Ето защо е невъзможно да крещиш докато спиш

Ако сте склонни към кошмари , тогава знаете какво е да се опиташ да крещиш в съня си : Колкото и зле да са мозъчните заклинания, все едно челюстта ви е затворена. Това несъмнено е ужасно чувство, но остава въпросът: Защо се случва?

Колкото и да изнервя това преживяване, експертите казват, че това всъщност е начинът на тялото ви да ви попречи да действате твоите мечти .

„Обикновено имаме желание да крещим или да крещим, когато преживяваме лош сън или кошмар. В този случай писъкът представлява натрупания ни гняв или страх. Невъзможността да крещиш, както и да бягаш или да удряш някого в съня си, се появява, защото мозъчните ти области, които контролират моторните неврони, са изключени по време на сън “, обяснява Джули Ламберт , сертифициран експерт по сън от Честита сънлива глава . „Моторните неврони са отговорни за всякакви мускулни контракции. Тъй като фаринксът и езикът, които се използват за извикване, също са мускули, не можете да крещите, когато спите.За тези, които страдат от спяща парализа - доста често срещано състояние, по време на което човек продължава да не може да се движи или говори за кратък период от време след събуждане - неспособността да крещи може дори да продължи в съзнание.„Изпитвате сънища във фазата на REM сън и активността в определени части на мозъка ви през тази фаза е много подобна на тази в будно състояние“, казва Ламбърт. „Ако мечтите ви са много ярки или се чувстват реални, може дори да се събудите от тях. Но събуждането на моторните неврони в ръцете и краката ви отнема време, което често води до усещане за парализа. По този начин може да се чувствате така, сякаш ще изкрещите, но не можете. 'Ако четете тази статия и си мислите: „Това не може да е вярно! Викам в съня си всяка вечер! ' тогава вие сте рядкото изключение от правилото. Тези, които страдат от състояние, известно като сън или нощни ужаси са в състояние да изпълняват мечтите си и хората с това ужасяващо състояние често се оказват в лунатизъм, крещи или дори удрят някого, докато все още спи.

„Ужасите при сън са необичайни при възрастните хора, но някои хора, като тези, които злоупотребяват с алкохол и наркотици, могат да ги изпитат. За разлика от сънната парализа, сънните ужаси се появяват по време на прехода от етап 3 към етап 4 на не-REM сън, когато мускулите ви не са напълно отпуснати. В този случай можете да крещите или да бягате от опасност, точно както бихте направили в състояние на будност “, обяснява Ламбърт.

какво означава, когато имаш голямо чело

Ако сте доста приличен спящ, тогава вероятно се чудите как е възможно да говорите в съня си, но не можете да крещите. Е, причината за това разграничение е, че двете дейности се провеждат по време на различните етапи на сън. С други думи, говоренето по време на сън обикновено не се случва, когато сте в REM цикъла на съня - същия цикъл, през който обикновено се случват кошмари.„Умът и телата ни имат тази вградена функция по същество, за да ни попречат да се движим в дълбок сън“ Бил Фиш , сертифициран треньор по сън и съосновател на уебсайта за уелнес сън Сън сън , обяснява. „Много от нас да говорят насън или дори да ритат или да движат ръцете си, но това би било, когато в момента не сме в дълбок цикъл на сън.“

И така, как можете да избегнете кошмарите, които ви карат да искате да изкрещите на първо място? Освен търсенето на помощ от консултант по сън, най-добрият начин да предотвратите тези лоши сънища и всички емоционални сътресения, които те причиняват, е чрез практикуване на добри навици за сън .

„За борба с кошмарите се препоръчва да направите всичко възможно, за да декомпресирате преди лягане“, казва Фиш. ' Заредете електрониката си в друга стая , Прочети книга, слушайте лек подкаст , или дори медитирайте . По този начин мозъкът ви не е изпълнен с негативна бъркотия, докато заспите. Ако все още изпитвате повече от един кошмар на седмица, препоръчително е да посетите специалист по сън за по-нататъшно наблюдение. '

И за повече съвети как да си починете най-добре през нощта, вижте тези 20 одобрени от лекаря начини за пълноценен сън .

За да откриете още невероятни тайни за това как да живеете най-добрия си живот, Натисни тук да ни следвате в Instagram!

Популярни Публикации