FDA току-що потвърди недостига на това много често срещано лекарство

Когато не се чувствате добре, последното нещо, което искате да чуете, е, че лекарството, което лекарят ви е предписал, не се предлага в местната аптека. За съжаление напоследък това е така за все повече хора, като някои лекарства са в дефицит през страната.Администрацията по храните и лекарствата на САЩ (FDA) поддържа база данни за проследяване на недостига на лекарства , и наскоро те добавиха много често срещано лекарство към списъка - такова, което може да е тревожно за онези, които разчитат на него за бързо лечение на заболяване. И докато фармацевтите казват, че няма място за паника, знанието, че можете да се натъкнете на проблеми, когато попълвате тази конкретна рецепта, може да предотврати груба изненада на гишето в аптеката.

Прочетете, за да разберете кое популярно лекарство е ново в списъка с недостига на FDA и какво да направите, ако имате нужда от него.ПРОЧЕТЕТЕ ТОВА СЛЕДВАЩО: Този голям недостиг на лекарства кара пациентите да се „уплашат“, се казва в нов доклад .Проблемите с веригата за доставки оказват влияние върху наличността на определени лекарства.

iStock

COVID наруши живота ни по безброй начини. Много от тях са решени, но други продължават. Проблем с веригата за доставки е проблем, който все още продължава, и лекарства като Adderall и Ozempic (лекарство за диабет, което стана популярно като помощно средство за отслабване ) са само две от лекарствата, които хората са приемали проблеми с хващането им напоследък.Какво стои зад този недостиг на лекарства? FDA изброява различни причини , включително забавяне на производството, проблеми с качеството и прекъсвания. Понякога, казват те, проблемът е толкова прост, колкото грешен срок на годност, отпечатан върху опаковката, което води до отзоваване . Друг път са налице по-опасни проблеми, като липса на стерилност или евентуално попадане на чужди вещества в лекарството (това, което наричат ​​„частици в продукта“).

ПРОЧЕТЕТЕ ТОВА СЛЕДВАЩО: Ако използвате това обичайно лекарство, FDA има голямо ново предупреждение за вас .

Зад този конкретен проблем може да стои скок в търсенето.

  хора, чакащи на опашка в аптека Walgreens
Shutterstock

В този случай проблемът изглежда е свързан с продължаващо нарастване на респираторния синцитиален вирус или RSV, който е предизвиква безпокойство в цялата страна , пер Ню Йорк Таймс . Медикаментите, използвани за лечение на това заболяване, са много търсени и аптеките могат да бъдат има проблеми с поддържането на темпото , според U.S. News & World Report.Въпреки че може би сте чували за RSV като нещо, което засяга предимно бебета и деца, възрастни може да получи вируса както добре. „При възрастни и деца R.S.V. обикновено причинява леки симптоми като кашлица, хрема и треска“, казва Ню Йорк Таймс , обяснявайки, че недоносените бебета, бебетата под шест месеца и тези с хронично белодробно или вродено сърдечно заболяване са изложени на най-висок риск от тежки резултати от RSV.

FDA изброява това лекарство като 'в момента в недостиг'.

  Амоксицилин капсули
iStock

Лекарите обикновено предписват амоксицилин за лечение на RSV и според FDA това лекарство може да има проблеми с доставките. Конкретно пероралният разтвор на амоксицилин току-що беше добавен към техния списък с недостиг. Тази рецепта обикновено дадени на деца , може би по-трудно за намиране в предписаната сила, Ерин Фокс , PharmD, старши директор на аптеката в Здравния университет на Юта, каза пред CNN.

„Мисля, че ще бъде предизвикателство за лекарите и предписващите лекари да дадат на пациентите си рецепта, която след това ще могат да изпълнят, тъй като аптеките ще разполагат с различни дозировки на склад, а вие мразите това забавяне напред-назад, особено за антибиотик, те обикновено искат да започнат доста бързо“, обясни Фокс. „Така че мисля, че това ще бъде разочароващ недостиг.“ ae0fcc31ae342fd3a1346ebb1f342fcb

За още здравни новини, изпратени директно във входящата ви поща, абонирайте се за нашия ежедневен бюлетин .

Експертите казват, че няма причина за паника.

  Жена, седнала пред лаптопа си и гледаща бутилка с хапчета с рецепта
iStock / zeljkosantrac

Ако на вас или вашето дете е предписан перорален разтвор на амоксицилин, не се притеснявайте: Фокс казва, че все още ще можете да получите лекарството по един или друг начин. „Първият ми съвет е да не се паникьосвате“, каза тя пред CNN. „Все още има малко амоксицилин. Просто може да се наложи бърза промяна на рецептата.“ Тя изброи амоксицилин-клавулант и цефуроксим като алтернативи, които са особено добри за деца.

В друга потенциално успокояваща новина Walgreens каза пред CNN, че не изпитват никакви проблеми с доставките на амоксицилин, въпреки че CVS и Walmart не коментираха дали виждат недостиг на лекарството. Клиенти в определени места на CVS съобщават за недостиг на амоксицилин и компанията по-рано призна, че лекарството е в недостиг, тъй като някои аптеки.

Best Life предлага най-актуалната информация от водещи експерти, нови изследвания и здравни агенции, но нашето съдържание не е предназначено да замести професионалните насоки. Когато става въпрос за лекарствата, които приемате, или други здравословни въпроси, които имате, винаги се консултирайте директно с вашия доставчик на здравни услуги.

Елизабет Лора Нелсън Елизабет Лора Нелсън е заместник здравен редактор в Best Life. Родом от Колорадо, тя сега живее в Бруклин със семейството си. Прочети Повече ▼
Популярни Публикации