Ето как унищожавате очите си, без да го знаете

Очите ви помагат да се ориентирате през целия си ден, но по пътя може и да сте излагайки ги на риск без да го знае. Привидно незначителни неща, които правите (или не правите) ежедневно, могат да причинят щети, които се натрупват с течение на времето, увеличавайки шансовете ви да бъдете диагностицирани с очно заболяване или да имате загуба на зрение.

Здравето на очите понякога може да ви отведе на задната седалка други здравословни проблеми , но си струва да се разгледа като ключова част от вашето ежедневно уелнес: приблизително 93 милиона възрастни в Съединените щати са изложени на риск от сериозна загуба на зрението, но само половината са посетили очен лекар през последната година, според Центрове за контрол и профилактика на заболяванията (CDC) .

Подобрете здравето на очите си, като унищожите тези навици, които мълчаливо нараняват очите и зрението ви. И за повече информация за вашите прозорци към света, ето 1 7 предупредителни знака Очите ви се опитват да ви разкажат за вашето здраве .Прочетете оригиналната статия на Най-добър живот .1 Не носите слънчеви очила.

Shutterstock / Roman J RoyceЯсно е, че трябва да бъдете носещи слънчеви очила когато се наслаждавате на слънчев плаж, но също така е важно да ги носите при всякакви метеорологични условия - и през всеки сезон. Дългосрочното излагане на вредните UV лъчи на слънцето без защита може да повиши риска от очни заболявания, включително катаракта, дегенерация на макулата, очни израстъци и рядка форма на рак на очите, казва Американска академия по офталмология .

Дори краткосрочното излагане на слънце, отразяващо се от водата, може да причини болезнено слънчево изгаряне на окото, наречено фотокератит, което причинява замъглено зрение, зачервяване и дори временна загуба на зрението в редки случаи.

Вашето решение: Постоянно носете слънчеви очила, които блокират до 99 до 100 процента както на UVA, така и на UVB лъчение, и търсете големи рамки за по-голямо покритие (стиловете с обвивка също са идеални за защита на очите ви отстрани). И за повече информация за вашата визия, ето ви 13 Здравни митове за очите ви, които трябва да спрете да вярвате .2 Не слагате слънцезащитни продукти на клепачите си.

Жена, прилагаща слънцезащитни продукти през зимата

Shutterstock

сънувайте как зъбите се рушат и падат

В началото може да се чувства смешно, но трябва внимателно да бъдете поставяне на слънцезащитен крем клепачите си, за да ги предпазите от слънцето, когато се плъзнете върху SPF. „Можете да получите рак на кожата, който засяга клепачите, но всъщност е доста често пациентите да не получават слънцезащитни продукти върху клепачите си“, казва Гари Лели , Д-р, офталмолог в Weill Cornell Medicine. „Наличието на тази защита е важно.“

Рак на кожата е най-често срещаният вид рак в Съединените щати и се причинява от ултравиолетовите лъчи от слънцето, солариумите и слънчевите лампи, според CDC . Тези лъчи могат да увредят кожните клетки, така че е важно да използвате слънцезащитен крем с широк спектър на действие SPF 15 или повече всеки ден.

Разбира се, внимавайте да не попадне слънцезащитен крем в очите ви, когато го прилагате. Минералните формули, направени с цинк или титанов диоксид, може да са добър избор, тъй като са направени за чувствителна кожа, като тази около очите ви, според Фондация за рак на кожата . Слънцезащитните кремове също могат да се удвоят като безпроблемна защита за клепачите и околните зони.

3 Постоянно търкате очите си.

Жена трие очи заради проблеми със зрението

iStock

търся цитати за сериозна връзка

Разтриването на очите от време на време вероятно няма да причини проблеми, но хроничното триене на очите може да доведе до отслабване на роговицата и кератоконуса или до изкривяване на роговицата, според Университет в Юта Здраве .

Също така може да накара клепачите ви да загубят еластичност с течение на времето. „Чрез триене на очите увеличавате риска от разтягане на много деликатните тъкани на клепачите, което може да ви предразположи да развиете увиснал клепач или такъв, който се оказва или влиза“, казва Лели. „Този ​​тип неправилни позиции на клепачите са доста разпространени, когато хората остареят.“

4 Не ядете достатъчно плодове и зеленчуци.

Жените, приготвящи зеленчуково ястие за готвене, всичко е толкова зелено, здравословно и прясно събрано от градината. Приготвяне на компост от остатъци.

iStock

Здравословната диета може да ви помогне да защитите зрението си за години напред, което е още една причина да опаковате плодове и зеленчуци във вашата диета. Изследванията свързват хранителните вещества като витамин С, витамин Е, незаменими мастни киселини, цинк и лутеин и зеаксантин (намиращи се в листни зеленчуци) с по-нисък риск от някои очни заболявания, според Американска оптична асоциация .

Например проучване от декември 2015 г. на повече от 100 000 участници в списанието Офталмология JAMA установи, че по-високата консумация на лутеин и зеаксантин чрез плодове и зеленчуци може да намали риска от напреднала възрастова дегенерация на макулата.

Междувременно, въпреки че данните от клиничните изпитвания са ограничени и доказателствата са смесени, яде се много витамин Ц е свързано с по-нисък риск от образуване на катаракта, казва Национални здравни институти .

5 Прекарвате твърде много време, загледан в екрани.

отблизо на жена

iStock

По време на пандемията на COVID-19 може да сте по-залепени за екрана си от всякога. Ако обаче не си давате чести почивки на очите, може да ги напрягате.

Причината да се взираш в екран напряга очите ти повече от четенето на книга, защото имаш склонност да мигаш по-малко, докато гледаш екран - всъщност екраните намаляват скоростта ти на мигане с една трета до половина и изсушават очите ти, според Американска академия по офталмология .

Въпреки че изследванията не са открили, че очилата за филтриране на синя светлина помагат за облекчаване на напрежението на цифровите очи, има няколко лесни стъпки, които можете да предприемете: Опитайте се да работите на около 25 инча от екрана си (очите трябва да работят по-усилено, за да виждат отблизо, отколкото далеч далеч), коригирайте осветлението, така че екранът ви да не е много по-ярък от околната светлина във вашата стая и следвайте правилото 20-20-20, като правите почивка на всеки 20 минути, за да гледате нещо на 20 фута в продължение на 20 секунди. И за повече информация как да избягате от устройствата си, вижте 7 лесни начина да намалите времето си на екрана точно сега .

6 Спите в контактите си.

Проверка на имейл с прогнози за контакти за бъдещето

Shutterstock

Независимо дали сте изтощени късно през нощта или бихте могли да подремнете, първо извадете контактите си. Сънят в контакти блокира кислорода от роговицата на окото, което може да доведе до неоваскуларизация на роговицата (свръхрастеж на нови кръвоносни съдове в роговицата), казва Национална фондация за сън . Това предизвиква възпаление и дори може да ви попречи да носите контакти в бъдеще.

Улавянето на z в контактите ви също може да доведе до сериозно зачервяване на очите, язви в окото или (най-често) очна инфекция. Когато спите в контактите си, вие сте по-податливи на микроскопични сълзи на роговицата, което повишава риска от попадане на бактерии в окото и развитие на конюнктивит. И за по-полезна здравна информация, доставена директно във входящата ви поща регистрирайте се за ежедневния ни бюлетин .

какво означава, когато мечтаеш да имаш бебе

7 И използвайте повторно ежедневните контакти за еднократна употреба.

жена, държаща цветен контакт, изглежда по-добре след 40

Shutterstock / REDPIXEL.PL

Ако вашите контакти са предназначени само за ежедневна употреба, не забравяйте да ги изхвърлите в края на деня. Използването на контактни лещи за еднократна употреба извън препоръчителното им износване и дори използването на физиологичен разтвор с изтекъл срок на годност може да доведе до проблеми със здравето на очите според Американска академия по офталмология . Ако имате контакти за многократна употреба, правилното им почистване също е важно.

„Ако носите контактни лещи, трябва да придобиете навика да практикувате безопасно използване на лещите си“, казва Лели. „Премахването на вашите контакти в края на деня, почистването им и всички тези неща са наистина важни за предотвратяване на очна инфекция.“ Вашият очен лекар може да ви даде най-добрите практики за безопасно използване на вашата конкретна рецепта.

8 Използвате грешен вид грим.

Млада красива жена, прилагаща козметика, гримира лицето си, грижа за кожата за здраве и грим, концепция

iStock

Искате да извлечете максимума от грима на очите си, но е важно да го хвърлите след три месеца и да получите нови продукти, казва Американска академия по офталмология . Инфекциозните бактерии могат да растат особено добре в течен или кремообразен грим на очите.

Ако все пак развиете очна инфекция като розово око, изхвърлете веднага целия си грим на очите и спрете да използвате, докато инфекцията ви изчезне. По принцип също така е най-добре никога да не споделяте грима за очите - дори и с близките си.

9 Поставяте очна линия върху миглите си.

Гримьор, прилагащ сенки за очи върху жена

Shutterstock

Някои уроци по грим може да изискват това, но не прилагайте грим върху линията на миглите си. Прилагайки очна линия далеч от линията на миглите, избягвате да блокирате мастните жлези, разположени в горния и долния клепач. Тези жлези са важни, тъй като отделят масло, което защитава повърхността на окото, според Американската офталмологична академия.

В бележката на грима, запазете блясъка за специални случаи: Металик, блясък, блясък на прах и други гримове могат да се отлепят и попаднат в очите, което може да доведе до дразнене. Дразненето или инфекцията на роговицата често се причиняват от бляскав грим на очите, особено сред тези, които носят контактни лещи. По-големите блестящи люспи всъщност могат да надраскат окото, подобно на пясък или мръсотия.

значение на мечтите на момиченцето

10 Не получавате достатъчно упражнения.

Мързелив човек, който не се грижи за себе си

Shutterstock

Упражнението, разбира се, е от полза за цялостното ви здраве, но също така може да защити по-специално очите ви. Оставайки активни, вие помагате да предотвратите или контрол на диабета , високо кръвно налягане и висок холестерол - всичко това в противен случай може да доведе до определени проблеми с очите или зрението, според Национална медицинска библиотека на САЩ .

Например, диабетът може да доведе до диабетна ретинопатия, която засяга кръвоносните съдове на ретината и може да причини загуба на зрение или дори слепота, казва Национален очен институт . Високото кръвно налягане или високият холестерол заедно с диабета могат допълнително да увеличат риска от диабетна ретинопатия.

Според Клиника Майо , дори високо кръвно налягане сам може да увреди малките кръвоносни съдове, които снабдяват очите ви с кръв, което води до проблеми като кървене и загуба на зрение.

11 Не носите очила, когато плувате.

Възрастен мъж, плуващ в океана

Shutterstock

Когато плувате, хлорът и другите химикали, намиращи се в вода в басейна може да отмие сълзотворен филм. Слъзният филм е влажен и тънък слой сълзи, който покрива повърхността на очите ви и ги поддържа влажни, гладки и чисти, според Американска академия по офталмология .

В резултат на това очите ви могат да станат неудобни и зачервени и честите плувци в крайна сметка могат да развият сухи очи, които водят до замъглено зрение. Плюс това, не само хлорът може да предизвика реакция, която оставя очите ви зачервени и сърбящи, но всякакви оставащи бактерии във водата също могат да доведат до очна инфекция като розово око.

Важно е да защитите очите си, като носите чифт очила всеки път, когато плувате, което ще предпази химикалите от басейна извън очите ви и ще защити слъзния ви филм. Също така трябва да изпръскате вода върху очите си след плуване, за да отстраните хлор и други химикали от миглите и клепачите си и да използвате смазващи капки за очи преди и след удара в басейна. Поддържането на хидратация, когато плувате, също може да помогне на очите ви да не изсъхнат.

12 Очите ви винаги са супер сухи.

Жена слага капки за очи в сухи очи

iStock

Дори да нямате проблеми със зрението, пак трябва да посещавате очен лекар на редовни интервали, за да сте сигурни, че очите ви са здрави - или да откриете очни проблеми на възможно най-ранен етап. Това също така дава възможност на Вашия лекар да Ви даде съвети за по-добра грижа и защита на очите Ви, дори ако нямате никакви симптоми или дискомфорт.

Ако нямате проблеми със зрението и сте здрави, Клиника Майо препоръчва посещение на очен лекар на всеки пет до 10 години на 20-те и 30-те години, на всеки две до четири години от 40 до 54 години, на всеки една до три години от 55 до 64 години и на всеки една до две години след 65-годишна възраст.

Може да се наложи по-често да проверявате очите си, ако носите контактни лещи или очила, имате семейно заболяване на очите или загуба на зрение, имате хронично заболяване, което увеличава риска от очни заболявания или приемате лекарства, които имат сериозни странични ефекти на очите .

Популярни Публикации