Това е единственият път, когато трябва да изкъпете котката си, казват ветеринарите

Има защо някои ветеринари препоръчват използване на бутилка с воден спрей за обучение на котки: те мразят да се мокрят. Така че, естествено, ваната не е мястото, което им харесва. Но добре ли е напълно да се откажете от къпането на вашата котка? Простият отговор е да; това не е нещо, което трябва да правите редовно, както бихте направили с куче. Има обаче няколко много специфични случая, в които може да се наложи да изкъпете котка. За да научим кога и защо, разговаряхме с ветеринари, които също споделиха как да предприемете това действие, което може да разстрои вашето коте. Прочетете за техните експертни съвети.

ПРОЧЕТЕТЕ ТОВА СЛЕДВАЩО: Ето защо вашата котка ви хапе пръстите на краката в леглото, според ветеринарите .

Котките се 'къпят' сами.

  Котка се подстригва сама
Shutterstock/SJ Duran

Вероятно сте забелязали, че езикът на вашата котка е грапав като шкурка и има добра причина за това. ae0fcc31ae342fd3a1346ebb1f342fcbмечта за сърдечен удар

Марк Фрийман , DVM, DABVP и клиничен асистент в Колеж по ветеринарна медицина на Вирджиния-Мериленд , обясни на PetMD, че „котешките езици са покрити с малки шипове , наречени папили [които] всички са покрити с много здрава кератинова обвивка.'Кератинът прави папилите много здрави, позволявайки на езика да помага при търсенето на храна (в дивата природа), при пиенето на вода (тъй като котките не правят това по традиционния начин) и да се поддържат. Когато котките се облизват, папилите на езиците им не само изглаждат козината им, но и премахват всякакви замърсявания.Матю Маккарти , DVM, основател на Болница за животни Juniper Valley , разказва Най-добър живот че той нарича това 'бани за език'. Той отбелязва, че според наблюдателни проучвания средната котка прекарва приблизително 15 процента от деня си в подстригване - така че е безопасно да се каже, че стават доста чисти.

Така че не се занимавайте с кърпички.

  издърпване на мокра кърпичка от опаковката
siam.pukkato / Shutterstock

Независимо от това колко често котките се подстригват, някои собственици все пак може да смятат, че това не е достатъчно. Много родители на домашни любимци ще се обърнат към котешки кърпички като алтернатива без вода, но Маккарти казва, че това също не е необходимо. „Котките се поддържат чисти и избърсването им с някакъв продукт, много от които са ароматизирани, се прави по-често за нас, хората, отколкото за нашите котенца. Може би мислим, че изглеждат мръсни, имат миризма или просто сме чисти изроди. ' Той също така обяснява, че това може просто да разстрои котката ви и да я накара да почувства необходимостта да се грижи още повече.

Въпреки това, има няколко случая, когато може да нямате друг избор, освен да прибегнете до ваната.ПРОЧЕТЕТЕ ТОВА СЛЕДВАЩО: 4 причини вашата котка да пикае извън тоалетната, казват ветеринарите .

Понякога котките са ТВЪРДЕ мръсни, за да се почистят сами.

  Красива женска котка (костенурка и бяла котка) стои в градината с нашийник срещу бълхи и гледа настрани
С. Печ / Shutterstock

Вътрешните котки обикновено не се цапат, така че нормалната им рутина на почистване е съвсем наред. Но котките, които също излизат навън, със сигурност могат да влязат толкова кални, че собственото им подстригване няма да се справи. В тези случаи добър първи опит е да използвате влажна кърпа, за да почистите мръсотията, вместо да потапяте, отколкото във вода. Това ще изсуши по-малко кожата им. Въпреки това, ако мръсотията е сериозна, може да се наложи баня.

мечтаех да кърмя бебе

Или понякога не могат да достигнат цялото си тяло.

  Котки, които се подстригват една друга
Shutterstock/Jelena990

Когато котките остареят, тяхната подвижност и гъвкавост могат да намалеят, което ги затруднява да достигнат определени места по тялото си с езика си, обяснява Сими Джоунс , собственик на блога Пункт за котешка храна . По същия начин затлъстелите котки също могат да затруднят подстригването.

В тези случаи 'къпането може да е добър вариант, стига да не е по-често от всеки 4-6 седмици', според Дани Джаксън , съосновател, главен изпълнителен директор и главен редактор на Любител на домашни любимци . „Къпането на котки може да предизвика травматична реакция и това често се проявява чрез промени в поведението.“

Маккарти също казва, че простото изчеткване на котката може да бъде достатъчно ефективно за труднодостъпни места. И ако имате повече от една котка, те много често ще се подстригват една друга.

Това е единственият път, когато трябва да се изкъпете.

  Отблизо оранжева котка, прегледана от жена ветеринар, носеща лилави ексфолианти
сантипан / Shutterstock

Ако котката ви е хванала бълхи, може да искате да ги вземете във ваната. „Къпането на котка ще убие бълхите, тъй като те ще се удавят, това е най-ефективният начин да се отървете от тях“, обяснява Жаклин Кенеди , главен изпълнителен директор и основател на PetDT . Но според уебсайт за гледачи на домашни любимци Rover , много локални лечения срещу бълхи не изискват къпане, така че първо се консултирайте с вашия ветеринарен лекар.

Маккарти също посочва трихофития като състояние на кожата, което може да наложи баня. В тези случаи, VCA Болници за животни обяснява, че едно лечение, което вашият ветеринарен лекар може да препоръча, е „шампоан на основата на хлорхексидин + миконазол или накисване със сяра на вар“.

И в двата случая Маккарти отбелязва, че ветеринарите ще „препоръчат конкретен шампоан и интервал на къпане в зависимост от състоянието“. Така че не отваряйте водата, докато не говорите с вашия ветеринарен лекар.

За повече съвети за домашни любимци, доставени направо във входящата ви кутия, абонирайте се за нашия ежедневен бюлетин .

Ето как да подходите към времето за баня.

  Пъстра котка във ваната.
Olleg / Shutterstock

За който и да е от случаите, обяснени по-горе, ако решите, че банята е необходима, бъдете сигурни, че го правите по начин, който ще направи котката ви и вас най-удобни.

мечтае за смърт на любим човек

Първо им подрежете ноктите. Котките могат да се разстроят много, когато са мокри, което може да ги накара да ви ударят или одраскат. След това Кенеди съветва собствениците на котки „да се уверят, че не ги потапяте изцяло и че не изливате вода върху главата им (можете да почистите главата и лицата им с влажна кърпа). Използвайте безопасни за котки продукти и топли вода. Уверете се, че имате хубава топла пухкава кърпа, която ги чака накрая!'

Но Кенеди казва винаги да се помни, че 'къпането им може да наруши естествената им чистота и използването на определени продукти може дори да бъде вредно за козината и здравето им.' Винаги е най-добре да се консултирате с вашия ветеринарен лекар, преди да вземете каквото и да е решение.

Популярни Публикации