15 Нервни навици, които са вредни за вашето здраве, според експерти

Всички имаме нервен навик. Независимо дали става дума за потупване на пръстите на краката или въртене на косата, тези поведения, които могат да изглеждат почти неволни, са начинът на вашето тяло да справяне с тревожност или стрес . „Навикът може да освободи напрежение, да запълни времето, да действа като разсейване или дори да бъде чувство на удоволствие, като удовлетворение“, казва Мишел Г. Пол , Доктор, психолог и директор на Клиниката за психично здраве в университета в Невада, Лас Вегас. В много случаи тези навици са относително безобидни - от време на време бране на пъпка или пукане на кокалчетата на пръстите ви няма да има ужасни последици за вашето благосъстояние. Но е важно да направите крачка назад, за да прецените колко често се занимавате с нервните си навици и какви дългосрочни ефекти биха могли да имат върху цялостното ви здраве.

За да ви помогнем да определите какво може да причини безпокойство, ето 15 нервни навици, които могат да бъдат вредни за вашето здраве ако ги правите твърде често.

1 Напукване на кокалчетата на пръстите

млада жена, разтягаща ръце

ShutterstockСпоред Робърт Х. Шмерлинг , Доктор по медицина, ревматолог и доцент по медицина в Медицинското училище в Харвард, пукането на кокалчетата на пръстите е често срещано не само защото се чувства добре физически, но и заради това, което прави за вас психически. „Може да се превърне в навик или начин за справяне с нервната енергия, някои го описват като начин за освобождаване на напрежението“, пише Шмерлинг в статия от 2018 г. за Harvard Health Publishing . Звукът на напукване се получава поради срив или спукване на газови мехурчета в ставите на пръстите ви и макар да е „вероятно безвреден“, отбелязва той, твърде честото напукване на кокалчетата може потенциално да доведе до наранявания или дислокации на сухожилията .2 Напукване на врата

жена, държаща врата

ShutterstockАко сте вратник, може да искате да преосмислите колко често се придържате към този навик. Според Медицината на Кек от Университета на Южна Калифорния , добре е да си пукате врата от време на време, но е по-добре да се оставите на професионалистите. Това е така, защото в редки случаи манипулациите с шията могат да доведат до сериозни усложнения, като инсулт. (Мъж от Оклахома направи заглавия за това нещо през май 2019 г.). Напукване на врата 'поставя гръбначната артерия в несигурна позиция, предразположена към нараняване', според Нура Орра , Доктор по медицина, лекар по семейна медицина и член на Медицинско звено на ABC News . ' Проучванията показват корелация между повишения риск от инсулт и хората, които си манипулират врата. “

Освен това, ако вече чувствате болка във врата, която ви кара да я напукате, има вероятност да имате проблем, който трябва да бъде разрешен от лекар. Винаги е по-добре да сте в безопасност, отколкото да съжалявате, когато става въпрос за тялото ви.

3 Дъвчене на химикалки и моливи

човек дъвче писалка

ShutterstockАко някога сте заемали химикалка или молив от някого, знаете, че не е необичайно да видите отпечатъка от зъбни следи върху заимствания прибор за писане. Въпреки че поставянето на писалката в устата от време на време не е причина за тревога, ако стане обичайно, може да е по-трудно да се ограничите по пътя. И това е не е добра новина за вашите зъби или вашата имунна система. „Дъвченето на химикалки и моливи може да причини потенциална вреда на зъбите ви“, казва Пол. 'То също излага ви на микроби . '

4 Дъвка

жена разпенва дъвка

Shutterstock

Винаги да имате пръчка дъвка под ръка или в устата, по-скоро? Този привидно безопасен навик може да навреди на вашето здраве. Освен че потенциално може да причини кариес, ако дъвката съдържа захар, акта на дъвчене може да напрегне челюстта ви и да причини болка, казва стоматологичната застрахователна компания Delta Dental . Друг недостатък е въздействието, което може да окаже върху храносмилателната ви система. Според Национални здравни институти , изкуственият подсладител сорбитол, открит в много често срещани марки дъвки, е известен с това, че причинява понякога болезнени газове и подуване на корема.

5 Хапане на ноктите

мъж, който си гризе ноктите

Shutterstock

какво означава, когато видиш черна змия

Според Американска академия по дерматология , гризането на нокти може да увреди кожата около ноктите ви, което влияе върху начина им на растеж и може да увеличи шансовете ви за инфекция, като предава бактерии и вируси от устата ви на пръстите ви и обратно.

6 Издърпване на косата

Младият чернокож изследва косопада

Shutterstock

Издърпване на косата - навик, който в някои случаи се класифицира като психично разстройство, наречено трихотиломания, според Клиника Майо —Може да бъде толкова поразителен и тежък, че човек, който участва в поведението, да остане с постоянни плешиви петна. „Значителното издърпване на косата може да доведе до увреждане на космените фоликули, така че косата да не порасне обратно, което води до петна от плешивост“, казва Пол.

7 Въртене на косата

жена върти коса наоколо

Shutterstock

Завъртането на косата ви може да не звучи почти толкова грубо, колкото да я дърпате: Това е просто нещо, което правите, докато гледате телевизия или четете книга, нали? За съжаление, според Пол, завъртането на косата около пръста си отново и отново може да доведе до увреждане и на космените фоликули. Плюс това, според TrichStop , онлайн общност за тези с трихотиломания, въртенето може лесно да се превърне в дърпане, така че е добра идея да сложите край на този навик възможно най-скоро, за да избегнете нанасянето на повече ненужни щети на себе си.

8 Бране на кожата си

пукане на пъпка

Shutterstock

Когато имате нещо по кожата си - пъпка, мазол или струпеи например - може да е трудно не да се заяждам. Но ако имате желание да избирате през цялото време, може да се справите с нарушение на бране на кожата или SPD. Психично здраве Америка казва, че разстройството кара хората да се занимават с поведение като бране на напълно здрава кожа - или бране при малки кожни неравности - за значителни количества ежедневно. „Най-големият потенциален отрицателен резултат за здравето при бране на кожата ви е увеличаването на потенциала за увреждане на тъканите, инфекция и разпространение на инфекция“, казва Пол. „Съществува и възможност за белези и обезобразяване.“

9 Издраскване на кожата

мъж, който се почесва по ръката

Shutterstock

Ако имате сърбеж, да си направите драскотина е добре. Но, подобно на бране на кожата, драскането на кожата също може да бъде компулсивно поведение, което може да причини щети. Според Медицински център на Университета в Чикаго , това може да доведе до кожни инфекции, кървене и в тежки случаи може да изисква кожни присадки или други форми на хирургическа намеса за възстановяване на щетите, които може да причини. „Ако се замислите, когато надраскате сърбежа, това е невероятно възнаграждаващо на някакво ниво“, Джон Грант , Д-р, експерт по пристрастяващи разстройства, каза UChicago медицина . „Но в един момент хората с това разстройство се гледат в огледалото и казват:„ Какво направих? “

10 Или просто да докоснете лицето си

старецът увисва лицето

Shutterstock

какво искам да ми направиш сексуално

Колко пъти на ден докосвате лицето си? Вероятно е повече, отколкото си мислите. Докато докосването на лицето не е толкова сериозно, колкото да се гризеш по лицето си или да се драскаш сериозно, повтарящият се навик все пак може да има отрицателни странични ефекти. Според Американска академия по дерматология , редовното докосване на лицето ви може да го изложи на мръсотия, масло, бактерии и вируси, което може да предизвика акне и да увеличи риска от инфекция.

11 Смилане на зъбите

жена, която точи зъби в леглото

Shutterstock

Бруксизмът е медицински термин за това, което познаваме като скърцане със зъби и често върви ръка за ръка стрес или безпокойство , Според Клиника Майо . Както отбелязва Пол, хроничното поведение на миене на зъби може да ви изложи на риск от няколко неприятни странични ефекти. „Потенциалните отрицателни последици за здравето от смилането на зъбите включват главоболие, болки в ухото, износени зъби, уязвими на кариес или загуба и нарушен сън за вас или вашия партньор“, обяснява тя.

12 Облизване на устните

млад бял мъж с брада, облизаща устни

Shutterstock

Ако откриете, че облизвате устните си през целия ден - особено когато се чувствате тревожни или стресирани - това може да е нервен навик. Но дори и да се опитвате само да овлажните сухите си устни, това не е методът, който да използвате. Всъщност непрекъснатото облизване на устните изобщо не ги поддържа хидратирани, според Американска академия по дерматология . Въпреки че езикът ви ги намокри за кратко и донесе известно незабавно облекчение, устните ви изсъхват, когато слюнката се изпарява и с течение на времето те стават напукани, напукани и болезнени.

13 Прихапване на устната

жена, която хапе устната си

Shutterstock

Ухапването на устната, когато сте нервен или тревожен, е невероятно често. Лошата новина е, че ако го направите прекалено много, може да накарате устните си да кървят - а когато имате рани, излагате себе си на риск от инфекция, според Зъболекарски фамилни пирамиди в Спаркс, Невада. Отстраняване на инфекцията, ухапването на устните също може да доведе до болка, дискомфорт и подуване.

14 Ухапване от вътрешната страна на бузата

млад бял мъж с очила, хапещи бузата

Shutterstock

Ако редовно хапете вътрешността на бузата си, това може да доведе до язви, рани и инфекции в устната тъкан - всичко, което може да ви нарани да говорите, да ядете и да извършвате други нормални ежедневни дейности, според Фондация TLC за фокусирани върху тялото повтарящи се поведения . Ухапването на една и съща област отново и отново също може да доведе до появата на бели петна, наречени кератоза във вашата уста.

15 Смучене на палеца

сладко бебе смучещо палец

Shutterstock

За някои това е често срещано навик в ранна детска възраст може да бъде трудно да израстеш от. Ако установите, че продължавате да смучате палеца си като възрастен, рискувате редица негативни ефекти върху вашето физическо здраве. Те могат да включват увреждане и напукване на кожата, влошени състояния на захапката и проблеми с артикулацията на речта, според Пол.

Популярни Публикации