100 жаргонни думи, които доминираха през 2010-те

The английски език непрекъснато се развива и последните 10 години не са изключение. През 2010-те видяхме множество нови жаргонни думи за които може да се каже, че са е флик . Ние не се опитваме mansplain последното десетилетие жаргон на който и да е мъдреци там, но ако все още се обърквате какво казват децата днес, не се страхувайте. Разбиваме жаргона от 2010 г. със 100 думи, добавени към Оксфордския речник на английския език или Merriam-Webster през последното десетилетие. И за някои фрази за връщане, които може да разпознаете, разгледайте 100 жаргонни термини от 20-ти век Никой не използва повече .1 сом

някой, който лови някого със съобщения онлайн

Shutterstock

Можете да благодарите Нев Шулман за този жаргонен срок от 2010-те. Докато сом първоначално е бил просто вид риба, тя е спечелила ново значение - някой създава фалшив личен профил онлайн, за да заблуди някой друг - след документалния филм Сом излезе през 2010 г. Филмът, който подчерта опита на Шулман с жена, която използваше социалните медии, за да се преструва, че е друга жена, породи дългогодишно телевизионно предаване със същото име и в крайна сметка новата дефиниция на думата. А за още забавни условия вижте Най-тръбната жаргонна дума през годината, в която сте родени .2 Bromance

креативни резолюции за Нова година

ShutterstockBromance беше един от най-ранните жаргонни термини, които се появиха през 2010-те. Смесване на термините „брато“ и „романтика“ тази жаргонна дума бележи близко, несексуално приятелство между мъжете.3 Instagram

жена публикува снимка в instagram

Shutterstock

Instagram стартира като платформа през октомври 2010 г. и бързо стана част от нашия ежедневен речник. Да се Instagram нещо просто описва акта на публикуване на снимка в приложението. Тогава има прилагателно Instagrammable , което означава, че нещо е достатъчно идеално за картина, за да се споделя с масите. И за повече полезна информация, доставена директно във входящата ви поща, запишете се за ежедневния ни бюлетин .

4 Пума

по-възрастна пума жена пие сама в бара и проверява телефона си за съобщение

iStockДокато пума съществува като дума за порода едра котка от векове, сега е и начин за идентифициране на човек. The ново значение , което описва „жена на средна възраст, търсеща романтична връзка с по-млад мъж“, е добавена към Merriam-Webster през 2011 г.

5 Секстинг

жена

Shutterstock

Секстинг е термин, който съчетава думите „секс“ и „изпращане на текстови съобщения“ като начин да се отнесе към акта на изпращане на сексуално явни съобщения или изображения чрез мобилен телефон. Терминът жаргон съществува от началото на 21-ви век, но не беше признат от Оксфордския английски речник до 2011г.

6 Сърце

i heart new york тениска на закачалка отвън

Shutterstock

The Оксфордски английски речник добави ново значение към термина сърце през 2011 г. Да се ​​каже „аз сърце нещо “се превърна в синоним на това, че ви харесва, благодарение на нарастващото използване на сърдечните емоджи. И за повече думи, които са променили значенията, вижте тези 25 ежедневни думи, които преди са имали различни значения .

7 Ушна червей

човек с ръце на главата

Shutterstock

Някога имал закачлива песен или мелодия се повтаря отново и отново в съзнанието ви? Това е известно като ушен червей . Това значение на думата беше добавено към Оксфордския речник през 2011 г., но ушен червей също в един момент описа „съветник, който дава съвет в тайна“. И за още няколко думи, с които може да не сте запознати, разгледайте 30 превъзходни синоними за ежедневни думи, които ще ви накарат да звучите като гений .

8 Родител хеликоптер

Родителски лъжи

Shutterstock

В ерата на социалните медии не е изненадващо, че желанието да станеш хеликоптер родител е по-разпространен от всякога. Идеята за родител, който е малко също участващи в живота на детето си съществуват отдавна, но Мериам-Уебстър сложи име към това строго, прекалено ангажирано родителство през 2011 г.

9 селфи

старец, който си прави селфи, неща, които казват възрастните хора

Shutterstock

Селфита са превзели социалните медии през последното десетилетие. Терминът, който описва снимка, направена от себе си , се използва за първи път през 2002 г. според Мериам-Уебстър , но той придоби популярност едва около 2012 година така популярно, всъщност, че е избрано за Оксфордски речници Дума на годината през 2013 година . И за повече думи на годината през последните няколко десетилетия научете Всички „думи на годината“ от 1990 г. до днес .

10 Фотобомба

момиче фотобомбиране на приятелите си снимка

Shutterstock

Благодарение на социалните медии, фотобомбиране стана ярост през 2010-те. Жаргонният термин описва деянието на някой, който се премества в рамката на снимка, най-често като шега или шега, но понякога дори като рекламен трик. Кой би могъл да забрави вирусното фотобомбиране по Фиджи Водно момиче през 2019г Златни глобуси ?

11 Binge-watch

Netflix и Hulu приложения на Apple TV

Shutterstock

The създаване на Netflix стрийминг през 2007 г. - и премиерата на първото си оригинално съдържание през 2013 г. - помогна за раждането на склонност към преяждане телевизия. Терминът се взриви през последното десетилетие да се позове на акта на гледане на „много или всички епизоди на (телевизионен сериал) в бърза последователност“.

12 Проблем от първия свят

iStock

Някога имал Проблем от Първия свят ? Тази концепция за относително тривиален или незначителен проблем - за разлика от много сериозните проблеми, които изпитват хората в развиващите се страни - беше популяризирана в Twitter и добавена към Оксфордски английски речник през 2012 г. .

13 Deets

жени, шепнещи си на масата за хранене

Shutterstock / Седемдесет и четири

Искате deets ? Тази стенографска форма на думата „детайли“ стана обикновен жаргон сред по-младото поколение през 2010 г. и беше добавена към Оксфордския английски речник през 2012 г.

14 Inspo

чернокожа жена, гледаща се в огледалото

iStock

The inspo тъй като този жаргонен термин е съвсем прост: това е съкратената форма на думата „вдъхновение“. Inspo се използва за първи път през 2012 г., според Мериам-Уебстър . Често се използва в контекста на вдъхновение за модата, т.е. моден инспо, но също е било опъната да означава 'вдъхновяващ.'

15 от

изтъркана жена

Shutterstock

Няма нужда да от когато чуете този жаргонен термин. Тийнейджърите през 2010 г. се занимават със съкращаване на думите си и това съкращение за „повръщане“ не прави изключение. Използването му стана толкова разпространено в началото на десетилетието, че Оксфордският английски речник го добави през 2012 г.

16 Humblebrag

момиче, публикуващо Humblebrag онлайн

iStock

Това е почти твърде лесно смирен хвалб тези дни, когато публикуваме онлайн. Терминът, създаден от късно Харис Вителс и добавен към речника от Мериам-Уебстър , е актът на публикуване на нещо онлайн, което изглежда „скромно, самокритично или непринудено“, но наистина има за цел да насочи вниманието към постиженията или впечатляващите качества на даден човек.

17 Странично око

човек, който дава странично око на някого

Shutterstock

Някой може да ви хвърли малко странично око ако не разпознавате този популярен жаргонен термин от 2010-а. Ако някой ти дава странично око , това означава те ви гледат със страничен поглед, който обикновено изразява „презрение, подозрение, неодобрение или прикрито любопитство“.

18 Татко танцува

татко танцува с дъщеря си

Shutterstock

Ако твоя баща танцува зле, не се притеснявайте, не сте сами. Тази концепция за весели, некоординирани танци, извършвани от татковци, стана толкова разпространена през последното десетилетие, че Оксфордският английски речник е разпознат терминът жаргон татко танцува през 2013.

19 туит

Twitter на екрана на телефона

Shutterstock

Tweet (в контекста на Twitter) също стана официално признат като глагол и съществително от Оксфордския английски речник през 2013 г. (Да, имаше време, когато чуруликане само за звука, който издават птиците.) Можете официално да кажете, че изпращате чуруликане , или че сте чуруликане .

20 Buzzworthy

приятелки, които говорят и се смеят, нещата, които жените правят с приятелите си

Shutterstock

Като оживен както може би си мислите, че е, думата оживен не беше добавен към Оксфордския английски речник до 2013 г. Използва се за описване на всичко, „което може да предизвика ентусиазиран интерес и внимание“.

21 Unfriend

младо тийнейджърско момиче ръка, използващо мобилен телефон или смартфон на сив фон на стената

iStock

Разбира се, че можеш напълно неприятели някой преди епохата на социалните медии, но не по начина, по който се мисли в днешно време. През 2014 г. Мериам-Уебстър разпозна думата да се позовава на акта за премахване на някого „от списъка на определени приятели в уебсайта на социалната мрежа на човек“.

22 Upcycle

някой, който кара да рециклира реколтата си

Shutterstock

Тласък за увеличен екологични усилия станаха по-често срещани през последното десетилетие. Идеята за upcycling , което означава повторно използване на материали за създаване на „продукт с по-висока стойност или качество“, беше само едно от тези усилия, а Оксфордски английски речник призна думата през 2014г.

23 Jeggings

джиджинг

Shutterstock

Тъй като в началото на 2010-те борбата за по-тесни и по-тесни дънки стана яростна, джиджинг са родени. Тези плътно прилепнали панталони бяха кръстени джиджинг защото те комбинираха външния вид на дънките с прилепналите клинове и терминът жаргон беше официално добавен към Merriam-Webster през 2015 г. .

24 Twerk

две момичета, демонстриращи танцови движения на twerk

Shutterstock

Ако не знаете какво twerking е, може би живеете под скала. Този жаргонен термин се отнася до форма на танци, обикновено до ритъма на хип-хопа, който се превърна в масово през 2010-те. The Оксфордски английски речник добавен думата през 2015г.

25 мем

мемове на лаптоп

Shutterstock

Докато думата дори съществува от 1976 г., според Мериам-Уебстър , най-новото му значение стана широко използвано едва през последното десетилетие благодарение на забележително мемета като „Смръзна котка“. Мериам-Уебстър добави съвременния смисъл на думата през 2015 г., описвайки „забавен или интересен артикул (като снимка на видеоклип с надпис) или жанр от артикули, който се разпространява широко онлайн, особено чрез социалните медии“.

26 емоджи

жена, изпращаща сърдечни емотикони чрез текст, грешки в етикета

Shutterstock

Emojis както ги познаваме днес, придобити в световен мащаб чрез Продукти на Apple около 2011 г. . Използването на тези символи стана толкова често в средата на 2010 г., че Добави Мериам-Уебстър японската дума към американските речници през 2015 г.

27 Фрийгън

freegan с куп остатъци от храна

Shutterstock

За добро или лошо, специализираните диети станаха по-разпознаваеми и широко разпространени с помощта на интернет. Добавено към Оксфордски английски речник през 2015 г. , freegan диета, която съчетава термините „безплатно“ и „веган“, се отнася до човек, който яде „бракувана храна, обикновено събрана от отпадъците от магазини или ресторанти по етични или екологични причини“.

28 Мех

жена, която прави мех или невпечатлена емоция

Shutterstock

Мех , използван за изразяване на безразличие и липса на ентусиазъм, беше признат и от Оксфордския речник на английския език през 2015 г. Вероятно беше популяризиран от Семейство Симпсън.

29 Кораб

Азиатски мъжки на среща на открито с черна женска

Shutterstock

Кораб през 2010-те не се отнася само до лодка в морето. Съкращение на думата „връзка“ кораб беше признат и от Оксфордския речник на английския език през 2015 г. Това означава „обсъждане, изобразяване или застъпване на романтично сдвояване“ между двама души, най-вече по отношение на героите във измислена творба.

30 Престой

жена, седнала сама на дивана, отпивайки кафе

iStock

Кой се нуждае от ваканция, когато можете да имате оставане ? Още едно допълнение от 2015 г. към Оксфордския английски речник, оставане комбинира „престой“ и „ваканция“, за да опише акта на вземане на време за почивка, което да бъде прекарано в или близо до дома ви.

31 FOMO

притеснена жена мислене

Shutterstock

Жаргон съкращения са попаднали и в официалните речници. FOMO , известен иначе като „страх от пропускане“, е любим термин на младото поколение през последното десетилетие и Добави Мериам-Уебстър думата през 2016г.

32 ICYMI

Жена, която гледа телефона си, докато пазарува в мола

Shutterstock

Същата година Merriam-Webster също добави ICYMI , което означава „в случай, че сте го пропуснали“. Обикновено се използва, когато някой публикува нещо онлайн, в случай че определени хора не са го видели, когато е публикувано за първи път.

33 Докс

хакер, доксиращ някого онлайн

Shutterstock

Да се dox някой означава, че идентифицирате или публикувате лична информация за него публично онлайн, най-често като форма на отмъщение. Докато думата е първата употреба е датирана до 2009 г. Merriam-Webster добавя думата до 2016 г.

34 Запознайте се-сладко

Две приятелки разговарят в кафене

iStock

В ерата на Тиндър и Бъмбъл много хора са стигнали дотам, че са фабрикували фалшификати среща-сладък сценарии с романтичния си партньор. Добавяне на думата през 2016 г., Мериам-Уебстър описва да се среща-сладък като забавна първа среща между двама души, която води до романтична връзка, за която е типичната сюжетна линия всеки romcom .

35 Спорт

момиче, облечено в дрехи за тренировка

Shutterstock

Хвърляне на дрехи за фитнес, без да имате планове реално да отидете на фитнес? След това участвате в една от най-новите модни тенденции: спорт . Комбинирайки термините „атлетичен“ и „свободно време“, думата беше добавена към Мериам-Уебстър през 2016 г. .

36 Clickbait

ръце, пишете на лаптоп

iStock

Има наводнение от кликбайт материали онлайн в наши дни, което означава „онлайн съдържание, което е създадено, за да насърчи потребителя да щракне към определена уеб страница“, обикновено включващо „сензационни заглавия или изображения“. И докато първата известна употреба на думата беше през 2006 г. от Джей Гайгер , Оксфордският английски речник не го добави до 10 години по-късно през 2016г.

37 YouTuber

Shutterstock

С възхода на YouTube дойде и възходът на YouTubers . Това беше терминът, даден на тези, които редовно създават и публикуват съдържание на уебсайта, и беше признат от Оксфордски английски речник през 2016г.

38 Seussian

ЛОНДОН - 5 юли. Една от петдесетте уникални временни скулптури на BookBench от местни художници празнуват Лондон

Shutterstock

Също така разпознат от Мериам-Уебстър през 2017г , терминът Сеус се отнася до никой друг освен - познахте - Д-р Seuss себе си. Това препратки към жаргонни думи игривите или въображаеми качества, които често се срещат в творбите на легендарния детски автор.

39 Трол

тъмен уеб човек, пишещ на ключова дума стомана парола

Shutterstock

Тролове са класическа приказка, но през последното десетилетие думата придоби ново значение в ерата на интернет. Merriam-Webster предефинирана терминът през 2017 г., за да опише акта за противопоставяне на другите онлайн чрез „публикуване на възпалителни, неподходящи или обидни коментари“.

40 Убий

момиче позира за камера

Shutterstock

Кога Добави Мериам-Уебстър терминът жаргон убий към речника през 2017 г., той няма нищо общо с рицарите и мечовете. Вместо това беше глагол, който означаваше „силно да впечатля или да надвия някого“, най-често използван от плъзгащи кралици или по отношение на звезди като Бионсе от тяхната специална база от фенове.

41 Намазване

мъж, който се маха пред бяла стена

Shutterstock

Можете да наречете това десетилетие на заливане, което е жаргонен термин, който Merriam-Webster също призна през 2017 г. Тази танцова лудост, при която хората позираха с нос в кривата на свития си лакът по празничен начин, беше направена по целия свят както от тийнейджъри, така и от възрастни.

42 Отпред

приятели, които говорят за издръжка на деца, които никога не трябва да казвате на самотен родител

Shutterstock

Думата отпред придоби ново значение през 2017 г., когато Merriam-Webster добави нова дефиниция. През последното десетилетие, жаргонният термин беше популяризиран като глагол, означаващ „да се приеме фалшива или фалшива личност, за да се прикрие истинската самоличност и характер“.

43 Солено

Човек изглежда раздразнен по време на разговор как да води разговор

iStock

Докато солено веднъж просто споменава как някои хора харесват храната си, сега описва човек, който проявява недоволство към друг човек или ситуация, синоним на думата „горчив“. Мериам-Уебстър отбелязва, че тази употреба стана изключително популярна през 2017 г.

44 сянка

млад осъдителен латинокс мъж присви очи пред камерата

Shutterstock

Сянка е актът на изтънчено изразяване на презрение или отвращение към нещо или някого. Добави Мериам-Уебстър новото значение на думата през 2017 г. сянка съществува от десетилетия, но както отбелязва Мериам-Уебстър, той се появява в основата благодарение на възхода на Drag Race на RuPaul .

45 Татко бод

Затлъстял човек, заразни условия

Shutterstock

За щастие мъжете успяха да се отпуснат малко през последното десетилетие, защото татко бодс бяха цялата ярост. Идеята за мъж, който се смята за привлекателен, въпреки че има малко допълнителна тежест върху него, както естествено би баща, завладя интернет в средата на 2010 г. и Мериам-Уебстър разпозна термина през 2017г.

46 Събуди се

политически протестиращ с вдигнат юмрук

Shutterstock

Събудих се през 2019 г. не се отнася само до това, че не спите. Терминът на жаргон, описващ човек, който е много наясно или добре информиран от гледна точка на политически или културни движения, също се появи в масовото течение през последното десетилетие. С помощта на На Ерика Баду текст в „Master Teacher“, думата е добавена към Оксфордски английски речник през 2017 г. .

47 Тайният сос

усмихната жена-четка-косата си

iStock

Тайният сос не е само за храна - сега тя е универсална. Актуализирано с новото си значение от Мериам-Уебстър през 2017г , таен сос означава „елемент, качество, способност или практика, които правят нещо или някой успешен или отличителен“.

48 Отидете ядрено

Ядосан мъж крещи в телефона и ругае по време на лош разговор

iStock / MartinPrescott

Жаргонната фраза стават ядрени беше актуализиран от Мериам-Уебстър през 2017г . Докато веднъж се споменава за буквалното използване на ядрени оръжия или образно се описва някой, който действа по неограничен начин, изборите през 2016 г. разшириха метафоричното му значение, така че някой да побесне и да прибегне „до драстични мерки в опит да подкопае противник“.

49 Полет

полет вино на масата

Shutterstock

През последното десетилетие терминът полет е предефиниран като „селекция от алкохолни напитки (като вина, бира или уиски) за дегустация като група“. Новото значение беше добавено към Merriam-Webster през септември 2018 г. тъй като тази форма на пиене стана по-популярна.

50 Екстра

жена, която се смее на златен фон, как наричате шеги

Shutterstock

Екстра се превърна в широко използвана интернет фраза за обозначаване на някой в ​​социалните медии - или дори офлайн в днешно време - който е прекалено драматичен. The Оксфордски английски речник призна думата през 2018г.

51 Уорди

готино момиче, което чете книга, жаргонни думи

iStock

Имаме групички и гурмани, но през 2018 г. Merriam-Webster ни даде термина wordie . Ако сте човек, който мисли за себе си като за любител на думите - например, обичате тази публикация - ще бъдете wordie .

52 Самолетен режим

Shutterstock

Друг термин, свързан със самолета, който се появи с ново значение през това десетилетие самолетен режим. Добавено от Мериам-Уебстър през 2018г , това се отнася до поставяне на вашите електронни устройства в режим, който не им позволява да изпращат или получават комуникации - обикновено се прилагат на самолети.

53 Туризъм

случаен мъж, който говори с момичета в бара

Shutterstock

Също призната от Merriam-Webster през 2018 г. е жаргонният термин за „произволен“. Въпреки това, поход е конкретно използвано за описание случаен човек, който „не е известен или разпознаваем“, най-често по негативен или нежелан начин.

54 Часовник на омразата

моят списък човек, който гледа netflix, тайни на netflix

Shutterstock

С нарастването на поточното съдържание онлайн някои потребители започнаха да участват в гледане на омраза . Тази концепция за гледане на съдържание, което не харесвате, само за да се смеете над него, беше официално призната от Мериам-Уебстър през 2018г .

55 Аз време

бяла жена на средна възраст се простира на леглото, като се държи на крака

Shutterstock

The Оксфордският английски речник също е признат термина мен време през 2018 г., за да опише времето, посветено на това, което човек иска, вместо да прави неща за други хора. В тази епоха на самообслужване често се използва като начин за намаляване на стреса .

56 Снежинка

бял мъж изглежда шокиран на работа до по-възрастна бяла жена, вдигнала ръце

iStock

Докато зимата снежинки може да е красиво, терминът придоби отрицателен оттенък през последното десетилетие. Оксфордският речник на английския език добави ново значение към думата през 2018 г.: Сега се използва като обида, за да се характеризира някой като „прекалено чувствителен или лесно обиден“. Вероятно идва от романа и филма Боен клуб , които съдържат фразата: „Ти не си специален, ти не си красива и уникална снежинка.“

57 Swag

назад шапка на човек

Shutterstock

Ново значение на думата размах също беше добавен към Оксфордския речник на английския език през 2018 г. Произхождайки от думата „размахване“, тази дума означава някой, който е смел или самоуверен както в стила, така и в начина си. Дефиницията сега включва и „разходката“ на някой, който го има размах .

58 Предупреждение за спойлер

шокирано момиче с телефон в ръка

Shutterstock

Интернет улесни изтичането на спойлери, които могат да провалят предавания, филми и книги. Добавено към Оксфордски английски речник през 2018 г. , жаргонната фраза внимание спойлер сега се използва в мрежата, за да предупреди някого, че това, което ще прочете, съдържа важни подробности за сюжетна линия.

59 тест на Бехдел

приятели, дебнещи бившите си заедно

Shutterstock

The Тест на Бехдел , който първоначално е измислен от карикатурист Алисън Бехдел , е неформален начин да се оцени дали дадено произведение изобразява жени по сексистки или стереотипен начин. Също така признат от Merriam-Webster през 2018 г., терминът казва, че творбата трябва да включва най-малко две жени с име, които говорят помежду си за нещо различно от мъж.

60 асо

безполов флаг в небето

Shutterstock

Асо се превърна в приспособление на LGBTQIA + общността през последното десетилетие терминът е неформален начин да се опише някой, който се идентифицира като безполов, което означава, че не изпитва сексуални чувства или желания. Оксфордският речник на английския език добави думата през 2018 г.

61 Фам

азиатско семейство, гледащо жена, държаща ново бебе

Shutterstock / Monkey Business Images

Ако сте чували по-младото поколение да говори за своите фам , те просто се позовават на хората, които смятат, че са част от тяхното „семейство“. Този съкратен жаргонен термин беше добавен към Оксфордски английски речник през 2018 г. .

62 Гуак

домати и авокадо хранителна синергия

Shutterstock

Guac ? Това ще бъде допълнително! Това съкратена жаргонна версия на думата „гуакамоле“ стана яростен през последното десетилетие - до такава степен, че Merriam-Webster официално го добави към своя речник през 2018 г.

63 КОЗЕЛ

трофей на масата

Shutterstock

Тук не говорим за животни. КОЗА означава „най-великият за всички времена“ и е прякор, даван на някой, който се възхищава или гледа на него, най-често по отношение на спорта. Мериам-Уебстър разпозна съкращението през 2018г.

64 Горелка

стар телефон за горелка на масата

Shutterstock

Ново значение на горелка бе добавен към речника от Мериам-Уебстър през 2018г . Сега се използва като атрибутивно съществително, което се отнася до нещо за еднократна употреба или не може да бъде проследено, като a телефон за горелка или а акаунт на горелка .

65 Горещо вземане

микрофони, събрани за пресконференция

Shutterstock

Merriam-Webster добави термина горещо вземане през 2018 г., за да опише „публикувана реакция или анализ на скорошно събитие, което често поради чувствителния си към времето характер не предлага много по пътя на дълбоки размисли“. Жаргонната фраза комбинира дефиницията на „горещо“, което означава „непосредствен интерес“ и „приемам“ като „отделна гледна точка“.

66 кученце

Чернокосата рамене Дон

Shutterstock

Добавено от Merriam-Webster през 2018 г. , кученце е жаргонна дума, която е синоним на вмъкването на думата „кладенец“. По своето създаване е подобен на „да“ за „да“ и „не“ за „не“.

67 Без излишък

не впечатлена жена, която гледа телефона си

Shutterstock

Преди това, необезпокояван означаваше да не си сигурен какво да правиш в дадена ситуация, но това е бързо придоби нов смисъл през последното десетилетие. Тъй като толкова много хора го използваха, за да опишат някой, който „не е притеснен, изненадан или впечатлен от нещо“, това сега е едно от официалните му значения.

68 Пожар на сметище

контейнер, който гори

Shutterstock

През 2018 г. Добави Мериам-Уебстър жаргонната фраза контейнер за пожар . По-интересен начин да се опише нещо като пагубно, официалната му дефиниция се отнася до „крайно бедствена или лошо управлявана ситуация или събитие“.

69 TLDR

жена пише на телефона си,

Shutterstock

Ето го TLDR - Мериам-Уебстър добави тази фраза през 2018 г. Съкращение от „твърде дълго не се чете“, често се използва онлайн, за да се получи кратко резюме на история, която някой може да намери твърде дълго, за да премине.

70 Хангри

мъж гладен в очакване на храна

Shutterstock

Никой не иска да срещне a хангер човек. Думата, която е комбинация от думите „гладен“ и „ядосан“ описва някой който е раздразнителен само защото са гладни. Той беше добавен към Merriam-Webster през септември 2018 г. .

71 Свещ

жена бути, закусваща в леглото

Shutterstock

Свещ произлиза от думата „буржоа“ (човек със среден клас) и е признат от Мериам-Уебстър през 2018г . С жаргонен термин, той се отнася до „загриженост за богатството, притежанията и уважението“. Така че, ако някой е свещ , може да се каже, че се радват на по-фините неща в живота.

72 Глампинг

glamping палатка навън през нощта

Shutterstock

По-младото поколение знае, че не всеки е фен на по-малко от луксозното изживяване на къмпинга, ето как глемпинг дойде. Добавен към Мериам-Уебстър през 2018г , жаргонният термин се отнася за къмпинг на открито с луксозни удобства и удобства като легла, електричество и достъп до вътрешни водопроводни инсталации.

73 Подсветка

Twitter

Shutterstock

Има много начини да туитвате и един от най-вълнуващите е субтуит . Думата, която беше разпозната от Мериам-Уебстър през 2018г , описва този акт на отговор на някого или препращане към някого чрез туит, но без директно свързване с профила им или споменаване по име.

74 Mansplain

ядосан бял човек говори с лекар

Shutterstock

Да се mansplain е да се обясни нещо на някого по „снизходителен начин, който предполага [че те] нямат познания по темата“, по-специално когато мъж обяснява нещо на жена. Докато думата идва от Rebecca Solnit's Есе от 2008 г. „Мъжете ми обясняват нещата“, не беше официално добавено от Merriam-Webster до март 2018г.

75 Бае

Възрастна двойка, разхождаща се на плажа

Shutterstock / Rido

Бае е популярен термин през 2010 г., за да се опише нечий романтичен партньор, най-вероятно като съкратена форма на „бебе“ или „бебе“. Думата беше официално призната от Оксфордски английски речник през 2019 г. .

76 Квитанции

момиче на дивана си по телефона

Shutterstock

Кога Добави Мериам-Уебстър ново значение на думата постъпления през 2019 г. те не говореха за вида, който получавате от хранителния магазин. През 2010 г. използвахме постъпления да означава събиране на доказателства или доказателства и вероятно можем да благодарим Уитни Хюстън за това.

77 EGOT

Статуи на Еми

Shutterstock

Малко хора получават желаното заглавие на EGOT . Този жаргонен термин, който е добавен от Merriam-Webster през 2019 г., се използва за описание на всеки, който е спечелил награди Еми, Грами, Оскар и Тони. Звездите, постигнали това, включват Одри Хепбърн , Упи Голдбърг , и Джон Легенда .

78 Изключете от контакта

възрастен човек, използващ смартфон

Shutterstock

Едно време, изключете от контакта просто означаваше, че сте изключили електронно устройство, но сега хората могат изключете от контакта . Новото значение, добавено от Merriam-Webster през 2019 г., се отнася до акта на временно оттегляне от стресорите на ежедневието чрез въздържане от използване на електроника.

79 Легло

запалена парти група от приятели в клуба

Shutterstock

Според Мериам-Уебстър , легло съществува като жаргон от повече от век, но преди това е описвал единствено някой, който е пиян. Все още има това значение, но в днешно време младите хора също ще го използват, за да опишат нещо като вълнуващо или приятно, т.е. легло .

80 Гучи

жена, усмихната с палци нагоре

Shutterstock

Ако се обаждате на нещо гучи , това е хубаво нещо. Означава „страхотно или отлично“ Мериам-Уебстър казва, че най-ранното му използване е било в изданието от септември 1999 г Базарът на Харпър , където Лени Кравиц описа стилната си спалня като много Гучи . '

81 Clapback

жени, спорещи на открито на маса

Shutterstock / Fancy Studio

Не искате да сте в приемащия край на пляскане . За разлика от стандартното завръщане, този жаргонен термин описва отговор на критика, който е особено бърз, остър и ефективен. Беше добавен към Merriam-Webster през 2019 г. .

82 Лилаво състояние

гласувах стикер на масата

Shutterstock

Тъй като по-младите поколения започнаха да растат и да се ангажират по-активно в политиката, те добавиха и нови термини в комбинацията. Един от тях е лилаво състояние— метафорично позовавайки се на комбинацията от червени републиканци и сини демократи в географски райони, където избирателите са разделени - което Merriam-Webster официално добави към речника през 2019 г.

83 Връх

групово пляскане заедно

Shutterstock

Merriam-Webster също добави ново значение към думата връх през 2019 г. Вместо просто да се позовава на физическа точка върху нещо, тя е разширена, за да опише възможната „височина на популярност, използване или внимание“ на нещо или някой. Ако използвате много жаргон в този списък, някой може да ви се обади пик хилядолетие .

84 Часовник

Домакинът на партито се дразни на своите гости Грешки в етикета на барбекю

Shutterstock

Часовник е придобил по-ново значение през последните няколко години. Вместо просто да се позовава на устройство, което казва време, дефиницията на часовник беше разширен от Мериам-Уебстър през 2019 г. : Сега е и глагол, който означава „забелязвам“ или „осъзнавам“ нещо.

85 Стан

концерт през нощта

Shutterstock

За да опише прекалено ентусиазиран фен, Merriam-Webster добави това нова дума през 2019г . Терминът жаргон идва от 2000 г. Еминем песен „Стан“ в който заглавният герой е опасно обсебен от рапъра.

86 Чувства

жена с ръка над сърцето

Shutterstock

Когато „чувствата“ станаха чувства , имаме нов начин за опишете нашите нежни вътрешни емоции във фрази като „всички чувства“ или „точно в чувствата“.

87 Гъвкаво

спестете пари за дрехи

Shutterstock

Преди Twitter и Facebook, огъване просто да движи мускулите си, за да покаже силата си. Въпреки това, с възхода на социалните медии, определението беше разширен за позоваване фигуративни актове на огъване за да се покаже на онлайн аудитория. И ако хваленето ви се чувства особено заблудено, може да получите удар с 'странно огъване, но добре.'

мечта да те ухапе куче

88 Надут

Момиче, което прави у дома упражнения с тежести

Shutterstock

Swole е друга дума, ориентирана към упражненията, която има a ново значение през 2019г . Преди години някой да е казал, че сте s предпочитам , може да ви е накарало да се притеснявате, че се подувате. В днешно време обаче е свикнало опишете изключително мускулест човек . Фразата „да се подуеш“ означава, че се опитвате да постигнете тази физика.

89 Деби Даунър

жена, намръщена и с очила на светъл хилядолетен розов фон [комплименти с бекхенд]

Shutterstock

Фразата Деби Даунър дойде от a Saturday Night Live скица със същото име през 2004 г. Терминът само е придобил популярност като фраза през последното десетилетие, описвайки всеки безмилостно негативен човек.

90 Шок

офис мъж жена шокирана ужасена

Shutterstock

Ако през 2010-те сте били „разтърсени“ от нещо, бихте казали, че сте разклатен . The дойде жаргонен термин около средата на 2010 г. като начин да се опише някой, който е или „разстроен или развълнуван“ или „изпълнен с вълнение или тревога“. И ако сте YouTuber Кристин Сиделко , може би дори сте разтърсва .

91 Желе

ревнив приятел в кафене

Shutterstock

Ако говориш за желе през 2019 г. може да няма нищо общо с това, което разпространявате на тост. Като Мериам-Уебстър отбелязва, жаргонният термин е съкратена форма на „ревнив“.

92 Възрастни

миене на съдове, грешки при почистване

Shutterstack

Въпреки че това е дума от десетилетия, възрастен като глагол току-що придоби популярност (и Одобрението на Мериам-Уебстър ) през последното десетилетие. Възрастни означава, че се държите като възрастен, като правите отговорни, пораснали неща или поне се опитвате.

93 Жаден

жена, хапеща устна

Shutterstock

Видът на жаден говорим за 2019 г. не е нещо, което водата може да поправи. Според Мериам-Уебстър , това ново значение на думата отразява силно, запалено желание за нещо - или, по-често, някои един .

94 Отказ

жена, която изглежда шокирана от телефона си

Shutterstock

Едно време, отмени в света на развлеченията просто означаваше, че любимото ви шоу не се подновява за нов сезон. От 2018 г. обаче думата има придоби ново значение : Публичните фигури се анулират - тъй като феновете спират да ги подкрепят въз основа на проблематично или обидно поведение или неприятни мнения.

95 Дух

момиче с телефон до нейния призрак

iStock

Не, тук не говорим за паранормалното - въпреки че някои биха го сметнали за толкова страшно. Дух сега също е глагол, който означава прекъсване на всички контакти с някой друг (обикновено романтичен партньор) без предварително предупреждение или обяснение. Зловещ!

96 Сеш

група, която има джем сеш заедно, свирейки на китара

Shutterstock

Сеш съществува от известно време като жаргонен термин, като съкратена форма на думата „сесия“. Използвано в контекста на всичко, от „конфитюр на конфитюр“ до „свързващ сеш“, думата не беше добавено от Merriam-Webster до септември 2019г.

97 Vacay

двама души разговарят, докато пътуват на круиз

Shutterstock

Мериам-Уебстър беше много по-кратък от думите в допълненията си тази година. Заедно сеш , той също добави жаргонния термин ваканция , съкратената версия на „ваканция“.

98 Стая за бягство

инструменти за бягство от стаята

Shutterstock

„Escape“ и „room“ очевидно съществуват от векове, но споделената фраза стая за бягство също беше добавен към Merriam-Webster през септември 2019 г., благодарение на нарастващата му популярност. Терминът се отнася до пъзел игра, при която „на участниците, затворени в стая или друга затворена обстановка, се дава определено време, за да намерят начин да избягат“.

99 самостоятелно пренасяне

дама, отваряща собствен бизнес

Shutterstock

Преследвате предприемаческа възможност сами? Тогава вие сте солопренер . Тази жаргонна дума съчетава думите „соло“ и „предприемач“, за да опише някой, който започва бизнес сам, и беше поредното ново допълнение към Merriam-Webster през 2019 г.

100 On-brand

жена инфлуенсър, която прави снимка на тоалета си в огледало в цял ръст

iStock

В ерата на влиятелните социални медии е изключително важно да бъдете върху марката . Думата означава всичко, което поддържа обществения ви имидж или самоличност - мисля, че моден блогър публикува своя #OOTD (Outfit of the Day) - и е добавено към Мериам-Уебстър през 2019 г. .

Популярни Публикации