Пиенето на тази популярна напитка всеки ден може да отблъсне сърдечните заболявания, казва ново проучване

Сърдечно заболяване е водещата причина за смърт както сред мъжете, така и сред жените, като представлява приблизително един на всеки пет смъртни случая в нацията. Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC), над 800 000 американци получи инфаркт годишно - което означава, че едно се случва в САЩ на всеки 40 секунди. Дали ще станете част от тази статистика се свежда до няколко фактора, включително основни състояния, семейна история и, разбира се, ежедневния ви избор на начин на живот. Сега експертите се фокусират върху един конкретен здравословен навик – характеристика на вашата диета – който може да помогне за предотвратяване на сърдечни заболявания. Прочетете, за да научите коя популярна напитка може да има положителен ефект върху здравето на сърцето ви и защо дори изследователите бяха изненадани от откритията.

духовното значение на овена

ПРОЧЕТЕТЕ ТОВА СЛЕДВАЩО: Правенето на това през нощта намалява риска от сърдечни заболявания и инсулт със 75 процента, казва ново проучване .

Дори малки промени в диетата могат да повлияят на здравето на сърцето ви.

  млада двойка разопакова хранителни стоки у дома
Shutterstock/Маймунски бизнес изображения

Повечето от нас са наясно, че диетата ни може да повлияе на риска от сърдечни заболявания и че яденето на силно преработени храни, богати на сол, наситени мазнини, захар и рафинирани въглехидрати, може да увеличи шансовете ни за сърдечни проблеми. ae0fcc31ae342fd3a1346ebb1f342fcbДобрата новина? Всички незначителни промени, които правите в диетата си, могат постепенно да подобрят здравето на сърцето ви. Клиниката Mayo съветва приемането на a план за здравословно хранене който предпочита зеленчуци и плодове, боб и други бобови растения, постно месо и риба, пълнозърнести храни, нискомаслени млечни продукти и здравословни мазнини. „Два примера за здравословни за сърцето хранителни планове включват Диетични подходи за спиране на хипертонията (DASH) хранителен план и Средиземноморска диета “, съветват те.ПРОЧЕТЕТЕ ТОВА СЛЕДВАЩО: Ако това ви се случи в банята, прегледайте се за сърдечна недостатъчност .Пиенето на тази популярна напитка може да помогне за предотвратяване на сърдечни заболявания.

  Поставяне на пакетче чай в стъклена чаша, пълна с гореща вода
slawomir.gawryluk / Shutterstock

Пиенето на черен чай може да бъде един от начините да намалите риска от сърдечни заболявания, според проучване от септември 2022 г., публикувано в Анали на вътрешната медицина . Използвайки данни от близо 500 000 лица на средна възраст, които са предоставили информацията си в широкомащабна биомедицинска база данни в Обединеното кралство, изследователите са установили връзка между редовно пиене на черен чай и намалена смъртност от сърдечни заболявания.

„По време на средно проследяване от 11,2 години, по-високият прием на чай е умерено свързан с по-нисък риск от смъртност от всякаква причина сред тези, които пият две или повече чаши на ден“, се посочва в проучването. „Наблюдавани са обратни асоциации за смъртност от всички ССЗ [сърдечно-съдови заболявания], исхемична болест на сърцето и инсулт“, пишат изследователите.

мечтая за розов цвят

Всъщност екипът наблюдава девет до 13 процента по-нисък риск от смърт по всякаква причина сред пиещите чай, в сравнение с тези, които не пият чай.Тези ползи отдавна са наблюдавани в зеления чай.

  зелен чай
Shutterstock

През годините много изследвания хвърлиха светлина върху ползите от зелено чай, но това беше първото проучване, което демонстрира ползите – макар и малко скромни – от пиенето на черен чай. „Миналата година мета-анализ на наблюдателни проучвания – 13, проведени при пиещите зелен чай и пет при пиещите черен чай – установи, че хората, които пият най-много зелен чай, имат 28 процента по-нисък риск от коронарна артериална болест отколкото тези, които са пили най-малко зелен чай“, пише Harvard Health Publishing . По това време нито едно проучване не е демонстрирало по-ниски нива на смъртност сред пиещите черен чай.

Ползите от зеления чай отдавна се приписват на една конкретна съставка: активни полифеноли, известни като катехини. Тези антиоксиданти изглежда понижават нивата на LDL холестерола и триглицеридите, което допринася за по-добро здраве на сърцето. Все още се смята, че зеленият чай е по-полезен от черния, благодарение на по-висока концентрация на антиоксиданти .

За още здравни новини, изпратени директно във входящата ви поща, абонирайте се за нашия ежедневен бюлетин .

Тези други стратегии могат да ви помогнат да намалите риска от сърдечни заболявания.

  жена, която тренира рано сутрин
Shutterstock

Освен пиенето на чай, има няколко изпитани и верни начина да намалите риск от сърдечни заболявания . Според клиниката Mayo отказването от тютюнопушенето, физическата активност между 30 и 60 минути дневно, здравословната диета и поддържането на здравословно тегло са важни инструменти в борбата срещу сърдечните заболявания. Освен това е важно да управлявате нивата на стрес и да спите достатъчно - в идеалния случай поне седем часа на нощ.

какво да правя на Коледа

И накрая, провеждането на редовни прегледи за здравето на сърцето може да ви държи в течение за всякакви фини промени, които биха могли да повлияят на риска. Говорете с Вашия лекар, за да научите повече за скрининга за диабет тип 2, високо кръвно налягане, висок холестерол и др.

Лорън Грей Лорън Грей е писател, редактор и консултант от Ню Йорк. Прочети Повече ▼
Популярни Публикации