25 умопомрачителни тайни, скрити в известни произведения на изкуството

Едно от страхотните неща на изкуството е, че то винаги е отворено за интерпретация. Можете да порите над любимата си картина отново и отново и пак да откриете нов загадъчен символ или скрит детайл.Някои от най-известните художници в света умишлено поставят тайни послания в своите картини, дали да подкопаят авторитета, да предизвикат публиката или да разкрият нещо за себе си. Стотици години по-късно, благодарение на технологичния напредък, много от тези тайни съобщения се откриват за първи път. Така че прочетете, за да научите 25 умопомрачителни тайни, скрити в най-известните произведения на изкуството.

1 „Тайната вечеря“

D3EA3C Леонардо да Винчи, Тайната вечеря 1494-98 Милано, метох на Санта Мария деле Грацие. Темпера върху гипс, смола и мастика.

АламиАко сте чели И На Браун Кодът на Да Винчи , знаете, че тази стенопис от края на 15-ти век от Леонардо да Винчи е бил обект на много спекулации.Браун предположи, че ученикът отдясно на Исус всъщност е Мария Магдалина, маскирана като Йоан Апостол. Той също така предполага, че формата „V“, която се образува между Исус и „Йоан“, представлява женска утроба, което предполага, че Исус и Мария Магдалина са имали дете заедно.Историци на изкуството обаче са скептични. Мнозина предполагат, че външността на Джон е женствена, просто защото често е изобразен така. Експерт Марио Тадей каза Artnet.com: „Леонардо трябваше да копира последните вечери преди него, а Джон изглежда като жена“.

Но много по-убедително тайно съобщение беше открито от италианския компютърен техник Джовани Мария Пала. Той твърди, че Да Винчи е скрил музикални ноти в „Тайната вечеря“, които, когато се четат отляво надясно, съответстват на 40-секунден химн, който звучи като реквием.

2 „Създаването на Адам“

KYPDN6 таван на Сикстинската капела. Създаването на Адам, стенопис в Сикстинската капела от Микеланджело (1475-1564), Ватикан, Рим, Италия. Датира от около 1511г.

Алами„Сътворението на Адам“ е може би най-известният от деветте библейски панела Микеланджело рисуван на тавана на Сикстинската капела. Но знаете ли, че сцената съдържа скрит човешки мозък?

Оказва се, че Микеланджело е бил експерт по човешка анатомия. На 17 години той имаше някаква ужасна работа, като разрязваше трупове от гробището на църквата. Според експерти по невроанатомия Ян Сук | и Рафаел Тамарго , художникът поставя някои внимателно скрити илюстрации на определени части от тялото на тавана на Сикстинската капела. И ако погледнете плащаницата около Бог в „Сътворението на Адам“, ще откриете, че тя създава анатомична илюстрация на човешкия мозък.

Сук и Тамарго вярват, че Микеланджело е имал за цел да представи на мозъка идеята, че Бог е дарил Адам не само с живот, но и с човешко познание.

3 „Отделянето на светлината от тъмнината“

HN2510 Микеланджело, Разделяне на светлината от тъмнината 00

Алами

„Сътворението на Адам“ не беше единственият панел в Сикстинската капела, в който Микеланджело скри анатомични илюстрации. Според Сук и Тамарго в „Разделяне на светлината от мрака“ можете да намерите изображение на гръбначния мозък и мозъчния ствол на човека в центъра на гръдния кош на Бога, водещ до гърлото му.

4 „Кафе-тераса през нощта“

HEERX6 Тераса на кафене през нощта, от Винсент ван Гог, 1888 г., Музей Кролер-Мюлер, Национален парк Хоге Велуве, Отерло, Холандия, Европа

Алами

На пръв поглед, Винсент ван Гог Маслената живопис от 1888 г. изглежда така, както е описано в заглавието: старомодна кафе-тераса в колоритен френски град. Но през 2015 г. експертът на Ван Гог Джаред Бакстър предложи теорията, че картината всъщност е собствената версия на художника на „Тайната вечеря“.

От близко проучване се вижда една централна фигура с дълга коса, заобиколена от 12 индивида, единият от които сякаш се плъзга в сянка като Юда. Има и малки разпятия, скрити в цялата картина, включително едно над централната фигура, подобна на Исус.

5 „Пророкът Захария“

Пророкът Захария

Алами

Някои от работата на Микеланджело в Сикстинската капела може да имат някои доста нахални скрити тайни. „Пророкът Захария“ например изглежда като стенопис на едноименния пророк, четящ книга, докато два херувима хвърлят поглед през рамото му.

Но ако се вгледате внимателно, изглежда, сякаш някой от ангелите „преобръща смокинята“, когато човек поставя палеца си между средния и показалеца. По принцип това е старата версия на средния пръст.

Равин Бенджамин Блех на университета Йешива каза ABC News: „Това може би е ключът към разбирането на смелостта на Микеланджело, истинските чувства на Микеланджело към папата и факта, че Микеланджело не се поколеба да ни представи съобщения, които може да са обидни.“

6 „Мона Лиза“

BPFPDX Мона Лиза от Леонардо да Винчи.

Алами

Шедьовърът на Да Винчи от 15-ти век е едно от най-разпознаваемите произведения на изкуството в света, но тук има какво да се види от тази скандална полуусмивка.

Първо, има някои спекулации, че тя е бременна, като се има предвид начина, по който ръцете й са разположени над корема и воала около раменете, който често се носел от бременни жени по време на италианския Ренесанс.

Но най-новите открития са в нейните очи. През 2011 г. италиански изследовател Силвано Винчети твърди, че е намерил букви и цифри, микроскопски нарисувани върху тях. Той каза на Асошиейтед прес че „L“ над дясното й око вероятно означава името на художника.

Но значението на буквата „S“, която той вижда в лявото й око и цифрата „72“ под сводестия мост на фона, са по-малко ясни. Винчети вярва, че буквата „S“ може да се отнася до жена от династията Сфорца, управлявала Милано, което означава, че жената от картината може да не е Лиза Герардини, както се смята отдавна. Що се отнася до „72 г.“, Винсети твърди, че това може да се дължи на значението на числата както в християнството, така и в юдаизма. Например „7“ се отнася до създаването на света, а числото „2“ може да се отнася до двойствеността на мъжете и жените.

7 „Портрет на Арнолфини“

DHXB1X Портрет на Арнолфини - от Ян ван Ейк, 1434 г.

Когато погледнете за първи път На Ян ван Ейк 1434 г. маслена живопис, изглежда просто изобразява търговеца Джовани от Николао Арнолфини и жена му.

Но ако се вгледате внимателно в огледалото в центъра на стаята, ще видите, че в стаята влизат две фигури. Това е широко разпространено мнение че един от тях е предназначен да бъде самият Ван Ейк. Също така ще забележите, че на стената над огледалото има латински надпис с много сложно изписване, което в превод означава „Ян ван Ейк беше тук. 1434. '

птица продължава да лети в прозорците

8 „Посланиците“

M46PWA Посланиците от Ханс Холбейн Млади

Алами

Ханс Холбейнт Йънгър Картината от 1533 г. „Посланиците“ има доста впечатляваща илюзия в основата си. Ако погледнете еднолицево изображение в долната част на картината отдясно наляво изглежда анаморфен череп. Учените вярват, че това е предназначено да напомня, че смъртта е винаги зад ъгъла.

9 'Старият китарист'

PTX6JM Старият китарист, Пабло Пикасо, 1903-1904, Институт за изкуство в Чикаго, Чикаго, Илинойс, САЩ, Северна Америка

Алами

Пабло Пикасо преследването в началото на 1900 г. Изобразяването на възрастен мъж, който гушка китара, е едно от най-почитаните произведения на неговия Син период.

През 1998 г. обаче изследователите са използвали инфрачервена камера и са открили, че има друга картина наслоен под него, на който е изобразена жена. Сега, когато боята избледнява, става по-лесно да се види лицето на жената над врата на стареца.

10 „Мадам Х“

CTP67X Мадам X Мадам Пиер Готро 1883 Джон Сингър Сарджънт Американец Съединени американски щати

Алами

През 1884 г. Джон Сингър Сарджънт нарисува портрет на богата парижка светска дружина Virginie Amélie Avegno Gautreau. Първоначално той изобразява бижутерската лента на роклята й, която се изплъзва от рамото й, но произведението на изкуството скандализирано общество от висша класа. Сарджент трябваше да пребоядисва презрамките, да преименува картината, за да прикрие името на субекта, и да се премести в Лондон, за да избегне по-нататъшно смущение.

11 „Изглед към пясъците на Шевенинген“

EC825B Картина, озаглавена Изглед на пясъците на Шевенинген от Хендрик ван Антонисен (1605-1656) холандски морски художник. Датирано от 17 век. Снимка на снимка 1754. Точната дата е неизвестна.

Алами

Ако сте посетили Хендрик ван Антонисен „Изглед към пясъците на Шевенинген“ в музея „Фицуилям“ в Кеймбридж, Англия между 1873 и 2014 г., нямаше да видите този гигантски кит на брега.

Това е така, защото отне 140 години някой да забележи, че в произведенията на изкуството куп хора са събрани в клъстер, за да не гледат нищо. Когато консерватор Шан Куанг махнала палто от жълт лак, докато възстановявала пейзажа от 1641 г., тя разкрила кит на брега и разгадала загадката.

12 'Пролет'

D3FHD0 Сандро Ботичели, пролет (Primavera) 1482 Темпера на панела. Уфици, Флоренция

Алами

Специфичното значение зад Сандро Ботичели шедьовърът е оспорен. Но е широко прието, че на някакво ниво произведенията на изкуството са празник на пролетта и плодородието, което сезонът носи.

Картината наистина има тайни изкушения за любителите на градинарството. Ботаниците са установили най-малко 200 различни вида растения в „Primavera“, които са представени в конкретни подробности.

13 „Холандски поговорки“

EDDDPF Pieter Brueghel the Elder, Холандски пословици (Синята мантия или The Topsy Turvy World) 1559 Масло върху дърво. Gemaldegalerie

Алами

Тази маслена картина от 1559 г. от Питер Брейгел Старият —Което е известно още като „Синият плащ“ или „Светът на изкривените топове“ - има най-малко 112 идентифицируеми поговорки са действали в него . Някои от тях са идиоми, които все още използваме, като „плуване срещу прилива“, „удряне на главата в тухлена стена“ (която е кръгла по-горе) и „въоръжен до зъби“. Опитайте се да видите колко можете да назовете и се опитайте да не ходите с кръстосани очи.

14 „Бакхус“

DNGT82 Караваджо, Юношеският Бакхус 1595-1597 г. Масло върху платно. Галерия Уфици, Флоренция, Италия.

Алами

Микеланджело Меризи при Караваджо Картината „Бакхус“ от 1595 г. е една от най-аплодираните му творби.

Изглежда, че няма много скрито, но благодарение на модерната технология, наречена рефлектография, експертите по изкуства през 2009 г. успяха да открият, че образът на мъж всъщност се крие в гарафата за вино долу вляво. И може да е просто самият Да Караваджо. - Караваджо нарисува човек в изправено положение, с ръка, протегната към платно върху статив. Изглежда, че е негов портрет, докато рисува “, експерт Мина Грегори каза Телеграфът .

15 „Урокът по музика“

урокът по музика

Алами

Алами

Голяма част от Йоханес Вермеер работата е пълна с тайни символи на сексуалността. Например в „Урокът по музиката“ изглежда, сякаш жената от картината се взира в клавишите на девственик, инструмент, свързан с женската чистота. Но тя всъщност отклонява поглед от него, за да срещне погледа на своя инструктор, както можете вижте в огледалото над нея. Виното на масата също е афродизиак, а струнният инструмент на пода може да се разглежда като фаличен символ.

16 „Давид и Голиат“

P100C6 Стенописните тавани на Сикстинската капела след реставрация. Давид и Голиат. Автор: Микеланджело (1475-1564). Местоположение: Сикстинска капела, Ватикан, Ватикан.

Алами

Този панел на Сикстинската капела показва Дейвид, побеждавайки гиганта Голиат. Но Михаелангело добави нещо доста готино към тази конкретна сцена: позицията на Дейвид умишлено е под формата на еврейската буква „gimel“. Това писмо обикновено се отнася до награда и наказание, което е идеално за библейската история за аутсайдерите.

17 „Мадона със Свети Джованино“

HR7R6B Мадоната със Свети Джованино

Италиански художник от Възраждането Доменико Гирландайо творбата „Мадона със Свети Джованино“ получава много внимание за странния предмет, витаещ зад главата на Мадона. Някои вярват изглежда като НЛО , което може да е индикация за ранни наблюдения на извънземни, датиращи от 15 век.

Други смятат, че обектът е представяне на откъса от Евангелието на Лука: „Пастирите, пребъдващи на полето, бдящи през нощта над стадото си. И ето, ангел Господен дойде върху тях и Господната слава засия около тях. ' Всичко зависи на коя страна на извънземния дебат заставате, предполагаме.

18 „Вечеря в Емаус“

E16KKF Вечеря в Емаус от Караваджо, 1601

Караваджо скрил забавно малко великденско яйце в картината си от 1601 г. „Вечеря в Емаус“. Сянката хвърлен от кошницата с плодове на масата прилича на риба, което може да е намек за това, когато Исус хранеше масите само с няколко риби.

19 'Млада жена се пудри на прах'

MB0MMK Картина, озаглавена „Млада жена, която се пудри от Жорж Серат“ от 1890 г.

На Жорж Серат рисуването на жена, която се гримира, може да изглежда достатъчно невинно, но има още много неща за изследване в тази работа от края на 19-ти век.

Скорошни Рентгеновите лъчи разкриха че привидно сладката цветна картина в горния ляв ъгъл на картината първоначално е автопортрет на Серат, но историята гласи, че „приятел го е предупредил изглеждаше странно . '

Особено забележително е, тъй като по-късно беше разкрито, че жената на картината е 20-годишната любовница на Seurat Мадлен Кноблох и този автопортрет беше единственият известен, който Сеурат някога е правил.

20 'Дейвид'

david2

Алами

Както отдавна е случаят с „Мона Лиза“, изражението на лицето на „Давид“ на Микеланджело е обект на дебати в продължение на много години.

През 2007 г. обаче в Станфордския университет Дигитален проект на Микеланджело открил, че ако разгледате тази огромна статуя отдолу, както често правят хората, изглежда, че лицето му е спокойно и уверено. Но когато се гледа от по-висока гледна точка, Дейвид изглежда се чувства доста напрегнат в битката с Голиат.

21 „Градината на земните наслади“

AAAPJF Градината на земните наслади живопис на Йероним Бос

Алами

На Йероним Бош панел за опасностите от светското изкушение има много интересни препратки в него, но един от най-странните беше открит от студент през 2014 г.

В долния ляв ъгъл на произведението - което е направено някъде между края на 15 и началото на 16 век - можете да видите музикална партитура, татуирана в задната част на някого. Студентът преведе музиката в съвременна нотация и сега можете да го слушате. Предупреждение за спойлер: Прилично е страховито.

22 „Раждането на Венера“

DGXKXG Раждането на Венера - от Сандро Ботичели, 1486 г. - Само за редакция.

Алами

Голотата в известната картина на Ботичели беше доста новаторска за края на 15 век. Но това не е мястото, където смелостта на художника свършва.

Някои историци на изкуството вярвайте, че черупката на миди, по която Венера язди океанските вълни, всъщност е предназначена да символизира женските гениталии и по този начин да намеква за плодовитост.

23 „Постоянството на паметта“

F5HK3B Салвадор Дали - Постоянството на паметта

Алами

Като се има предвид какво при гениалния сюрреалистичен художник Салвадор Дали е, естествено е да се предположи, че топящите се часовници в картината му „Постоянството на паметта“ от 1931 г. са намек за Алберт Айнщайн теория на относителността.

Но, както се оказва, часовниците всъщност са вдъхновени от гъвкаво сирене камамбер. Той е бил цитиран като казва, че известните топящи се часовници „не са нищо друго освен нежния, екстравагантен и самотен критичен за паранояка Камамбер на времето и пространството“.

24 „Звездната нощ“

GHFCP7 Звездната нощ, 1889 г., Винсент Ван Гог

Алами

В 2014 TED Talk , научен сътрудник Наталия Сент Клер обясни как движението в картината на Винсент ван Гог „Звездната нощ“ от 1889 г. намеква за изключително сложна математическа концепция, наречена турбулентен поток десетилетия преди учените да я открият.

„През 2004 г., използвайки космическия телескоп„ Хъбъл “, учените видяха вихрите на далечен облак прах и газ около звезда и това им напомни за„ Звездната нощ “на Ван Гог“, обясни Сейнт Клер. Това мотивира учените да проучат подробно картините на Ван Гог и когато го направят, „те откриха, че има различен модел на турбулентни флуидни структури ... скрити в много от картините на Ван Гог“.

25 „Кръпка трева“

ED8T9W Винсент ван Гог, Кръпка трева 1887 г. Маслени бои върху платно. Музей Kroller-Muller, Otterlo, Холандия.

Картината на Ван Гог от 1887 г. „Кръпка трева“ живо пресъздава динамична пасторална сцена, но това не е всичко.

шеги, които ще ви разсмеят

През 2008 г. холандски учени Йорис Дик и Коен Янсенс пионер в Рентгенова техника което им помогнало да открият скрит портрет на селянка, заровена под тревите. Известно е, че Ван Гог рисува по-ранните си творби - и според Пазителят , експертите изчисляват, че около една трета от първоначалните му парчета са скрити под тях скрити композиции.

За да откриете още невероятни тайни за най-добрия си живот, кликнете тук, за да ни следвате в Instagram!

Популярни Публикации