Причина №1 да не си вземете костенурка за домашен любимец

Може би искаш готин домашен любимец но не може да има куче. Или може би просто сте били силно повлияни от Костенурките нинджа . Независимо от причината, ясно е, че костенурките са се превърнали в популярен домашен любимец, особено за семейства с малки деца. В крайна сметка, тези влечуги не се нуждаят от много грижи, освен да бъдат хранени и аквариумът им да се почиства редовно. Но не позволявайте на естеството на това създание, което не изисква поддръжка, да ви приспива във фалшиво чувство за безопасност. Костенурките всъщност крият голяма опасност за вашето здраве, което е нещо, което трябва да сте наясно, преди да поемете ангажимент. Прочетете, за да научите от експерти за причина номер едно, поради която не трябва да си вземете костенурка за домашен любимец.

ПРОЧЕТЕТЕ ТОВА СЛЕДВАЩО: 7-те най-добри кучета за начинаещи, казват ветеринарите .

Много американци са се сдобили с домашни любимци по време на пандемията.

  Красив мъж на средна възраст избира и купува малка аквариумна костенурка в модерен магазин за домашни любимци. Млада продавачка му помага да вземе добро решение.
iStock

Ако увеличеното време, прекарано у дома през последните няколко години, ви е накарало да искате домашен любимец, едва ли сте сами. Според проучване на Forbes Advisor около 78 процента от всички собственици на домашни любимци в САЩ приветстваха ново животно в живота си по време на пандемията. Проучването установи също, че по-младото поколение има новооткрита любов към един по-пренебрегван домашен любимец: костенурките. Изследователите установиха, че 22 процента от респондентите от Gen Z - тези на възраст между 18 и 25 години - сега притежават домашен любимец костенурка.„Костенурките, особено малките костенурки, се смятат за добри домашни любимци, защото са сладки, евтини и по-безопасни от други влечуги, като змиите“, обяснява Кели Джонсън-Арбър , MD, a лекар по медицинска токсикология и втори медицински директор в Националния столичен център по отравяния. Но както Джонсън-Арбър и други предупреждават, това влечуго може да не е толкова безопасно за домашен любимец както предполагат мнозина.Костенурките представляват голям риск за здравето.

  Близък план на червеноуха костенурка, релаксираща върху скала в аквариума си.
iStock

Въпреки че костенурките изглеждат по-спокойни от средния ви домашен любимец, те крият опасен риск. „Имат Салмонела ,' Джеф Нийл , оперативен мениджър в Critter Depot , разказва Най-добър живот . „Доброто отглеждане може да помогне за смекчаване Салмонела експозиция, но дори и при добро отглеждане костенурките пак ще имат Салмонела .' ae0fcc31ae342fd3a1346ebb1f342fcbмечта за бяла змия

Както допълнително обяснява Джонсън-Арбър, тази бактерия 'живее в стомашно-чревната система' на костенурката и те могат да носят и да отделят Салмонела без да показва никакви признаци на заболяване. „Когато хората боравят с костенурки (включително да ги държат, целуват и почистват резервоарите им или чиниите с вода), Салмонела бактериите могат да навлязат в човешкото тяло и да причинят потенциално смъртоносна болест“, казва тя Най-добър живот . „Всъщност е доста лесно хората да се заразят Салмонела чрез контакт с костенурки.'

За повече съвети за домашни любимци, доставени направо във входящата ви кутия, абонирайте се за нашия ежедневен бюлетин .

много сладки неща да кажеш на приятелката си

Децата са особено изложени на риск.

  Малка костенурка в ръцете на жена
iStock

Способността на костенурката да се разпространява лесно Салмонела ги прави особено рискови като домашни любимци за малки деца, според Нийл. Докато всеки може да получи Салмонела инфекция, Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) предупреждава, че рискът е най-висок за бебета, малки деца, бременни и възрастни хора. Според FDA това са групите хора, от които е най-вероятно да се разболеят Салмонела инфекция, че те трябва да бъдат лекувани в болница. Симптомите на заболяването обикновено включват диария, висока температура, болки в стомаха, гадене, повръщане и главоболие и се появяват шест до 72 часа след контакт с бактерията.„Ако децата влизат в контакт с малки костенурки , те рискуват да се разболеят много,' Вик Боди II , PhD, служител по безопасността на потребителите в Центъра за ветеринарна медицина на FDA, обяснява на уебсайта на агенцията. „И за съжаление, децата несъзнателно ще се заразят сами. Децата имат склонността да поставят малките костенурки в устата си или да играят в местообитанието на костенурките и след това да поставят пръстите си в устата си. Освен това местообитанията на влечуги понякога се почистват в кухненската мивка, която може да замърси кръстосано храната и приборите за хранене, което може да представлява сериозен риск както за децата, така и за възрастните.'

В момента CDC разследва a Салмонела огнище, свързано с костенурки.

  Тийнейджър, който се грижи за домашна костенурка у дома
iStock

Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) активно разглеждат вълна от скорошни Салмонела инфекции сред хора в 14 различни щата. Според агенцията има съобщени 21 заболявания между януари и юли 2022 г., въпреки че броят на инфекциите вероятно е „много по-висок от докладвания брой“. В резултат на това са настъпили най-малко осем хоспитализации.

От 14 заразени, интервюирани от държавни и местни здравни служители, 10 съобщават за докосване на костенурки преди да се разболеят. Според CDC myturtlestore.com, онлайн търговец на дребно, продаващ костенурки за домашни любимци, е „идентифициран като източник на заболявания в това огнище на епидемия в няколко щата“. Агенцията казва, че „щамът на Салмонела разболяването на хората в това огнище също беше установено в съоръжението myturtlestore.com.'

Това не е първият път, когато CDC се свързва Салмонела огнища на домашни костенурки. Агенцията установи, че домашните костенурки са вероятно източник на инфекция при 137 души по време на четири огнища между март 2017 г. и февруари 2021 г. „Разследванията показаха, че малко преди много от хората да се разболеят, те са били изложени на малка костенурка чрез докосване, хранене, почистване на местообитанието или смяна на водата в резервоар', обяснява FDA на уебсайта си.

Популярни Публикации