Храненето по това време на деня може да увеличи риска от затлъстяване, казва ново проучване

Затлъстяването, дефинирано като индекс на телесна маса (ИТМ) от 30 или по-висок, е свързано с повишена вероятност от животозастрашаващи здравословни състояния, включително сърдечно заболяване , диабет, инсулт, рак и др. В момента 73 процента от американците се считат за затлъстели или с наднормено тегло, а приблизително половината от американците имат се опита да отслабне през последните 12 месеца. Въпреки това, както може да потвърди всеки, който се опитва да свали някой килограм, никога не е толкова просто, колкото изглежда. Поддържането на здравословна диета не се свежда просто до Какво ядете, но също и колко и колко често - и сега ново проучване показва, че кога ядете също може да окаже влияние. Прочетете, за да научите защо храненето в определено време на деня може да ви изложи на повишен риск от затлъстяване и как да направите по-здравословен хранителен план занапред.ПРОЧЕТЕТЕ ТОВА СЛЕДВАЩО: Яденето на това след 65 може да добави години към живота ви, казва ново проучване .

Експертите казват, че затлъстяването има няколко често срещани причини.

Браян Джексън / iStock

На най-основното си ниво управлението на теглото е свързано с балансиране на калориите, които приемате чрез храната, с калориите, които изразходвате чрез упражнения. Яжте повече калории, отколкото изгаряте, и теглото ви ще се повиши. Изгаряйте повече, отколкото ядете, и теглото ви ще спадне. „Това уравнение обаче може да е измамно просто, защото не отчита множеството фактори, които влияят на това какво ядем, колко спортуваме и как телата ни обработват цялата тази енергия“, казват експерти от Харвардския университет T.H. Училище по обществено здраве Чан. ' Причините за затлъстяването са толкова разнообразни, колкото и хората, които засяга“, пишат те, като отбелязват, че „наследствеността не е съдба“, когато става въпрос за тегло и здраве.По-конкретно, тези експерти казват, че „пренатални и ранни влияния в живота; лоши диети; твърде много гледане на телевизия; твърде малко физическа активност и сън; и нашата среда за храна и физическа активност“ могат да играят роля във вашата вероятност да развиете затлъстяване.ПРОЧЕТЕТЕ ТОВА СЛЕДВАЩО: Яденето на този вид зърнени храни за закуска може да намали риска от диабет, казват експерти .Храненето по това време може да увеличи риска от затлъстяване.

  мъж, който яде късно вечерна закуска неща, които вие're doing that would horrify sleep doctors
Shutterstock

Контролирано проучване, публикувано в броя на списанието от 4 октомври Клетъчен метаболизъм , казва ядене по-късно през деня може да увеличи риска от затлъстяване.

„В това проучване ние попитахме „Дали времето, в което ядем има значение, когато всичко останало се поддържа последователно?'' Нина Вуйович , PhD, автор на изследването и изследовател в Програмата по медицинска хронобиология в отдела на Brigham за съня и циркадните разстройства каза Science Direct . „И открихме, че храненето четири часа по-късно има значителна разлика в нивата ни на глад, начина, по който изгаряме калории, след като сме яли, и начина, по който съхраняваме мазнини.“

Яденето изглежда влияе върху ключовите хормони на глада.

  Двойка на средна възраст разговаря с млад лекар
Shutterstock

Проучването анализира данни, събрани от 16 субекта с ИТМ наднормено тегло или затлъстяване тъй като следваха два стриктно планирани плана за хранене. Въпреки че диетите в тези два плана за хранене бяха идентични по отношение на хранителното си съдържание, участниците първо бяха инструктирани да ядат по-ранно време на хранене, а по-късно инструктирани да ядат четири часа след това първоначално време.Участниците сами съобщават за промените си в апетита и изследователите събират кръвни проби, измерват енергийния им разход, измерват телесната им температура и събират проби от мастна тъкан, за да сравнят всички промени в генната експресия от един хранителен план към следващия. „Редът на протоколите беше рандомизиран и посещенията бяха разделени от период на измиване от три до 12 седмици“, обяснява проучването. ae0fcc31ae342fd3a1346ebb1f342fcb

Екипът установи, че храненето четири часа по-късно значително повлиява два хормона, регулиращи апетита: лептин, който насърчава усещането за ситост, и грелин, който насърчава глада. Когато субектите ядат по-късно през деня, те също изгарят калории по-бавно и показват генна експресия, по-склонна към растеж на мазнини. Тези открития предполагат, че в допълнение към здравословното хранене, базирано на пълноценни храни и редовните упражнения, храненето по-рано през деня също може да помогне за намаляване на риска от затлъстяване.

За още здравни новини, изпратени директно във входящата ви поща, абонирайте се за нашия ежедневен бюлетин .

Тези промени в начина на живот могат да ви помогнат да отслабнете безопасно.

  бяла жена и черна жена танцуват заедно в час по упражнения
iStock

Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC), дори умерена загуба на тегло, която намалява теглото ви с пет до 10 процента, вероятно ще подобри здравето ви с понижаване на кръвното Ви налягане , холестерола в кръвта и кръвната захар. Постепенните промени в теглото ви могат да имат значение, дори ако все още сте категоризирани като с наднормено тегло или затлъстяване.

Най-добре е обаче да избягвате диети, които обещават „бързо решение“ и вместо това да работите за безопасно отслабване с течение на времето, казва CDC. „Когато се опитвате да отслабнете, естествено е да искате това да се случи много бързо. Но хората с постепенна и стабилна загуба на тегло (около 1 до 2 паунда на седмица) са по-склонни да запазят теглото си“, пишат техните експерти . За повече информация как да отслабнете безопасно, говорете с вашия лекар или се консултирайте ръководството на CDC за да започнете да губите килограми.

някой ми говори в съня
Лорън Грей Лорън Грей е писател, редактор и консултант от Ню Йорк. Прочети Повече ▼
Популярни Публикации