4 причини вашата котка да пикае извън тоалетната, казват ветеринарите

Като всяка собственик на котка знае, миризмата на котешка урина може да бъде невъзможна за премахване. И ако котката ви се е изпикала на пода или мебелите, има голям шанс тя да бъде привлечена да го направи отново на същото място. Често се казва, че котките пикаят, когато са ядосани на стопаните си - може би сте започнали да се връщате в офиса след една година у дома или може би сте имали ново бебе, което привлича цялото внимание. Но докато животните със сигурност изпитват стрес и тъга , гневът не е причината, поради която обикновено претърпяват злополука. След като говорихме с ветеринарни лекари, научихме, че има четири основни причини, поради които котката ви пикае извън кутията за отпадъци. Продължете да четете, за да разберете какви са те и как можете да ограничите това обезпокоително котешко поведение.ПРОЧЕТЕТЕ ТОВА СЛЕДВАЩО: 6-те най-добри породи кучета, които се разбират с котки, според експерти .

1 Те са стресирани.

  Хилядолетен красавец със своята руска синя котка у дома
Drazen_ / iStock

Както споменахме, котките абсолютно могат да изпитват емоции. Въпреки това, пикаенето извън кутията за отпадъци рядко се прави, за да ви научи на урок, както обикновено се приема. Обикновено това е, защото се чувстват стресирани и точно като хората развиват нервни навици.„Котките са чувствителни животни, които могат лесно да бъдат стресирани от промени в околната среда“, обяснява Мелиса М. Брок , а сертифициран ветеринарен лекар и автор в Pango Pets. „Неща като преместване на дом или въвеждане на нови домашни любимци или мебели могат да ги накарат да се почувстват объркани или дори застрашени от нещо, което някога са приемали за даденост като „нормално“. Това е особено вярно, когато става дума за тяхната кутия за отпадъци, защото изглежда толкова просто нещо, но всъщност е голяма работа за някои котки!'Според Микел Мария Делгадо , д-р, а експерт по котешкото поведение с Rover, веднага щом забележите, че котката ви пикае извън кутията за отпадъци, преценете дали емоционалните им нужди са задоволени: „Имат ли места, където да се чувстват в безопасност? Разбират ли се с други животни в дома? Имат ли стълбове за драскане и неща, които да ги занимават (като хранителни пъзели, кацалки, играчки)? Осигурявате ли на котката си упражнения всеки ден чрез интерактивна игра?' Понякога всичко, което е необходимо, за да върнете нещата в правилния път, е малко повече любов и внимание.2 Те маркират своята територия.

  сива котка и джинджифилова котка до празни купи с храна в кухнята.
Анастасия Tsiasemnikava / Shutterstock

Основен стрес за котките са новите членове на семейството, като друг домашен любимец или бебе. В тези случаи вашата котка може да участва в това, което е известно като маркиране. „Ако сте довели нова котка или други животни в къщата и котката ви не се разбира добре с тях, пикаенето извън кутията за отпадъци може да е акт на доминиране за установяване на тяхната територия“, обяснява Жаклин Кенеди , основател и Изпълнителен директор на PetDT . ae0fcc31ae342fd3a1346ebb1f342fcb

Ако случаят е такъв, Кенеди препоръчва да социализирате котката си по подходящ начин. Например, повечето ветеринари препоръчват да държат нова котка отделно няколко дни и да я въвеждат постепенно. Тя също предлага да се даде на всяка котка собствено пространство, за да не се чувстват застрашени. За мъжките котки кастрирането също ще намали желанието им да „пръскат“ или да маркират пространството си, според Кортни Джаксън , ветеринарен лекар и основател на The Pets Digest .

сънувай черно и бяло

За повече съвети за домашни любимци, доставени направо във входящата ви кутия, абонирайте се за нашия ежедневен бюлетин .3 Те са недоволни от своята кутия за отпадъци или носилка.

  две очарователни пухкави котенца, които гледат своята кутия за отпадъци
Shutterstock/galsand

Хората имат основно желание да използват чиста баня насаме - и котките не са много по-различни. „Котките имат повече обонятелни рецептори от хората. Това, което може да е чисто за нас, не е за вашата котка“, отбелязва Леа Фронтърхаус , ABCCT, FFCP, консултант и треньор по поведение на котки в Консултации за котешки пижами . „Опитайте да загребвате няколко пъти на ден с пълна подмяна на постеля и измивайте кутията с мек сапун без аромат на всеки две седмици.“

Котките също може да се поколебаят да влязат в тоалетна, която току-що е била използвана от друга котка. Според Делгадо „Трябва да имате поне една кутия на котка плюс една допълнителна кутия, така че ако имате една котка, две кутии; ако имате две котки, три кутии и т.н.“

Възможно е също вашето коте да не харесва вида на тоалетната, която използвате. Ароматизираните или груби отпадъци могат да притеснят носа и лапите им, обяснява Аманда Такигучи , ветеринарен лекар и основател на Популярни породи . Делгадо казва, че 'меката, пясъчна, неароматизирана постеля' е идеална.

Или проблемът може да е в самата кутия. Някои котки смятат, че настройката им е твърде изложена, така че предпочитат покрита кутия за отпадъци, докато други обичат да вършат работата си изправени и смятат, че капакът пречи. Делгадо не харесва „роботизирани“ (самопочистващи се) кутии за отпадъци, „тъй като те не предлагат достатъчно място за котки, а някои котки намират механизма за плашещ“.

И, разбира се, уверете се, че кутията е достатъчно голяма, за да се чувства комфортно вашият домашен любимец. „Обикновено кутията за отпадъци трябва да е един път и половина по-голяма от дължината на вашата котка“, съветва Дани Джаксън , съосновател, главен изпълнителен директор и главен редактор на Любител на домашни любимци .

И накрая, помислете къде се намира кутията. „Котките не искат да вършат бизнеса си в оживена зона на къщата. Ако кутията за отпадъци е поставена някъде, където има много пешеходци, тогава може да опитате да я поставите някъде, което е малко по-малко изложено на кожата ви приятел', казва Дани.

В допълнение, Courtnye препоръчва да имате една кутия за отпадъци на всеки етаж, ако имате къща на много нива. Понякога проблемът може да е толкова прост, колкото вашата котка да не може да го държи!

4 Те са болни.

  Малко оранжево коте на преглед при ветеринар.
FamVeld / Shutterstock

Ако има някакво съмнение, че неволите на вашата котка с тоалетната не са поведенчески, както е описано по-горе, незабавно си уговорете среща с вашия ветеринарен лекар. Според Джейми Уитенбърг , DVM, водещ ветеринарен лекар в Котешки свят , най-често срещаните здравословни проблеми, които биха причинили уриниране извън кутията за отпадъци, са цистит, инфекции на пикочните пътища (UTI), запушване на уретрата и камъни в пикочния мехур.

'Циститът е медицинският термин за възпаление на пикочния мехур', обяснява Whittenburg. „Това състояние е причина номер едно за неподходящо уриниране, което виждам при котки в моята практика.“ Въпреки че отбелязва, че ветеринарите не са сигурни как се развива циститът, тя казва, че стресът определено играе роля. „Тези котки често се напрягат, често отиват в кутията за отпадъци, имат кръв в урината си и уринират извън кутията за отпадъци, често в мивки, вани и върху дрехи“, добавя Уитенбург. Лечението включва богата на влага диета, специални храни с рецепта, управление на стреса и болкоуспокояващи.

смешни вицове за изпращане чрез текст

Обикновено се смята, че инфекциите на пикочните пътища са основният виновник за това поведение. Но Whittenburg казва, че е много по-рядко срещано. „Жените са изложени на по-висок риск поради по-късите си уретри, но виждам много случаи на цистит, неправилно диагностициран като UTI“, отбелязва тя. „Истинската UTI се причинява от бактерии в пикочния мехур.“ Ако анализът на урината покаже бактерии, вашият ветеринарен лекар може просто да предпише антибиотици.

Мъжките котки са по-склонни към запушване на уретрата. „Малки кристали и слуз, образувани в пикочния мехур, се придвижват в стесняващата се уретра и я блокират. Пълното запушване ще направи котката неспособна да уринира и е абсолютно животозастрашаваща спешност. Въпреки това, частичните запушвания могат да бъдат болезнени и да накарат котката да уринира извън тяхната кутия за отпадъци', обяснява Уитенбърг. Тя предупреждава, че частичните обструкции могат бързо да се превърнат в пълни, така че не се колебайте да си уговорите среща с вашия ветеринарен лекар.

Кристалите в урината също могат да се „слеят и да образуват камъни в пикочния мехур“, казва тя. 'Камъните дразнят стените на пикочния мехур и причиняват дискомфорт и неотложност. Тези котки често уринират извън кутиите си.' Това не само е болезнено за вашето коте, но може да доведе до запушване на уретрата и дори смърт. „Ако камък в пикочния мехур се види на рентгенова снимка или ултразвук, вашият ветеринарен лекар ще вземе проба от урина, за да определи вида на камъка. Някои камъни могат да бъдат разтворени със специални диети, докато други ще изискват хирургично отстраняване“, добавя Whittenburg.

Популярни Публикации