Тайната причина, поради която търговските обекти имат три зъба

От когато излезете сушилнята сутрин до момента, в който отидете зареждайте телефона си през нощта, шансовете са да включвате нещо в контакта десет или петнадесет пъти на ден. Вероятно обаче не обръщате особено внимание на целта на трите дупки, в които сте включили това устройство.

Ако погледнете изход, ще забележите три различни компонента: два вертикални процепа и кръгъл отвор малко под или над средната им точка. И така, каква е целта на тези три отделни части на щепсел?

По-малкият вертикален процеп в контакта е известен като 'горещата' страна, в която електричеството се влива в щепсела. По-големият вертикален процеп е неутралната страна, която действа като път, по който се връща електричеството от горещата страна. В случай на система с променлив ток (AC), посоката, в която електричеството навлиза в щепсела, се променя периодично.как да разбера дали едно момче те харесва или не

Може би се питате защо има трета секция на изход с три зъба, ако токът вече има път, по който да пътува, благодарение на двата съществуващи щепсела. Тук влиза заземеният зъб. Заземеният зъб - частта от вашия щепсел, която влиза в кръглата дупка на вашия контакт - е преди всичко там за ваша безопасност. Заземеният зъб доставя излишно електричество, което може да е избягало от веригата, както в случай на разхлабен или неизолиран проводник, към земята.„Изходът с три зъба има централен елемент, който го свързва с директната земя“, обяснява Франк Томпсън, електротехник с Електрици от Ню Йорк . „Земята е неутралният проводник, който предотвратява скок във веригата или някакво претоварване. Той предотвратява изгарянето на вашия електрически блок. Ако има искра, тя веднага ще удари прекъсвача.Ако например кабел се разхлаби във вашия уред с метална обвивка и докосне външната му страна, устройството ще се наелектризира. Ако след това докоснете външността на уреда, електричеството може да се влее във вас, шокиращи или потенциално да ви убият. Въпреки това, заземяващият проводник гарантира, че всички грешни електрически заряди се изпращат към земята, непроводима дестинация, където няма да причинят вреда. „Ако имате земя, няма да имате статичен удар и това ви предпазва от токов удар, тъй като тялото ви е проводник“, казва Франк.

И въпреки че обикновено е лесно да различите горещите и неутрални страни на даден изход един от друг само въз основа на размера, ако не сте сигурни, има точен трик, за да го разберете, според Томпсън. Ако пренареждате контакт, цветовете на винтовете на контакта ще ви кажат кой е кой. „Винаги можете да разберете по винтовете: златото е горещото, среброто е неутралното“, казва Томпсън.

За да откриете още невероятни тайни за това как да живеете най-добре, Натисни тук да ни следвате в Instagram!мечтаете за партньорска измама
Популярни Публикации