suae quisque fortunae“ или „Всеки човек е майстор на своето богатство“.

31. 'Орелът не лови мухи.'

Ако дребнавост в социалните медии и безделни клюки се чувстват под вас, опитайте да добавите „aquila non capit muscas“ към речника си. Фразата, която означава „Орелът не лови мухи“, е особено рязък начин да напомните на другите, че няма да се затруднявате с глупостите им.

32. Няма голям гений без смесица от лудост. '

Много чудесна идея или на пръв поглед невъзможна прогноза първоначално се изсмяха от тези, които не я разбират. Когато това ви се случи, напомнете на недоброжелателите си: „Nullum magnum ingenium sine mix dementia fuit“ или „Няма голяма мъдрост без елемент на лудост“.

33. „Брада tenus sapientes.“

Този тип, който се обявява за гений, но изглежда само повтаря производни забележки? Той е „barba tenus sapientes“ или „толкова мъдър, колкото брадата“. С други думи, този човек може да изглежда интелигентен в началото, но всичко е фасада.

34. Вълкът не се страхува от лаенето на кучето. '

Имате нужда от бърз начин, за да стане ясно, че няма да бъдете сплашени от побойник? Просто им кажете: „Lupus non timet canem lantrantem“. Това означава: „Вълкът не се страхува от лаещо куче“.

35. „Non ducor duco“.

Когато сте нетърпеливи да напомните на подчинените си по време на работа кой отговаря, хвърлете „non ducor duco“ по пътя им. Значение: „Не ме водят, аз водя“, тази фраза е мощен начин да уведомите другите, че не трябва да се бъркате.

36. Мъжете лесно вярват на това, което искат. '

Понякога мненията на хората не могат да бъдат променени. Когато случаят е такъв, пуснете „fere libenter homines id quod volunt credunt“, което в превод означава: „Мъжете обикновено вярват на това, което искат“.

37. От всякакво съмнение. '

Мислите ли, че истината е там? Мислите ли, че има държавни тайни които застрашават самото ни съществуване? Ако е така, тази фраза, която означава „Бъдете подозрителни към всичко“, трябва да бъде добре дошло допълнение към вашия лексикон.

забавни линии за събиране за tinder

38. Никой човек не е мъдър по всяко време. '

Това, че мислите, че сте относително мъдър човек, не означава, че непрекъснато сте на топка. Както много латиноамериканци могат да ви напомнят с тази фраза, която означава: „От смъртните хора никой не е мъдър по всяко време“.

39. Защо са деца. '

Ако се чувствате така, сякаш ви подценяват, не се страхувайте да плюете: „Quid infants sumus?“ при тези, които може да не видят потенциала ви. Въпреки че не е точно язвителна обида, доста забавно е да се знае латинската фраза за „Какво сме ние, бебета?“

40. „Моят кораб има много змиорки.'

Разбира се, не всички латински фрази са полезни - някои са просто смешни. Този, по-специално - превод на хумористична поговорка от Монти Пайтън Скицата „Мръсен унгарски разговорник“ означава просто „Моята въздушна възглавница е пълен с змиорки. И за по-забавни езикови факти, запишете се за ежедневния ни бюлетин .

Популярни Публикации