Ако правите това през нощта, рискът от рак нараства, сочат нови изследвания

Получаване на лека нощна почивка често е по-лесно да се каже, отколкото да се направи. Ако можете да се свържете, може да сте сред една трета от възрастните в САЩ които не получават препоръчителното количество непрекъснат сън, от което се нуждаят, за да защитят здравето си. И докато случайна нощ на лош сън може просто да ви направи уморени и раздразнителни на следващия ден, редовната липса на качествен сън може сериозни последици за здравето . Страшното е, че може дори да не осъзнаете, че сънят ви страда, позволявайки основните здравословни проблеми да се развият с течение на времето. Ново проучване хвърля светлина върху един нощен навик, който може да причини риск от рак да стрелям нагоре. Прочетете, за да научите за това обичайно поведение при сън и какво да правите, ако се борите с него.

ПРОЧЕТЕТЕ ТОВА СЛЕДВАЩО: Този нощен навик може да съсипе връзката ви, показват нови данни .

Ранните предупредителни знаци за рак могат да бъдат незабележими.

  Жена, която се чувства уморена
KomootP/Shutterstock

Първите признаци на рак често са незабележими и трудни за откриване. Ранни симптоми на рак, които не трябва да пренебрегвате включват неволна загуба на тегло, умора, треска и необяснима болка. Ако изпитвате някое от тези, насрочете час при вашия доставчик на здравни услуги възможно най-скоро. cancer.gov/…cancer/causes-prevention/riskМного навици в начина на живот, фактори на околната среда и основни здравословни състояния могат да увеличат риска от рак. Те включват затлъстяване, сърдечно-метаболитно заболяване, употреба на тютюн, пиене на алкохол, нездравословна диета и липса на упражнения, съобщава Националният институт по рака. Повечето често срещани видове рак за които трябва да внимавате са рак на гърдата, белия дроб, простатата, дебелото черво и кожата.ПРОЧЕТЕТЕ ТОВА СЛЕДВАЩО: Дрямката по това време подобрява здравето на мозъка ви, казва проучване .Хората, които правят това, докато спят, са изложени на повишен риск от рак.

  Мъж хърка в леглото
ChameleonsEye/Shutterstock

Ако хъркате, вие сте в повишен риск от рак , се казва в ново проучване, представено през септември 2022 г. на международния конгрес на Европейското респираторно дружество (ERS) в Барселона, Испания. Хъркането е чест симптом на обструктивна сънна апнея (OSA) — често срещано състояние, при което дишането ви спира и започва многократно, докато спите. Това пречи на тялото ви да получава достатъчно кислород и увеличава риска от няколко здравословни усложнения, включително рак, сърдечна недостатъчност , кръвни съсиреци и когнитивен спад .

„Вече е известно, че пациентите с обструктивна сънна апнея имат повишен риск от рак, но не е ясно дали това се дължи или не на самата OSA или на свързани рискови фактори за рак, като затлъстяване, кардиометаболично заболяване и фактори, свързани с начина на живот ,' казах Андреас Палм , MD, един от изследователите на изследването и старши консултант в университета в Упсала, Швеция, в изявление. 'Нашите открития показват, че лишаването от кислород поради OSA е независимо свързано с рака.'

Липсата на кислород в мозъка ви е свързана с рак.

  Лекар за лечение на сънна апнея
JPC-PROD/Shutterstock

В проучването изследователите са разгледали данни от 62 811 пациенти в Швеция за петте години, преди да започнат лечение за OSA. В продължение на няколко години участниците са получавали лечение с OSA чрез непрекъснато положително налягане в дихателните пътища (CPAP). Това устройство доставя въздушно налягане през маска, за да поддържа дихателните пътища отворени по време на сън. Констатациите заключават, че участниците с OSA имат повишен риск от някои видове рак. ae0fcc31ae342fd3a1346ebb1f342fcbсънуване в цветен смисъл

От участниците в проучването 2093, които са имали OSA и диагноза рак, са сдвоени с контролна група от 2093 пациенти, които също са имали OSA, но са били без рак. Изследователите измерват тежестта на OSA с помощта на индекса на апнея-хипопнея (AHI), скала, която измерва броя на дихателните смущения по време на сън, или индекса на кислородна десатурация (ODI), който измерва честотата, при която нивата на кислород в кръвта спадат с най-малко три процента за десет секунди или повече за един час.

„Открихме, че пациентите с рак са имали малко по-тежка OSA“, каза Палм. 'При по-нататъшен анализ на подгрупите ODI е по-висок при пациенти с рак на белия дроб, рак на простатата и злокачествен меланом.'

За още здравни новини, изпратени директно във входящата ви поща, абонирайте се за нашия ежедневен бюлетин .

Ако хъркате редовно, потърсете лекарска помощ.

  лекар има лоши новини за мъжки пациент в болница
iStock

Хъркате ли през нощта? Ако е така, посетете лекар, който може да направи тест за диагностициране на OSA. Два вида тестове - нощна полисомнография и домашни тестове за сън—използват се за наблюдение на моделите на дишане, сърдечната честота и нивата на кислород в кръвта по време на сън.

за щастие терапевтични и хирургични лечения са налични за лечение на OSA и намаляване на риска от рак. Най-често срещаното лечение е CPAP машина, но други терапевтични възможности включват получаване на допълнителен кислород и използване на орални уреди, които държат гърлото ви отворено, докато спите. В допълнение, вашият доставчик на здравни услуги може да препоръча възприемане на навици за здравословен начин на живот за справяне с по-леките случаи на OSA. Те могат да включват поддържане на здравословно тегло, редовни упражнения, избягване на алкохол и отказване от пушенето.

Адам Майер Адам е здравен писател, сертифициран холистичен диетолог и 100% спортист на растителна основа. Прочети Повече ▼
Популярни Публикации