Аз съм фармацевт и това е лекарството, което мисля, че е предписано прекалено много

като нация, ние сме свръхпредписани . Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията, приблизително половината от американците сте приемали поне едно лекарство с рецепта през последните 30 дни по всяко време. По-шокиращо, една четвърт от американците са взели три или повече лекарства през този период от време, а 12 процента са взели пет или повече. Като цяло американците изпълняват над 860 милиона рецепти годишно.

Докато много от тези рецепти са от съществено значение за лечение на остри или хронични заболявания, ненужните рецепти могат да ви изложат на висок риск от непредвидени лекарствени взаимодействия. Затова попитахме Теса Спенсър , PharmD, специалист по обществена аптека и функционална медицина , кой медикамент е най-явно предписан. Прочетете, за да научите нейния отговор, който може да ви изненада. ae0fcc31ae342fd3a1346ebb1f342fcb

ПРОЧЕТЕТЕ ТОВА СЛЕДВАЩО: Ако приемате това лекарство, е по-вероятно да получите кръвен съсирек .Спенсър казва, че инхибиторите на протонната помпа (PPI) се предписват прекалено много.

  лекар с бутилка с рецепта
18 процента сиво / Shutterstock

Инхибиторите на протонната помпа (PPI) се използват за лечение на язви, гастроезофагеален рефлукс (ГЕРБ), ерозия на лигавицата на хранопровода и специфични стомашно-чревни нарушения . Те действат, като потискат киселинността в стомашната лигавица, позволявайки на стомаха и езофагеалната тъкан да заздравеят. Докато някои PPI се предлагат като лекарства без рецепта, други се предлагат само с рецепта. Според Надзорник за лекарства , този клас лекарства е сред най често използвани в света : приблизително 15 милиона американци използват PPI ​​всяка година.Спенсър твърди, че ИПП като Prilosec са сред най-често предписваните лекарства на пазара. Много пациенти, които приемат ИПП, нямат документирана стомашно-чревна диагноза, която оправдава употребата им на това лекарство, казва тя.ПРОЧЕТЕТЕ ТОВА СЛЕДВАЩО: Приемът на това лекарство дори за кратко време повишава риска от деменция .

ИПП могат да имат сериозни странични ефекти.

  Жена говори с лекар
Shutterstock

PPI са като цяло се считат за безопасни когато се приема според указанията за препоръчания период от време. Въпреки това, Спенсър предупреждава, че ИПП могат да дойдат с редица сериозни странични ефекти за някои пациенти. Тя ни насочи към a Проучване от 2019 г публикувано в Вестник за клинични медицински изследвания , което предполага, че PPI повишават риска от костни фрактури, стомашни полипи, ниски нива на магнезий в кръвта, инфекции с Clostridium difficile и анемия, когато се използват дългосрочно.

Надзорник за лекарства добавя, че тези, които приемат ИПП, са изложени на повишен риск от бъбречни проблеми и инфаркти. 'Хиляди хора са завели съдебни дела срещу PPI. Те твърдят, че PPI причиняват бъбречна недостатъчност и други наранявания', се посочва в сайта.Много хора също приемат PPI ​​за по-дълго от препоръчаното.

  млада жена, приемаща добавка
Shutterstock/Freedom Life

Проучванията показват, че пациентите редовно разширяват границите на това, което се счита за безопасно, що се отнася до продължителността на употребата на ИПП. „ИПП са одобрени от Администрацията по храните и лекарствата (FDA) за 10 дни за лечение на Helicobacter pylori, до две седмици за „киселини“, до осем седмици за ГЕРБ и за два до шест месеца за язви. Въпреки това, в проучване на общността, 60 процента са останали на ИПП за повече от година и 31 процента са останали на тях за три или повече години“, се казва в проучването от 2019 г.

За още здравни новини, изпратени директно във входящата ви поща, абонирайте се за нашия ежедневен бюлетин .

Много хора имат трудности да се откажат от тези лекарства.

  мъж в края на петдесетте посяга към една от бутилките с рецепта, докато седи на масата в трапезарията
iStock

Спенсър отбелязва, че много хора продължават да използват инхибитори на протонната помпа по-дълго, отколкото би трябвало, защото изпитват ребаунд хиперкиселинност в седмиците след спирането. Всъщност, приблизително половината от пациентите изпитват симптоматично отнемане, което налага намалете лекарството в течение на седмици.

Говорете с Вашия лекар, ако имате нужда от помощ за намаляване на употребата на PPI или ако смятате, че изпитвате нежелани реакции.

Best Life предлага най-актуалната информация от водещи експерти, нови изследвания и здравни агенции, но нашето съдържание не е предназначено да замести професионалните насоки. Когато става въпрос за лекарствата, които приемате, или други здравословни въпроси, които имате, винаги се консултирайте директно с вашия доставчик на здравни услуги.

Лорън Грей Лорън Грей е писател, редактор и консултант от Ню Йорк. Прочети Повече ▼
Популярни Публикации