30 растения, които никога не трябва да внасяте в дома си

Ако не сте забелязали, напоследък хората полудяват малко растения, внасяйки безкрайни количества стайни растения и зеленина в домовете си в търсене на достойно за Pinterest съвършенство. Има проблем обаче: не всички опции всъщност ще направят чудесно допълнение към вашето пространство - и вероятно трябва да бъдат проучени преди зареждане на колата си в оранжерията. Независимо дали са вредни за алергии, вредни за вашите домашни любимци или деца или са невъзможни за поддържане на живо, може да искате да помислите два пъти, преди да купите някоя от тези популярни опции.1 бонсай

бонсай дърво

Получаването на бонсай е по същество лесен начин да имате дърво във вашия дом - само в мини форма. Въпросът е, че растението може да бъде супер дразнещо за тези с алергии към дървета. И дори ако алергиите не са проблем, бъдете внимателни при поливането или подрязването му: Според Алергия и въздух , убождането на кожата може да ви остави с обрив.

2 английски бръшлян

английски бръшлян

Знаете, че трябва да стоите настрана от Poison Ivy, но Английски Айви - растението, което често без усилия се изкачва по сградите - е добре да озари дома ви, нали? Е, това зависи. При някои хора растението може да причини и алергична кожна реакция, което води до сърбеж, обрив или мехури, казва Контрол на отровите . И според Роувър , ако вашият домашен любимец го погълне, това може да доведе до проблеми с дишането, парализа или дори кома.3 Фикусово дърво

фикусово дърво

Фикусовите дървета са често срещано закрито растение, но нещо, за което много хора не говорят? Колко често трябва да ги почиствате. Неговите восъчни листа събират прах като луди и трябва да бъдат изтрити на обичайните, така че ако не искате да добавяте нищо друго към списъка си с работа, може да искате да намерите друга опция за озарява вашето пространство вместо.4 Олеандър

цвете олеандър

Със своите доста розови цветя, олеандърът със сигурност е привличащо вниманието растение. Това, което може да се случи с вас или вашите домашни любимци, ако се приближите твърде много, определено не е така. Според Канадски инструмент за информация за биологичното разнообразие , храстът е невероятно токсичен и дори един лист може да бъде смъртоносен за вас или вашите домашни любимци. Всъщност в миналото хората дори са умирали от използването на храстовите клонки като шишчета.5 Палми Арека

арека палми

Наличието на длани в дома ви веднага ще ви накара да се почувствате сякаш сте пътували до тропиците. За съжаление, всички тези добри вибрации ще бъдат смачкани веднага щом осъзнаете, че вашето растение е дошло с нежелано снабдяване с паякови акари. Скъпото растение е известно като магнит за вредителя и от тях може да бъде много трудно да се отървете, тъй като бавно изяждат листата.

6 Euphorbia Trigona

Euphorbia Trigona

TheEuphorbia Trigonaе наистина забавно да се гледа: кактусоподобното растение (което всъщност е сукулент между другото) расте наистина високи зелени стъбла с много клони. Единственият проблем е, че млечният сок, който растението може да раздразни сериозно кожата ви - всъщност е толкова лошо, че изгаря като огън и дори може да остави болезнени мехури и евентуално да доведе до слепота, ако попадне в очите ви, казва Томас Озбърн, д-р .

7 сукуленти

сукуленти

Сукулентите се появяват навсякъде в домовете на хората: те са евтини и супер готини, така че защо да не се запасите? Ако все пак решите да донесете партида у дома със себе си, просто бъдете внимателни. Те могат да бъдат заразени с брашнести червеи, които са малки мънички насекоми се разпространява невероятно бързо върху други растения и наистина е трудно да се отървете от тях.8 Бостън Папрат

папрат виси в апартамент

Един от най-добрите начини да направите дома си по-тропически е да инвестирате в малко зеленина. Може да не искате да избирате папрати: Не само, че те са изключително придирчиви и трудно се поддържат живи поради нуждата от среда за отглеждане, подобна на дъждовна гора, но и са малко остарели. Докато преди 20 години те украсяваха всеки дом и лекарски кабинет, може да има по-модерно и по-лесно за отглеждане разнообразие, за да коригират зеленината на закрито.

9 Циклама

циклама

Цикламите са доста цъфтящи растения, които за съжаление идват с не особено приятен недостатък: Известно е, че са нападнати от лозови дългоносици. Вредителите са трудни за овладяване, след като се появят, защото причиняват хаос по няколко различни начина: Докато възрастните ядат листата, ларвите атакувайте кореновата система под земята . Това е рецепта за бедствие.

10 Слонско ухо

слон растение ухо

Ако имате каладий - „слонско ухо“ - бъдете внимателни. Хубаво е, но е и едно от най-токсичните растения за котките и кучетата, причиняващо подуване, изгаряне на устата и езика и повръщане, ако бъде погълнато, казва Линия за помощ за отрови за домашни любимци .

11 Орхидея

орхидеи цветя във ваза

Поддържането на орхидея жива е истинско чудо, което могат да овладеят само онези, които имат най-зелените палци. Тъй като тропическото растение се нуждае от ярка, непряка слънчева светлина и график за поливане, който не е твърде много - но и не е твърде малко - може да е трудно да го зарадвате.

12 Тъп бастун

тъпо растение от тръстика

Тъпата тръстика е наистина уникално домашно растение - просто не такова, което вероятно бихте искали да имате в дома си, особено ако имате домашни любимци. Тъй като съдържа кристали калциев оксалат, погълнатата котка или куче може да свърши всичко силно подуване и изгаряне на устата до затруднено дишане или дори смърт.

13 Нефрит

нефрит в саксия

Нефритът е любимо домашно растение поради това колко лесно е да се грижите за него - и колко голям може да порасне в крайна сметка, но не е добър избор да имате около домашните си любимци. Въпреки че е красиво, може да причини стомашен дистрес, нарушения на сърдечния ритъм и дори депресия, казва Махни .

14 Зебра растение

растение зебра

Освен ако не искате да поддържате къщата си стабилна 70º по Фаренхайт през цялата година , растението Зебра не е за вас. Разбира се, изглежда готино - но наистина трябва да го обичате, за да му помогнете да оцелее, като се уверите, че получава достатъчно слънчева светлина и влажност.

15 Потос

pothos

Растението Потос - или Дяволският бръшлян - е едно от най-добрите растения в дома ви, за да пречисти въздуха ви. За съжаление обаче е и едно от най-лошите, които имате, ако имате домашни любимци. При хората поглъщането на растението може да причини дразнене, парене, повръщане и диария, но при котки и кучета последиците могат да бъдат много по-лоши, причинявайки задавяне, подуване, затруднено дишане и дори бъбречна недостатъчност или смърт .

16 фалшиви растения

фалшиви цветя

Shutterstock

Преди години фалшивите растения бяха навсякъде. Не само повечето сортове виж фалшиви с пластмасовите си листа, но те също не служат за никаква цел: те не почистват въздуха ви като истински сортове и всъщност просто събират прах. Вместо да инвестирате в скъпите изкуствени опции, изберете някои лесни за управление реални, които всъщност ще са от полза за дома и здравето ви.

17 Саго Палм

сагова слива

Вероятно сте виждали Sago Palm наоколо: По същество изглежда като мини версия в саксия на това, което е навсякъде във Флорида. Въпреки че добавя тропическо докосване към всяка стая, всяка част от нея е отровна за животните и може да причини всичко - от незначителни проблеми като диария до нещо свръх сериозно като чернодробна недостатъчност или смърт, казва ASPCA .

18 Цигулков лист Фиг

цигулков лист фиг

Ако можете да поддържате жива смокиня с цигулкови листа, големи подпори. Според Боб Вила , растението е супер популярно, но толкова трудно. Ако стане твърде много или твърде малко светлина, ще изсъхне. И ако дори се опитате да го запазите, като го преместите, той също ще се справи зле, защото мрази всякакъв вид промяна в средата. Да, „трудно е да се угоди“ е подценяване.

19 ZZ завод

zz растение в къща

Заводът ZZ е едно от най-уникалните растения, които можете да добавите към закритата си джунгла - и е доста издръжлив, дори при слабо осветление. Разбира се, има и негатив и това е така, защото цялото нещо е отровно и може да бъде изключително токсично за деца и домашни любимци, причинявайки болка или усещане за парене при поглъщане или обриви просто от докосването му.

за какво са интересни факти

20 Ctenanthe

ctenanthe

Ctenanthe - растение, произхождащо от Южна и Централна Америка - има красиви дизайни, но може да бъде невероятно трудно за отглеждане . Ако има твърде много или твърде малко светлина, листата ще загубят своята прелест, ще потъмнеят или станат напълно зелени. И ако не можете да му дадете атмосфера с висока влажност, забравете: вероятно няма да продължи дълго.

21 Йерусалимска череша

ерусалемска череша

Растението Череша в Йерусалим отглежда малки червени и оранжеви плодове, което го прави доста празнично домашно растение. За съжаление малчуганите са привлечени от онези вкусни на вид плодове, които точно така са отровни, причинявайки всичко - от главоболие и диария до парализа и забавено дишане. Това също може да причини здравословни проблеми с домашни любимци също като диария, повръщане и гърчове.

22 Завод Юка

растение юка

Растението Юка е едно от най-готините на вид. За страдащите от алергия обаче това може да доведе до сериозни проблеми, което ви кара да карате всякакви кихави, казва Флоназа . Вместо това изберете растения, които помагат за извеждането на тези алергени от въздуха във вашия дом като змийски растения, за които е много лесно да се грижите.

23 Коледни звезди

растение poisettia

Shutterstock

Всеки празничен сезон коледните звезди се появяват във всеки магазин за хранителни стоки и семействата водят двойка вкъщи със себе си за празнична украса. За съжаление, въпреки че е хубаво, може да причини и някои здравословни проблеми: Те могат да ви даде обрив ако белият млечен сок попадне върху кожата ви и ако котката и кучето ви го изядат, те могат да изпитат повръщане, диария и дразнене на кожата .

24 Чадър дърво

дърво-чадър в бяла саксия

Палмите не са единствените растения, които лесно могат да се заразят с акари. Чадъровите дървета също са податливи на малките вредители, които въртят мрежи около растението и убиват листата му. Това обаче не е всичко: Те също са склонни към листни въшки и мащабни бъгове. Така че, макар да са готини за гледане, внасянето на такъв в дома ви може да си струва.

25 Великденска лилия

великденска лилия букет

Още един празник, друго растение. След като Великден се търкаля, и Великденската лилия - бяло цвете, което мирише също толкова приятно, колкото изглежда. Само бъдете внимателни: Той е нетоксичен за кучета, но може да повлияе на вашата котка, потенциално да причини повръщане, летаргия, бъбречна недостатъчност или смърт, ако бъде погълнат. Според ASPCA , те очевидно са единствените засегнати животни.

26 Въздушни инсталации

висящо въздушно растение

Всеки смята, че за въздушните растения е толкова лесно да се грижим, но не се заблуждавайте: Противно на общоприетото схващане, те не просто живеят от въздуха и всъщност изискват Повече ▼ внимание от повечето домашни растения. Растенията се нуждаят от ярка, непряка слънчева светлина и трябва да се накисват, след което да се сушат редовно. Тогава, когато сте не като отделите време да ги накиснете, най-вероятно все пак ще трябва замъглете ги между поливките за да изглеждат свежи.

27 Бананово растение

бананово растение

Банановите дървета моментално правят всеки дом да изглежда модерен. Пригответе се за работа обаче, ако донесете такъв у дома: Според Грижа за растенията днес , има някои важни изисквания, с които трябва да се справите, включително да му осигурите постоянна топлина, влага и влажност - нещо, което е особено трудно през зимните месеци.

28 Triostar Stromanthe

Triostar Stromanthe

Triostar Stromanthe произвежда зашеметяващи бели, зелени и червеникаво-розови листа. Подобно на много други растения, нуждата му от среда с висока влажност затруднява отглеждането на закрито. Не само се нуждае от сянка, тъй като листата му могат да изгорят на слънце, но също така трябва да се замъгляват редовно, за да процъфтяват, казват изследователи от Университет на Флорида .

29 Завод Кротон

цветни растения кротон

Растението кротон се предлага със зашеметяващи зелени, жълти, червени, оранжеви и розови листа - по принцип това е дъга. Проблемът е, че може да изглежда страхотно в оранжерията, не обича да бъде преместван и може веднага да загуби по-голямата част от листата си, когато го направите, казва Ноу хау в градинарството . То мога възстановете се от тази загуба, но освен ако нямате определено място да го запазите и сте готови да му осигурите средата с висока влажност, от която се нуждае, това може да не е най-добрият избор.

30 растения паяк

растение паяк

Spider Plants са известни с това, че могат да подобрят качеството на въздуха във вашия дом. За съжаление, те също са един от най-лошите варианти за страдащите от алергии . Ако забележите, че имате проблеми след внасянето на такъв в дома си, дайте го на приятел без алергии, стат.

Популярни Публикации