Ако приемате това обичайно лекарство, обадете се на Вашия лекар сега, предупреждава FDA

За разлика от лекарство за настинка или болкоуспокояващи можете да закупите без рецепта в аптеката, лекарствата с рецепта изискват подписа на вашия лекар, преди да можете да ги напълните. Говорейки със здравен специалист и след това с фармацевт, вие получавате допълнително ниво на безопасност, като гарантирате, че няма да реагирате отрицателно на лекарството, като същевременно следите всички странични ефекти или потенциално опасни взаимодействия с други лекарства. Но сега Администрацията по храните и лекарствата (FDA) предупреждава пациентите, приемащи едно обичайно лекарство, че трябва незабавно да се обадят на своя лекар. Прочетете, за да разберете коя рецепта може да представлява потенциален риск за здравето.ПРОЧЕТЕТЕ ТОВА СЛЕДВАЩО: Ако имате някоя от тези пасти за зъби Colgate, отървете се от тях, предупреждава FDA .

Има няколко скорошни изтегляния относно често срещани лекарства.

  органайзер за хапчета с много различни видове хапчета по цялата маса около него
Shutterstock/Pla2na

Лекарствата преминават през строг процес на одобрение, преди да могат да стигнат до аптеките и след това във вашия кабинет, независимо дали са с рецепта или без рецепта (OTC). Въпреки това, понякога са необходими изземвания, за да се запази обществеността в безопасност, когато служителите открият, че могат да представляват някакъв вид потенциален риск. При един такъв инцидент миналия месец FDA обяви, че базираната в Ню Джърси Eugia US LLC е издал доброволно изземване за една партида AuroMedics Acyclovir Sodium Injection 500 mg на 10 mL (50 mg/mL), 10 mL еднодозов флакон, който също е известен от марка Zovirax . Компанията каза, че е оттеглила лекарството, след като е получила жалба, която отбелязва 'наличието на тъмночервени, кафяви и черни частици във флакона'. ae0fcc31ae342fd3a1346ebb1f342fcbСъщата седмица FDA обяви още едно изтегляне, засягащо Диетични добавки Wonder Pill произведени от управляваната от Proper Trade LLC My Stellar Lifestyle. Агенцията каза, че хапчетата, които се продават за употреба при мъжко сексуално подобряване и продавани онлайн от Walmart на уебсайта си — представляват „сериозни рискове за здравето“ за някои хора със съпътстващи здравословни проблеми, тъй като са били заразени с тадалафил. По-конкретно, съставката може потенциално да взаимодейства с други лекарства, отпускани с рецепта, като нитроглицерин, което води до „животозастрашаващо“ спадане на кръвното налягане.А на 29 септември FDA обяви, че Golden State Medical Supply, Incorporated (GSMS, Inc.) е издала доброволно изтегляне за две от своите лекарства с рецепта, Клопидогрел 75 mg таблетки и Атенолол 25 mg таблетки. В този случай компанията го каза изтегли продуктите „от прекомерна предпазливост“, след като получи доклад, че бутилка, съдържаща таблетки Clopidogrel 75 mg, е погрешно етикетирана като таблетки Atenolol 25 mg, което може да доведе до сериозни здравословни проблеми поради неправилната дозировка.Сега агенцията издаде друго предупреждение, което засяга лекарство с рецепта, което може да приемате за кръвно налягане.

FDA току-що обяви изтегляне на обичайно лекарство за кръвно налягане.

  Жена в банята гледа бутилката с хапчета
iStock

На 24 октомври FDA обяви, че базираната в Ню Джърси Aurobindo Pharma USA, Inc. издаде доброволно изземване на две конкретни партиди от своите таблетки Quinapril и Hydrochlorothiazide USP 20 mg / 12,5 mg. Засегнатите продукти бяха изпратени за първи път от компанията през май 2021 г. до клиенти в цялата страна.

Хапчетата, които са част от изземването, са опаковани в пластмасови бутилки с щамповани партидни номера QE2021005-A или QE2021010-A и имат срок на годност 01/2023. Според известието на агенцията, таблетките са 'розови, с делителна черта, с кръгла форма, двойно изпъкнали, филмирани таблетки, с вдлъбнато релефно означение 'D' от страната с делителна черта и '19' от другата страна.' FDA казва, че таблетките квинаприл и хидрохлоротиазид се предписват 'за лечение на хипертония, за понижаване на кръвното налягане'.СВЪРЗАНИ: За повече актуална информация, запишете се за нашия ежедневен бюлетин .

Компанията изтегли продуктите поради потенциален риск за здравето.

  жена на болнично легло
Shutterstock

Компанията казва, че е направила изземването, след като е открила, че хапчетата съдържат примеси, свързани с нитрозамин, свързани с лекарствени вещества (NDSRI), N-Nitroso-Quinapril.

Според известието за изземване на агенцията, нитрозамините също често се срещат във вода и храни като „сушено и печено месо, млечни продукти и зеленчуци“ в по-ниски нива. Въпреки това FDA предупреждава, че по-високите нива могат да увеличат риска от рак при хора, които са изложени на по-високи нива за по-дълъг период от време.

Ако имате изтегленото лекарство, трябва незабавно да се обадите на Вашия лекар.

  Близък план на мъж, който гледа бутилката с лекарството си, докато използва телефона си
iStock / SDI Productions

FDA съобщава, че досега не е имало съобщения за нежелани медицински събития, свързани със засегнатия артикул. Агенцията обаче казва, че всеки, който има изтеглените хапчета, трябва незабавно да се обади на своя лекар или доставчик на здравни услуги, за да определи дали трябва да продължи да приема лекарството или „да обмисли алтернативно лечение, преди да върне лекарството си“.

Според съобщението на агенцията Qualanex ще се справи с изтеглянето от името на Aurobindo Pharma USA. Компанията казва, че ще се свърже с дистрибуторите и някои клиенти по телефона и писмено, за да могат да започнат да изискват от всички засегнати акаунти да върнат лекарствата.

FDA съветва всеки, който смята, че може да е получил нежелани реакции в резултат на приема на продукта, незабавно да се обади на своя лекар. Тези, които имат допълнителни въпроси или опасения относно изтеглянето на квинаприл и хидрохлоротиазид, могат също да се свържат с Quanalex, като се обадят на горещата линия или се свържат с имейл адреса, посочен в известието за изтегляне.

Закари Мак Зак е писател на свободна практика, специализиран в бира, вино, храна, спиртни напитки и пътувания. Той е базиран в Манхатън. Прочети Повече ▼
Популярни Публикации