Ето защо се прозяваш

Около 20 пъти на ден, челюстта ви се разширява, дробовете ви поемат дълбоко издишване на кислород и тъпанчетата ви се опъват, опънати като струни на китара, които се настройват. С други думи, вие се прозявате - много. И ако сте нещо като мен, вероятно го правите, без да се замисляте. Нека си го кажем: ' Защо се прозяваме? „не е въпрос, който пресича съзнанието на много хора. Но си заслужава да се проучи, защото отговорите (да, има няколко) са очарователни сами по себе си. Тук, организирано от „Мисля, че го знаех“ до „Наистина? Това е малко притеснително “, са най-честите причини да се прозявате.Скучно ти е.

Да, да, най-старото оправдание в книгата всъщност е най-истинското извинение в книгата. Според Бил Фиш, сертифициран треньор по сън и съосновател на Затъквам , сайтът за информация за съня, има много причини, поради които тялото ви изисква да се прозявате - и повечето от тях всъщност недей се отнасят до колко сън имаш предната вечер. От една страна, прозявката може просто да изпраща сигнал на другите, че ви е скучно. Всъщност, според a проучване проведено от университета Темпъл, ние сме склонни да се прозяваме повече, когато липсва стимулация. Така че, по принцип, когато ви е скучно, мозъкът ви се опитва да поддържа тялото ви нащрек и внимателно, въпреки че се чувствате отегчени или уморени.

Уморен си.

Да. Но дълбокото гмуркане разкрива, че е по-интересно, отколкото просто това. Въпреки че мнозина вярват, че прозяването е симптом на лоши навици за сън, това всъщност не е съвсем така - въпреки че може да допринесе за причината, Според група изследователи от Виенския университет. В своето проучване те стигнаха до извода, че истинската причина хората да се прозяват е да намали температурата на мозъка - и тъй като сънливите тела имат по-трудно време да регулират основните телесни температури, температурите са склонни да се повишават по-бързо, налагайки необходимостта от няколко прозявания, за да облекчат телата ни в по-студено царство.Видяхте някой друг да се прозява.

Факт: прозяването е заразно . Дори сред други животни - като кучета, вълци и примати - прозяването може да бъде почти невъзможно да се избяга, когато гледате как някой друг участва в действието. Този ефект на копиране е изложен в проучване в Психологическият запис , където участниците се прозяваха по-често, когато бяха помолени да четат литература за прозяването, в сравнение с тези, които току-що прочетоха за драскането или мечтанието.Вие сте в стрес.

Дори когато се чувствате стресирани и в повишена готовност, тялото ви все още може да предизвика няколко прозявки, които несъмнено могат да се чувстват не на място, казва Фиш. И макар да не са правени много официални изследвания за връзката между прозяването и безпокойството, много изследователи имайте предвид, че дори кучетата се прозяват, когато се чувстват тревожни. Прозявките често се въвеждат като начин да поддържате мозъка нащрек и буден - черти, които е необходимо да притежавате барел поради стресови обстоятелства . (Между другото, прекомерното прозяване дори се счита за „подозрително поведение на пътниците“ от TSA - така че дръжте нервите си в контрол при следващия път, когато преминете през охраната на летището.)Вие сте гладни.

Тъй като гладът, подобно на изтощението, също може ефективно да повиши температурите в мозъка, ние сме по-склонни да се прозяваме, когато времето за хранене се върти наоколо. Лесен трик за борба с тези прозявки: закуска на всеки няколко часа през целия ден. И за да сте сигурни, че няма да имате никакви негативни последици за здравето в усилията да потушите прозявките си, поддържайте леките и здравословни закуски: ябълки, моркови, хумус - такива неща.

да слушате музика в сънищата си

Току-що изтърпяхте тежка тренировка.

Тъй като излизането от тежка тренировка може да повлияе на тялото и мозъка ви, прозяването може да бъде полезен механизъм за мозъка, тъй като може да помогне за облекчаване на тялото ви в състояние на лекота, според Робърт Провайн, невролог от Университета в Мериленд, Окръг Балтимор и автор на Любопитно поведение: прозяване, смях, хълцане и отвъд . „Точно след събуждане и преди лягане, което е в съответствие с ролята на прозяването за улесняване на промените в състоянието: сън до събуждане, събуждане към сън, възбуда до обезвъзбуждане или обратно“, каза той Кабелен .

Получавате мигрена.

Ако изпитвате прозяване с по-увеличен интервал, това може да е първият симптом на мигрена, която ви предстои. Това е всичко според Анджи Глейзър, редактор на съдържание на Migraine Again, цифрова общност за хора, страдащи от мигрена, и автор на блога Хроничен мигренозен живот . „Прозяването е често срещан признак, че първият етап от мигрена, наречен продром, вече се случва в мозъка. Преди да започне фазата на болката, около 75 процента от хората с мигрена ще изпитат симптоми като умора, настроение и глад за храна. Тази умора води до много прозяване - и е ясна улика, че е време да се вземат лекарства или да се намери място, където да се легне, преди мигренозният пристъп да се влоши - казва тя.Мозъкът ви трябва да се охлади.

В друго научно начинание вашите прозявания всъщност са в състояние да увеличат притока на кръв във врата и лицето ви, заедно с голямото вдишване, даващо тласък на цикъла на кръвта и гръбначната течност на тялото ви. Тези промени се отнасят до друг ключов елемент от нашите прозявания, представен от гореспоменатото проучване на Виенския университет. По време на това проучване изследователите всъщност са установили, че участниците са по-склонни да се прозяват при температури около 20 градуса по Целзий (това е 68 градуса по Фаренхайт), тъй като според изследователите тази температура е била достатъчно висока, за да може мозъците на участниците да сигнализират за охлаждане на мозъка .

Кръвта ви се нуждае от кислород.

За да се научите, прозяването винаги играе роля в дихателните функции на организма, като дава приток на кислород в кръвта ви и помага да се изчисти от токсините. Така че, ако не дишате толкова, колкото би желало тялото ви, прозявките са създадени, за да помогнат за донасянето на кислород в кръвта ви, лишена от кислород.

Може да имате нарушение на съня или мозъчно състояние.

Ако установите, че прозяването ви е прекомерно, особено до степен, в която причинява болка на мускулите на врата, лицето и челюстта, това може да е симптом на нарушение на съня или мозъчно състояние. Когато блуждаещият нерв - частта от вашата нервна система, която свързва гърлото и корема с мозъка - изпитва реакция, той може или да посочи факта, че мозъкът ви изглежда е кръстосан, или че може би нарушение на съня е причинявайки силна умора в цялото тяло. Във всеки случай се обърнете към лекар, за да сте сигурни.

За да откриете още невероятни тайни за това как да живеете най-добре, Натисни тук да ни следвате в Instagram!

Популярни Публикации