33 Невероятни факти за океаните на Земята

Сигурно сте чували, че по-голямата част от повърхността на нашата планета е покрита от океани . (По-конкретно: Това е коса, срамежлива от 71 процента .) Това, което може би не сте чували обаче, е, че морските вълни могат да се движат със стотици мили в час. Или че океанските дълбини са дом на милиони тонове злато. Или че учените имат по-подробни, по-обширни карти на Март отколкото на нашите собствени океани.Да, колкото и дълбоки са океаните на нашата планета по отношение на чистата течност, те са още по-дълбоки, когато става въпрос за мистерия и очарование. И тези малко известни факти за океана със сигурност ще ви издухат от водата.

1 В океана живеят близо 95 процента от целия живот.

училище за морски риби в океана факти за океаните

ShutterstockС толкова много неща, които се случват доста под повърхността, е лесно да се забрави, че океаните кипят от живот. Всъщност 94% от живота е воден, според Фестивал на науката и инженерството в САЩ . Това означава, че тези от нас, които живеят на сушата, са част от много, много малко малцинство.2 Coral произвежда собствен слънцезащитен крем.

водолаз, плуващ над коралов риф факти за океаните

ShutterstockТвърде много слънчева светлина може да увреди водораслите, които живеят в коралите в плитка вода. За да защитят водораслите, които са основен източник на храна за коралите, коралите флуоресцират. Това създава протеини, които действат като нещо като слънцезащитен крем за водораслите.

20 годишна разлика може да работи

3 В океана има достатъчно злато, за да имаме по 9 паунда от него!

златни факти за океаните

Shutterstock

Има около 20 милиона тона злато, разпръснати из океаните. Той обаче се разрежда до голяма степен до целулоза - концентрацията му е само няколко части на трилион, според Национална океанска служба . В океанското дъно също е вложено неразтворено злато, но не е рентабилно да се добива. Ако обаче златото на океана са били разпределени еднакво между всеки човек на земята, всеки би получил по девет килограма злато.4 Има ледена покривка, по-голяма от континенталната част на САЩ.

антарктически ледени покривки факти за океаните

Shutterstock

От последния ледников период на нашата планета остават само два остатъка от лед: Гренландският леден лист и Антарктическият леден лист. Последният от двете е зашеметяващ по размер. Според данните, той достига 5,4 милиона квадратни мили Национален център за данни за сняг и лед (NSIDC) , това е приблизително размерът на континенталната част на САЩ и Мексико взети заедно!

5 акули имат собствено подводно „кафене“.

Акула в океанските факти за океаните

Shutterstock

Оказва се, че хората не са единствените същества, които се нуждаят от зимна ваканция . През 2002 г. учените откриха район в отдалечена част на Тихия океан, по средата между Долна Калифорния и Хавай, където обикновено крайбрежно голямо бяло акули ще мигрират през зимата. Учените кръстиха мястото на Кафене на бяла акула а някои акули висят около района в продължение на месеци, преди да се отправят обратно към брега за по-топло време.

6 Най-дългата планинска верига на планетата е под вода и е 10 пъти по-дълга от Андите.

silfra thingvellir средноокеански хребет

Shutterstock

Най-дългата планинска верига над водата е Андите, която е дълга около 4300 мили. Действителната най-дълга планинска верига на Земята обаче е Средноокеански хребет , която змие между всички континенти и часовници на около 40 390 мили.

7 Тихият океан е по-широк от луната.

острови Палау Тихия океан факти за океаните

Shutterstock

В най-широката си точка, от Индонезия до Колумбия, Тихият океан е доста по-широк от Луната. Това простор на океана е 12 300 мили в диаметър, което е повече от пет пъти диаметъра на луна !

8 Един айсберг може да снабдява милион души с питейна вода за пет години.

Пингвини върху айсберг в Антарктида факти за океаните

Shutterstock

Голям айсберг от Антарктида съдържа повече от 20 милиарда галона вода , които биха могли да снабдят един милион души пия вода за пет години. Но тази информация не е просто чудесен начин да се илюстрира колко масивни са тези айсберги.

Фирма в Обединени арабски емирства всъщност планира да започне да тегли айсберги от Антарктида до брега точно по тази причина. Страната получава средно само четири инча валежи всяка година и е изложена на сериозна суша през следващите 25 години, но може да успее да реши проблема с това решение за вода с айсберг.

9 Натискът на дъното на океана би ви смачкал като мравка.

Мариана Тренч факти за океаните

Shutterstock

В Марианската падина (35 802 фута под повърхността), която включва най-дълбоката точка на планетата, налягането на водата е осем тона на квадратен инч . Ако си проправите път там, щеше да ви се струва, че държите близо 50 джъмбо джета.

10 Водата на дъното на океана е невероятно гореща.

Хидротермален отвор под морето факти за океаните

Shutterstock

В тези най-дълбоките части на океана , температурата на водата може да бъде само от 2º до 4º по Целзий, с изключение на водата, излизаща от хидротермални отвори в морското дъно. Водата, освободена от тези отвори, може да бъде до 400 ° по Целзий (750 ° по Фаренхайт). Именно интензивното налягане на тези дълбочини - същото налягане, което би ви смазало - предпазва водата от кипене.

11 Най-големият водопад на планетата е в океана.

Angel Falls водопад факти за океаните

Shutterstock

Най-високият водопад ще видите на сушата е Angel Falls във Венецуела (на снимката), който има спад от над 3200 фута. Но това не е нищо в сравнение с Датския проток, който е подводен водопад между Гренландия и Исландия, образуван от температурната разлика във водата от двете страни на пролива. Когато студената вода от изток удари по-топлата вода от запад, тя тече под топлата вода, с капка от 11 500 фута. Според Национална океанска служба , дебитът на водопада е повече от 123 милиона кубически фута в секунда, което е 50 000 пъти повече от Ниагарският водопад .

12 Най-шумният океански звук идва от едно земетресение.

кораб, плаващ през леден океан в Гренландия факти за океаните

Shutterstock

През 1997 г. Национална администрация за океаните и атмосферата (NOAA) улови един от най-силните звуци, записани някога, който те нарекоха „The Bloop“. Звукът беше достатъчно силен, за да бъде уловен от сензори на разстояние от 3000 мили. Първоначално изследователите отбелязват, че поради естеството на звука изглежда, че идва от животно, въпреки че не съществува известно животно, което да е достатъчно голямо, за да издаде този звук. След 15 години NOAA стигна до заключението, че шумът идва от земетресение, когато сеизмичните дейности причиняват пробив в замръзналата земя. Въпреки това, много хора все още поставят под въпрос това заключение и The Bloop е източникът на мнозина теории на конспирацията до този ден.

13 Повече хора са били на Луната, отколкото в Марианската падина.

Луната каца неразгадани мистерии факти за океаните

Shutterstock

В човешката история, една дузина души са стъпвали на Луната , но само трима души са успели да стигнат до Марианската падина заради екстремните условия там. Един от тези хора? Директор Джеймс Камерън .

14 Половината от Съединените щати съществува под океана.

американско знаме в пясъчен замък на плажа факти за океаните

Shutterstock

Според CBS News , повече от половината от Съединените щати съществуват под водата. Как, ще попитате? Просто! Границите на нашата страна не спират там, където свършва сушата, те се разширяват на 200 морски мили от брега.

15 Океаните също имат езера и реки.

река Дунав факти за океаните

iStock / _ultraforma_

Океанът е като изцяло отделен свят. Има окопи, планини, вулкани , и езера и реки. Докато морската вода си проправя път през слоевете сол, тя образува малки депресии на океанското дъно. Тъй като водата около тези депресии съдържа повече сол от нормалната морска вода, тя е по-плътна и потъва в депресиите, създавайки малки солени басейни. Те много приличат на езерата, които познаваме, тъй като имат брегови линии - а някои от тях дори имат вълни.

16 Средиземно море някога беше сухо.

Праяно Италия пътува

Shutterstock

Някога Средиземно море е било сух басейн до преди около 5 милиона години през наводнението в Занклин —В която вода от Атлантическия океан се излива през Гибралтарския проток и запълва басейна. Има много теории за това как се е случило, но една катастрофална интерпретация води до пълнене на басейна само за две години, благодарение на огромен воден порой.

17 Океанските каньони правят Големия каньон да изглежда малък.

мигновени настроения за повишаване на настроението факти за океаните

Shutterstock

Да не отнема нищо от разкошен Гранд Каньон на Земята, но каньонът Жемчуг, разположен в Берингово море, има вертикален релеф на 8 520 фута —Почти 2500 фута по-дълбоко от Гранд Каньон .

18 Морският лед е годен за пиене.

факти за океаните

Shutterstock

Не можете да пиете морска вода, но вие мога пийте морски лед. Въпреки това, не искате да пиете пресен морски лед, който все още има малки джобове саламура, уловени между кристали лед. Тъй като ледът остарява, саламурата се оттича и ледът става достатъчно свеж, че според NSIDC , може да се разтопи и консумира.

19 В океана има интернет връзка.

интернет кабели от океана факти за океаните

Shutterstock

През последните няколко десетилетия, според Азиатско-тихоокеанско икономическо сътрудничество , подводни кабели, заровени дълбоко в океаните, са пренесли повече от 97 процента от междуконтиненталния трафик на данни - което означава, че задграничните комуникации са възможни чрез океански кабели.

20 Повечето от вулканичната дейност на Земята се случва в океана.

Вулкан, HI факти за океаните

Shutterstock

Що се отнася до вулканичната дейност, в океаните най-много се случва с голяма разлика. Всъщност, 90 процента от цялата вулканична активност на планетата се случва в океана , а най-голямата известна концентрация на активни вулкани е в южната част на Тихия океан. Това е площ, не по-голяма от размера на Ню Йорк, но съдържа колосалните 1133 вулкана .

21 цунами се движат с 500 мили в час.

Приближаване на факти за цунами за океаните

Shutterstock

Цунамито се предизвиква от сеизмични събития и може, според Тихоокеанският център за предупреждение за цунами на NOAA , движете се през океана със скорост 500 мили в час, когато дълбочината на океана е 3,7 мили. Тези вълни обикновено са незабелязани, тъй като са само на няколко сантиметра над повърхността. И докато вълните се придвижват към сушата - и дълбочините се свиват - те набират вода и увеличават размера си над повърхността (но, за щастие, забавят).

22 Благодарение на океана, по-голямата част от нашата планета е тъмна.

тъмна подводна пещера в океана факти за океаните

Shutterstock

Океаните имат средна дълбочина от 12 100 фута и тъй като светлинните вълни могат само да проникнат 330 фута вода , всичко под тази точка е тъмно. Виждайки, че водата съставлява по-голямата част от планетата, това означава, че по-голямата част от Земята съществува в абсолютен мрак през цялото време.

23 САЩ загубиха водородна бомба в океана.

водородна бомба факти за океаните

Shutterstock

Всяка година корабните контейнери се губят в океана, а разливите на нефт са за съжаление често срещани. Но през 1966 г. САЩ успяха да загубят водородна бомба на море. За щастие, според История , в крайна сметка беше намерен с помощта на испански рибар.

24 Най-голямата жива структура в света е в океана.

Големият бариерен риф факти за океаните

Shutterstock

Най-голямата жива структура в света не е огромно копие на дървета или дори масивна гъба - това е Големият бариерен риф край бреговете на Австралия. The рифът се простира на площ от 133 000 квадратни мили , и е толкова огромен, че всъщност може да се види от космоса.

25 В океана има 3 милиона корабокрушения.

факти за потъналия кораб за океаните

Shutterstock

От Титаник да се Христофор Колумб Санта Мария, океаните са дом на около 3 милиона корабокрушения, според Организация на ООН за образование, наука и култура .

26 Океанът има повече артефакти, отколкото всички световни музеи взети заедно.

артефакти на дъното на океана в египетски факти за океаните

Shutterstock

Благодарение на тези милиони корабокрушения, океанът съхранява безброй съкровища и артефакти. National Geographic изчислява, че на дъното на океана има повече съкровища, отколкото във всички световни музеи, взети заедно.

27 Ако целият лед се стопи, морското равнище ще се повиши 26 етажа.

Антарктика айсберги факти за океаните

Shutterstock

Според Лабораторията за реактивно задвижване на НАСА , ако всички ледници и пластове арктически морски лед се стопят едновременно, нивото на морето ще се повиши с около 262 фута, което е приблизително височината на 26-етажна сграда - малко по-къса от Статуята на свободата.

28 Океанът е магнит за топлина.

Факти за океанската повърхност и дъно за океаните

Shutterstock

„Океанът е най-големият колектор на слънчева енергия на земята“, според NOAA . Разпространението на парникови газове пречи на топлината да излиза от атмосферата на нашата планета и цялата тази енергия трябва да отиде някъде - за съжаление, тя отива направо в океаните. В резултат на това температурите в океана бързо се повишиха през последните няколко десетилетия.

29 Океанът е най-големият ни източник на кислород.

факти за фитопланктона за океаните

Shutterstock

Повечето кислород в нашата атмосфера идва от малки морски растения в океана - по-специално от фитопланктон, водорасли и водорасли планктон. Според учените те са отговорни за около 70 процента от кислорода в атмосферата, според National Geographic .

30 Най-големите океански вълни са под повърхността му.

океански вълни на плажа при изгрев слънце факти за океаните

Shutterstock

Най-големите океански вълни не са тези, които можете да видите от бреговата линия. Като физически океанограф Ким Мартини каза Дълбоководни новини , най-големите вълни, които се появяват в океана, се наричат ​​вътрешни вълни, които се извършват между две течности с две различни плътности. Тъй като тези вътрешни вълни се движат - в продължение на хиляди мили, не по-малко - те могат да растат до 650 фута височина.

31 Имаме по-добри карти на Марс, отколкото на океана.

olympus mons mars, факти

Shutterstock

По-малко от пет процента от океана са изследвани, според Национална океанска служба . Всъщност имаме по-добри карти на Март отколкото на океаните, въпреки факта, че е на около 50 милиона мили.

32 Повече от 90 процента от формите на живот на планетата са неоткрити и подводни.

факти за морския кон за океаните

Shutterstock

Тъй като скъпоценното малко от океаните е изследвано, понастоящем се изчислява, че 91% от видовете, които съществуват под морето, все още не са открити, според проучване от 2011 г., публикувано в PLoS Биология .

33 Близо 100 процента от жизненото пространство на Земята е в океана.

Скачане на сив кит

Shutterstock

Океаните съставляват почти всички жизнено пространство на Земята . Това прави световните океани най-големите пространства в познатата вселена обитавани от живи организми. И за повече страхопочитателни факти за тази наша планета, вижте тези 50 факта за чудесата на природата, които ще ви отнемат дъха .

За да откриете още невероятни тайни за това как да живеете най-добре, Натисни тук да ни следвате в Instagram!

Популярни Публикации