50 най-интересни факти за света

С около 200 държави и над 7,5 милиарда души светът е пълен с интересни, забавни и завладяващи хора, места и неща. Например в страната на Киви ще откриете най-голямата концентрация на собственици на домашни любимци на планетата . И в Никарагуа ще намерите един от единствените два знамена в света който се отличава с лилав цвят. Гладни ли сте за повече факти за света и постоянно нарастващото му население? Прочетете, за да научите някои интересни факти за миналото, настоящето и бъдещето на Земята.1 Северна Корея и Куба са единствените места, където не можете да си купите кока-кола.

Пном Пен, Камбоджа - 02 януари 2014 г. Бутилките за кока-кола и пепси, подредени в пластмасов контейнер - винтидж стил. Символично представяне на едно от най-големите бизнес съперничества за всички времена. - Изображение

Shutterstock

Независимо къде отивате, утешително е да знаете, че винаги можете да се насладите на Coca-Cola. Добре, почти навсякъде. Въпреки че тази газирана напитка се продава практически навсякъде, тя все още (официално) не е стигнала до Северна Корея или Куба, според Би Би Си . Това е така, защото тези държави са под дългосрочно търговско ембарго на САЩ.Някои хора обаче казват може да сте в състояние да отпиете глътка от нещата, ако се опитате достатъчно усилено (въпреки че обикновено това ще бъде много по-скъпи от това, което бихте платили в щатите - и вероятно внос от съседна държава като Мексико или Китай).2 Цялото население на света може да се побере в Лос Анджелис.

ивицата на залеза в Холивуд, Калифорния, булевардът на залеза в Лос Анджелис, най-често срещаните имена на улици

ShutterstockThe общото население на света е повече от 7,5 милиарда. И очевидно този номер звучи огромен . Въпреки това, може да се почувствате малко по-управляеми, след като научите, че ако всеки един от тези хора стои рамо до рамо, всички те могат да се поберат в рамките на 500 квадратни мили от Лос Анджелис, според National Geographic .

3 Сега има повече близнаци от всякога.

деца близнаци

Shutterstock

Може би си мислите, че близнаците са рядкост, но всъщност те стават все по-чести от всякога. „От около 1915 г., когато започва статистическият отчет, до 1980 г., приблизително едно на всеки 50 родени бебета е било близнак, процент от 2%“, пише Алексис С. Мадригал на Атлантическият . „След това процентът започна да се увеличава: към 1995 г. той беше 2,5 процента. Процентът надмина 3% през 2001 г. и достигна 3,3% през 2010 г. [Това означава], че едно от всеки 30 родени бебета е близнак. 'Учените смятат, че тази тенденция се дължи на факта, че възрастните жени са склонни да имат повече близнаци и жените избират да създават семейства по-късно. Лечението на плодовитостта като оплождане ин витро вероятно също играе роля.

4 Най-лютата люта чушка в света е толкова люта, че може да ви убие.

Дракон

Shutterstock

„Класът на оръжията“ Dragon’s Breath лют пипер е толкова горещо, че направо смъртоносно . Ако сте яли такъв, това може потенциално да причини вид анафилактичен шок, изгаряйки дихателните пътища и ги затваряйки.

'Опитах го на върха на езика си и той просто изгаряше и изгаряше', каза Майк Смит , хоби производителят, който е изобретил Драконовия дъх заедно с учени от университета в Нотингам. И така, защо да правим такъв непрактичен пипер? Както се оказва, чилито първоначално е разработен да се използва при медицинско лечение като упойка, която може да изтръпне кожата.

5 Повече хора посещават Франция от която и да е друга страна.

научете нов език

Shutterstock

Франция е красива страна, изпълнена до дъното с вкусни вина, вкусно сирене и тонове романтика. Така че не е изненада, че повече хора искат да посетят Франция, отколкото която и да е друга страна в света, според Световната организация по туризъм на ООН .

През 2017 г. европейската държава прие 86,9 милиона души. Испания беше втората най-популярна дестинация с 81,8 милиона посетители, следвана от САЩ (76,9 милиона), Китай (60,7 милиона) и Италия (58,3 милиона). La vie est belle!

6 Най-гъсто населеният остров в света е с размерите на две футболни игрища.

остров Санта Круз

Unsplash / Sid Verma

Санта Круз дел Ислоте в архипелага Сан Бернардо край бреговете на Колумбия може да е с размерите само на две футболни игрища (около два акра), но изкуственият остров има четири основни улици и 10 квартала. Петстотин души живеят на острова в около 155 къщи. С толкова много хора, събрани в толкова малко пространство, това е най-гъсто населеният остров в света, според Пазителят .

7 Канарските острови са кръстени на кучета, а не на птици.

кокер шпаньол - кучешки каламбури

Shutterstock

Може да изглежда безопасно да се приеме, че Канарски острови са кръстени на птици канарчета, но местоположението всъщност е кръстен на кучета. Въпреки че е край бреговете на северозападна Африка, архипелагът всъщност е част от Испания. На испански името на района е Islas Canarias, което идва от Латинска фраза Канарски острови за „остров на кучетата“. Световни факти, свързани с кучета? Сега тези можем да изостанем!

8 Индонезия е дом на някои от най-ниските хора в света.

Туристи от Боливия National Geographic пчелни въпроси

Shutterstock

Въпреки че навсякъде има ниски хора и високи хора, Индонезия е дом на някои от най-ниските хора в света, според данни, събрани от различни глобални източници от Телеграф през 2017г.

Когато се вземат предвид двата пола, средният възрастен е около 5 фута, 1,8 инча. Хората в Боливия не са склонни да бъдат много по-високи, със средна височина за възрастни 5 фута и 2,4 инча. Най-високите хора сред нас живеят в Холандия, където средната височина за възрастни е 6 фута.

9 Парижкото споразумение за изменението на климата беше подписано от най-големия брой държави, които някога са били за един ден.

знамена пред сградата на обединените нации в Женева, Швейцария

Shutterstock

Когато 174 световни лидери подписаха Парижкото споразумение на Деня на Земята през 2016 г. в централата на Организацията на обединените нации (ООН) в Ню Йорк това е най-големият брой държави, които някога са се събирали, за да подпишат нещо в рамките на един ден, според A . Споразумението имаше за цел да се бори с изменението на климата и да ускори и засили действията и инвестициите, необходими за укрепване на глобалните климатични усилия.

10 Най-тихата стая в света се намира в централата на Microsoft във Вашингтон.

лого на Microsoft

Shutterstock

Тишината е златна, както се казва. И макар че може да не си струва почти колкото бижута и злато за повечето хора това със сигурност беше основната цел за тези, които са построили най-тихата стая на света . Разположена в седалището на Microsoft в Редмънд, Вашингтон, лабораторната стая измерва фонов шум от -20,35 dBA, което е с 20 децибела под прага на човешкия слух и чупи предишни рекорди за пространства, които се считат за най-тихите места на планетата, според CNN .

„Веднага щом влезе в стаята, човек веднага усеща странно и уникално усещане, което е трудно да се опише“, Hundraj gopal , учен за речта и слуха и главен дизайнер на анехоичната камера в Microsoft, каза пред CNN. „Повечето хора смятат, че липсата на звук е оглушителна, усещат усещане за пълнота в ушите или някакъв звън. Много слаби звуци стават ясно чуваеми, тъй като околният шум е изключително нисък. Когато завъртите главата си, можете да чуете това движение. Можете да чуете как дишате и звучи донякъде силно. '

11 Има само три държави в света, които не използват метричната система.

метър владетел за метрична система, носталгия от 70-те години

Shutterstock

За по-простота, повечето от над 200 страни в света използват метричната система, когато описват неща като дължина или маса. Има обаче три държави, които се открояват : Либерия, Мианмар и Съединените щати .

И скоро този брой може да е до два. През 2018 г. министърът на търговията и индустрията в Либерия Уилсън Тарпе заяви, че правителството планира да приеме метричната система, за да насърчи отчетността и прозрачността в търговията, според Либерийски наблюдател .

12 Най-дългото име на място на планетата е дълго 85 букви.

EMJ83G Taumatawhakatangihangakoauauotamateaturipukakapikimaungahoronukupokaiwhenuakitanatahu най-дългото име на място в Нова Зеландия

Алами

Хората, които живеят в хълма Mamungkukumpurangkuntjunya, Австралия, се нуждаят от малко търпение, когато става въпрос за учене за правопис името на родния им град. Но знаете ли какво? Така правят хората от езерото Chargoggagoggman-chauggagoggchaubunagungamaugg в Масачузетс и Tweebuffelsmeteen-skootmorsdoodgeskietfontein, Южна Африка.

Никой от тях не трябва да свърши толкова много работа, когато си записва адреса, както тези, които живеят в Taumatawhakatangihanga-koauauotamateaturipukakapikimaung-ahoronukupokaiwhenuakitanatahu, Нова Зеландия. С дължина от 85 букви това е най-дългото име на място в света .

13 Четири бебета се раждат всяка секунда.

родители, които целуват бебето, как се е променило родителството

Shutterstock

как да се запознаете с мъже на 40 години

Всяка секунда приветстваме четири нови бебета в общото ни население. Направете малко математика и ще разберете, че това означава, че има около 250 раждания всяка минута, 15 000 всеки час и 360 000 всеки ден. За една година има около 131,4 милиона бебета, родени на Земята, според Глобална мрежа за екология .

14 Най-студената температура, която някога е била регистрирана, е -144 градуса по Фаренхайт.

сняг в Рим

Shutterstock

Може би си мислите, че сте свикнали с хладния въздух и шумните ветрове, но средния зимен ден няма нищо в най-студения ден, регистриран някога, което беше -144 градуса по Фаренхайт. Температурата е записана в Антарктида по време на обхвата на изследванията между 2004 и 2016 г. Само няколко глътки въздух при тази температура биха предизвикали кръвоизлив в дробовете ви и ще ви убият.

15 Озоновият слой на Земята ще се възстанови напълно след 50 години.

неща, за които да бъдем благодарни през 2018 г.

Shutterstock

Поради замърсяването озоновият слой на Земята страда много. Това е лоша новина за всички, тъй като крехкият газов слой предпазва нашата планета и ни предпазва от вредните ултравиолетови лъчи на слънцето. За щастие експертите по климатичните промени вярват, че озоновият слой ще се излекува напълно в рамките на 50 години, според доклад от 2018 г. от Обединените нации .

Възстановяването е до голяма степен благодарение на Монреалския протокол от 1987 г., който постави глобална забрана за използването на един от основните виновници за щетите: хлорофлуоровъглеводороди (CFO). Преди това финансовите директори са били често срещани в хладилници, аерозолни кутии и химикали за химическо чистене.

16 Япония е най-податливата на земетресения държава в света.

земетресение страна

Shutterstock

Земетресенията могат да варират от незначителни трусове, които са едва забележими, до разрушаване на земята, които причиняват масивни разрушения. Но това е неизбежна част от живота за тези, които живеят в страни като Китай, Индонезия, Иран и Турция, които са част от най-податливите на земетресения места на планетата. Въпреки това, според Американска геоложка служба , Япония регистрира най-много земетресения в света.

17 На Земята има около 4 квадрилиона квадрилиона бактерии.

Удивителни факти за бактериите

Shutterstock

Не всички бактерии са лоши. Всъщност някои от тези много малки биологични клетки всъщност са полезни за нас и помагат на света по различни и сложни начини. И това е хубаво да се знае, като се има предвид, че има около 4 квадрилиона квадрилиона отделни бактерии на нашата планета, според NPR .

18 Хората, които в момента са живи, представляват около 7 процента от общия брой хора, които някога са живели.

Хора, които се разхождат в претъпкан градски живот след 100 години

Shutterstock

Ето още един световен факт, който да запазите в съзнанието си: Според Справочно бюро за населението , от времето, когато Homo sapiens за пръв път излезе на сцената преди 50 000 години, са родени над 108 милиарда членове на нашия вид. И голяма част от този брой е жива в момента. Според бюрото броят на живите хора днес представлява огромен седем процента от общия брой хора, които някога са живели.

19 Смята се, че Мохамед е най-популярното име в света.

безумни факти

Shutterstock

бъдеще рицар на чашите

Отстъпете настрана Джон, Джеймс, Мери и Джейн - най-много популярно име в света се смята, че е Мохамед. Според Независим , около 150 милиона мъже и момчета по целия свят споделят това име. Популярността се дължи на мюсюлманската традиция да се назовава всеки първороден син на ислямския пророк.

20 Само две държави използват лилаво в националните си знамена.

знаме на доминка, изумителни факти

Shutterstock

Търсите още интересни факти? Е, ето едно: Знамето на Никарагуа има дъга в центъра, която включва лилава лента, докато знамето на Доминика може да се похвали със снимка на папагал sisserou, птица с лилави пера. Тези елементи ги правят единствените два флага в света, които използвайте лилавия цвят .

21 Африка и Азия са дом на почти 90 процента от селското население на света.

селска общност

Unsplash / João Silas

Не всеки живее в процъфтяващ град или разтегнато предградие. Много хора все още правят домовете си извън оживените места - особено в Индия, в която живеят най-много хора в селските райони (около 893 милиона души живеят извън града), според Ройтерс . Китай също има впечатляващо многобройно селско население, като 578 милиона живеят извън големите центрове.

22 Най-скъпата монета в света е продадена за повече от 7 милиона долара.

шокирана жена с червена коса, държаща лаптоп на оранжев фон

Shutterstock

Double Eagle от 1933 г. е монета от 20 долара в САЩ, изработена от злато, която никога не е влизала в обращение. Няколко от монетите са направени, но повечето са унищожени—Запишете за девет, за които се предполага, че са откраднати от американски монетни работници. След години, които обикаляха земното кълбо и попаднаха в ръцете на няколко забележителни собственици - включително краля на Египет - една от монетите беше продадена на търг в Sotheby’s през 2002 г. за зашеметяващите 7 590 020 долара. Това го направи най-скъпата монета някога продавани на търг.

23 Най-големият в света изкуствен риф за стриди е създаден в Мериленд.

пощенска картичка на Мериленд известни държавни статуи

Shutterstock

Поради свръхулова и болестите популацията от стриди в залива Чесапийк в Мериленд страда сериозно. Но благодарение на посветен труд на учени в лабораторията на Хорн Пойнт, армейския корпус, Националната администрация за океаните и атмосферата и природозащитната държава, сега държавата е местонахождението на най-големият в света риф за стриди, създаден от човека . Домът на повече от един милиард стриди, районът е зона, забранена за риболов, която, надяваме се, ще даде шанс на населението да се възстанови.

24 Рекордни 92 държави се състезаваха на зимните олимпийски игри през 2018 г.

Жена на олимпийски игри със златен медал

Shutterstock

На всеки четири години олимпийските игри събират най-състезателните спортисти от цял ​​свят. И когато Зимните игри на PyeongChang се проведоха през 2018 г., 2952 спортисти бяха очакван да се появи от общо 92 държави. Това победи предишен запис от 2800 спортисти от 88 държави, участвали в зимните игри през 2014 г.

25 Южен Судан е най-младата държава в света.

глобус

Unsplash / Кайл Глен

Някои държави са на стотици години, докато други могат да проследят историята на своята нация от хиляди години. Но Южен Судан в Северна Африка просто спечели независимостта си от Судан през 2011 г., което в момента го прави най-младата държава в света.

26 Повече от 52 процента от населението на света е на възраст под 30 години.

Деца в сгушен кръг, усмихнати и смеещи се

Shutterstock

Според Организация на ООН за образование, наука и култура (ЮНЕСКО), към 2012 г. 50,5% от населението на света са хора на възраст под 30 години. Около 89,7 процента от тези млади хора живеят в нововъзникващи и развиващи се икономики като Близкия изток и Африка.

27 Хората на 60 и повече години съставляват 12,3% от световното население.

по-възрастна двойка флиртува навън, по-добра съпруга след 40

Shutterstock / Monkey Business Images

Въпреки че по-голямата част от човешкото население в момента е на възраст под 30 години, все още има много възрастни хора сред нас. Всъщност 12,3 процента от хората на Земята са на 60 и повече години. Очаква се този брой да достигне 22 процента до 2050 г.

28 Има повече от 24 часови зони по целия свят.

часовник на леглото сутрин

Shutterstock

Ако Земята времеви зони бяха на всеки един час един от друг, тогава щяхме да имаме 24 пъти зони, което звучи доста лесно. Ситуацията обаче е малко по-сложна от това. Тъй като много часови зони се различават само с 30 или 45 минути, те не се вписват в чист и подреден 24-часов интервал, което означава, че има повече от 24, въпреки че е трудно да се каже точно колко.

29 Почти половината от световното население е гледало както мачовете на Световната купа на ФИФА през 2010 г., така и през 2014 г.

трофей от 2014 fifa brazil games, знаете ли факти

Shutterstock

Футболът - или футболът, в зависимост от това, когото питате - е най-популярният спорт по света. Ето защо, когато игрите на Световната купа на ФИФА се проведоха и в двете 2010 г. и 2014 г. , почти половината от световното население (около 3,2 милиарда души) се настрои да види кой ще спечели.

30 Смята се, че Швеция има повече острови от която и да е друга държава.

Швеция, пътуване

Shutterstock

С 221 800 острова, Швеция се смята, че има повече острови от която и да е друга страна в света. Само около 1000 от тях са обитавани.

31 Има 43 държави, които все още имат кралско семейство.

принц Хари и Меган Маркъл сватбен ден

Paul Marriott / Alamy Live News

Британското кралско семейство може да е най-известното кралско семейство на планетата, но все пак има много други благородници там навън. Общо са 28 кралски семейства които управляват над 43 държави по света, включително Япония, Испания, Свазиленд, Бутан, Тайланд, Монако, Швеция, Холандия и Лихтенщайн.

32 Калифорния е дом на „Столицата на артишок на света“.

артишок храна над 40

Shutterstock

Кастровил е селски град в Калифорния, който расте много на артишок (и други зеленчукови култури), благодарение на факта, че районът се радва на идеално време през цялата година. Поради това той отглежда 99,9% от всички артишоки, отглеждани в търговската мрежа и дори е наречен „Столицата на артишок в света“.

33 Всички гигантски панди в зоологическите градини по света са заети от Китай.

мечка панда, държаща пръчка

Shutterstock

Пандата в местния зоопарк може да изглежда като у дома си в уютното си светилище. Но освен ако не живеете в Китай, пандите, които виждате, просто са на посещение. Това е така, защото всеки от нежните гиганти в зоологическите градини по света е нает от Китай. Да, технически те са собственост на правителството на Китай, според Vox .

34 „Най-типичният човек“ отговаря на това описание.

писане на живот по-лесно

Shutterstock

Според проучване, разработено за National Geographic през 2011 г. „най-типичният“ човек в света е дясна ръка, прави по-малко от $ 12 000 годишно, има мобилен телефон и няма банкова сметка.

35 Канада има девет процента от горите в света.

Национален парк Редууд

Shutterstock

Съседите ни на север се гордеят с 396,9 милиона хектара гори, или девет процента от цялата горска площ в целия свят, според Природни ресурси Канада .

36 Червеноклюната клелея е най-често срещаната птица на Земята.

птица, която яде птичи храна от чиния, неща, които не трябва

Shutterstock / MLHoward

Във Вашите не може да има червени сметки квартал , но това не е защото няма изобилие от тях. Тези птици, които живеят в Африка на юг от Сахара, се считат за „вредители в селското стопанство“, тъй като техните масивни стада могат да заличат цели култури. Въпреки че броят им варира, има около 1 до 10 милиарда квелеи, което кара учените да вярват, че има повече от всички други птици на Земята, според Аудобон .

37 Има уебсайт, който проследява населението на света в реално време.

Научни открития на планетата Земя

Shutterstock

Към 2019 г. общото човешко население се оценява на повече от 7,7 милиарда души. И ако искате да наблюдавате нарастването в реално време, можете да се настроите на Световен часовник за населението , който показва изпъкналите и долните стъпала, когато се раждат бебета и умират други хора. Можете също така да видите текущото население на различни страни, включително Китай (1 420 000 000+), Индия (1 368 000 000+) и САЩ (329 000 000+).

38 Повече хора говорят китайски мандарин, отколкото който и да е друг език.

Лице, пишещо мандарина китайски

Shutterstock

С около 950 милиона носители на езика и допълнителни 200 милиона души, говорещи китайски като втори език, това е най-популярния език в света.

39 Около един на всеки 200 мъже са преки потомци на Чингис хан.

Статуя на Чингиз хан Удивителни факти

Shutterstock

По време на живота си между 1162 и 1227 г. Чингис хан роди безброй деца. И макар че никога няма да разберем колко точно потомство е имал лидерът на Монголската империя, сега учените вярват, че около 1 на всеки 200 мъже - AKA 16 милиона хора - са негов пряк потомък, според a Документ за историческа генетика от 2003 г. .

40 Копенхаген е най-удобният за велосипеди град в света.

Бизнесмен на Bike Corny Вицове

Shutterstock

Много места по света се опитват да измислят как да преработят своята инфраструктура, за да настанят велосипедисти и се надяваме, от своя страна, да насърчат жителите да използват екологично чист начин на транспорт. Ето защо Копенхаген се е превърнал в такъв модел за подражание според Кабелен , това е най-удобният за велосипеди град в света.

41 Има 41 държави, които признават езика на жестовете като официален език.

глухи луди факти

Shutterstock

Смята се, че по света има 72 милиона глухи хора. Има и около 300 различни езици на жестовете —Включително американски жестов език и международен жестомимичен език — както и 41 държави, които ги признават за официален език.

42 Световният процент на грамотност на възрастните е около 86 процента.

Човек, четящ стихове край океана

Shutterstock

С всяко поколение, което преминава, все повече хора се учат как да четат, според Организацията на ООН за образование, наука и култура (ЮНЕСКО). В наши дни около 86 процента от възрастните по света могат да се насладят на книга. ЮНЕСКО също обясни, че техните данни показват „забележително подобрение сред младите по отношение на уменията за четене и писане и постоянно намаляване на различията между половете. Преди петдесет години почти една четвърт от младежите нямаха основни умения за грамотност в сравнение с по-малко от 10 процента през 2016 г. '

43 Facebook има повече потребители, отколкото населението на САЩ, Китай и Бразилия, взети заедно.

Молба за приятелство във Facebook, свържете се с представител на обслужване на клиенти

Shutterstock

Използваш ли Фейсбук? Ако не го направите, вие сте сред числото, което всеки ден става все по-малко. Всъщност 2 милиарда активни потребители имат акаунт в платформата за социални медии, което е повече от населението на САЩ, Китай и Бразилия, взети заедно. Съосновател и главен изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг публикувано за крайъгълен камък, казвайки: „Постигаме напредък, свързвайки света, а сега нека сближим света.“

44 Има само две държави с имена, които започват с „The.“

страни, които започват с

Разпръскване

Може да се окажете да кажете „the“ пред различни държави и имена на места, когато се позовавате на тях, благодарение на граматиката и често срещаното произношение, поради което казваме САЩ или Малдивите. Само че Гамбия и Бахамите официално включете „the“ в имената на своите нации.

45 Всички мравки на Земята тежат приблизително колкото всички хора.

Червени мравки

Shutterstock

Общото население на хората, които са живи на Земята, дори не е достигнало 8 милиарда. В същото време има 10 квадрилиона (10 000 000 000 000 000) отделни мравки, които пълзят по всяко време. Според водещ на дивата природа Крис Пакъм , които се появиха на Би Би Си , когато се комбинират, всички тези мравки биха тежали приблизително колкото всички нас, хората.

Въпреки това, Франсис Ратниекс , професор по пчеларство в университета в Съсекс, не е съгласен. Той казва, че макар този факт да е бил верен в миналото, в наши дни „ние също трябва да помним, че хората са дебелее през цялото време . Ние не просто увеличаваме популацията, а увеличаваме дебелината, така че мисля, че сме оставили мравките зад себе си. '

46 Океаните съдържат почти 200 000 различни вида вируси.

океански вълни на плажа при изгрев - защо океанът е солен

Shutterstock

Следващият път, когато ви се иска да се потопите в голям син океан , може да не искате да мислите за факта, че на пръв поглед девствената вода е дом на почти 200 000 различни вида вируси. Въпреки че това може да звучи страшно, Матю Сулива n, микробиолог от държавния университет в Охайо, каза CNN , „Наличието на тази пътна карта [на това какви вируси съществуват] ни помага да направим много от нещата, от които бихме се интересували по-добре да разберете океана и, мразя да го кажа, но може би в даден момент ще трябва да инженерирам океана за борба с изменението на климата. '

47 новозеландци имат повече домашни любимци на домакинство от която и да е друга държава.

домашни любимци

Shutterstock

сънувам змия

Изглежда, че хората, които живеят в Нова Зеландия, обичат да имат другар с животни наоколо. Ето защо 68 процента от домакинствата в страната има домашен любимец , което е повече от която и да е друга нация в света. Американците също обичат космати приятели, поради което повече от половината от всички американски домове имат или куче или котка (или и двете).

48 Токио е най-големият град в света с 37 милиона жители.

токио

Shutterstock

Токио е процъфтяващ град - не само по японски стандарти, но и в сравнение с градовете по света. С около 37 милиона души, живеещи в Токио, това е най-големият град в света по отношение на числеността на населението, според Ройтерс . Следващият по големина град е Делхи, Индия (с население 29 милиона) и Шанхай, Китай (население 26 милиона).

49 Интерпол започва през 1914 г., когато юридически специалисти от 24 държави се събират, за да обсъдят залавянето на бегълци.

човече

Shutterstock

Тези дни, Интерпол (или Международната организация за криминална полиция) може да е добре известна с проследяването на хайдутите по целия свят. Но групата датира чак до 1914 г., когато в Монако се провежда Международният конгрес на криминалната полиция. На тази среща се срещнаха представители на полицията и съдебните органи от 24 държави с цел подобряване на контактите между полицейските сили в различни страни с цел повишаване на ефективността на международните разследвания.

50 Близо двама души умират всяка секунда.

лоши каламбури

Shutterstock

Докато всяка секунда на Земята се раждат четири бебета, това е така изчислено че около двама души си отиват едновременно. Това означава, че 105 хората умират всяка минута , 6 316 души умират всеки час, 151 600 души умират всеки ден и 55,3 милиона души умират всяка година. Извинете, хора - не всички интересни факти са забавни!

Популярни Публикации