Истинската причина защо сватбените пръстени се носят от лявата ръка

Отправете се към Facebook или Instagram на всеки ангажиран човек и шансовете са, че повечето - ако не всички - от снимките им няма да включват толкова ляво ръка. Защо? Те демонстрират новите си бижута, разбира се! Да, в Западния свят и двете годежни пръстени и брачни халки традиционно се носят на левия безименен пръст. Но защо годежните и сватбените пръстени се носят от лявата ръка? И защо така или иначе вторият пръст отляво се счита за „безименния“? Е, разровихме се дълбоко в книгите по история, за да намерим отговорите, които датират от хиляди години.Защо безименният пръст се нарича безименният?

Безименният пръст се превърна в безименния пръст много, много отдавна - по-специално по време на древните египетски времена. Именно тогава, според Джордж Монгер Брачните обичаи по света , хората започнаха да вярват, че има „вена или нерв [който] премина от този пръст към сърцето“, наречен настоящата любов (АКА вената на любовта).

През 17 век холандски лекар Вулкан дори твърдял, че може да съживи припаднали жени, като стисне пръст на медикус (както го наричаха) и с помощта на малко шафран. Твърдението му беше, че тези прости тактики биха могли да „освежат извора на живота, към който е присъединен този пръст“, както отбелязва Монгер в книгата си.Защо сватбеният пръстен се носи на лявата ръка?

Оттогава науката доказа това всеки един пръст има вени, които текат към сърцето . Това обаче не попречи на сгодените и женените лица да следят това сватбена традиция . Науката може да не е там, но романтичната представа остава.Монгер също вярва, че американците продължават да носят сватбените си пръстени отляво, както за удобство, така и за традиция. Като се има предвид приблизително 10 процента от населението са левичари , „лявата ръка по правило не се използва толкова, колкото дясната“, пише той.Има обаче много хора по света, които недей носете сватбените си пръстени на левия безименен пръст. Според продавача на сватбени пръстени Моите трио пръстени , двойките избират да носят брачните си халки от дясната ръка в Индия, където лявата ръка се счита за нечиста, и Православни християни също обикновено носят сватбените си ленти на десните си ръце. Тази традиция започва поради лошата асоциация с думата „ляво“ - „зловещ“ идва от латинска дума, която означава „от лявата страна“ Мериам-Уебстър бележки.

В крайна сметка как да решите да носите брачната си халка зависи от вас. Все пак традицията диктува че трябва да го носите на левия си безименен пръст, няма нищо лошо да го включите и поставите този пръстен на дясната си ръка, ако искате!

Популярни Публикации