Рисков фактор №1 за развитие на мозъчна аневризма, казва лекарят

Аневризма може да се появи в много различни части на тялото, както и нейните симптоми, но те не винаги съответстват. Болката в гърба, например, може да е предупредителен знак за коремна аневризма , докато кашлицата може да сигнализира за предстоящото разкъсване на аортна аневризма . Други видове аневризми не се проявяват с никакви симптоми.

'В повечето случаи мозъчните аневризми нямат никакви симптоми - докато не се разкъсат', предупреждава Робърт Уикс , MD, съдиректор на мозъчно-съдовата хирургия и директор на лабораторията по неврохирургична анатомия в Baptist Health's Институт по невронауки в Маями . Тъй като те могат да се появят без никакво предупреждение, фокусът върху предотвратяването на този изключително опасен и често фатален тип аневризма е важен. Продължете да четете, за да разберете кои са рисковите фактори номер едно за развитие на мозъчна аневризма, както и мерките, които можете да предприемете повишете здравето на мозъка си .

ПРОЧЕТЕТЕ ТОВА СЛЕДВАЩО: Д-р Дре дава този спешен съвет, след като е преживял мозъчна аневризма .Аневризма може да възникне във всеки кръвоносен съд.

  Доктор обяснява сканиране на мозъка на пациента.
laflor/iStock

Много хора са запознати с термина 'аневризма' и са наясно, че това е потенциално смъртоносно състояние. Но какво точно се случва, когато се появи аневризма?„Ако получите аневризма, това означава, че имате изпъкналост в стената на артерия ', обяснява WebMD. „Това се случва, когато налягането на преминаващата кръв е принудило отслабена част от артерията да се издуе навън или когато стената на кръвоносния съд е отслабена по друга причина.'Това може да се случи във всеки кръвоносен съд, но WebMD съобщава, че аневризмите често се случват в артериите, които захранват мозъка, и части от аортата (артерията, която пренася кръв от сърцето). „Аневризмите там са сериозни, докато тези в други области, като вашия крак, могат да бъдат по-малко опасни“, казва сайтът. „Най-сериозният заплаха от аневризма е, че ще се спука и ще причини инсулт или масивно кървене, което може да бъде животозастрашаващо.' Освен това WebMD отбелязва, че аневризмите могат да доведат до кръвни съсиреци.

Ако ви е трудно да си представите как изглежда мозъчната аневризма, клиниката Mayo описва издутината върху кръвоносния съд, тъй като често изглежда като 'зрънце, висящо на стебло.'

какво означава, когато сънувате въшки

ПРОЧЕТЕТЕ ТОВА СЛЕДВАЩО: Изпиването на чаша от това на ден може да намали риска от инсулт, казва ново проучване .Мозъчните аневризми могат да съществуват, неоткрити, дълго време.

  Жена, седнала на дивана с главоболие.
Катерина Онишчук

Един на всеки 50 души всъщност има мозъчна аневризма, която не се е разкъсала - и много от тях не знаят за това, казва клиниката Майо. „Повечето неразкъсани аневризми са асимптоматични и остават незабелязани“, казва сайтът, освен ако не са станали достатъчно големи, за да притиснат мозъчната тъкан или нервите.

„В малък процент от случаите аневризмите могат присъстват предупредителни симптоми като ново двойно виждане или внезапна поява на силно главоболие няколко дни или седмици преди разкъсване на аневризма', съветва Уикс. 'Това са два от най-често срещаните начини, по които пациентите, които имат неразкъсана мозъчна аневризма, могат да проявят симптоми на аневризма, която расте , или промяна.'

Главоболието, причинено от руптура на аневризма, често се описва от пациентите като ' най-лошото главоболие от техния живот', казва Уикс. 'Главоболието възниква поради бързо повишаване на налягането в и около мозъка.' Уикс описва други потенциални симптоми на мозъчна аневризма като 'гадене, повръщане, гърчове и потискане на съзнанието. '

СВЪРЗАНИ: За повече актуална информация, запишете се за нашия ежедневен бюлетин .

Тези фактори могат да допринесат за риска от мозъчна аневризма.

  Лекар и рентгенолог обсъждат сканирания, докато пациентът се подлага на ЯМР.
Кредит:gorodenkoff/iStock

Според фондацията за мозъчни аневризми различни фактори могат да допринесат за риска от развитие на мозъчна аневризма . „Някои хора може да са наследили склонност към слаби кръвоносни съдове, което може да доведе до развитие на аневризми“, казва Фондацията, която добавя, че травма на главата или инфекция може да доведе до аневризма. Аневризмите при деца са редки и повечето аневризми вероятно се развиват в резултат на износване и разкъсване на артериите през целия живот на човека. Понякога тежка травма на главата или инфекция може да доведе до развитие на аневризма. ae0fcc31ae342fd3a1346ebb1f342fcb

„Има редица рискови фактори, които допринасят за образуването на аневризми“, предупреждава Фондацията. Те включват хипертония, употреба на наркотици или алкохол - и още нещо, което има множество отрицателни последици за вашето здраве.

Пушенето на цигари е свързано с множество аневризми.

  Човек, който държи в ръка горяща цигара с пепелник.
Altayb/iStock

Пушенето на цигари е значителен рисков фактор за мозъчни аневризми и всъщност може да бъде предотвратимата причина номер едно за потенциално смъртоносното събитие.

„Въпреки че не мисля, че можете да кажете, че пушенето определено причинява разкъсване на аневризми, то определено е фактор много тясно свързани ,' Сатиш Кришнамурти , каза д-р за WebMD. Кришнамурти беше водещият автор на проучване, което изследва 275 души с аневризми и установи, че '72 процента от всички пациенти с аневризма са пушачи, а 40 процента са имали високо кръвно налягане', съобщава WebMD. „От тези с разкъсани аневризми 58% са имали хипертония, а 71% са пушили.“

Освен това съществува възможна връзка между тютюнопушенето и наличието на множество аневризми. Кришнамурти каза пред WebMD, че от 67-те души, които са имали няколко аневризми, 75 процента са имали история на тютюнопушене. Проучването установи, че „пушенето не само е причинило разкъсването, но е създало и аневризма“, разкри Кришнамурти. Изследванията показват, че пушенето може да причини слаби места в кръвоносните съдове на мозъка. „Тези слаби места могат да се спукат и да причинят кървене, което може да доведе до инсулт, увреждане и смърт“, казва WebMD. И разбира се, пушенето има много други изключително сериозни последици за здравето . „Основното послание е, че пушенето е лошо“, предупреди Кришнамурти.

къде да изведа момиче на среща

Ако пушите, говорете с вашия доставчик на здравни услуги за стратегии, които могат да ви помогнат да спрете.

Луиза Колон Луиза Колон е писател, редактор и консултант, базиран в Ню Йорк. Нейни творби се появяват в The New York Times, USA Today, Latina и много други. Прочети Повече ▼
Популярни Публикации