Аз съм фармацевт и това са страничните ефекти на лекарствата, които никога не трябва да пренебрегвате

Всяко лекарство има възможност за нежелани странични ефекти, които могат да варират от леки до тежки. Ето защо винаги е страхотна идея за обсъждане потенциални странични ефекти и какво да направите, ако ги изпитате при вашия доставчик на здравни услуги и фармацевт. И все пак според Теса Спенсър , PharmD, a специалист по функционална медицина , има определени странични ефекти, които експертите в тази област считат за сериозни червени знамена. „Като цяло има около пет странични ефекти, за които всеки трябва да знае“, казва тя, добавяйки, че е „важно да се внимава за тях, независимо от общото здраве и благополучие“. Прочетете, за да научите кои пет нежелани лекарствени реакции никога не трябва да пренебрегвате и какво да направите, ако ги забележите.

ПРОЧЕТЕТЕ ТОВА СЛЕДВАЩО: Аз съм фармацевт и това е лекарството, за което винаги предупреждавам пациентите .

Тревожност, депресия или суицидни мисли

  бяла жена на средна възраст, седнала на пода с ръце на колене, изглеждаща тъжна
SB Arts Media / Shutterstock

В разговора с Най-добър живот , Спенсър хвърли светлина върху един особено тревожен страничен ефект, който според нея може да възникне при приема на широка гама от лекарства: тревожност, депресия или мисли за самоубийство.„Използвани са много лекарства лекуват депресия и тревожност може да причини тревожност и депресия, особено при по-млади хора. Антидепресантите имат предупреждение за черна кутия върху тях, тъй като те са свързани с повишен риск от суицидни мисли и поведение при тийнейджъри и млади възрастни,' отбелязва тя. За много хора това означава да се обръща специално внимание на фините промени в настроението и да се коригират лекарствата, ако е необходимо. ' Тревожността и депресията са много сложни състояния за лечение. Често хората трябва да опитат множество различни видове лекарства и класове лекарства, преди да намерят това, което работи за тях', казва Спенсър. ae0fcc31ae342fd3a1346ebb1f342fcbАнтидепресантите обаче не са единствените лекарства, които могат да причинят този тревожен страничен ефект. „Стимулантите, кортикостероидите, антихистамините, деконгестантите и лекарствата за щитовидната жлеза също могат да причинят повишена нервност, пристъпи на паника и тревожност“, предупреждава тя.ПРОЧЕТЕТЕ ТОВА СЛЕДВАЩО: Приемът на това лекарство дори за кратко време повишава риска от деменция .

замаяност

  Възрастна жена замаян делириум
Shutterstock

Световъртежът е друг сериозен страничен ефект от лекарството, който никога не трябва да пренебрегвате, съветва Спенсър. „Има много лекарства, които могат да причинят световъртеж или световъртеж “, казва тя, отбелязвайки, че антидепресанти, аналгетици, антидиабетици, контрацептиви, противовъзпалителни лекарства, сърдечно-съдови лекарства, успокоителни и антихипертензивни лекарства са свързани с този страничен ефект.

Тя обаче казва, че самото усещане за замаяност не е основната грижа за безопасността - особено при по-възрастните хора. „Това е рискът от нараняване при падане, защото човек е замаян. Докато по-младите хора могат да се възстановят по-бързо от наранявания след падане, по-възрастните индивиди и възрастните хора са изложени на по-голям риск от сериозни наранявания“, отбелязва тя.Главоболие

  Притеснен мъж, работещ с главоболие у дома
iStock

Главоболието е често срещан страничен ефект на лекарството, което го прави изкушаващо да се игнорира. Спенсър разказва Най-добър живот че често се причиняват от прекомерна употреба на определени лекарства като болкоуспокояващи, лекарства за мигрена и лекарства без рецепта, които съдържат кофеин и опиати. „Въпреки това, има много лекарства, които могат да причинят главоболие без прекомерна употреба, включително контрол на раждаемостта, лекарства, които лекуват болка в гърдите и хормонални заместителни терапии“, отбелязва тя.

Спенсър казва, че ако приемате лекарства, е важно винаги да изследвате главоболие, което е внезапно или тежко. Тя добавя, че е особено важно да потърсите незабавна медицинска помощ, ако главоболието ви е придружено от схванат врат, двойно виждане или слабост.

какво означават цветовете в сънищата

Кожни обриви

  Дерматолог изследва червен обрив на пациент's skin
Иван-балван / iStock

Ако развиете обрив, докато приемате лекарства, Спенсър казва, че това много вероятно е знак, че имате алергична реакция.

„Подобно на главоболието, обривите могат да варират по тежест и проява. Повечето обриви включват някакъв вид зачервяване или леки малки подутини и ще изчезнат, когато спрете лекарството или намалите дозата му“, казва тя Най-добър живот . „Сериозни реакции обаче – такива, които включват задух, обриви с мехури по чувствителни зони като очите и устата или болезнено лющене на кожата – трябва незабавно да бъдат прегледани от медицински специалист“, съветва тя.

За още здравни новини, изпратени директно във входящата ви поща, абонирайте се за нашия ежедневен бюлетин .

Сърцебиене

  по-възрастен бял мъж с дълга коса, стискащ гърдите и говорещ по телефона, изглеждайки притеснен
fizkes / Shutterstock

И накрая, Спенсър казва, че винаги трябва да потърсите медицинска помощ, ако забележите сърцебиене - независимо дали приемате лекарства или не. Освен сигнал за по-дълбок системен проблем, сърцебиенето може също да предизвика допълнителни усложнения, като замаяност, объркване, задух и болка в гърдите.

Този страничен ефект може да се появи при пациенти, използващи инхалатори за астма, деконгестанти, както и лекарства за кръвно налягане, сърдечни заболявания, щитовидната жлеза и антиаритмични лекарства, отбелязва докторът по фармация. „Сърцебиенето може да се прояви по различни начини, като усещане, сякаш сърцето ви бие, усещане, че сърцето ви е в гърлото ви, или прескачане на сърдечните удари“, казва тя.

Не забравяйте да обсъдите възможните нежелани реакции с Вашия лекар или фармацевт всеки път, когато започнете ново лекарство, и говорете, ако сте загрижени за някакви странични ефекти на лекарството, които може да изпитвате.

Best Life предлага най-актуалната информация от водещи експерти, нови изследвания и здравни агенции, но нашето съдържание не е предназначено да замести професионалните насоки. Когато става въпрос за лекарствата, които приемате, или други здравословни въпроси, които имате, винаги се консултирайте директно с вашия доставчик на здравни услуги.

Лорън Грей Лорън Грей е писател, редактор и консултант от Ню Йорк. Прочети Повече ▼
Популярни Публикации