33 Невероятни факти, които никога не сте знаели за Барби

Барби може да изглежда млада, но емблематичната кукла всъщност навърши 60 години през 2019 г. И въпреки че тя е една от най-известните играчки, които светът някога е виждал, все още има много факти за Барби които едва ли са общоизвестни. Тя е живяла живот в пластмаса, който наистина е фантастичен. Продължете да четете, за да научите някои интересни парчета за най-известната модна кукла в света.1 Барби е вдъхновена от германски подарък.

МИЛАН, ИТАЛИЯ-10 ФЕВРУАРИ 2016: Изложба на иконите Барби, първата серия кукли от Барби от 1959 г., показана в новия музей MUDEC, Музей на културите, в Милано. - Изображение

Shutterstock

Докато Барби може да изглежда американска като ябълков пай, тя е създадена по модел немска кукла на име Лили . Като културен критик M.G. Господи отбелязва в Завинаги Барби , куклата е базирана на комикс от 50-те години за момиче на повикване от висок клас, който се появи в германския таблоид Bild вестник .Куклата Lilli, вдъхновена от тези комикси, беше замислена като подарък за възрастни, но когато Mattel е съосновател Рут Хендлър я видя по време на пътуване в Европа, това предизвика идеята за Барби. „Тогава не знаех коя е Лили и дори че се казва Лили“, каза тя на Господ. „Видях само тяло с форма на възрастен, което се опитвах да опиша от години, а нашите момчета [от Mattel] казаха, че не може да се направи.“2 Тя също беше вдъхновена от хартиени кукли.

Винтидж хартиена кукла играчка деним деб

Flickr / Джо НайлърНие имаме Барбара Хендлър , дъщеря на съоснователите на Mattel Рут и Елиът, за да благодари за Барби. Когато Барбара беше дете, тя играеше с хартиени кукли часове наред. Според Уебсайтът на Mattel , „това предизвика визията на Рут да създаде триизмерна кукла за момичета, за да изпълнят мечтите си.“

3 И пълното й име е Barbara Millicent Roberts.

Отблизо глава на кукла Барби

Shutterstock

В чест на своя източник на вдъхновение - дъщеря си Барбара - Хендлър кръсти куклата Барби Барбара Милисент Робъртс. По ирония на съдбата обаче истинската Барби беше на 17 по времето, когато куклата дебютира, и следователно не беше особено заинтересована да бъде свързана с играчката на детето.„[Децата] щяха да дойдат при мен и да ми кажат:„ Значи ти си куклата Барби “, каза Хендлър Хора през 1989 г. „Не ми хареса. Много е странно да имаш кукла, кръстена на теб.

4 Барби е проектиран съвместно от ракетен инженер.

Изстрелване на ракета. Елементи на това изображение, предоставено от НАСА

Shutterstock

Когато дойде време да се създаде Барби, Хендлър възложи дизайнера на Mattel Джак Райън към задачата. Стипендиант от Йейл, Райън е работил за авиокосмическа компания, преди да се присъедини към екипа на Mattel. Всъщност той помогна за проектирането на правителствените ракетни системи Hawk и Sparrow III, преди да помогне за създаването на Барби.

5 Той също беше женен за Zsa Zsa Gabor.

Zsa Zsa Gabor

Shutterstock

След като проектира оригиналната кукла Барби, Джак Райън се жени Островът на Гилиган актриса Zsa Zsa Gabor през 1975 г. В този момент обаче връзката на дизайнера с Mattel беше скалиста, тъй като той и Хендлър не можеха да се споразумеят кой всъщност е измислил идеята за куклата.

„Не можеше да измисли нищо оригинално“, каза Хендлър Нюйоркчанинът . „Но след като го поведохте и казахте какво трябва да направи, той измисли как да го направи.“ През 1980 г. Райън съди Mattel за авторски права и се урежда извън съда.

банални, но забавни реплики

6 Барби създаде правни проблеми на Mattel от самото начало.

адвокати, които четат книги

Shutterstock

Барби беше представена на света на 9 март 1959 г. на панаира на играчките в Ню Йорк. И когато Greiner & Hausser, компанията зад куклата Lilli, видя Барби, те не бяха доволни. Те обвиниха Mattel, че копира елементи от нейния дизайн - особено тазобедрената става - без тяхно разрешение. Greiner & Hausser съди Mattel за нарушение и те се уреждат извън съда през 1963 г. Година по-късно Mattel купува правата върху Lilli.

7 Барби е от Уисконсин, а не от Малибу.

Държавният флаг на Уисконсин се развява на вятъра. - Изображение

Shutterstock

Според Mattel's официален уебсайт на Барби , Барби е от измисления град Уилоуз, Уисконсин. И въпреки че не е истинско място, щата Уисконсин с гордост я претендира за родна дъщеря. Дори е представена ранна версия на куклата в историческия музей в Уисконсин .

8 реклами, излъчени през Клубът на Мики Маус помогна на Барби да стане хит.

Мики Маус Клуб Mouseketeers 1957

Архив PL / Alamy Stock Photo

Според Време , Mattel стана първият целогодишен спонсор на Клубът на Мики Маус през 1955г. ТВ реклами са били нов подход за рекламиране на играчки по това време и Mattel е до голяма степен кредитиран като първата компания, която излъчва реклами, насочени към деца. Когато компанията пусна Барби, те силно популяризираха куклата Клуб на Мики Маус зрители. Тя стана хит веднага щом реклами бяха в редовна ротация.

9 Много знаменитости участваха в реклами на Барби, преди да станат известни.

Реклама на Барби

© Mattel, Inc.

Като се има предвид постоянният поток от телевизионни реклами, които Mattel продуцира за Барби от дебюта си, не е изненадващо, че някои известни личности получиха големите си почивки чрез реклами на Барби. Мила Кунис , Фърги , и Куп Брейди Морийн Маккормик са само някои от знаменитостите, които се появиха в реклами за куклата, преди те сами да станат домакински имена.

10 Оригиналната Барби беше продадена и като блондинка, и като брюнетка.

Tinker * Шивачът обича Lalka / Flickr

Flickr / dollyhaul

Оригиналната Барби се предлагаше като блондинка или брюнетка. Но според Форбс , 'русата кукла се продаде много по-добре, брюнетката скоро бе изхвърлена в задната част на рафта.'

11 И тя се усмихна едва 12 години след дебюта си.

Барби от реколтата на Малибу от 70-те

Flickr / Капиту

Оригиналната Барби беше със стиснати устни, което я накара да изглежда доста сериозна. Едва през 1971 г. Mattel представя Малибу Барби , първата версия на куклата, която се усмихва със зъби. Нейните бисерни бели наистина искряха срещу слънчевата й кожа!

12 Кен е с две години по-млад от Барби.

кен-кукла-барби

Shutterstock

Кен направи своя дебют на 11 март 1961 г., което прави Барби малко пума. Хендлър кръсти мъжкия колега на Барби на нейния син, Кенет Хендлър - така че макар куклите да се срещат, те са кръстени на братя и сестри.

13 Оригиналният Кен беше без риза.

Зает кукла Кен

Flickr / dollyhaul

The първа кукла Кен дойде с червени куфари, сандали и кърпа - и това е всичко. Не се виждаше връх. Моделът за следващата година беше малко по-скромен: Версията на Кен от 1962 г. дойде с червено-бяла риза на райета , въпреки че все още го носеше отворен.

14 Барби имаше възстановителна връзка, докато беше разделена от Кен.

Кукла Барби по време на кратката й връзка с Блейн. Барби излизаше с Блейн, докато тя и Кен бяха в почивка.

Avril O'Reilly / Alamy Stock Photo

След 43 години заедно, Барби и Кен са известни наречен го напуска през 2004 г., малко преди Свети Валентин. Говорител на Mattel каза в съобщение за пресата по времето, когато Кен и Барби „смятат, че е време да прекарат известно време - разделени“.

По време на почивката си от Кен, Барби се свърза с име „Cali Guy“ Блейн Гордън , който дебютира по време на Панаира на играчките през 2004 г. Блейн беше много популярен и две години не се произвеждаха нови кукли Кен след новите рафтове на Барби.

Но след като очевидно отдели време да работи върху себе си, Кен се появи отново през 2006 г. с актуализиран външен вид и стил . Двамата с Барби успяха помири се точно навреме за Свети Валентин 2011 и оттогава сме заедно.

15 През годините Барби има много братя и сестри.

Вилнюс, Литва, 14 май 2018 г .: Кукли Барби с руса коса. - Изображение

Shutterstock

Барби има огромно семейство - и то сложно. Разбира се, много от нас познават малката й сестра Шкипер , който дебютира през 1964 г. и все още е силен. Но знаете ли също, че тя има братя близнаци, Всички и Тод , които бяха въведени година по-късно? Tutti е прекратен през 1971 г. и в крайна сметка е заменен със Stacie, а Todd е спрян и преиздаван твърде много пъти, за да се брои.

Междувременно малката сестра на Барби Кели пристигна в средата на 90-те години, макар че беше прекратена през 2010 г. Същата година светът се срещна с Челси, неин заместник. Най-младият от екипажа е бебе на име Криси, родено в края на 90-те. Тя го направи само няколко години, преди да бъде прекратена. И си помислихте Вашият семейството беше сложно.

16 Тя също има роднини във Великобритания.

Барби Франси Феърчайлд

RMyers / Alamy Stock Photo

Барби има Английски братовчед на име Франси Феърчайлд. Тя беше продадена от 1966 до 1976 г. и след това отново се появи през 2011 г. . Интересно е, че това беше годината, в която всички погледи бяха насочени към кралската сватба Принц Уилям и Кейт Мидълтън . Съвпадение? Ние мислим, че не.

17 Приятелката на Барби Кристи беше първата афро-американска кукла във вселената на Барби.

Барби

Sherab / Alamy Stock Photo

Кристи е един от най-старите приятели на Барби. Тя беше и първата афро-американска кукла Барби, представена като част от куклата Talking Barbie през 1968 г. С изключение на краткия изход през 2000-те, Кристи е част от разширения стих за Барби от самото си стартиране.

18 Първата знаменитост Барби е базирана на модела Туиги.

AF архив / Alamy Stock Photo

Има смисъл някой толкова известен като Барби да има добре познати приятели. И нейният първи известен приятел, според официален уебсайт на Барби , беше Туиги , базиран на емблематичния британски моден модел. Куклата Twiggy , която беше представена през 1967 г., носеше жълта, зелена и синя мини рокля с вертикални райета с жълти ботуши.

19 Първата работа на Барби е „тийнейджърски моден модел“.

Робин Бекъм / BEEPstock / Алами

Когато е продадена за първи път през 1959 г. в черно-бял бански, Барби е повишена като „ тийнейджърски моден модел . ' Разбира се, това е преди тя да се захване с много други индустрии и да стане опитна бизнесдама.

20 Но оттогава тя има около 200 различни кариери.

ПЕНАНГ, МАЛАЙЗИЯ - 26 декември 2018 г .: Играчки Барби за момичета на рафта на магазина. Барби е модна кукла, произведена от американската компания за играчки Mattel и лансирана през март 1959 г. - Изображение

Shutterstock

През последните 60 години или около това, Барби е провела зашеметяващ брой работни места , работещи в областта на изкуствата, бизнеса, политиката и науката, за да назовем само няколко. Вероятно дори не сте осъзнавали, че тя има опит като учител по жестомимичен език, посланик на УНИЦЕФ, канадски планинар и рапър. Към днешна дата тя има над 200 кариери в привидно безкрайното си резюме.

21 През годините Барби е имала повече от 40 домашни любимци.

барби-кукла-домашни любимци

Mattel чрез BestProducts

Според Нещата , тя е имала 21 кучета, 14 коня, шест котки, три понита, папагал, панда, шимпанзе, жираф и зебра. И в ферма ветеринарен комплект на снимката по-горе, виждаме и няколко агнета и пилета.

Историята на Барби с животни дори надхвърля нейната обширна колекция от домашни любимци. През 2015 г., след излизането на документалния филм Черна риба , водните тематични паркове се сблъскват с нарастваща реакция при лечението на косатки. В резултат Mattel обяви, че ще прекратят SeaWorld Barbie. „Барби има богата история като защитник на правата на животните. Всъщност тя е била без козина през цялата си история, а Говорител на MAP каза в отговор. „Радваме се да видим, че тя може да запази имиджа си, подходящ за животните.“

22 Рут Хендлър помогна за разработването на протеза на гърдата за реконструктивна хирургия.

предотвратяване на рак на гърдата

Shutterstock

След като беше диагностициран с рак на гърдата и претърпя мастектомия през 70-те години, Рут Хендлър помогна да проектира и разработи висококачествена протеза на гърдата за други оцелели от рак на гърдата с компанията Почти Me Technologies LLC , която вече повече от 40 години произвежда протези на гърдите и други продукти след мастектомия.

23 Барби се е кандидатирала за президент шест пъти.

Movemember беше в един момент доказателство за млади мъже с избирателна възраст.

Shutterstock

Говорете за постоянни. Барби се кандидатира за президент всяка изборна година от 1992 г. насам, с изключение на състезанието от 1996 г. Барби направи своята прогресивна кампания още една стъпка напред през 2016г , работещи на първия изцяло женски билет, който САЩ някога са виждали.

„Президентските и вицепрезидентските кукли продължават усилията ни да изложим момичетата на вдъхновяваща кариера, която е недостатъчно представена от жените“ Лиза Мак Найт , главен мениджър и старши вицепрезидент в Барби, се казва в изявление . „Виждаме тази кукла като навременна и актуална платформа за продължаване на разговора около женското лидерство.“

24 Барби отиде в „излязла в космоса“ четири години преди кацането на Луната.

Астронавт Барби

Flickr / dollyhaul

На 20 юли 1969 г. американски астронавти Нийл Армстронг и Бъз Олдрин станаха първите хора, кацнали на Луната. И докато повечето от света бяха разбираемо впечатлени от този подвиг, Барби беше „беше там, направи това“. Виждате ли, през 1965 г., четири години преди да се случи Аполон 11, Мис астронавт Барби „Сашай [изд.] нейния път в космоса.“

25 Totally Hair Barbie е най-продаваната версия на куклата до момента.

тотално прическа Барби

Mattel през Amazon

Според Рекорди на Гинес , най-продаваната Барби за всички времена е Totally Hair Barbie, издадена през 1992 г. Към днешна дата повече от 10 милиона кукли са продадени по целия свят през 2017 г., Mattel дори пусна Версия за 25-та годишнина на куклата в светлината на безумния й успех.

26 Къщата на мечтите на Барби „струва“ 25 милиона долара.

Къщата на мечтите на Барби Малибу

Mattel през Target

През 2013 г. Mattel обяви, че Барби ще продава мечтаната й къща в Малибу за 25 милиона долара . „Едноспалната стая с една баня с площ от 8 500 квадратни метра се намира на 23 456 квадратни фута и включва ултрасамостоятелен вход на 150 фута девствен плаж Малибу“, се казва в съобщението на компанията. Мател добави: „Това е единственият имот в Малибу с наистина безпрепятствена гледка към океана - в края на краищата той има само три стени“. Много смешно.

27 Кукла Барби се продава на всеки три секунди.

Момиче в секцията за играчки, държаща Барби

Shutterstock

През 2003 г. Състояние твърдеше, че на всеки три секунди някой по света купува нова Барби. Според Телеграфът , това означава, че броят на Барбита в света би могъл да заобиколи света повече от шест пъти .

Обиколката на света е 24 900 мили, а куклата Барби е висока 11,5 инча. Следователно ще ви трябват 13,7 милиона Барби, подредени главата до петите, за да го направите по целия свят. Използвайки гореспоменатото правило от три секунди на Барби, има достатъчно кукли, които да увиват земното кълбо повече от половин дузина пъти.

28 Веднъж подобна на Сири Барби беше обвинена, че шпионира собствениците си.

МИЛАН, ИТАЛИЯ - 22 НОЕМВРИ: Кукли Барби в G! ела giocare, търговски панаир, посветен на игри, играчки и деца на 22 НОЕМВРИ 2013 г. в Милано. - Изображение

Shutterstock

Въпреки че Барби е генерирала справедлив дял от противоречия през цялата си история, през 2015 г. се наблюдава един от по-странните дебати за куклата. Същата година Mattel стартира Здравей, Барби , което позволи на потребителите да задават въпроси на куклата и да получават отговори, подобни на Siri на Apple .

Разпитани критици независимо дали Hello Barbie е нарушила поверителността както на децата, така и на родителите, като се има предвид, че гласовете на онези, които говорят на куклата, могат да бъдат записани и съхранени от технологичния партньор на Mattel ToyTalk. Други се опасяват, че хакерите могат да използват WiFi връзката, за да се включат по някакъв начин в дома на собственик, подслушвайки личните им разговори.

29 Най-големият колекционер на Барби в света има 15 000 кукли.

Колекция от кукли Барби

Shutterstock

Барби има хиляди посветени колекционери. Най-големият й фен и най-отдаден колекционер обаче е германка на име Бетина Дорфман , който е натрупал повече от 15 000 кукли откакто получи първата си през 1966 г. на петгодишна възраст.

30 Най-скъпата Барби, продадена за повече от 300 000 долара.

Барби от Стефано Кантури

Flickr / Алфа

сън за кръв значение

Първоначално Барби се продаваше за 2,99 долара, а днес тя струва средно около 10 долара. Не е Стефано Кантури Барби все пак. Тази кукла има истинско диамантено колие от дизайнер на бижута Стефано Кантури , който се отличава с австралийски розов диамант, изрязан в изумруд, заобиколен от три карата бели диаманти Кристис го продаде на търг през 2010 г. за събиране на пари за Фондацията за изследване на рака на гърдата. Крайната оферта беше $ 302 500, правейки куклата Най-скъпият Барби някога продавана.

31 Оскар де ла Рента е първият моден дизайнер, който работи с Барби.

Оскар де ла Рента Барби

Flickr / николеникол

През 1984 г. Барби добави първата си дизайнерска рокля към гардероба си. Mattel се обедини с известния моден дизайнер Оскар де ла Рента за да придаде на Барби някои „бляскави бижута и метални тоалети“, както отбелязва официалният уебсайт на Барби. Оттогава Mattel се обединява с дизайнери като Кристиан Лубутен , Живанши , Треньор , Диор , и Вера Уанг .

32 Анди Уорхол използва Барби като вдъхновение за един от своите портрети.

Анди Уорхол

Наука История Изображения / Alamy Stock Photo

През 1986 г. икона на поп арт Анди Уорхол създаде портрет на една от многото му музи, BillyBoy * . Този „портрет“ обаче беше необичаен, тъй като всъщност не се основаваше на изображение на BillyBoy *, а на Барби.

„Много, много, много години [Анди] искаше да ме рисува. И по някаква причина не оцених тази идея. От досада му казах: 'Ами ако наистина искаш да направиш моя портрет, направи портрет на Барби, защото Барби, c'est moi', каза БилиБой * на Би Би Си .

33 Барби проведе първото си шоу на пистата в Ню Йорк през 2009 г.

Ревю на Барби в седмицата на модата в Ню Йорк

WENN Rights Ltd / Alamy Stock Photo

През 2009 г., в чест на 50-годишнината си, Барби проведе първото си шоу на пистата по време на Седмицата на модата в Ню Йорк. Според Ройтерс , дизайнерите, които участваха в шоуто, включват Вера Уанг, Juicy Couture, Badgley Mischka, Tommy Hilfiger и Calvin Klein.

Популярни Публикации