Тайната причина, поради която топките за голф имат трапчинки

На зелено всеки иска да вярва имат перфектната техника надолу - и съоръжението да съвпада. Те са настроили люлката до съвършенство, хвалят се с марката топка, която използват, техните клубове са най-добрите пари, които могат да се купят. Но в края на краищата физиката има толкова общо с голфа, колкото и парите и самохвалството. Няма значение дали сте имали перфектната люлка, тояга и мислене без един ключов фактор: трапчинките на топка за голф.Моментът на удара между тоягата и топката продължава за част от секундата и този удар определя скоростта на топката, ъгъла на изстрелване и скоростта на завъртане. Така че да, тази част от секундата е важна и определено трябва да продължите да работите върху точното люлеене, за да прецените въздействието. Но след момента на свързване е време да оставите гравитацията и мистерията на аеродинамиката да работят. Това е където влизат трапчинките.

Краткият отговор

Трапчинките на топка за голф и моделът, в който са, влияят на аеродинамиката на топката. Оптимизирането на формата на топката чрез създаване на тези малки следи от промяна променя начина, по който тя лети във въздуха, което ви дава по-добър изстрел в тази дупка в едно. Добавянето на трапчинки към топките за голф създава тънък слой въздух, който полепва по повърхността, минимизирайки съпротивлението зад топката и увеличавайки повдигането на топката - позволявайки й да отиде по-високо и да се придвижи напред по-бързо.В ролята на Том Veilleux, старши учен, и Vince Simonds, директор на аеродинамичните изследвания, в Top-Flite Golf Company каза Научен американски , 'Гладка топка за голф, ударена от професионален голфър, ще измине само около половината разстояние от топка за голф с трапчинки.'Голф топките не винаги са били така добре проектирани по времето на миналото, топките за голф са направени от дърво. И през 17-ти век те бяха специален артикул, изработен от кожа и пълнен с гъши пера, казва Стив Куинтавала , инженер на Голф асоциацията на САЩ. Към 1900-те години топки за голф се правят от дървесен сок, наречен гутаперча, който отскача по-добре от „пернатите“ от 1600-те. Тези „изкормени“ пътували по-далеч, когато ставали оцветени и изтъркани от играта, и по този начин се роди идеята за добавяне на трапчинки към топките за голф.Главоломният отговор

И така, как точно трапчинките влияят на полета на топка за голф?

Нека започнем с фактите: топките за голф имат около 300 до 500 трапчинки с дълбочина около 0,010 инча. Трапчинките са традиционно сферични, въпреки че други форми могат да бъдат оптимизирани и за аеродинамични характеристики: Callaway HX използва шестоъгълници например и тази промяна беше голяма работа когато новият бал беше обявен през 2002г.

За да вникнем повече в глупавата пясъчност, трябва да разберем някои ключови идеи за аеродинамиката - преди всичко, вдигам и плъзнете , двата компонента на силата, упражнявана от въздуха. Плъзнете директно се противопоставя на движението, докато вдигам е перпендикулярна сила, която помага да се вдигне топката за голф във въздуха. Целта е да се увеличи вдигам и намалява плъзнете за да накарат предметите да отидат по-далеч и трапчинките помагат за това.Докато топката за голф лети, тя изтласква въздуха от пътя, създавайки бурно събуждане зад нея, където въздушният поток е раздвижен и има по-ниско въздушно налягане. Казва Кинтавала зоната с ниско налягане причинява съпротивление, защото действа почти като вакуум, засмуквайки топката за голф назад.

Трапчинките създават малки джобове на турбуленция, които позволяват на въздуха, преминаващ покрай топката, да пътува по-плътно около топката за голф като прикачен въздушен поток, минимизирайки зоната с ниско налягане и общото съпротивление. Прикрепеният въздушен поток създава по-тясно събуждане под ниско налягане, което означава, че топката не е засмукана толкова назад. Ефективно, тънката въздушна възглавница (турбулентният граничен слой) означава, че трапчината топка може да има около половината съпротивление на гладка топка и може да пътува почти два пъти по-далеч.

Ако сте по-скоро визуален обучаем, ето Quintavalla, който излага физиката с помощта на диаграми:

Трапчинките също оптимизират силата на повдигане, друга част от аеродинамичния пъзел. Казано по-просто, спината на топка за голф пренасочва въздуха надолу, докато се движи през нея, което произвежда сила нагоре (не забравяйте: това е вдигам ) благодарение на третия закон на Нютон (всяко действие има еднаква и противоположна реакция, в случай че имате нужда от напомняне за тази физика в гимназията).

Докато топката се върти назад, горният ръб се върти в същата посока като въздушния поток, който се движи над нея. Поради триенето въздушният поток над горната част се влачи около топката и надолу зад нея. Дъното на топката се върти в обратна посока като въздушния поток и не може да бъде отклонено нагоре, така че се натрупва зона с високо налягане. Тъй като въздухът отгоре се отклонява надолу, трябва да има еднаква и противоположна сила нагоре от тази зона с високо налягане (още веднъж благодаря на Нютон), която също е известна като ефектът на Магнус . Този дисбаланс на налягането създава повдигане и трапчинките на топката преувеличават тези ефекти.

Така че следващия път, когато се отправите към курса и искате да впечатлите приятелите си, определено бихте могли да влезете в силата на Магнус и нейния ефект върху гръбначния стълб. Можете просто да кажете, че трапчинките на топка за голф намаляват аеродинамичното съпротивление на топката и увеличават нейния лифт, което я прави по-далеч, по-бърза. Или можете да скриете истината и да се придържате с класическа хваста. И ако търсите зелени, на които да играете, тук са 9-те най-трудни дупки за голф в Америка.

За да откриете още невероятни тайни за това как да живеете най-добрия си живот, Натисни тук да ни следвате в Instagram!

Популярни Публикации