Според експерти 20 грешки в грижата за кожата, които остаряват кожата ви

Може би си мислите, че всичко, което търкате, изплаквате и овлажнявате всеки ден, е поддържане на кожата здрава , но шансовете са големи, някои от навиците за почистване на лицето, които сте усвоили по пътя, всъщност са стареене на кожата вместо. За да сте сигурни, че тенът ви остава млад и без бръчки по пътя, има няколко класически грешки в грижата за кожата, за които да внимавате. Независимо дали не изплаквате след тренировка, не използвате кърпички за лице или не се измивате със супер гореща вода, време е да промените начина си. Говорихме с дерматолози, естетици, лицеви специалисти и други експерти по грижа за кожата, за да разберем навиците, които трябва да изгоните, за да избегнете стареенето на кожата си.1 Не мийте лицето си сутрин

Старша жена седи на леглото и се прозява със затворени очи

iStock

Естетик на знаменитости Рене Руло казва, че пропускането на сутрешно измиване на лицето може сериозно да състари лицето ви. „Причината да е важно да измивате кожата си сутрин е, че докато спите през нощта, кожата ви е в режим на възстановяване. Това кара кожата ви да отделя токсини и себум (масло) “, пише тя на нейния уебсайт . Всичко това натрупване не носи никаква полза на кожата ви. За да сте сигурни, че имате чист лист за деня - и за да избегнете бъдещи бръчки - измийте с нежно почистващо средство веднага, когато се събудите.мечтае да яде риба

2 Прекомерно ексфолиране

Жена ексфолираща

ShutterstockЛоша практика е да изтърквате лицето си твърде агресивно и това определено се отнася и за ексфолирането. Руло казва, че ексфолирането твърде грубо или твърде често може да доведе до възпаление, причиняващо бръчки. „Основна причина за стареенето е хроничното и продължително възпаление“, казва тя пише .Въпреки че внимателното ексфолиране няколко нощи в седмицата е чудесно за вашата кожа, това е фина линия, защото прекаляването само ще ви направи по-възрастни. „Ексфолирането повече, отколкото е необходимо, може да причини увреждане на кожата и намаляване на здравето на защитната бариера на кожата, както и ранни признаци на стареене, като фини линии и дехидратация“, казва Гретхен Фрилинг , MD, троен сертифициран дерматопатолог в Бостън.

3 Не се прилага правилно почистващ препарат

Човек измива лицето трудно

Shutterstock

Вместо да втривате агресивно почистващ препарат в кожата си, за да изчистите лицето си пискливо, което може да доведе до бръчки, обяснява Руло в статия за Рафинерия29 че е важно да бъдете възможно най-нежни и да използвате правилната техника. „Масажирайте го в [вашата] кожа с кръгови движения, изплакнете добре, когато приключите, и след това дайте на кожата си последен удар с гъба за лице, за да сте сигурни, че гримът, замърсяванията и маслото са напълно отстранени“, пише тя.4 Използване на кърпа

Човек измива лицето си с кърпа

Shutterstock

Независимо дали сте под душа или на мивката, никога не търкайте лицето си с кърпа. Те имат груба текстура и цялото това допълнително ексфолиране не е добро за вашата кожа. „Препоръчително е да не ексфолирате повече от три пъти седмично, а използването на кърпа е от значение“, казва Фрилинг.

Вместо това просто използвайте ръцете си, за да свършите работата. Това ще ви спести тена и ще помогне за минимизиране на купчината ви пране.

5 Изтъркване с луфа

Човек използва луфа под душа

Shutterstock

Ако смятате, че кърпите са лош избор за измиване на лицето, луфите определено са по-лоши. Подобно на кърпите за миене, Frieling казва, че луфите действат като ексфолиант поради грубия си мрежест материал и твърде честото му използване може да причини увреждане на кожната бариера, което води до преждевременно стареене на кожата.

На всичкото отгоре така или иначе наистина не бива да използвате луфи на лицето си. „Луфи са домакини на тонове бактерии които могат да проникнат в порите ви, когато ексфолирате повърхността на кожата “, казва тя.

6 Или с помощта на алкални сапуни

Сапун

Shutterstock

Може да ви хареса усещането да измиете лицето си със сапун, но това не е много нежно за кожата и това може да ускори процеса на стареене. „Използването на бар сапун може да увреди епидермиса, най-външния слой на кожата. Това може да доведе до преждевременно набръчкване, по-големи пори и да причини акне и възпаление “, казва Фрилинг. „Също така, сапунът се държи на място от свързващи вещества. Тези свързващи вещества естествено имат по-високо рН от кожата ви, което кара кожата ви да влезе в алкално състояние, което води до сухота. Сухотата от своя страна може да доведе до стареене. '

Вместо това се придържайте към по-нежните опции за почистване, които са създадени за вашата чувствителна кожа на лицето, а не само за бързо измиване на ръцете.

7 Използване на измиване за лице, което съдържа аромат

Човек пръска лицето си с вода в мивката

Shutterstock

Вашите продукти за грижа за кожата може да миришат добре, но всеки добавен аромат може да причини повече вреда, отколкото полза по отношение на тена ви. „Изследванията показват, че ароматите в продуктите за грижа за кожата са сред най-честите виновници за дразнене. Това може да е вярно за всички типове кожа, не само за чувствителната кожа ”, казва Фрилинг. „Въпреки че повредата от аромата може да не е видима или физически дразнеща в момента на нанасяне, тя може да се прояви с течение на времето.“

какво представляват лястовиците

8 Или с помощта на измиване на лицето, което съдържа алкохол

Измиване на лицето

Shutterstock

Едно от най-лошите неща, които можете да направите за кожата си, е да измиете лицето си с нещо, което съдържа алкохол, което „интензивно изсъхва, когато се използва непрекъснато и последователно във времето“, казва Фрилинг. За съжаление тази сухота е основна причина за ускорено стареене. Преди следващото миене проверете съставките на почистващия препарат и се уверете, че не съдържа изключително суровата добавка.

9 Измиване с прекалено гореща или студена вода

Мивка

Shutterstock

Ако обичате да измивате лицето си с гореща или силно студена вода, спрете сега: Според пластичния хирург Тери Мафи , MD, пластичен хирург в Аризона, най-добре е да се придържате към щастлива среда, когато става въпрос за температура. 'За измиване на лицето най-добрата температура на водата е топла', пише той уебсайта му . „Студената вода не премахва ефективно ежедневната мръсотия, а горещата вода може да раздразни и изсуши кожата ви. Топлата вода помага за разхлабване на мръсотията, но запазва естествените хидратиращи масла на кожата ви. '

10 Прекалено измиване на лицето

Жена пръска лицето с вода

Shutterstock

Колкото по-чисто е лицето ви, толкова по-добре, нали? Докато измиването на лицето е нещо добро - премахване на дразнители, замърсители, мръсотия и излишък от масло - Фрилинг казва, че никога не трябва да прекалявате. Колко е твърде много? Повече от два пъти на ден. „Прекаленото измиване на лицето ви може да увреди защитната система на кожата, което впоследствие може да повлияе на това колко лесно околната среда дразни кожата ви, колко ефективно задържате влагата и - с течение на времето - ще покажете ранни признаци на стареене“, казва тя.

11 Не се измива след изпотяване

Жена, избърсвайки челото си с опакото на ръката си, докато джогира на открито в парк, гледайки отстрани със замислено сериозно изражение

iStock

Докато дерматолозите казват, че измиването на лицето два пъти на ден е добро правило, има едно изключение: измиването на лицето след тренировка. Ако не го направите, цялата тази натрупана пот може да раздразни кожата ви, което в крайна сметка може да доведе до бръчки, според Американска академия по дерматология (AAD). Така че не забравяйте да почистите лицето си възможно най-скоро, след като ударите фитнеса.

12 Използване на грешен почистващ препарат за вашия тип кожа

Жена, използваща препарат за почистване на лице

Shutterstock

Няма да имате младежка кожа, ако използвате грешен почистващ продукт. Според Консултанти по дерматология на къси хълмове , най-добре е да изберете конкретни опции за вашия точен тип кожа, независимо дали това е суха, нормална, комбинирана или мазна. Винаги се стремете към нещо, което ще се отърве от оръжието без изсушавайки те.

13 Прекомерно използване на четки за почистване на кожата

Жена, използваща инструмент за четка за почистване на кожата

Shutterstock

Тези изискани четки за грижа за кожата подобно на Clarisonic може да е в ярост, но просто се уверете, че не използвате вашата всеки нощ. „Това може да причини увреждане на кожата и може да доведе до преждевременно стареене, ако се използва твърде често“, пише Руло на уебсайта си. За съжаление тези четина не са толкова нежни, колкото хората си мислят.

14 Пречистването е твърде грубо

Човек измива лицето на мивката

Shutterstock

Когато си миете лицето, трябва да внимавате: В края на краищата кожата ви е много нежна. Ако винаги сте грубо търкане, можете лесно да раздразните кожата си и да накарате да се образуват бръчки, според AAD. Необходимо е само нежно измиване, за да се премахнат замърсяванията, грима и други неща, които се събират по кожата ви през целия ден.

15 Или грубо изсушаване на лицето ви

Човек изсушава лицето си с кърпа

Shutterstock

Въпреки че техниката на измиване на лицето ви е важна, от значение е и начина, по който изсушавате кожата си след това. AAD препоръчва да потупате лицето си с мека кърпа. Или, още по-добре, изхвърлете кърпата напълно. „Въздушното изсушаване е малко по-добър начин да изсушите кожата си“, Рейчъл Назарян , Д-р, от дерматологията на Schweiger в Ню Йорк, каза Ами + Добре . Това е прост начин за предотвратяване на дразнене, възпаление и признаци на стареене.

16 Издърпване на кожата ви

Жена дърпа лицето си

Shutterstock

Не само грубото изсушаване на лицето ви може да доведе до бръчки по линията - тя дърпа и дърпа лицето ви, когато почиствате, нанасяте грим или премахвате грима. „Областта на лицето, която най-вероятно проявява признаци на стареене от дърпане или придърпване, са очите, защото тук кожата е най-тънка“, казва Фрилинг. „Когато нанасяте очна линия или се опитвате да премахнете грима, бъдете внимателни, за да не нанесете щети на колагеновите и еластиновите влакна около окото, което ще ускори стареенето. Винаги бъдете нежни и към останалата част от лицето си. “

лесни проекти, които можете да направите сами у дома

17 Използване на кърпички за лице

Жена, използваща кърпа за премахване на грим

Shutterstock

Кърпичките за лице може да ви помогнат да премахнете грима, замърсяванията и мазнините за секунди, но не са всичко добре. Това повтарящо се дърпане може да причини някои големи проблеми. „Втриването може да причини нискостепенно възпаление, което с течение на времето може да стимулира пигментацията на кожата или дори ранното набръчкване“, дерматолог Чертожник на Джошуа , Д-р, каза Блясък .

18 Не премахвате грима си

млада жена, която спи с грим в леглото

iStock

Разбира се, че дърпането и дърпането може да е проблем, но да спите, без да премахнете целия си грим, може би е още по-лошо. Тази небрежност може да ви спести време сега, но в крайна сметка ще ви струва. Експерт по грижа за кожата и лице за лице Соня Дакар каза Форбс никой никога не трябва да си ляга, без да премахва фон дьо тена, коректора, бронзанта и други продукти, които могат да причинят разграждане на колагена и преждевременно стареене.

19 Или да не си миете лицето през нощта

Уморен мултиетнически бизнесмен, който спи в офиса

iStock

Измиването на лицето сутрин е важно, за да се отървете от маслото, което се натрупва, докато спите, но измиването на лицето през нощта също е от решаващо значение. „Ако не почистите правилно, преди да заспите, цялото натрупване от деня - като замърсяване, масло и пот - може да доведе до проблеми с лошата текстура на кожата. Освен това не давате време на кожата си да се подмлади “, казва Фрилинг. Ако не давате шанс на кожата си да се възстанови напълно, тя няма да може ефективно да се пребори с тези бръчки.

20 Не използвайте лосион и слънцезащитни продукти след измиване на лицето

Възрастна жена докосва кожата

Shutterstock

Докато правилното измиване и изсушаване на лицето ви са от ключово значение за намаляване на бъдещите бръчки, това е и това, което правите веднага след като приключите. След като изсушите лицето си, не чакайте нанесете вашия овлажнител и слънцезащитен крем . Използването му веднага ще му позволи да попие по-ефективно в кожата ви, като поддържа тена ви хидратиран и млад. „Слънцезащитният крем и овлажнителят са двата най-ефективни продукта против стареене,“ Кеджал Шах , Д-р, дерматолог от Cooper Clinic Dermatology в Далас, каза NBC News . „Излагането на ултравиолетова светлина ускорява естествения процес на стареене на кожата ви, причинявайки бръчки и груба, петна неравномерна пигментация.“

Популярни Публикации